Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne.
Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Składniki:
6 matjasów, czyli solonych filetów śledziowych
2 cebule dymki
2 słodkie jabłka
250 g gęstej śmietany 18 proc.
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie śledzi w śmietanie
Filety śledziowe opłucz, jeśli są bardzo słone albo lubisz delikatniejsze, zalej je zimną wodą i odstaw na 30-60 minut. Filety odcedź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na małe kawałki.
Cebulę dymkę oczyść, odkrój szczypior. Cebulkę posiekaj, jeśli chcesz złagodzić jej smak, umieść ją na sicie, przelej wrzątkiem i osącz. Szczypior posiekaj.
Jabłka obierz, wykrój stwardniałe kawałki, miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj z cebulką, szczypiorem i koperkiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jabłko i cebulę połącz ze śmietaną, dopraw lekko solą i pieprzem. Dodaj kawałki śledzia, wymieszaj, dopraw do smaku.
Inne pomysły na śledzie znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować np. kiszone śledzie albo śledzie w curry.
Źródło zdjęcia: canva/Food Photos
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje