Bigos już nigdy więcej się nie przypaliwikimediacommons/ Mario Carvajal/ CC BY-SA 2.0

Dzięki 1 trikowi nigdy nie przypalisz bigosu. Kolejnego dnia będzie jeszcze pyszniejszy i bardziej aromatyczny

Bigos nagminnie przypala Ci się w garnku? Nie martw się, przychodzimy z pomocą. Wystarczy 1 trik, aby już zawsze cieszyć się doskonałym daniem, które następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.

Prawdopodobnie nie ma nic gorszego niż przypalony bigos. Wyjątkowo smutno jest wtedy, kiedy gotuje się dobrych kilka godzin lub, co gorsza, kilka dni, a na samym końcu okazuje się, że na spodzie garnka jest dużo spalenizny. Wiemy jednak co na to poradzić.

Narożna narzeka na sprzątanie ogromnej kuchni. Zaraz po tym jak mąż oskarżył ją o opiekowanie się dzieckiem w stanie wskazującymNarożna narzeka na sprzątanie ogromnej kuchni. Zaraz po tym jak mąż oskarżył ją o opiekowanie się dzieckiem w stanie wskazującymCzytaj dalej

Często przypalasz bigos? Wystarczy zrobić 1 rzecz

Danie z kiszonej kapusty i wielu gatunków mięsa jest klasyką polskich kulinariów. Jego geneza jest bardzo prosta - myśliwi potrzebowali potrawy, która nasyci ich po całym dniu polowań i będzie możliwa do wykonania ze składników, które mają pod ręką.

A jak wiadomo, ich fach generuje wiele kilogramów różnego mięsa. Dlatego do kociołka dodawali dużą ilość mięsa z dzika, sarny, zająca i wszelkiego innego mięsiwa, które zostało im z oprawienia zwierzyny. Po dodaniu kiszonej kapusty wychodził im doskonały gulasz, który na przestrzeni lat zmieniał się, aż dzisiaj przybrał formę bigosu.

Niestety, długi czas wymagany do ugotowania dania sprawia, że bardzo łatwo o przypalenie. Kilka minut zbyt wysokiej temperatury i mocne wyparowanie wody jest czynnikami, które z łatwością doprowadzają do przypalenia się dna i zniszczenia smaku całej potrawy.

Największą trudność sprawia odgrzewanie go. Wtedy wiele osób zmuszonych jeść potrawę z posmakiem spalenizny. Choć są ludzie, którzy preferują właśnie taki sposób konsumpcji, jest ich zdecydowanie mniej niż reszty.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rydzyk otworzył nowy sklep z cenami tylko dla bogaczy. Za kilogram mąki zapłacimy 50 złotych, a dalej jest tylko gorzej
  2. Wielkie zmiany w przemieszczaniu się po Polsce. Brzmi okropnie, potwierdzili
  3. Rozpływające się w ustach ciasto za grosze dla leniwych. Zrobisz je w zaledwie 10 minut, bez pieczenia

Oczywiście można próbować maskować smak spalenizny dodając więcej przypraw czy koncentratu pomidorowego, jednak nigdy nie uda nam się całkowicie się go pozbyć. Co należy zrobić, aby uniknąć tego kłopotu?

Najłatwiej jest po prostu ciągle mieszać. Długa łyżka i silna ręką są jednak podstawą, aby móc przez 10-15 minut ciągle poruszać zawartością garnka. Bigos jest ciężki, więc nawet najsilniejsza kucharka może szybko opaść sił. Istnieje znacznie lepszy sposób.

Co więcej, wcale nie wymaga on naszej pracy. Aby nie przypalić potrawy, przełóż ją do żaroodpornego naczynia, zakryj pokrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 150 stopni Celsjusza. Niestety, metoda ta ma jeden mankament.

Jeśli śpieszy nam się na przykład do pracy lub szkoły, bądź goście czekają z burczącymi brzuchami przy stole - możemy się nie wyrobić czekając najpierw na nagrzanie piekarnika, a następnie jedzenia. W takim wypadku pozostaje nam jedynie pierwsza metoda.

Olaf Lubaszenko już tak nie wygląda, aktor schudł ponad 60 kg. Bezwzględna choroba zmusiła go do diety i zmiany nawyków żywieniowychOlaf Lubaszenko już tak nie wygląda, aktor schudł ponad 60 kg. Bezwzględna choroba zmusiła go do diety i zmiany nawyków żywieniowychCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Media obiegły niepokojące doniesienia nt. 500 plus. Minister postawił sprawę jasno
  2. Tak wyraża się Marta Manowska. Niebywałe słowa do Polaków
  3. Mąż Anny Dymnej walczy o życie. Aktorka również ma problemy zdrowotne, przez które trudno jej gotować i robić ukochane przysmaki
  4. Kotlety a'la pizza są lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Znajomi będą błagać o przepis, a rodzina o dokładkę
  5. Obierając ziemniaki widzisz pod skórką zielony kolor? Wyrzuć je natychmiast, zjedzenie grozi ogromną tragedią
  6. Nowe ustalenia WHO. Kiedy koronawirus jest najgroźniejszy?
  7. Niesamowite zjawisko na komecie. Naukowcy przecierali oczy ze zdumienia

Źródło: onet.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł