Smakosze.pl Przepisy Taką surówkę z kiszonej kapusty robiła moja babcia. Mało kto zna warzywo w tej wersji
Fot. Shutterstock/Robson90

Taką surówkę z kiszonej kapusty robiła moja babcia. Mało kto zna warzywo w tej wersji

1 września 2024

Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.

Zasmażana kapusta

Zasmażana kapusta kiszona lokuje się gdzieś w połowie drogi między znaną nam dobrze surówką z kapusty a panczkrałtem czy ciapkapustą – śląskim daniem opartym o kapustę kiszoną, ziemniaki i boczek. W porównaniu do zimnej surówki z kiszonej kapusty, wersja podsmażona jest pełniejsza w smaku i bardziej sycąca.

Dziś, kiedy taka forma podania kapusty jest już nieco zapomniana, powrót do niej to powiew świeżości w naszych obiadach. Warto się o niego pokusić, bo kapusta kiszona to niezmiennie moc witaminy C i źródło niezwykle ważnego w każdym posiłku błonnika .

kiszona kapusta
fot. Canva
Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgę

Kapusta z zasmażką

W przyrządzaniu takiej kapusty ważne są dodatki. Zwłaszcza nie może się ona obejść bez kminku, który odpowiada za specyficzny składnik dania. Warto też pamiętać, żeby nie używać kapusty kiszonej z dodatkiem octu , bo efekt będzie daleki od oczekiwanego. Po podgrzaniu ocet zagra bowiem pierwsze skrzypce, a to zepsuje smak surówki.

Składniki

  • ½ kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżeczki kminku
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Szczypta soli i szczypta cukru

Kapusta kiszona na ciepło

Kapustę kiszoną szatkujemy drobno. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kapustę . Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.

Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Podsypujemy mąką, dosmażamy jeszcze przez chwilę i przerzucamy do garnka z kapustą . Całość gotujemy kolejną chwilę.

Kapustę przyprawiamy solą, cukrem i kminkiem. Próbujemy na smak i w miarę potrzeby dodajemy przypraw. Mieszamy dokładnie, aby zasmażka zagęściła odpowiednio kapustę . Serwujemy na gorąco lub po przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy kotlety mielone od Wachowicz oraz zachwycające regionalne placki .

smażona kapusta z kminkiem
fot. Canva
Wlej sok z cytryny do mąki i zamieszaj. Rezultat nie mieści się w głowie
Zrób zamiast kanapek do szkoły. Dzieci pokochają tę przekąskę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy