Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte. Obłędne kotlety po francusku są wielkim obiadowym hitem
Kotlety z kurczaka to uwielbiana przez wielu propozycja obiadowa. Przyrządzane jednak wciąż w ten sam sposób, mogą stracić swój urok i ten rewelacyjny smak. Warto zatem poszukać rozwiązań, które ułatwią nam modyfikowanie serwowanych dań. Z pomocą przychodzi przepis na kotlety po francusku, które smakiem zachwycą nawet najbardziej wymagającego gościa.
Kotlety po francusku ciekawą modyfikacją
Kotlety drobiowe po francuski to idealna propozycja dla tych, którzy chcieliby pokombinować ze smakiem klasycznych kotletów. Nie są podobne ani do schabowych, ani do mielonych, jednak jest w nich wspólny mianownik tych dwóch klasyków.
Jest wiele propozycji na kotlety, które możemy przyrządzić w naszej kuchni. Często jednak sięgamy po znane już przepisy, które gwarantują nam udane danie. Warto próbować odczarować klasyczne smaki i prezentować ulubione potrawy w niecodzienny sposób. Przepis na kotlety po francusku jest jednym z prostszych przepisów, wykonamy w bardzo krótkim czasie, a ich smak utkwi nam w pamięci na długo.
Przepis na kotlety po francusku
Podany przepis jest naprawdę prosty i szybki do przygotowania. Czas przyrządzenia kotletów to około 20 minut i to samo dotyczy czasu ich smażenia. Na podstawie podanych gramatur powinniśmy uzyskać około 12 kotletów.
Składniki:
pół kilograma filetów z piersi kurczaka - 500 g
2 duże jajka
2 czubate łyżki śmietany kwaśnej 18%
2 czubate łyżki mąki pszennej
pełna łyżka musztardy francuskiej
mały pęczek szczypiorku
przyprawy: płaska łyżeczka soli i pieprzu, szczypta chili
4 łyżki oleju do smażenia kotletów
Sposób przygotowania:
Do przygotowania naszych kotletów po francusku wykorzystamy filety, ale podudzie również sprawdzi się w tym przepisie. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy to, co jest zbędne. Obieramy je ze skóry i pozbywamy się kości czy chrząstek. Następnie drobno je siekamy na kawałki nie większe niż 1 cm.
Szczypiorek dokładnie myjemy i siekamy na drobno. Dodajemy go do naszego poszatkowanego mięsa, a następnie sięgamy po osobne naczynie, w którym mieszamy ze sobą: 2 duże jajka, 2 łyżki śmietany, mąki oraz 1 łyżkę musztardy francuskiej. Musztarda jest bardzo ważnym elementem całego przepisu, a więc warto się w nią zaopatrzyć.
Na koniec całość przyprawiamy i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Mięso razem ze szczypiorem przekładamy do przygotowanej marynaty i odkładamy je na kilka minut.
Kotlety smażymy na patelni z rozgrzanym już olejem. Nakładamy masę mięsną porcjami, które określa się jako jedną łyżkę na kotlet. Smażymy je na średnim ogniu do zarumienienia panierki po około 3 minuty na jedną stronę.
Warto na początku rozłożyć kotlety na ręczniku papierowym, żeby nie miały w sobie tyle tłuszczu na talerzu. Możemy podawać je z różnymi dodatkami i surówkami. Tak naprawdę te kotlety pasują do wszystkich, kulinarnych kombinacji. Życzymy smacznego.
Źródło: