Smakosze.pl Przepisy Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki
fot. youtube.com/@leckerekuche

Takie pyszne mięso zapiekane w aromatycznym sosie to hit u mnie w domu. Lepsze niż mielone i gołąbki

30 stycznia 2024

Ten przepis prezentuje nietypowe podejście do dobrze nam znanej kompozycji. Zapiekamy w nim mięso mielone wymieszane z warzywnymi dodatkami. Na końcu jednak dodajemy coś jeszcze i ten dodatek zmienia oblicze potrawy.

Pieczone kotlety wieprzowe

Coraz popularniejsza staje się metoda, zgodnie z którą przygotowujemy kotlety mielone nieco inaczej niż zwykle. Zamiast dobrze nam znanych smażonych kotletów wkładamy je do piekarnika. Ta metoda ma wiele zalet.

Jedną z nich jest oczywiście ta, że przy takim sposobie gotowania używamy mniej tłuszczu. Oznacza to, że nasze kotlety są zdrowsze . Ale dzięki pieczeniu można też eksperymentować z dodatkami, które zapiekamy razem z naszą potrawą. Taki eksperyment proponujemy w tym wypadku.

zapieczone kotlety mielone
fot. youtube.com/@leckerekuche
Kroję kiełbasę i wrzucam na patelnię razem z cebulą. Ostatnio to moja ulubiona kolacja

Kotlety mielone z ryżem

W naszym przepisie do kotletów dodajemy ugotowany ryż. Kanał Leckere Kuche, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje, by ugotować go do całkowitego wchłonięcia wody . To dobra metoda. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli wlewamy do ryżu tylko trochę wody (zazwyczaj podwojoną objętość suchego ryżu), należy ją mniej posolić. Ostatecznie cała sól, którą dodamy, skończy w naszej potrawie.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 100 g ryżu
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • 2 duże cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • Pół pęczka koperku
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Przygotowujemy mielone z piekarnika

Ryż gotujemy w osolonej wodzie uważając, by go nie przegotować. Odkładamy do lekkiego przestudzenia, w tym czasie przygotowując mięso. Kapustę pekińską szatkujemy, przekładamy do miski i zalewamy dwiema szklankami wrzątku .

Do miski przekładamy mielone mięso. Dodajemy pokrojoną w kostkę jedną cebulę, przeciśnięte 1-2 ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Kapustę dokładnie odciskamy z wody i przenosimy do mięsa. Dodajemy jajko i ryż i mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i wykładamy na naoliwioną blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20 minut .

W tym czasie siekamy pozostałą cebulę, a marchew ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zeszkli, dodajemy marchewkę i przeciśniętą resztkę czosnku. Smażymy, aż marchew stanie się miękka. Do miseczki wylewamy śmietanę, dodajemy szklankę wody i dokładnie mieszamy. Zalewamy mieszanką warzywa na patelni . Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę gotujemy aż sos lekko się zagęści.

Kotlety wyjmujemy z piekarnika i łyżką kuchenną nakładamy na nie gotowane w śmietanie warzywa. Do brytfanki wylewamy resztę śmietanowej masy. Ponownie wkładamy do piekarnika – tym razem na 20-30 minut , aż śmietanowa masa ładnie się zapiecze. Po wyjęciu posypujemy świeżym koperkiem.

Wypróbuj też przepisy na zapiekane mięso mielone w ziemniaczanej masie i gulasz z karkówki .

formowanie kotletów mielonych
fot. youtube.com/@leckerekuche
Jak zrobić krokiety, których smak nadzienia przejdzie najśmielsze oczekiwania? Rewolucyjny patent
Filet z kurczaka ma białe ślady? Z tego powodu nie powinieneś go jeść
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy