Wachowicz dodaje do mielonych zaskakujące mięso. Robi tak tylko garstka osób
Kotlety mielone zwykle robimy z wieprzowiny. Jednak warto dodać zupełnie inne mięso do lubianych kotletów. Ewa Wachowicz stawia na rodzaj mięsa, który może zaskoczyć niejednego smakosza. Kotlety mielone wyjdą smaczne jak nigdy dotąd.
Mięso mielone, które wybiera Ewy Wachowicz
Kotlety mielone są smaczne i proste w przygotowaniu. Podane z ziemniakami i buraczkami mają wielu wiernych zwolenników. Jakie mięso zwykle wybieramy na mielone? Przeważnie kotlety mielone robimy z wieprzowiny. Wychodzą pyszne i soczyste, a takie najbardziej lubimy.
Jednak warto wypróbować inny sposób na mielone. Ewa Wachowicz robi je z dodatkiem wyjątkowego mięsa. Znana restauratorka przyrządza to danie z wieprzowiny i mięsa z kaczej piersi. Mielone w takim wydaniu są niezwykle soczyste i wyraziste w smaku. Kaczka jest najbardziej szlachetnym mięsem wśród drobiu.
Weź cukinię i tłuczek do mięsa. To danie zasługuje na nagrody i medaleJak zrobić kotlety mielone z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki:
- 400 g kaczej piersi
- 400 g wieprzowiny
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- masło do smażenia
- 1 jajko
- mięta
- sól
- pieprz
Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od posiekania cebuli i czosnku. Podsmaż na klarowanym maśle. Zmiel mięso w maszynce o średnich oczkach. Dodaj odciśniętą bułką z mleka. Wbij jajko, dołóż cebulę z czosnkiem i posiekaną miętę.
Masę dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i upiecz na patelni grillowej. Możesz je też usmażyć na zwykłej patelni na tłuszczu. Kotlety mielone są już gotowe do podania.
Mielone od Ewy Wachowicz, czyli pełnia smaku
Mielone z dodatkiem mięsa z kaczki są soczyste i wyraziste w smaku. Mięta gwarantuje też nutkę świeżości w tym daniu. Dlatego warto wypróbować przepis znanej restauratorki w swojej kuchni. Ewa Wachowicz miesza wieprzowinę z mięsem z kaczki.
Smaczne kotlety mielone podaje z sałatką z roszponki, ogórka i pomidorków koktajlowych. Obiad w takim wydaniu będzie smakował całej rodzinie. Każdy doceni wyjątkowy smak mielonych. Pisaliśmy o tym, dlaczego należy usuwać liście laurowe z zupy. Polecaliśmy przepis na smaczny wędzony boczek.
Źródło: ewawachowicz.pl