Pokazała wszystkim jak robi gołąbki. 1 porada jest bezcenna
Gołąbki są pysznym pomysłem na obiad. Polacy je lubią i dość często jadają. W zależności od regionu kraju gołąbki się różnią. Można przygotować wersję z mięsem lub bez niego. Jednak podczas gotowania warto skorzystać z pewnej rady, która zapewnią kulinarny sukces.
Gołąbki- sycące danie na obiad
Gołąbki są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu. Wykorzystuje się do nich liście kapusty, w które zawija się mięso. Jednak można też używać kaszy czy ziemniaków. Gołąbki nie są typowo polską potrawą. Przygotowywali je już Rzymianie, Grecy, popularne są w Rumunii, gdzie do zawijania mięsa używa się liści winogron.
To danie pojawia się też w kuchni egipskiej, rosyjskiej, szwedzkiej, tureckiej. W Polsce gołąbki są znane od XIX wieku. Kulinarnie przywędrowały do nas z Ukrainy. Podawano je podczas uroczystości rodzinnych, świąt i wesel. Jak współcześnie je przygotować, by się udały i były pyszne? Jest jeden sprawdzony sposób.
Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jakJak przygotować gołąbki?
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- cebula
- jajko
- passata
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- pieprz
- sól
Z kapusty usuwamy głąb, kapustę wkładamy do wrzątku na około 1 ½ minuty. Ze sparzonej kapusty odrywamy liście. Do miski wkładamy mięso, ryż, poszatkowaną cebule, wbijamy jajko i dodajemy pieprz, sól i wszystko mieszamy.
Zawijamy gołąbki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wykładamy liśćmi kapusty. Dodajemy przyprawy i przykrywamy liśćmi kapusty. W trakcie pieczenia dolewamy wodę. Dzięki temu gołąbki będą pyszne i soczyste. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Sos przygotowujemy z passaty i wody. Wlewamy do gołąbków i wstawiamy do piekarnika.
Gołąbki, czyli wiele możliwości
Warto podczas pieczenia dolewać wody do naczynia z gołąbkami. Gołąbki nie będą suche ani zbyt zbite. Taki patent zapewni nam pyszny efekt, czyli soczyste i smaczne gołąbki. Gołąbki przygotowuje się na wiele sposobów. Można je gotować, dusić i piec.
Niektórzy zapiekają je z żółtym serem, ale najczęściej podawane są z sosem pomidorowym. Mogą być jedzone jako samodzielne danie albo podawane z ziemniakami. Pisaliśmy o podkarpackich gołąbkach. Podawaliśmy też przepis na pyszne gołąbki.
Źródło: YouTube/@gotujemy