Zasmażane buraczki to pomysł na rewelacyjny dodatek do obiadu, który podkreśla smak całego dania. Do buraków dodaj 2 łyżki soku z cytryny, a będą smakować dokładnie jak u babci. Poznaj przepis na zachwycające, kolorowe, zasmażane buraczki.Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Są źródłem wielu witamin i związków, między innymi witaminy C i witamin z grupy B, a także potasu i żelaza. Buraki zawierają również antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych.Buraczki są bardzo uniwersalne, smakują świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno, przygotujesz z nich zupy, surówki, sałatki, carpaccio, zapiekanki, dodasz do koktajli, zrobisz z nich wegetariańskie kotlety, opcji jest naprawdę wiele.Jedną z moich ulubionych wersji podania warzyw, są buraczki zasmażane z dodatkiem jabłka, cebulki i soku z cytryny. Cytryna i cukier rewelacyjnie doprawiają całe danie, nie może ich więc zabraknąć w surówce.Zasmażane buraki podasz do każdego dania mięsnego. Tradycyjne mielone, schabowe, żeberka, karkówka, a także drób i wołowina doskonale komponują z zasmażonymi warzywami z dodatkiem jabłka i cebuli.
Dziś powiemy wam, jak zrobić mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Do przygotowania tego prostego i zdrowego deseru potrzebujecie tylko jabłek i trochę mielonej przyprawy. Jeśli chcecie, możecie przygotować mus w większych ilościach i zamknąć go w słoikach.Każdy czasami ma ochotę na mały rarytas, jakiś łakoć. Jednak niektórzy nie uznają słodyczy, bo kryją w sobie tylko puste kalorie. Proponujemy więc przygotować coś smacznego z owoców. Będzie smacznie i zdrowo, bo nawet bez dodatku grama cukru. Do naszego musu jabłkowego dodamy też trochę mielonego cynamonu, który podkręci owocowy smak. Taki mus można zjeść na przekąskę, dodać do jogurtu czy ciasta. Będziecie nim zachwyceni.
Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? A może kaczkę? Sprawdźcie, jak zrobić soczystą i rozpływającą się pieczoną kaczkę na Wielkanoc. Jej sekretem są jabłka, które dodają jej również niepowtarzalnego smaku. Wystarczy je pokroić, nadziać nimi kaczkę i całość upiec. Otrzymacie danie lepsze niż w restauracji. Pieczona kaczka jest jednym z najsmaczniejszych mięs, które godne jest świątecznego stołu. To mięso świetnie komponuje się z owocami, a zwłaszcza z jabłkami i pomarańczami. Owoce dodają temu mięsu słodkawego smaku i dużej soczystości. Przyrządzając kaczkę, pamiętajcie o tym, że najsmaczniejsza jest wtedy, gdy jej mięso jest miękkie i bez problemu odchodzi od kości. Warto też wziąć pod uwagę, że w czasie pieczenia kaczka traci dużo na wadze. Zwykle jedną tuszką nasycą się cztery osoby.
Poznajcie przepis na idealny w każdym kawałku jabłecznik babci Helenki. Ten prosty i szybki wypiek nie ma sobie równych. Stanowi doskonałe połączenie kruchego ciasta i wilgotnych, słodko-kwaśnych jabłek. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, a jest pełne smaku.Na ciasto z jabłkami najlepiej jest przeznaczyć winne, kwaskowe jabłka. Te po upieczeniu są niezwykle smaczne i doskonale przełamują słodycz ciasta. Mogą być to jabłka odmiany Szara Reneta, Antonówka czy Boskoop. Nie polecamy słodkich, typowo deserowych jabłek. Te po obróbce kulinarnej mają mdły, zbyt słodki smak.
Sól jest istotnym składnikiem potraw. Z jej ilością nie należy jednak przesadzać. Jeśli mimo starań udało wam się jej wsypać za dużo, skorzystajcie z prostych patentów, dzięki którym przywrócicie balans smaku. Jednym z nich jest wrzucenie do dania plasterków surowego ziemniaka.Nadmiar soli w przyrządzanych posiłkach jest częstym błędem, który zdarza się nie tylko początkującym kucharzom. Czasem wystarczy chwila nieuwagi, by dodatkowa porcja przyprawy trafiła do garnka. Jednak nie przesądza ona o porażce. Znamy metody, by nie zmarnować kulinarnych wysiłków.
Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce? Koniecznie sprawdźcie, bo nowa oferta zachwyci każdego i z pewnością przyciągnie do sklepu tłumy. Wśród produktów w dobrych cenach znalazły się nabiał, mięso, ryby, warzywa i owoce i wiele innych. Szczegóły znajdziecie poniżej. Akcje promocyjne w sklepach są zwykle układane tak, że w dobrych cenach sprzedawane są produkty z różnych grup. Dzięki temu można zrobić całe zakupy, korzystając z okazji. Oczywiście nie zawsze w promocyjnych cenach znajdą się produkty ulubionych marek, jednak zawsze warto to sprawdzić.
Ciasta z jabłkami należą do jednych z naszych ulubionych. A wiecie, czym różni się jabłecznik od szarlotki? Odpowiedź zaskoczy niejednego smakosza. Niektórzy używają tych nazw zamiennie, tymczasem pod jedną i drugą kryje się nieco inny wypiek. Różnica tkwi między innymi w wykorzystanym cieście.Połączenie ciasta i jabłek jest niezwykle smaczne. Słodko-winny smak jabłek doskonale przełamuje słodycz ciasta, dobrze dopełnia się też wilgotność owoców i kruchość ciasta. Szarlotka czy też jabłecznik, z tego powodu należą do bardzo lubianych ciast. Sprawdźcie jednak, czym się różnią.
Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą. Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu, podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek. Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
Czerwona kapusta stanowi idealny dodatek do obiadu - jest pyszna, soczysta i pełna wartości odżywczych. Aby nabrała jeszcze lepszego smaku, wrzuć do niej starte na tarce jabłko. Słodycz owocu wspaniale będzie kontrastować z wytrawnością reszty składników. Niżej wyjawiamy przepis krok po kroku. Kapusta czerwona z jabłkiem, przez wielu nazywana po prostu modrą kapustą, jest klasyką śląskiej kuchni. Pysznie pasuje do najróżniejszych mięsnych obiadów, w których mięso zanurzone jest w gęstym sosie. Dodatek jabłka przełamuje słoność i kwaśność kapusty, dzięki czemu jedzenie jej jest jeszcze przyjemniejsze. Przygotowanie całości jest banalne i szybkie, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać kapustę do najbliższego obiadu.
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i cebulką to pomysł na wyśmienite i pożywne śniadanie, zarówno w Wielkanoc, jak i zwykły dzień. Kiełbaska z piekarnika z dodatkiem kwaśnych jabłek, cebuli i suszonego majeranku to doskonałe połączenie. Poznaj przepis na białą kiełbasę pieczoną z jabłkami.Kiełbasa biała to specyficzny rodzaj podrobów wieprzowych. Mięso doprawione czosnkiem i ziołami jest delikatniejsze i jednocześnie lepiej doprawione od tradycyjnej kiełbasy. Białą kiełbasę przygotujesz na wiele sposobów- możesz ją upiec, usmażyć, ugotować, każda forma przygotowania to wyjątkowy smak.Kiełbasa zapieczona z jabłkiem i cebulą jest bardzo aromatyczna i świetnie sprawdzi się na śniadanie, podana z kromką świeżego chleba i sosem chrzanowym. Mięso doprawione majerankiem, solą i pieprzem smakuje wyśmienicie w towarzystwie dodatków.Jeśli szukasz pomysłu na białą kiełbasę- tu poznasz przepis na pieczoną kiełbasę z pieczarkami i cebulką. Kiełbasa smażona jest równie smaczna- sprawdź, jak zrobić smażoną białą kiełbasę z czosnkiem i rozmarynem.
Sałatka chrzanowa z jajkiem wielkanocna to pomysł na bardzo aromatyczną, wiosenną sałatkę, która urozmaici każdy świąteczny posiłek. Poznaj przepis na świeżą sałatkę chrzanową z jajkiem wielkanocną, będzie hitem na wielkanocnym stole.Sałatki wielkanocne zawsze są lekkie, świeże, wiosenne. Jedną z lepszych jest sałatka z jajkiem, jabłkiem, kukurydzą i zielonym groszkiem. Sałatka z dodatkiem tartego chrzanu i kwaśnej śmietanki smakuje wybornie i jest bardzo aromatyczna.Sałatka chrzanowa będzie idealną sałatką na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty, między innymi wędlin, serów, pieczonego, domowego pasztetu. Sałatka doskonale łączy się również z pieczonym schabem i innymi warzywami, jest bardzo smaczna i uniwersalna.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalną potrawę wielkanocną- tu poznasz przepis na galaretki drobiowe w kształcie jajek, wszyscy będą zachwyceni.
Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej. Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami. Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.
Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?
Wszyscy wiedzą, że nic nie smakuje tak dobrze, jak połączenie elastycznych klusek śląskich z gęstym mięsnym sosem. Jednym z najlepszych sposobów na podkreślenie smaku śląskiego przysmaku, jest dodanie do niego zwykłego jabłka. Owoc nada im delikatną słodycz, która pysznie kontrastować będzie do wytrawności sosu. Kluski śląskie są sztandarowym składnikiem polskiej sztuki kulinarnej. Ich sekretem jest charakterystyczne wgłębienie na środku, które kojarzy każdy. Do jego wnętrza wlewa się sos i za jednym kęsem można poczuć więcej smaku. Jabłko w cieście na kluski śląskie może dziwić, lecz warto dać mu szansę. Finalnie różnica w smaku nie jest ogromna, lecz można ją wyczuć, co może zostać szczególnie docenione przez największych smakoszy, szukających nawet najmniejszych niuansów smakowych.
Szarlotkę chętnie pieczemy, a jeszcze chętniej zjadamy. Dziś zdradzimy wam przepis na najszybszą szarlotkę świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy. Jednak nie ma zmartwienia, bo dosłownie za pół godziny możesz mieć gotową następną szarlotkę.Szarlotka należy do kanonu polskich ciast. Uwielbiają ją wszyscy i mali i duzi. Zwykle piecze się ją na kruchym cieście, które trzeba wcześniej zagnieść. Jeśli jednak masz ochotę na błyskawiczną szarlotkę, wykorzystaj do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie. Wystarczy ułożyć na nim jabłka i całość upiec. Prawda, że to bardzo proste?
Szukacie smacznych dodatków do mięs, wędlin i jaj na twardo? Poznajcie niezwykły przepis siostry Anastazji na chrzan z jabłkami. Ten zestaw sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale każdego dnia, gdy będziecie chcieli dosmaczyć np. kanapkę z wędliną.Chrzan kojarzy się z okresem wielkanocnym. Wiosną bowiem znów zaczyna rosnąć, a z jego korzenia można własnoręcznie przygotować doskonały dodatek do wędlin i zimnych mięs. Chrzan jest ostry w smaku, więc nie trzeba używać go dużo, by odmienić charakter potrawy. Chrzan pobudza trawienie, warto więc zestawiać go z tłustymi i ciężkostrawnymi mięsami. Pomoże też przy przeziębieniu, bo łagodzi kaszel, a także katar. Jeśli dla kogoś chrzan jest zbyt ostry, warto złagodzić jego smak. Można go połączyć z jajkiem, śmietaną, czy tak, jak siostra Anastazja ze słodkim jabłkiem. Efekt będzie wyśmienity.
Szarlotka należy do klasycznych deserów przygotowywanych w domowym zaciszu. Upieczona z warstwą delikatnego budyniu waniliowego będzie jeszcze lepsza. Wypiek z pewnością zachwyci waszych gości i szybko zniknie z talerzy. Nikt nie oprze się pysznej szarlotce. Po prostym przepisie, z którego mogliście przyrządzić ten klasyk bez pieczenia i niezawodnej recepturze naszych babć na szarlotkę na smalcu przyszedł czas na wersję z budyniem. Waniliowy krem mleczny idealnie komponuje się z jabłkami. Spróbujecie?
Jeśli macie dziś rano więcej wolnego czasu niż zwykle, możecie przygotować na śniadanie coś wyjątkowego. Na przykład racuchy. Jednak ponieważ miały być niezwykłe, zróbcie racuszki z dodatkiem ubitego białka. Ten drobny dodatek nadaje im lekkości i sprawia, że będą dobrze napowietrzone i bardzo smaczne. Racuchy robi się na bazie ciasta podobnego do naleśnikowego. Jest tylko gęściejsze i ma dodatek spulchniacza, dzięki któremu placuszki nabierają puszystości. Zwykle są to drożdże, soda oczyszczona lub proszek do pieczenia. Dzisiaj jednak zrobimy wyjątkowo puchate racuszki, do których oprócz proszku do pieczenia, dodamy też ubite na pianę białka. Ich lekkość was zachwyci.
Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do obiadu, mamy ciekawą propozycję. Przygotuj boską surówkę z czerwonej kapusty z dodatkiem chrzanu. Ten wybitny dodatek wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do kapusty. Nada surówce wyrazistego, ostrego smaku. Koniecznie spróbujcie. Czerwona kapusta doskonale nadaje się na surówki. Wyglądają bardzo apetycznie, są smaczne i niezwykle wartościowe. To dlatego, że czerwona kapusta zawiera więcej wartościowych składników niż popularna, biała. Z czym połączyć czerwoną kapustę? Bardzo dobrym jej dopełnieniem jest jabłko, które zwiększa soczystość i słodkość surówki. Warto przełamać ją ostrym dodatkiem, takim jak na przykład czosnek, ocet czy chrzan.
Placki ziemniaczane z jabłkami i cukrem wanilinowym to pomysł na pyszny, słodki obiad dla dużych i małych. Placuszki są puszyste, lekkie i bardzo pożywne, posmakują wszystkim łasuchom. Poznaj prosty przepis na placki ziemniaczane na słodko.Placki ziemniaczane przygotuj z ziemniaków zeszłorocznych, mają więcej skrobi i znacznie mniej wody niż ziemniaki młode, dzięki czemu placki są zwarte i nie rozpadają się podczas smażenia. Do placków świetnie sprawdzą się również ziemniaki mączne, jak Orlik, Sante, z których zrobisz również pyszne kopytka i kluski śląskie.Starte jabłka skrop solidnie sokiem z cytryny, sok nada owocom świeżości i sprawi, że jabłka szybko nie zżółkną. Placuszki z cukrem wanilinowym i jabłkami podaj z cukrem pudrem. Tak przygotowane danie wychodzi za każdym razem i błyskawicznie znika z talerzy.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad na słodko- tu poznasz przepis na obłędne placki twarogowe z jabłkiem i cynamonem.
Oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem to wyśmienity deser dla całej rodziny. Jest idealny na tłusty czwartek, jak i bez okazji, a dzieci również go uwielbiają. Jabłka maczane w puszystym cieście smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na oponki z jabłek z cukrem pudrem i cynamonem.Oponki z jabłek to pyszny deser, który pokocha każdy łasuch. Krążki jabłka obtoczone w puszystym cieście z cynamonem i smażone jak tradycyjne pączki, to idealna przekąska i dodatek do kawy i herbaty.Krążki z jabłka w cieście to świetna alternatywa dla pączków w tłusty czwartek, kiedy nie masz czasu ich piec, a masz ochotę na coś słodkiego i pysznego. Jabłka mają cynamonowo- waniliowy smak, są słodkie z delikatną, kwaśną nutą, są perfekcyjne.Ciasto przygotuj godzinę- półtorej przed krojeniem jabłek. Ciasto musi odpocząć i odrobinę urosnąć. Krążki pokrój przed samym obtaczaniem jabłek, dzięki czemu owoce nie zdążą ściemnieć. Oponki koniecznie oprósz cukrem pudrem, będą śliczne i pyszne.Szukasz pomysłu na przysmak do kawy? Tu poznasz przepis na faworki z serkiem waniliowym, są lekkie i bardzo puszyste.
Rolada z jabłkami siostry Anastazji to pomysł na pyszny, lekki deser dla całej rodziny. Delikatny, puszysty biszkopt z jabłkami prażonymi z cynamonem to idealne połączenie, które skradnie serce każdego łasucha. Poznaj przepis na roladę z jabłkami siostry Anastazji. Rolada z jabłkami to pyszne ciasto, które przygotujesz w prosty sposób. Rolada smakuje wyśmienicie do kawy i herbaty. Przygotuj ją również na wizytę gości, a każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.Żeby rolada nie popękała, jeszcze ciepły biszkopt zawiń w rulon przy pomocy czystej ściereczki. Po wyłożeniu jabłek, roladę zawiń dobrze folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby biszkopt i jabłka dobrze się połączyły, a rolada nie rozleciała podczas krojenia.Jabłka do rolady zetrzyj na tarce i podsmaż z cynamonem, galaretką i cukrem pudrem. Sucha galaretka cytrynowa nie zmieni smaku jabłek, a dzięki żelatynie masa będzie bardziej zwarta i gęsta. Do jabłek dodaj również cukier puder, żeby osłodzić owoce.Szukasz pomysłu na roladę biszkoptową? Tu poznasz przepis na roladę z makiem, idealną na jesień i zimę. Letnią wersję podaj z kremem kokosowym, rolada jest świetnia w upalne dni.
Prawdopodobnie każdy Polak spróbował chociaż raz w życiu klasycznych klusek śląskich z aromatycznym sosem. Ewa Wachowicz do klusek ze swojego przepisu dodaje niecodzienny składnik, którym jest miękkie jabłko. Dzięki temu kluski nabierają lekko słodkiego posmaku, który pysznie komponuje się z mięsem i innymi potrawami. Kluski śląskie stanowią jeden z najważniejszych dodatków do obiadu w klasycznej polskiej kuchni. Są łatwe w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i uniwersalne - podane z samym roztopionym masłem smakują obłędnie. Ewa Wachowicz poszła jednak o krok dalej i postanowiła zmienić nieco recepturę, aby wprowadzić powiew świeżości. Jej decyzja dodania jabłka do masy daje wspaniały efekt, który każdy powinien spróbować.
Jeśli zastanawiasz się, jaki napój podać do dzisiejszego obiadu, zapomnij o gotowych, słodzonych napojach. Mamy zdrowszą i tańszą propozycję. Przygotuj kompot z jabłek i cynamonu. Będzie idealny do obiadu, a zrobisz go szybko z kilku prostych składników. Sklepowe półki uginają się od wyboru różnych napojów i soków. Wiele osób wybiera więc wygodne rozwiązanie i do obiadu podaje jeden z gotowych napojów. Jednak zawierają one duże ilości cukru i innych, zbędnych dodatków. Może czas więc wrócić do starych i dobrych kompotów? Są proste i szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania wystarczy sezonowy owoc, woda i trochę cukru. O tej porze roku najtańsze są jabłka, z których można przygotować wyborny napitek. Jego delikatny smak warto przełamać dodatkiem korzennych przypraw, np. cynamonu.
Surówka z selera naciowego i jabłka do obiadu, podana z żurawiną suszoną i orzechami włoskimi w sosie jogurtowo- musztardowym, to świetny pomysł na pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Poznaj przepis na surówkę z selera naciowego i jabłka do obiadu.Surówka z selera naciowego i jabłka z dodatkiem suszonej żurawiny i orzechów to wyśmienity dodatek do obiadu. Surówka ma złożony smak- jest słodka i wytrawna jednocześnie. Kwaśne jabłka świetnie łączą się z lekko pikantnym selerem, orzechami i słodką żurawiną, a całość otulona jest aromatycznym sosem.Jabłka i seler naciowy oprósz cukrem i skrop sokiem z cytryny, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak, a jabłka nie ściemnieją w surówce. Do sosu wykorzystaj musztardę francuską- ma delikatny smak i całe ziarna gorczycy.Surówka z selera i jabłka dobrze łączy się zarówno z daniami mięsnymi, wegetariańskimi, jak i rybami. Podaj ją np. z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, a będziesz zachwycony smakiem całej potrawy.Jeśli masz ochotę na niecodzienną surówkę obiadową- tu poznasz przepis na surówkę z selera korzeniowego z ananasem, jest przepyszna.
Surówka z selera konserwowego do obiadu z jabłkiem i rodzynkami jest lekkim i bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówkę wymieszaj z majonezem i jogurtem, będzie idealna. Poznaj przepis na surówkę z selera konserwowego do obiadu.Seler konserwowy jest smacznym i zdrowym składnikiem wielu surówek obiadowych i sałatek warzywnych, nadając im lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i kotletów wegetariańskich.Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, podany z ziemniakami opiekanymi i surówką z selera. Całe danie smakuje fenomenalnie i każdy prosi o dokładkę. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut przed samym podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza i dobrze schłodzona.Seler konserwowy kupisz w każdym sklepie, możesz również przygotować go samodzielnie- tu poznasz przepis na seler konserwowy do słoików, zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Domowy seler konserwowy nie zawiera sztucznych ulepszaczy smaku i związków wydłużających termin spożycia.
Czy ktokolwiek jest w stanie oprzeć się delikatnym plackom z dodatkiem soczystych jabłek? Racuchy to doskonały pomysł zarówno na deser, jak i na słodkie śniadanie czy kolację. Zróbcie je z dodatkiem mąki gryczanej, a będą jednocześnie pyszne i zdrowe. Nasz nowy przepis ułatwi wam to zadanie. Niedawno zdradzaliśmy przepis Ani Lewandowskiej na racuchy z brzoskwiniami. Pisaliśmy już też jak robić je w wersji wytrawnej. Teraz wracamy do klasycznego wydania tego rarytasu, przedstawiając wam ulepszony przepis z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej i wykorzystaniem drożdży piekarniczych. Racuszki wychodzą delikatne i puszyste. Skusicie się?
Szarlotka na kruchym spodzie z bezą według Karola Okrasy to wyśmienity deser dla całej rodziny. Delikatny spód, podsmażone z cynamonem jabłka i słodka, lekka pianka bezowa to doskonałe połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepis na szarlotkę według Karola Okrasy z bezą, idealne ciasto do kawy w chłodne, pochmurne dni.Szarlotka to pyszne i naprawdę proste ciasto, a przepis Karola Okrasy na ten jabłkowy deser nie ma sobie równych. Kruchy spód, tarte, smażone jabłka i beza to jedno z lepszych ciast, jakie jadłam. Szarlotka ma również wyczuwalną, waniliowo-cynamonową nutę, jest przepyszna.Kruche ciasto schładzam przed wyłożeniem na blachę, następnie mocno dociskam do dna tortownicy i nakłuwam widelcem- w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia, będzie również idealnie chrupiące i smaczne. Bezę ubijam na sam koniec, kiedy mam już gotowy spód i podsmażone jabłka. Piana z białek jest bardzo delikatna, dlatego też po ubiciu od razu wysmaruj nią ciasto i zapiecz, aby nie opadła. Ciasto zostawiam w piekarniku na 15-20 minut po upieczeniu, jedynie lekko uchylam drzwi, aby szarlotka delikatnie zaczęła się chłodzić, a beza nie popękała.Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej bezowe desery- w tym artykule poznasz przepis na tort cytrynowy z bezą. Klasycznym ciastem z bezą jest oczywiście beza Pavlova, czyli blaty bezowe przekładane bitą śmietaną i owocami, jest doskonała.