Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wlej kawę do fasoli i odpal blender. Po chwili padniesz z wrażenia
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 04.05.2023 08:10

Wlej kawę do fasoli i odpal blender. Po chwili padniesz z wrażenia

przygotowanie niezwykłego ciasta z kawy i fasoli
screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Asena

Ile zachodu potrzeba, żeby zrobić ciasto? Z naszym przepisem mniej, niż można sobie wymarzyć. Po prostu namocz fasolę, zalej ją kawą i zblenduj na gładką masę. Stąd już tylko kilka kroków dzieli Cię od zajadania się zaskakującym deserem.

Czy da się zrobić smaczne ciasto, łącząc fasolę z kawą?

Ciasto przygotowane na bazie fasoli nie jest może najnowszym wymysłem. Takiego jednak jeszcze nie próbowaliście. Dodatek kawy nadaje mu wyjątkowego smaku, orzechy zaś zapewniają intrygującą, chrupiącą fakturę.

Prawdziwie pyszne ciasto nie może obyć się bez kremu. W tym przepisie przygotujesz go z zaledwie 2 składników. Po obłożeniu ciasta, możesz dodatkowo ozdobić je z wierzchu owocami lub bakaliami. Nikt nie uwierzy, że ten specjał powstał na bazie suchej fasoli i kawy.

Nie wytrzymał i zaczął jeść schabowego na ulicy. Znalazł najlepszy bar mleczny

Przepis na pomysłowe ciasto z fasoli i kawy

Składniki:

  • 1 szklanka suchej białej fasoli
  • 100 ml czarnej kawy 
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Składniki na krem:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie kremu do ciast i tortów w proszku

Jak zrobić doskonałe i szybkie ciasto z użyciem kawy i fasoli?

Fasolę, która ma być użyta do ciasta wsyp do garnka. Zalej ją 4 szklankami wrzącej wody. Garnek przykryj i odstaw na bok do momentu, aż fasola będzie miękka.

Namoczoną fasolę odcedź i przełóż do miski. Zalej ją zaparzoną czarną kawą. Oba składniki ciasta zmiksuj z pomocą ręcznego blendera na gładką masę.

Do puree z kawy i fasoli wbij 3 jajka. Do składników dodaj szklankę cukru pudru i całość wymieszaj najpierw ręcznie, a potem ręcznym blenderem. Następnie zacznij stopniowo dodawać do miski mąkę pszenną. Uzyskane ciasto powinno mieć dosyć rzadką, podobną do naleśnikowego konsystencję.

Orzechy zmiksuj w malakserze lub drobno posiekaj nożem. Dodaj je do przygotowanego ciasta. Wszystko razem wymieszaj i przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 45-50 minut.

Przygotuj krem do ciasta z kawy i fasoli. Schłodzone mleko zmiksuj z zawartością opakowania do tortów. Kiedy upieczone ciasto wystygnie, równomiernie posmaruj je uzyskaną gęstą masą. Wypiek z wierzchu możesz dodatkowo ozdobić ulubionymi bakaliami lub owocami. Obłędne ciasto z owocami przygotujesz bez użycia piekarnika. Kawa jest doskonałą bazą do niejednego zaskakującego deseru.

gotowe ciasto z kawy i fasoli.png
screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Asena

Źródło: YouTube Kuchnia Asena

Tagi: kawa Jajka Ciasto