Smakosze.pl
śledzie w śmietanie

canva/iko636

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

12 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 22 Października 2021)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli masz ochotę na przekąskę, proponujemy rybę, a dokładniej śledzia. Jest zdrowy, pożywny i możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak zrobić śledzie w śmietanie. Są łatwe do przygotowania, a będą smakować lepiej niż kupne.

Śledzie są jednymi z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych u nas ryb. Możesz kupić śledzie świeże, solone, matiasy, marynowane filety, a także rozmaite sałatki i konserwy z ich dodatkiem. Śledź jako tłusta ryba morska jest bardzo zdrowy, bo dostarcza kwasów omega-3 i jodu. Naprawdę warto o nim pamiętać w codziennej diecie.

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Składniki:

  • 6 matjasów, czyli solonych filetów śledziowych

  • 2 cebule dymki

  • 2 słodkie jabłka

  • 250 g gęstej śmietany 18 proc.

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • sól, pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-10-12T122614.816

Przepis na soczyste gołąbki bez zawijania

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie śledzi w śmietanie

Filety śledziowe opłucz, jeśli są bardzo słone albo lubisz delikatniejsze, zalej je zimną wodą i odstaw na 30-60 minut. Filety odcedź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na małe kawałki.

Cebulę dymkę oczyść, odkrój szczypior. Cebulkę posiekaj, jeśli chcesz złagodzić jej smak, umieść ją na sicie, przelej wrzątkiem i osącz. Szczypior posiekaj.

Jabłka obierz, wykrój stwardniałe kawałki, miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj z cebulką, szczypiorem i koperkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jabłko i cebulę połącz ze śmietaną, dopraw lekko solą i pieprzem. Dodaj kawałki śledzia, wymieszaj, dopraw do smaku.

Inne pomysły na śledzie znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak przygotować np. kiszone śledzie albo śledzie w curry.

śledzie

śledzie

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY O JAJKACH. 10/10 ZGARNIAJĄ TYLKO GENIUSZE

Pytanie 1 z 10

Świeżość jajka możesz sprawdzić wkładając je do szklanki z zimną wodą. Jajko jest najświeższe jeśli:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >