Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad
Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Składniki potrzebne do jej przygotowania z pewnością macie w domowych zapasach. Przygotujecie więc smaczne danie bez biegania do sklepu.
Co zrobić na obiad? To pytanie codziennie zadaje sobie każda pani (a czasem pan) domu. Rzeczywiście ciągłe wymyślanie potraw i gotowanie do przyjemnych nie należy. Dlatego dobrze jest sobie ułatwiać życie i przyrządzać potrawy, które po pierwsze nie wymagają dużo pracy, a po drugie nadają się do odgrzewania.
Takim prostym daniem idealnym na dwa dni jest zapiekanka ziemniaczana. By ją przygotować, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę wędliny, posypać serem i zapiec. Prawda, że proste? A jakie smaczne.
Przepis na sycącą zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
-
5-6 ziemniaków
-
2 cebule
-
2 ząbki czosnku
-
olej
-
30 dag cienkiej kiełbasy
-
1 duży strąk czerwonej papryki
-
zioła prowansalskie
-
sól, pieprz
-
ok. 15 dag startego sera, np. cheddar, mozzarella
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Odcedź, nie osuszaj.
Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę lub piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Kiełbasę pokrój w półplasterki.
Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Smaż, aż z kiełbasy wytopi się trochę tłuszczu. Dodaj paprykę i smaż całość kilka minut. Dopraw.
Na patelnię dodaj obgotowane ziemniaki. Całość delikatnie wymieszaj, przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Posyp startym serem.
Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 30 minut, aż ser ładnie się zrumieni.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami , a także na zapiekankę makaronową z mielonym mięsem .
Źródło zdjęcia: canva/NicolasMcComber
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas
-
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny
Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis Źródło: fotokulinarnie