Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Danie

Danie

Rachunek na 2700 złotych
02.01.2021 01:00 Niewyobrażalny paragon z polskiej restauracji. Zapłacił 2700 złotych za jedną pozycję

Rachunek na 2700 złotych szybko obiegł Internet. Taki widok nie należy do najczęstszych. Pracownicy restauracji Avocado vegan bistro nie mogli przejść obojętnie obok takiego widoku i od razu podzielili się wszystkim za pośrednictwem Facebooka. Chociaż może się wydawać, że to raczej antyreklama restauracji, okazuje się, że za historią stoi o wiele więcej niuansów, a pozostawiona kwota to nic innego jak część coraz popularniejszej akcji dobroczynnej.

Gołąbki po rosyjsku są pyszne i delikatne
18.11.2020 01:00 Gołąbki po rosyjsku robi się niemożliwe łatwo, a rozpływają się w ustach. Nieziemski przepis, wykonanie w 20 minut

Gołąbki są bez dwóch zdań jednym z najbardziej popularnych w Polsce dań. Ich ruska wersja najbardziej różni się sposobem wykorzystania kapusty - nie zawija się w nią farszu, tylko dodaje posiekane liście bezpośrednio do mięsa. Takie gołąbki są delikatne i znacznie mniej wymagające w kontekście wysiłku.

Pieczone ziemniaki, które oszałamiają chrupkością
16.11.2020 01:00 Idealnie chrupiące pieczone ziemniaki w zaledwie 20 min. Szef kuchni zdradził trik, jak zrobić je w ekspresowym tempie

Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.

Bigos już nigdy więcej się nie przypali
03.11.2020 01:00 Dzięki 1 trikowi nigdy nie przypalisz bigosu. Kolejnego dnia będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny

Prawdopodobnie nie ma nic gorszego niż przypalony bigos. Wyjątkowo smutno jest wtedy, kiedy gotuje się dobrych kilka godzin lub, co gorsza, kilka dni, a na samym końcu okazuje się, że na spodzie garnka jest dużo spalenizny. Wiemy jednak co na to poradzić.

naleśniki
04.01.2020 01:00 Inne niż od babci, ale tak samo pyszne. Gessler podała przepis na amerykańskie naleśniki

Naleśniki to przepyszne danie, często podawane przez nasze babcie. Można przyrządzić je wykwintnie lub prosto, na słodko lub słono. Cały czas pojawiają się modyfikacje uwielbianego przepisu. Ciekawym sposobem na kultową potrawę jest np. zapieczenie nadziewanych naleśników w sosie. Obecnie dużą popularnością cieszą się tzw. naleśniki po amerykańsku, popularnie nazywane "pancakes". Swoim przepisem na nie podzieliła się Magda Gessler. Gwiazda zna się na kuchni jak mało kto, a jej przepisy na popularne potrawy biją rekordy popularności.Na naszej stronie można znaleźć wiele przepisów Magdy Gessler. Między innymi: hitowy sposób na przepyszne gołąbki oraz wyborny przepis na ciasto na pizzę. Przepis na naleśniki amerykańskie pochodzi z programu Kuchenne Rewolucje. Pizzeria One Way w Strasznie, za sprawą restauratorki zmieniła się w amerykański bar "Marilyn", który kusił swoich klientów specjałami zza wielkiej wody.Czym charakteryzują się amerykańskie naleśniki? Są dość grube i puszyste. Danie tradycyjnie podaje się z samym masłem, z syropem klonowym, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Doskonale smakują również z dżemami oraz owocami np. pokrojonymi bananami.Amerykańskie naleśniki - przepis Magdy Gessler.Składniki:3 szklanki mąki (ja daję z lekką górką)2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki miodu1/4 szklanki oleju3 szklanki maślanki4 roztrzepane jajkaSposób wykonania:Składniki wsyp do miski, dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką - aż się połączą. Ciasto nie musi być gładkie, mogą w nim pozostać delikatne grudki. Ciasto odstaw najlepiej na całą noc, lub na minimum 15 minut.Smaż naleśniki na maśle na średnim ogniu. Przewracaj, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Magda Gessler podkreśla, że naleśniki muszą być złote. Do dania możesz dodać opcjonalnie ekstrakt waniliowy.Skusisz się na amerykańskie naleśniki czy wolisz tradycyjną wersję potrawy?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z nich farsz do pierogów, nie ma lepszegoPrzed snem wypij do dna wodę po ugotowanym bananie. Są ważne powodyOnet ostrzega. Chodzi o psujący smak mizerii błąd, dotyczący przygotowania ogórkówźródło: ofeminin.plZapraszamy na nasz Instagramundefined

Flaczki - najlepszy przepis
27.04.2011 02:00 Przepis na flaczki z kurczaka

Flaczki sprawiają kłopoty z uwagi na bardzo silny smak, który może niektórym przeszkadzać podczas jedzenia. Jeśli należysz do tej grupy ludzi, mamy doskonałe wieści - możesz bowiem zrobić flaki na kurczaku, przez co z pewnością będzie ci smakować. Flaczki są zupą, która wywołuje ogromne emocje wśród tysięcy Polaków. Jedni kochają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei inni nie mogą przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej skład. Drobiowy wariant może być zdecydowanie łatwiejszy do zaakceptowania przez jej przeciwników.