Świąteczny kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i suszonymi grzybami
Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Podany z aromatycznym barszczem czerwonym smakuje wyśmienicie. Kulebiak przed pieczeniem oprósz kminkiem. Przyprawa wzbogaci aromat całej potrawy.
Zwykle do barszczu czerwonego na Wigilię przygotowujemy uszka lub paszteciki. Kulebiak z ciasta drożdżowego jest o wiele lepszym dodatkiem do wigilijnej potrawy. Niesamowicie podkreśla jej smak. Ciasto drożdżowe zapieczone z aromatycznym nadzieniem z kapusty i suszonych grzybów dosłownie rozpływa się w ustach.
Ciasto drożdżowe wymaga odpowiedniego przygotowania, inaczej kulebiak nie urośnie w piekarniku. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową, mleko natomiast powinno być lekko ciepłe. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Kolejną godzinę ciasto musi odpoczywać zaraz przed pieczeniem, zawinięte z farszem.
Niektórzy farsz do kulebiaka przygotowują wyłącznie z białej kapusty. Moim zdaniem wymieszanie warzywa z kiszoną kapustą, najlepiej domowej roboty, smakuje jeszcze lepiej. Farsz jest o wiele bardziej aromatyczny, a wymieszany z suszonymi grzybami i podsmażoną na maśle cebulą smakuje rewelacyjnie.
Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Doskonały dodatek do wigilijnego barszczu
Składniki na ciasto:
-
250 g mąki pszennej
-
15 g drożdży
-
30 g roztopionego i przestudzonego masła
-
łyżeczka cukru
-
pół szklanki letniego mleka
-
jajko w temperaturze pokojowej
-
żółtko w temperaturze pokojowej
-
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
-
500 g kapusty białej
-
300 g kapusty kiszonej
-
20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
-
duża cebula
-
sól, pieprz
-
2 łyżki masła
Dodatkowo:
-
jajko do wysmarowania ciasta
-
kminek
Tradycyjny kulebiak z ciasta drożdżowego. Przepis krok po kroku
Przygotuj rozczyn i ciasto: drożdże pokrusz, przełóż do miski. Dodaj cukier, łyżkę mąki i wlej kilka łyżek letniego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, żółtko, ciepłe mleko. Dodaj również rozczyn, wlej masło i wyrabiaj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotuj nadzienie: namoczone grzyby pokrój i gotuj 30 minut. Kapustę białą i kiszoną poszatkuj drobno, włóż do garnka, zalej niewielką ilością wody i gotuj do miękkości na małym ogniu.
Kapustę odcedź, przełóż do miski. Na maśle zeszklij posiekaną drobno cebulę, następnie dodaj ugotowane grzyby suszone i smaż chwilę. Całość przełóż do kapusty, wymieszaj. Nadzienie przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienki, prostokątny placek o grubości około 1 cm, delikatnie podsypując mąką. Na ciasto wyłóż przygotowane nadzienie, zawiń w rulon i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wierzch ciasta wysmaruj rozmąconym jajkiem, oprósz kminkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z opcją grzania góra-dół, piecz około godzinę. Przestudzony kulebiak pokrój w plastry i podaj z barszczem czerwonym , smacznego.
Na Wigilię przygotuj również wyśmienite pierogi z kapustą i grzybami . Sekretem jest doskonałe ciasto i aromatyczny farsz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bigos wyszedł zbyt kwaśny? 2 łyżki pysznego produktu uratują potrawę i dodadzą jej szlachetności
-
Przepis na rozpływające się w ustach maślane ciasteczka. 1 składnik dodaje im niezwykłego smaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama