Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Pokazała wszystkim jak robi gołąbki. 1 porada jest bezcenna
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.06.2023 13:36

Pokazała wszystkim jak robi gołąbki. 1 porada jest bezcenna

gołąbki
YouTube/@gotujemy

Gołąbki są pysznym pomysłem na obiad. Polacy je lubią i dość często jadają. W zależności od regionu kraju gołąbki się różnią. Można przygotować wersję z mięsem lub bez niego. Jednak podczas gotowania warto skorzystać z pewnej rady, która zapewnią kulinarny sukces.

Gołąbki- sycące danie na obiad

Gołąbki są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu. Wykorzystuje się do nich liście kapusty, w które zawija się mięso. Jednak można też używać kaszy czy ziemniaków. Gołąbki nie są typowo polską potrawą. Przygotowywali je już Rzymianie, Grecy, popularne są w Rumunii, gdzie do zawijania mięsa używa się liści winogron. 

To danie pojawia się też w kuchni egipskiej, rosyjskiej, szwedzkiej, tureckiej. W Polsce gołąbki są znane od XIX wieku. Kulinarnie przywędrowały do nas z Ukrainy. Podawano je podczas uroczystości rodzinnych, świąt i wesel. Jak współcześnie je przygotować, by się udały i były pyszne? Jest jeden sprawdzony sposób.

Obierasz ogórki? Poważny błąd, kucharz wyjaśnił wszystkim co i jak

Jak przygotować gołąbki?

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • cebula
  • jajko
  • passata 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kminek
  • pieprz
  • sól

Z kapusty usuwamy głąb, kapustę wkładamy do wrzątku na około 1 ½ minuty. Ze sparzonej kapusty odrywamy liście. Do miski wkładamy mięso, ryż, poszatkowaną cebule, wbijamy jajko i dodajemy pieprz, sól i wszystko mieszamy.

Zawijamy gołąbki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wykładamy liśćmi kapusty. Dodajemy przyprawy i przykrywamy liśćmi kapusty. W trakcie pieczenia dolewamy wodę. Dzięki temu gołąbki będą pyszne i soczyste. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Sos przygotowujemy z passaty i wody. Wlewamy do gołąbków i wstawiamy do piekarnika. 

Gołąbki, czyli wiele możliwości

Warto podczas pieczenia dolewać wody do naczynia z gołąbkami. Gołąbki nie będą suche ani zbyt zbite. Taki patent zapewni nam pyszny efekt, czyli soczyste i smaczne gołąbki. Gołąbki przygotowuje się na wiele sposobów. Można je gotować, dusić i piec. 

Niektórzy zapiekają je z żółtym serem, ale najczęściej podawane są z sosem pomidorowym. Mogą być jedzone jako samodzielne danie albo podawane z ziemniakami. Pisaliśmy o podkarpackich gołąbkach. Podawaliśmy też przepis na pyszne gołąbki. 

Źródło: YouTube/@gotujemy