Kiszenie ogórków, buraków czy kapusty nie jest dla nikogo żadną nowiną. Czy słyszeliście jednak o jabłkach kiszonych? Okazuje się, że z tych owoców można wyczarować pyszne przetwory, które będą wspaniałym wspomnieniem lata podczas zimowych miesięcy.Aby jabłka kiszone miały odpowiednie walory smakowe, należy wybrać właściwe owoce. Najlepiej sprawdzą się te mniejsze, twarde. Zwróćmy także uwagę na to, aby jabłka były zdrowe i świeże, bez uszkodzeń czy nadpsutych części.
Wątróbka jest chyba najczęściej wybieranym produktem, jeśli chodzi o podroby. Zdarza się jednak, że gotowe danie nabiera nieprzyjemnego, gorzkiego posmaku. Jakub Kuroń zdradził sposób, jak temu zaradzić. Wystarczy, że przed smażeniem namoczysz wątróbkę w mleku z przyprawami. To takie proste!Przepis na wątróbkę jest klasyczny i przy tym nietrudny do wykonania. Sama wątróbka wyśmienicie łączy się smakami z podsmażoną cebulką oraz soczystym jabłkiem. Ten szybki smaczny obiad przekona każdego.
Dynia jest niekwestionowaną królową jesiennych warzyw. Apetyczny miąższ o charakterystycznym pomarańczowym odcieniu możemy wykorzystać do rozmaitych przepisów, zarówno na słodko jak i na słono. My proponujemy przepyszną zupę z dyni, wzbogaconą niezwykle aromatycznym pieczonym jabłkiem.Dynia jest warzywem niskokalorycznym, a przy tym stanowi bogate źródło białka i błonnika pokarmowego. Zupa z dyni jest więc pożywna a przy tym zdrowa. Jeśli do zupy z dyni dodamy apetyczne pieczone jabłko, otrzymamy niebanalne, zaskakująco dobre jesienne danie.
Szarlotka i jabłecznik to ciasta, które często są z sobą mylone. Nie wszyscy znają różnice pomiędzy pysznymi deserami. Czym różni się szarlotka od jabłecznika? Jak przygotować jabłka do ciast?Szarlotka i jabłecznik to ciasta idealne do kawy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasta smakują i wyglądają obłędnie, dlatego pieczemy je również na święta, większe uroczystości lub kiedy goście mają wpaść z wizytą.Najważniejszą różnicą między szarlotką a jabłecznikiem jest rodzaj podpieku, na którym chcemy upiec całe ciasto. Nie wszyscy wiedzą również, że jabłecznik to ciasto wyłącznie z jabłkami, szarlotka natomiast może być pieczona z dodatkiem innych owoców.Każdy ma swój sprawdzony przepis na ciasta z jabłkami. Gorąco polecam wykorzystać do ciast kwaśne jabłka i doprawić je cukrem waniliowym i cynamonem. Najlepszy smak ciast uzyskamy, kiedy jabłka przesmażymy z aromatycznymi przyprawami na patelni.
Kaszanka jest prostym wyrobem wędliniarskim, składającym się z kaszy z dodatkiem krwi oraz podrobów. Okazuje się jednak, ze ten niepozorny składnik możesz prosto przemienić w niebanalną ciepłą przekąskę. Kaszanka zapiekana z kapustą kiszoną i jabłkiem zawojuje każdą imprezą.Kaszanka wyśmienicie komponuje się zarówno z kapustą jak i z jabłkiem. A jeśli połączyć ze sobą wszystkie trzy składniki na raz? Rezultat przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wszystkie składniki na pieczoną kaszankę najłatwiej jest upiec w jednej dużej formie. Jeśli jednak posiadasz odpowiednią ilość mniejszych naczyń żaroodpornych, możesz porcje kaszanki zapiekać w nich indywidualnie. Egzamin zdadzą też łódeczki uformowane z papieru do pieczenia. Podana w indywidualnych porcjach kaszanka będzie estetyczną i oryginalną propozycją na niezobowiązujące spotkanie czy imprezę.
Lubicie racuchy? Puszyste drożdżowe placki z jabłkiem należą do klasyki polskich deserów. Z proponowanym przepisem na pewno wam wyjdą. Wystarczy, że uzbroicie się w cierpliwość i pozwolicie dobrze wyrosnąć ciastu, a będą smakowały tak, jak w dzieciństwie. Macie dziś ochotę na racuchy?Racuchy drożdżowe są pyszne. Delikatne i puszyste ciasto, które uzyskamy po odpowiednio długim oczekiwaniu, doskonale komponuje się ze słodkimi i soczystymi jabłkami. Placki są wilgotne i lekkie jednocześnie. Zachwycą was smakiem.
Seler korzeniowy jest zdrowym i smacznym warzywem. Stanowi doskonałą bazę do rozmaitych dań, w tym do pysznych surówek. Dziś proponujemy Wam wyśmienitą surówkę z selera z tartym jabłkiem. Owocowy dodatek sprawia, że surówka jest wyjątkowo soczysta i nabiera przyjemnego, lekko kwaskowego smaku. Nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć.Seler zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Proponowana przez nas surówka z selera nie tylko cieszy podniebienie, ale też jest wyjątkowo zdrowa. Wystarczy do warzywa dodać nieco startego jabłka i sos na bazie jogurtu naturalnego, by cieszyć się tym wyśmienitym dodatkiem do obiadu.
Pysznej szarlotki nie odmówi sobie chyba żaden smakosz. Jeśli klasyczna wersja deseru wam nie odpowiada, mamy nie lada gratkę. Ciasto przygotowywane z wykorzystaniem mieszanki dwóch mąk, oleju kokosowego i zdrowego słodzika zamiast cukru spodoba się zwłaszcza tym z was, którzy mają chęć na coś słodkiego i jednocześnie lekkiego. Spróbujecie? Prosty deser, jakim jest szarlotka, można przygotować w zdrowej i naprawdę smacznej wersji, wybierając nieco inne produkty niż zwykle. Receptura, którą wam proponujemy, nie jest skomplikowana, a nietypowe dodatki znajdziecie już niemal w każdym sklepie. Skusicie się na odmianę?
Robicie surówki z kapusty białej i pekińskiej? Skuście się na surówkę z czerwonej kapusty. Jest zasobniejsza w cenne składniki, a przy tym bardzo smaczna. Dziś proponujemy dodać do niej jabłko, marchew oraz cebulę i wymieszać całość z sosem i natką pietruszki. Powstanie pyszny i apetycznie wyglądający dodatek do niemal każdego obiadu.Surówka z czerwonej kapusty jest rewelacyjnym dodatkiem np. do pieczonego mięsa, rolad wołowych, pierogów, pyz, kopytek. Możemy podać ją również z plackami z ziemniaków i ulubionych warzyw, rybą pieczoną i każdym daniem, na jakie mamy ochotę.Do surówki koniecznie przygotujmy sos na bazie majonezu, oliwy z oliwek i octu. Doskonale podkreśli on smak całości i sprawi, że surówka nabierze charakteru. Po przygotowaniu surówki wstawmy ją do lodówki na godzinę. W tym czasie wszystkie smaki się poprzenikają i surówka będzie smaczniejsza. Mało kto wie, że czerwona kapusta nie dość, że ma mało kalorii, to jest również źródłem wielu witamin, między innymi witaminy C, K, witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i wapnia. Surówka jest szczególnie polecana w okresie jesienno- zimowym, żeby wzmocnić naszą odporność.
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponujemy koktajl z selerem naciowym z dodatkiem świeżych owoców i imbiru. Szybko zaspokoi głód, a przy okazji dostarczy mnóstwa wartościowych składników. Jego regularne picie sprzyja zdrowiu i gubieniu zbędnych kilogramów. A poza wszystkim jest naprawdę smaczny. Koktajle warzywno-owocowe to absolutny hit. Nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Jednym z takich koktajli jest koktajl z selerem naciowym z dodatkiem gruszki, banana, jabłka, cytryny i imbiru.Jesień zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią chłodne i deszczowe dni. Wtedy też jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie i różne infekcje. Jest na to jednak skuteczny, domowy sposób — koktajl z selerem naciowym. Koktajl wzmacnia odporność i przynosi wiele zdrowotnych korzyści.Koktajl z selerem z dodatkiem świeżych owoców i tartego imbiru dodaje energii z samego rana, poprawia koncentrację, pomaga walczyć z nadprogramowymi kilogramami, a także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Koktajl wzmacnia również cały organizm, skórę, włosy i paznokcie.
Szarlotka bez pieczenia jest pysznym, niewymagającym wielu przygotowań deserem. Herbatniki przełożone smakowitym musem jabłkowym i posmarowane delikatną śmietanową masą spodobają się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie.Macie ochotę na szarlotkę, ale nie lubicie wyrabiać ciasta? Możecie przyrządzić ten pyszny deser w wersji bez pieczenia. Zamiast kruchego spodu, na dnie formy ułożymy herbatniki, a mus jabłkowy zwiążemy przy pomocy orzeźwiającej galaretki cytrynowej. Będzie pysznie.
Ugotowałeś domowy kompot i nie wiesz, co zrobić z owocami? Owoce z kompotu wykorzystasz do wielu świetnych deserów, przekąsek i dań obiadowych na drugi dzień. Owoce możesz również zapiec pod słodką kruszonką, będą idealne do kawy.Wielu z nas nie wyobraża sobie drugiego dania w weekend bez domowego kompotu przygotowanego z owoców sezonowych lub w syropie. Nie każdy jednak wie, że truskawki, maliny, jabłka i inne owoce możemy ponownie wykorzystać do przygotowania deserów i pysznych dań.Owoce z kompotu wykorzystamy w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Naleśniki z musem, kisiel, owoce zapieczone pod kruszonką, pierogi to tylko niektóre propozycje, których warto spróbować. Owoce będą smakować wyśmienicie w każdej wersji i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie.Kompot ugotujemy z jabłek, truskawek, gruszek, śliwek, malin. Możemy dodać również rabarbar, śliwki. Im więcej świeżych owoców, tym kompot będzie smaczniejszy. Owoce z kompotu warto odrobinę dosłodzić cukrem lub naturalnym słodzikiem, np. ksylitolem lub stewią.
Surówka z pora i jabłka jest prostym, lekko słodkim i wyrazistym dodatkiem do obiadu. Pasuje do wielu dań, a spodoba się zwłaszcza amatorom nieco ostrzejszych smakołyków. Jej przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku. Koniecznie spróbujcie.Pełna charakteru surówka jest obowiązkowym elementem drugiego dania. Proste połączenie pora i jabłka po dodaniu delikatnego sosu majonezowego nabierze smaku i stanie się przyjemnie świeże w odbiorze. Warto dać mu szansę.
Suszone skórki z papierówek to prawdziwy przysmak. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze lekkie i zdrowe, a ich przygotowanie wcale nie jest trudne. Papierówki wykorzystajmy do przygotowania ciast, a ze skórek zróbmy doskonałą przekąskę dla całej rodziny.Sezon na papierówki trwa w najlepsze. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłek. Są bardzo aromatyczne, soczyste i kwaskowate, idealnie nadają się do przygotowania jabłecznika, szarlotki i innych pyszności.Mało kto wie, że możemy wykorzystać również same skórki z jabłek, dzięki czemu nic się nie zmarnuje, a my zyskamy przepyszną, zdrową, lekką przekąskę i dodatek do zimowej herbaty. Suszone skórki z papierówek mają rewelacyjny smak, a ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka chwil.Bardzo ważna jest temperatura suszenia- nie może przekroczyć 50 stopni, ponieważ delikatne skórki się spalą. Pamiętajmy, aby do suszenia wybierać wyłącznie skórki z nieuszkodzonych i nierobaczywych papierówek. W przeciwnym wypadku suszony przysmak szybko się zepsuje, nawet jeśli będziemy go przechowywać w odpowiednim pojemniku.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Poznaj przepis najlepszą szarlotkę, którą przygotujesz z kilku prostych składników, bez ucierania i wyrabiania ciasta, bez biszkoptu. Wystarczy połączyć składniki i wstawić do piekarnika. Sprawdź, jak zrobić ekspresową szarlotkę bez wyrabiania.Szarlotka z ciasta przygotowanego z mąki, kaszy manny i cukru to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, które są dość czasochłonne. W tej szarlotce najwięcej czasu zajmuje pieczenie. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj wyjątkowe ciasto z kaszy manny.Do szarlotki idealnie sprawdzą się jabłka kwaśne, które dobrze przełamią słodkie ciasto. Jabłka przesmaż z odrobiną cukru i cynamonem, dzięki czemu będą miały jeszcze lepszy smak. Szarlotkę podaj oprószoną cukrem pudem, pysznym dodatkiem jest również gałka lodów waniliowych.Równie szybkim ciastem jest brownie z niezwykłym dodatkiem- tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli, palce lizać.
Lubicie szarlotkę? Prażone jabłka, które do niej wykorzystujemy, można przygotować dużo wcześniej. Dzięki temu pieczenie ciasta będzie niemalże ekspresowe. Aromatyczny dodatek znajdzie też kilka innych zastosowań w kuchni. Warto spróbować.Prażone jabłka pachnące cynamonem i wanilią sprawdza się nie tylko jako smaczny element szarlotki. Smakowitą kompozycję warto dodać także do innych deserów. Przyrządzone bez cukru jabłka wzbogacą też smak zup kremów w stylu orientalnym. Powodów, by zamknąć je w słoiku, jest więc sporo. Skusicie się?
Jak zrobić szybką szarlotkę? Kruche ciasto przełożone pysznymi słodko-kwaśnymi jabłkami wcale nie wymaga żmudnych przygotowań. Z naszym przepisem doskonały, pełen owoców, wypiek powstanie w niecałe dwie godziny, a większość tego czasu stanowić będzie pieczenie. Spróbujecie? Szarlotkę lubi wielu smakoszy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku ciasto z aromatycznym owocowym musem można przyrządzić w zaledwie kilka chwil. Składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli nie wiecie, co zrobić z pierwszymi kwaśnymi jabłkami — koniecznie spróbujcie.
Domowy ocet jabłkowy jest doskonałym produktem, który nie raz przyda się w kuchni. Jego zrobienie jest niezwykle proste. Wystarczy zalać pokrojone owoce roztworem cukru i odstawić. Resztę pracy wykona upływający czas. Warto spróbować. Ocet jabłkowy obfituje w cenne składniki odżywcze takie jak potas, żelazo czy fosfor oraz korzystne dla zdrowia człowieka witaminy m.in. A, E czy wybrane witaminy z grupy B. Domowa mikstura po rozcieńczeniu idealnie sprawdza się do sałatek, wypieków czy sosów. Warto ją przyrządzić — receptura nie jest skomplikowana, a efekty naprawdę przyjemne. Skusicie się?
Rosół często pojawia się podczas niedzielnego obiadu. Zaskakujący dodatek stosowany przez Ewę Wachowicz sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Celebrytka proponuje, by wrzucić do niej słodkie nieobrane jabłko. Warto spróbować — zachwytom rodziny nie będzie końca.Podstawowy przepis na rosół można zmienić na wiele sposobów. Za każdym razem uzyskamy nieco inny efekt. Nietypowy dodatek do klasycznej zupy inspirowany jest kuchnią pakistańską. Zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że smak dania nabiera głębi. Skusicie się?
Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek jak suszyć jabłka bez sprzętu, znamy skuteczną metodę. Okazuje się, że wystarczy je po prostu rozdrobnić i pozostawić na słońcu. Prosty i dobrze znany naszym babciom patent przynosi zaskakująco dobre efekty i nie rujnuje portfela. Spróbujecie?Suszone jabłka to świetna przekąska lub dodatek do deserów. Wielu z nas kupuje gotowe produkty, bo uważa, że przygotowanie ich w domu bez specjalnej suszarki jest niemożliwe. Tymczasem wysuszone w słońcu owoce są równie smaczne, co sklepowe. Co więcej, nie zawierają przedłużających świeżość dodatków.
Z czego zrobić letnią surówkę? Wybór jest naprawdę duży, dlatego dziś zaskoczymy was surówką z kalafiora. Jest chrupiąca i niezwykła w smaku. Doskonale pasuje do dań z mięsem i jarskich. Ciekawego smaku dodaje jej sok jabłkowy. Ten słodkawy składnik zwiększa soczystość surówki i balansuje jej smak. Kiedy jak kiedy, ale latem nie powinniśmy mieć problemu z surówkami. Dostępność i wybór świeżych warzyw są na tyle duże, że codziennie możemy raczyć rodzinę zupełnie innym przysmakiem. Prostym, chrupiącym, a przede wszystkim zdrowym.Wiemy jednak, że czasami najzwyczajniej brakuje pomysłu. Znowu więc serwujemy mizerię lub pomidory z cebulą. Jednak od czego jesteśmy my? Służymy Wam pomocą i dobrym pomysłem na surówkę z kalafiora. Jest nieoczywista, ale bardzo smaczna i chrupiąca. Powinniście jej spróbować.
Prażone jabłka to jedne z lepszych przetworów na zimę. Soczyste jabłka prażone z cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i goździkami będą doskonałym dodatkiem do szarlotki, jabłecznika i innych ciast. Podamy je również z naleśnikami i racuchami, wszyscy będą zachwyceni.Latem przygotowujemy wiele przetworów, aby cieszyć się ich smakiem w chłodne, zimowe dni. Oprócz warzyw w słoikach zamykamy także owoce, robimy dżemy, konfitury, soki. Prażone jabłka to jedne z moich ulubionych przetworów, które robię od lat w każde wakacje.Jabłka na zimę sprawdzą się doskonale jako dodatek do ciast i dań na słodko. Smakują rewelacyjnie również zapieczone z ryżem, z kromką świeżego chleba, z jogurtem naturalnym, owsianką. Prażone jabłka z dodatkiem aromatycznych przypraw zimą smakują fenomenalnie.Do prażenia jabłek wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce, których skóra nie ma żadnych przebarwień. Bardzo ważne jest również przygotowanie słoików i zakrętek- muszą być dokładnie umyte i wyparzone, aby nie było w nich żadnych bakterii, które mogą zepsuć przetwory.Jabłka na zimę musimy poddać procesowi pasteryzacji, w przeciwnym wypadku będą świeże przez około dwa miesiące. Po pasteryzowaniu będziemy cieszyć się smakiem prażonych jabłek aż do następnego sezonu. Słoiki wstawmy do spiżarni, otwarty słoik przechowujmy w lodówce.
Domowy ocet jabłkowy zachwyca przyjemnym smakiem. To świetna i zdrowsza alternatywa dla gotowego produktu sklepowego. Ocet jest prosty w przygotowaniu, wystarczą tylko trzy składniki i odrobina cierpliwości, a przygotujesz wyśmienity dodatek do sałatek i innych dań.Domowy ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sałatek, surówek, marynat, a nawet rosołu i mięs. Ocet jabłkowy jest o wiele delikatniejszy od spirytusowego, czy winnego, a domowy produkt zachwyca dodatkowo przyjemnym, słodkawym smakiem.Ocet jabłkowy nie wymaga gotowania, wystarczy przygotować wszystkie składniki i co jakiś czas przemieszać zawartość większego słoika i ocet będzie gotowy. Po około 4- 5 tygodniach otrzymasz mętny produkt, który już nadaje się do spożycia. Jeśli jednak wolisz klarowny ocet, wstaw go do lodówki na około 2 miesiące, a stanie się przejrzysty.Do przygotowania domowego octu jabłkowego koniecznie wybierz zdrowe jabłka. Owoce nawet z najmniejszymi uszkodzeniami nie nadają się do fermentacji, ponieważ zepsują cały produkt. Bardzo ważne jest również dokładne umycie i wyparzenie słoika, w którym będziesz robił ocet. Słoik musi być sterylnie czysty, inaczej pojawi się pleśń.
Pomysł na pyszny obiad na słodko lub przekąskę, którą pokochają i dzieci i dorośli? Przygotuj babcine racuchy z dodatkiem drożdży, jabłka i suszonej żurawiny. Racuchy mają również wspaniałą, waniliową nutę, koniecznie musisz ich spróbować.Racuchy z jabłkami są daniem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Racuchy drożdżowe natomiast są o wiele lżejsze, smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Oprócz drożdży i jabłek dodajmy jeden, niezwykły składnik- suszoną żurawinę.Racuchy drożdżowe przepisu babci są idealnie puszyste, lekkie i pełne smaku. Do racuchów koniecznie dodaj jabłko, suszoną żurawinę i cukier wanilinowy, a wszyscy będą zachwyceni. Racuchy są idealnym pomysłem na obiad i przekąskę dla całej rodziny.Racuchy podajmy z cukrem pudrem i domową konfiturą. Racuchy będą smakować równie dobrze, kiedy podamy je z prażonymi jabłkami z cynamonem, musem owocowym, owocami sezonowymi, bitą śmietaną, serkiem homogenizowanym.
Pomysł na pyszną niespodziankę dla całej rodziny? Przygotuj wyśmienite pierogi na słodko z niecodziennym farszem. Zapomnij o truskawkach, jagodach i serze, pierogi z jabłkami i cynamonem będą absolutnym hitem na Twoim stole.Jestem łasuchem i uwielbiam słodkie dania, również obiadowe. W dzieciństwie zupa owocowa i właśnie pierogi na słodko były moimi ulubionymi potrawami i do tej pory lubię do nich wracać. Pierogi z jabłkami prażonymi z dodatkiem cynamonu i cukru wanilinowego rozpływają się w ustach.Ciasto do pierogów na słodko przygotujmy na początku. Musi być elastyczne, miękkie i dobrze wyrobione, wtedy pierogi na pewno będą przepyszne. Farsz również zrobimy błyskawicznie- wystarczy, że podsmażymy na maśle jabłka, dodamy cynamon i cukier.Pierogi na słodko będą smakować wyśmienicie, kiedy podamy je z roztopionym masłem i cukrem, możemy je również delikatnie oprószyć cynamonem, ale nie jest to konieczne. Pierogi z jabłkami i cynamonem pokocha cała rodzina, koniecznie przygotuj dla wszystkich słodką niespodziankę.
Ktoś pamięta jeszcze specjał ze zdjęcia? A wiecie, jak wykorzystać papierówki? Zdradzamy wam najlepsze patenty na przerobienie tych pysznych, ale niezbyt trwałych jabłek. Będą doskonałe do zimowych ciast, deserów i nie tylko. Nie pozwól im się zmarnować. Papierówki to stara odmiana wczesnych jabłek deserowych uprawianych na całej półkuli północnej. Kiedyś bardzo popularne w Polsce, teraz pozostały już tylko w starych ogrodach. Owocują zwykle bardzo obficie i dojrzewają już w połowie lipca. Są nieduże, dość niepozorne z wyglądu, jednak doskonałe w smaku. Gdy nie są mocno dojrzałe, mają kwaskowy smak i dużą chrupkość. Lecz w miarę dojrzewania szybko robią się kruche i słodkie. Ponieważ papierówki mają bardzo cienką skórkę, nie są zbyt trwałe. Szybko brązowieją, nie bardzo nadają się do transportu. W zwykłej chłodni można je przechowywać do 3 tygodni, a w profesjonalnej z kontrolowaną atmosferą do 6 tygodni. Gdy jednak obrodziły w twoim ogrodzie lub zostałeś nim obdarowany, nie pozwól im się zmarnować. Sprawdź, jak wykorzystać papierówki.
Babcine racuchy bez jajek i mleka będą idealne jako słodkie śniadanie czy podwieczorek. Przygotowanie tego lekkiego drożdżowego specjału ze słodkimi jabłkami wcale nie wymaga użycia nabiału. W roślinnej odsłonie będzie równie pyszny. Skusicie się? Racuchy przygotowywane bez jajek i mleka są znakomite. Wychodzą niezwykle puszyste i delikatne, a kawałki jabłek znakomicie kontrastują z lekkością ciasta. Po rarytas może sięgnąć każdy. Warto spróbować — spodoba się nie tylko dzieciom.
Surówka z selera przepisu babci Basi jest pysznym dodatkiem obiadowym. O ile nie każdy przepada za tradycyjną surówką z bulwy selera, tak 3 dodatki sprawią, że będzie smakować wszystkim. Poznaj błyskawiczny przepis na najlepszą surówkę z selera.Babcia Basia zdradziła przepis na najsmaczniejszą surówkę z selera. Surówkę przygotujesz z kilku prostych składników, a będzie gotowa błyskawicznie. Surówka z selera wygląda bardzo świeżo, jest lekka i pełna smaku, koniecznie musisz jej spróbować.Sekretem rewelacyjnego smaku surówki są trzy proste składniki- miód, rodzynki i orzechy włoskie. To właśnie dzięki nim dodatek do obiadu smakuje rewelacyjnie. Surówkę możemy podać z każdym rodzajem mięsa, z pieczoną rybą i daniami wegetariańskimi.Bardzo ważnym dodatkiem jest również sok z cytryny, dzięki któremu starte na tarce jabłko będzie dłużej wyglądać świeżo i apetycznie. Sok z cytryny nie będzie wyczuwalny w surówce z selera i jabłka. Przed przygotowaniem surówki koniecznie sparz rodzynki, będą wtedy miękkie i delikatne.