Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Prof. Cichosz rozprawiła się popularnym z mitem o jajkach. Polacy do dziś w niego wierzą

Prof. Cichosz rozprawiła się popularnym z mitem o jajkach. Polacy do dziś w niego wierzą

Jajka są zdrowe
canva/rachateam; Screen z filmu na kanale YouTube Mateusz Ostręga

Wokół jajek narosło wiele mitów. Jednym z nich jest konieczność ograniczania spożycia tego produktu. Wielu Polaków wciąż jest przekonanych, że do naszego jadłospisu nie powinny trafić więcej niż 3 sztuki tygodniowo. Prof. Grażyna Cichosz wyjaśniła, dlaczego i czy wciąż powinniśmy się tego trzymać.
 

Dlaczego ograniczano liczbę jajek?

Mit o szkodliwości jajek zagościł w mediach i świadomości Polaków w wyniku prowadzonych badań nad przyczynami miażdżycy. Uznano, że rekomendacja obniżenia podaży tłuszczy nasyconych, w tym tych pochodzących z jaj, przyczyni się do spadku zachorowalności. Efekty jednak nie przyszły:

Mimo ograniczonej konsumpcji jajek i tłuszczów zwierzęcych [...] zachorowalność na miażdżycę i jej kliniczne powikłania wcale nie zmalała — mówi prof. Cichosz w rozmowie z dietetykiem Mateuszem Ostręgą, opublikowanej na YouTube.

Naukowczyni dodaje, że efektem prowadzonego eksperymentu był wzrost zachorowalności na nowotwory czy cukrzycę. Czyżby więc jajka nie były aż tak złe?

Strzelczyk zdradził sekret idealnych kartaczy. Prawie wszyscy robią je źle

Ile jajek można jeść bez szkody dla zdrowia?

Obecna dopuszczalna liczba jajek jest znacznie wyższa. Jak zdradza prof. Grażyna Cichosz, od 2006 roku mówi się, o konsumpcji aż 10 sztuk tygodniowo. Po chwili słyszymy jak dodaje:

Nadal nie wiadomo, na jakiej podstawie mamy się ograniczać tylko do 10. [...] Nie ma nic w literaturze na ten temat — słyszymy i zastanawiamy się, z czego wynika taka sytuacja.

Prof. Cichosz zdaje się sugerować, że za ten stan rzeczy odpowiedzialne są osoby decyzyjne w zakresie ustalania zaleceń, które ignorują wyniki badań naukowych.

Jak podawać jajka?

Skoro więc jajek nie należy się bać, warto od czasu do czasu skusić się na danie z ich udziałem. Możliwości włączenia ich do diety jest mnóstwo, bo mogą stanowić zarówno składnik ciast i wyrobów mącznych, jak i główny element posiłku.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzony sposób na przygotowanie jajka w koszulce. Spróbujcie też koniecznie niesamowicie lekkiej jajecznicy przyrządzonej na parze.

Jajka warto jeść.png
canva/Anna Tis, Pexels

Źródło YT/Mateusz Ostręga: