Surówka z surowej czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty surowej to pomysł na wyjątkowo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa, a przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Poznaj przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty surowej, idealną do pyz z mięsem i innych potraw.
Kapusta czerwona jest bardzo zdrową kapustą, zawiera duże ilości witamin, w tym witaminę C, witaminy z grupy B, które wzmacniają naszą odporność i cały układ nerwowy. Kapusta czerwona to również źródło antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, opóźniającym starzenie i antynowotworowym.
Surówkę z kapusty czerwonej przygotujesz błyskawicznie, jest świetnie doprawiona, smaczna i doskonale łączy się z wieloma daniami mięsnymi, rybami i daniami wegetariańskimi. Ugotuj na obiad pyzy z mięsem z surówką z czerwonej kapusty, a danie będzie Twoim kulinarnym hitem.
Jeśli szukasz pomysłu na kolejną surówkę na bazie kapusty- tu poznasz przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej, idealną do obiadu.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty surowej
Składniki:
-
500 g kapusty czerwonej
-
marchew
-
pół jabłka
-
pół cebuli czerwonej
-
łyżka posiekanego koperku
-
łyżka soku z cytryny
-
2 łyżki oleju roślinnego
-
łyżeczka cukru
-
sól, pieprz
Jak przygotować surówkę z czerwonej kapusty surowej?
Kapustę posiekaj, przełóż do większego naczynia, dodaj szczyptę soli i odstaw na 30 minut. W tym czasie zetrzyj marchewkę, jabłko, posiekaj drobno cebulkę, kapustę odciśnij z wody i przełóż do większej miski, dodaj jabłko, cebulę, marchewkę.
Surówkę skrop sokiem z cytryny i olejem, dodaj cukier, koperek i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.