Smakosze.pl Przepisy Te pierogi biją na głowę nawet ruskie. Nie uwierzysz z czego jest farsz. Od tego smaku miękną kolana
Materiał YouTube z kanału ParaKulinarni Jack&Domi

Te pierogi biją na głowę nawet ruskie. Nie uwierzysz z czego jest farsz. Od tego smaku miękną kolana

12 lipca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbicie pierogi ruskie? Te, które chcemy Wam zaproponować biją je na głowę. Poza twarogiem znajdziecie w nich całą gamę smakowitych dodatków. Wśród nich prym wiedzie przepyszny kalafior.

Pierogi z kalafiorem wprost powalają smakiem

Wszyscy dobrze znamy smak pierogów ruskich. Pora odejść od klasyki i spróbować czegoś nowego. Lubiany farsz z twarogu warto wzbogacić nowymi smakami. Poza kalafiorem koniecznie dodajcie ser i charakterny szczypiorek.

Pierogi z kalafiorem to idealne danie na lato. Są sycące, a przy tym lekkie i pełne świeżego smaku. Każdy, kto choć raz ich spróbuje, będzie błagał o dokładkę. Koniecznie podajcie je rodzinie na następny obiad.

Ekspertka uczy, jak jeść czereśnie. Wytknęła wszystkim 1 błąd. W sieci zawrzało

Przepis na letnie pierogi z kalafiorem

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 1 cały kalafior
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • kostka twarogu
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Jak zrobić obłędne pierogi z kalafiorem?

Z podanych składników przygotuj ciasto na pierogi z kalafiorem . Mąkę przesiej na blat i wymieszaj ją z łyżeczką soli. Następnie stopniowo zacznij dodawać do niej gorącą wodę . Składniki wyrób na gładkie ciasto , uformuj w kulę i odstaw na 15 minut , aby odpoczęło.

W międzyczasie zajmij się farszem do pierogów . Kalafiora ugotuj na półmiękko w  osolonej wodzie. Następnie warzywo odcedź i pokrój w bardzo drobną kostkę . Przełóż je do dużej miski.

Do kalafiora dodaj ser, twaróg oraz jajka . Wymieszaj składniki i dopraw je do smaku. Na koniec dołóż także posiekany szczypiorek . Wszystko razem starannie połącz.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie . Powykrawaj z niego okręgi, a na każdy z nich nałóż porcję farszu . Kiedy ulepisz już wszystkie pierogi, nastaw w dużym garnku wodę z dodatkiem soli do ich gotowania .

Pierogi z kalafiorem wrzucaj na osolony wrzątek . Od momentu, kiedy wypłyną na wierzch, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty . Po upływie tego czasu danie gotowe jest do podania. Koniecznie sprawdź ten niebanalny sposób na podanie kalafiora . Zawijane pierogi od Strzelczyka robią furorę w internecie .

pokrojony kalafior.png
Canva / PicturePartners
“Języki teściowej” z cukinii są hitem sezonu. Nie ma nic prostszego
Koniec z przechowaniem koperku w pudełku po lodach. Teraz robimy z niego pastę, która podbije każde podniebienie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy