Taką surówkę z kiszonej kapusty robiła moja babcia. Mało kto zna warzywo w tej wersji
Surówka, jak sama nazwa wskazuje, to potrawa z surowych warzyw. Jest jednak pewien rodzaj tego przysmaku, który występuje w wersji nie tak znowu surowej. Zasmażana kapusta kiszona to nieco zapomniany, ale doskonały dodatek do obiadu.
Zasmażana kapusta
Zasmażana kapusta kiszona lokuje się gdzieś w połowie drogi między znaną nam dobrze surówką z kapusty a panczkrałtem czy ciapkapustą – śląskim daniem opartym o kapustę kiszoną, ziemniaki i boczek. W porównaniu do zimnej surówki z kiszonej kapusty, wersja podsmażona jest pełniejsza w smaku i bardziej sycąca.
Dziś, kiedy taka forma podania kapusty jest już nieco zapomniana, powrót do niej to powiew świeżości w naszych obiadach. Warto się o niego pokusić, bo kapusta kiszona to niezmiennie moc witaminy C i źródło niezwykle ważnego w każdym posiłku błonnika .
Kapusta z zasmażką
W przyrządzaniu takiej kapusty ważne są dodatki. Zwłaszcza nie może się ona obejść bez kminku, który odpowiada za specyficzny składnik dania. Warto też pamiętać, żeby nie używać kapusty kiszonej z dodatkiem octu , bo efekt będzie daleki od oczekiwanego. Po podgrzaniu ocet zagra bowiem pierwsze skrzypce, a to zepsuje smak surówki.
Składniki
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 łyżeczki kminku
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Szczypta soli i szczypta cukru
Kapusta kiszona na ciepło
Kapustę kiszoną szatkujemy drobno. Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kapustę . Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Podsypujemy mąką, dosmażamy jeszcze przez chwilę i przerzucamy do garnka z kapustą . Całość gotujemy kolejną chwilę.
Kapustę przyprawiamy solą, cukrem i kminkiem. Próbujemy na smak i w miarę potrzeby dodajemy przypraw. Mieszamy dokładnie, aby zasmażka zagęściła odpowiednio kapustę . Serwujemy na gorąco lub po przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy kotlety mielone od Wachowicz oraz zachwycające regionalne placki .