Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki
Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.
Pieczone kotlety wieprzowe
Coraz popularniejsza staje się metoda, zgodnie z którą przygotowujemy kotlety mielone nieco inaczej niż zwykle. Zamiast dobrze nam znanych smażonych kotletów wkładamy je do piekarnika. Ta metoda ma wiele zalet.
Jedną z nich jest oczywiście ta, że przy takim sposobie gotowania używamy mniej tłuszczu. Oznacza to, że nasze kotlety są zdrowsze . Ale dzięki pieczeniu można też eksperymentować z dodatkami, które zapiekamy razem z naszą potrawą. Taki eksperyment proponujemy w tym wypadku.
Kotlety mielone z ryżem
W naszym przepisie do kotletów dodajemy ugotowany ryż. Kanał Leckere Kuche, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje, by ugotować go do całkowitego wchłonięcia wody . To dobra metoda. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli wlewamy do ryżu tylko trochę wody (zazwyczaj podwojoną objętość suchego ryżu), należy ją mniej posolić. Ostatecznie cała sól, którą dodamy, skończy w naszej potrawie.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 100 g ryżu
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 2 duże cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- Pół pęczka koperku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do panierowania
Przygotowujemy mielone z piekarnika
Ryż gotujemy w osolonej wodzie uważając, by go nie przegotować. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie przygotowując mięso. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku .
Do miski przekładamy mielone mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę jedną cebulę, przeciśnięte 1-2 ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Kapustę dokładnie odciskamy z wody i przenosimy do mięsa. Dodajemy jajko i ryż i mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i wykładamy na naoliwioną blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut .
W tym czasie siekamy pozostałą cebulę, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli, dodajemy marchewkę i przeciśniętą resztkę czosnku. Smażymy, aż marchew stanie się miękka. Do miseczki wylewamy śmietanę, dodajemy szklankę wody i dokładnie mieszamy. Zalewamy mieszanką warzywa na patelni . Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy aż sos lekko się zagęści.
Kotlety wyjmujemy z piekarnika i łyżką kuchenną nakładamy na nie gotowane w śmietanie warzywa. Do brytfanki wylewamy resztę śmietanowej masy. Ponownie wkładamy do piekarnika – tym razem na 20-30 minut , aż śmietanowa masa ładnie się zapiecze. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem.
Wypróbuj też przepisy na zapiekane mięso mielone w ziemniaczanej masie i gulasz z karkówki .