Kotlety schabowe niemal zawsze panierujemy w bułce tartej, ale najwięksi miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że także inne składniki panierki mogą sprawić, że potrawa rozpływa się w ustach. Najsłynniejsi kucharze i najznakomitsze gospodynie domowe z okolic Lublina od lat znają inny przepis na znane danie. Sekretem nieco innej wersji kotleta schabowego jest odmienny sposób panierowania mięsa.
Kotlety mielone czy kotlety schabowe to jedne z najczęściej pojawiających się propozycji obiadowych w kuchni polskiej. Nasze polskie przepisy pomogły wypracować takie receptury, które znane są na całym świecie. Aromatyczne kotlety to zatem idealny pomysł na niedzielny obiad z najbliższymi. Przypominamy z tego miejsca o przepisie na kotlety pożarskie, które dla wielu są numer jeden wśród obiadowych propozycji. O sposobie przygotowania przeczytacie tutaj. Mięso mielone jest stosunkowo tanim mięsem. Przyrządzimy z niego coś więcej, niż klopsy mielone, które również doskonale znamy. Jeśli chodzi o udawane kotlety schabowe, odpowiednio przygotowane mielone jest w stanie je imitować. Ten sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe rozkochał w sobie największych smakoszy. Smakują one niemalże identycznie, jak klasyczne, polskie schabowe. Musicie spróbować tego rozwiązania.
Kotlety z kurczaka to uwielbiana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane jednak wciąż w ten sam sposób, mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Warto zatem poszukać rozwiązań, które ułatwią nam modyfikowanie serwowanych dań. Z pomocą przychodzi przepis na kotlety po francusku, które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagającego gościa.
Kotlety są kojarzone z naszym krajem i klasycznym, niedzielnym obiadem. Szczególnie mowa tutaj o schabowych, jednak jest wiele odmian kotletów z piersi z kurczaka. Do jednej z nich należy kotlet Lwowski. Znana wszystkim Magda Gessler podzieliła się pomysłem na własną odsłonę tego klasyka.Kotlety, będące punktem obowiązkowym klasycznego obiadu Wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez drugiego dania, w którym główną rolę będzie odgrywać kotlet. Dla nas, Polaków, to już swego rodzaju tradycja.Najczęściej mówi się o kotlecie schabowym, który jest symbolem naszej kuchni i o którego istnieniu wie każda przyjezdna do naszego kraju osoba. Kotlety lwowskie to kolejna odsłona tej tradycji. W niektórych zakątkach to one wiodą pierwszy prym wśród panierowanych potraw.Kotlety lwowskie to nic innego, jak panierowane kotleciki z piersi kurczaka. Co ważne, są one z dodatkiem sera, który nadaje rewelacyjnego smaku, a w towarzystwie panierki smakuje obłędnie. Tajemnicą ich fenomenalnego smaku jest masło klarowane, na którym je smażymy.Panierkę wysmażamy na złocisty kolor, do zarumienienia. Dzięki dodatkowej porcji masła to kotletów, są one wilgotne oraz soczyste w środku. W jednym z lokali, w którym Magda Gessler miała przyjemność przeprowadzać kuchenne rewolucje, zaczęto serwować te kotlety, jako specjalność restauracji.Kotlety lwowskie zaskamrbily sobie serca mieszkańców. Innymi potrawami, które pojawiły się w menu knajpy po rewolucjach, a które zachwyciły klientów, to sałatka lwowska, siekane kotlety baranie i barszcz ukraiński z kulebiakami. To przykłady dań z przedwojennej kuchni galicyjskiej.Kotlety Lwowskie Magdy Gessler - przepisGalicyjskie kotlety lwowskieSkładniki:* 1/2 kg piersi z kurczaka* 30 dkg sera żółtego* 1 czerstwa bułka* bułka tarta do panierowania* 2 żółtka* łyżka masła* sól i pieprz* gałka muszkatołowa* masło klarowane do smażeniaSposób przygotowania:Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś z kurczaka należy dokładnie zmielić. Zaraz po tej czynności dodajemy do masy żółtka, starty ser oraz namoczoną wcześniej oraz odciśniętą z wody bułkę.Kolejnym ważnym elementem mieszanki jest oczywiście masło oraz przyprawy. W tym momencie możemy zabrać się do wyrabiania mięsnej masy, w której wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.Warto pamiętać o moczeniu rąk w trakcie, co zapewni, że masa nie będzie się tak kleić. Kotlety formujemy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy oczywiście na wspomnianym wyżej maśle klarowanym na złocisty kolor.Możemy podawać kotlety wedle uznania. Kombinować z ulubionymi dodatkami czy surówkami. Jego uniwersalny i klasyczny smak wkomponuje się w każdą, obiadową propozycję. Smacznego!źródło: Ofeminin.plZapraszamy na nasz Instagram