Smakosze.pl
Kotlety

Kadr z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA udostępnionego na portalu youtube.com

Kotlety schabowe z mięsa mielonego? Pyszne danie za grosze

31 Grudnia 2020

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Kotlety często goszczą na naszych talerzach w formie klasycznej. Jak się okazuje, jesteśmy w stanie przygotować je z różnego rodzaju mięsa, a w tym mięsa mielonego. To smakowita alternatywa dla klasycznych schabowych, która z pewnością zasko

Kotlety mielone czy kotlety schabowe to jedne z najczęściej pojawiających się propozycji obiadowych w kuchni polskiej. Nasze polskie przepisy pomogły wypracować takie receptury, które znane są na całym świecie. Aromatyczne kotlety to zatem idealny pomysł na niedzielny obiad z najbliższymi. Przypominamy z tego miejsca o przepisie na kotlety pożarskie, które dla wielu są numer jeden wśród obiadowych propozycji. O sposobie przygotowania przeczytacie tutaj

Mięso mielone jest stosunkowo tanim mięsem. Przyrządzimy z niego coś więcej, niż klopsy mielone, które również doskonale znamy. Jeśli chodzi o udawane kotlety schabowe, odpowiednio przygotowane mielone jest w stanie je imitować.

Ten sprytny przepis na panierowane kotlety wieprzowe rozkochał w sobie największych smakoszy. Smakują one niemalże identycznie, jak klasyczne, polskie schabowe. Musicie spróbować tego rozwiązania. 

Kotlety schabowe należą do klasyki kuchni polskiej

Schabowe określa się jako panierowane kotlety, mające przypominać swoją formą sznycel wiedeński. Historia tej potrawy sięga aż XIX wieku i co więcej, na przestrzeni lat powstało mnóstwo ciekawych przepisów. Są one dodatkowo wzbogacone o tricki entuzjastów świata kulinariów, które pozwalają nam uzyskać niebanalny smak. Jeśli chodzi o idealne schabowe, wszystko zależy od naszych preferencji. Najczęściej jednak liczymy na to, że będą miękkie i soczyste. Jeśli akurat skończyło nam się mięso, możemy do przygotowania schabowych wykorzystać zwykłe mielone.

W trakcie przygotowywania oszukanych schabowych można wykorzystać niemal każdy rodzaj mięsa mielonego. Jeśli zależy nam jednak, żeby smak zbliżony był do schabu, warto wykorzystać mięso z szynki lub łopatki wieprzowej. Niedawno pisaliśmy o tym, w jaki sposób przyrządzić idealne, klasyczne schabowe. Przeczytacie o kilku trickach w tym artykule

Przepis na kotlety schabowe z mięsa mielonego

Poniższe składniki pozwolą nam na przygotowanie 4 porcji w pół godziny, zatem jest to szybka forma obiadu. Co najważniejsze, z pewnością zachwyci smakiem i aromatem.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki

  • sól i pieprz

  • 1 jajko rozmącone z 2 łyżkami wody

  • mąka

  • tarta bułka

undefined

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy 50 ml wody. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wyrabiamy przez około 4 minuty, zawijając brzegi mięsa do środka.

Białko zawarte w mięsie zacznie koagulować, czyli ulegać procesowi żelowania, co zapewni odpowiednie klejenie się mięsa. Jednym z tricków na pozbycie się zbędnego powietrza z wyrabianego mięsa, jest wyjęcie go z miski i zrzucenie do niej z powrotem z wysokości około 50 cm.

Powstałą masę dzielimy na porcje wielkości jajka. Z każdej formujemy kulkę, a następnie rozpłaszczamy ją na okrągły placek o grubości około 1,5 cm.

W oddzielnych naczyniach przygotowujemy rozmącone jajko, mąkę i bułkę tartą. Kotlety panierujemy w mące, jajku i jeszcze raz w mące lub bułce tartej.

Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Życzymy smacznego. 

Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z filmu Schabowy dla oszczędnych z mielonego schabu ! Pierwszy raz na YT ! /Oddaszfartucha na kanale "Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA" na platformie YouTube.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: m.beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Kotlety siekane z kurczakiem i majonezem

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos winegret do sałatki greckiej

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >