Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Koniec z przechowaniem koperku w pudełku po lodach. Teraz robimy z niego pastę, która podbije każde podniebienie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.07.2023 11:26

Koniec z przechowaniem koperku w pudełku po lodach. Teraz robimy z niego pastę, która podbije każde podniebienie

krojenie koperku
Canva/robertsrob

Bez koperku trudno wyobrazić sobie kuchnię. Dodajemy go do wielu potraw i przekąsek. Zwykła kanapka dzięki koperkowi zyskuje pyszny smak i aromat. Jednak jak przechowywać koperek, by długo nam służył? Pasta z tego zioła to prawdziwy hit i świetny sposób na przechowywanie koperku. 

Koperek-lubiany i zdrowy dodatek

Koperek lubimy za jego smak i aromat. Dostarcza nie tylko przyjemnych wrażeń smakowych, ale też orzeźwia. To zioło ma odświeżający zapach i korzenny smak. Witamin też mu nie brakuje.

 Jedzenie koperku dostarczy nam witamin: A, D, E, K, C oraz witamin z grupy B. Oprócz tego to zioło jest świetnym źródłem wapnia, manganu i żelaza. W jaki sposób przechowywać koperek, by nie stracił cennych wartości odżywczych? Zapomnij o pudełku po lodach- zrób pastę z tego zioła. 

Dostałam od babci przepis na ogórki z końca XIX wieku. Nie jadłam w życiu lepszych

Jak przygotować pastę z koperku?

Składniki:

  • 400 g kopru z łodygami
  • 80 g orzechów włoskich
  • 5 ząbków czosnku
  • skórka z cytryny tarta
  • sok z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 180 ml oleju słonecznikowego
  • 2 słoiczki o pojemności 0,4 l

Pokrój koperek z łodygami i przełóż do blendera. Dodaj czosnek, skórkę i sok z cytryny. Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Potem podsmaż je na suchej patelni, by uzyskały złoty kolor. 

Ostudź orzechy i przełóż do blendera. Dodaj do nich cukier, sól olej i blenduj. Pastę koperkową przełóż do przygotowanych słoiczków. Przechowuj w lodówce lub w piwnicy. 

Pasta koperkowa- patent na przechowanie koperku

Pastę koperkową możesz przechowywać w ten sposób do 2 miesięcy. Jeśli chcesz ją przechowywać jeszcze dłużej- to przełóż do woreczków i zamroź. Możesz też pasteryzować słoiczki z pastą. 

Tę pastę koperkową możesz z powodzeniem wykorzystać do dań obiadowych. Pasuje ona do makaronów, mięs, sałatek,  czy zup. Wzbogaci smak i zapach przygotowywanych dań i sprawi, że koperek zachowa swe cenne właściwości odżywcze. Warto włączyć ją do jadłospisu- jest bardzo smaczna. Pisaliśmy o młodych ziemniakach z koperkiem od Strzelczyka.  Podawaliśmy jeszcze inny sposób na przechowywanie koperku. 

koperek
Canva/Michel VIARD

Źródło: smakdnia.pl