W połowie września upalne lato przechodzi w porę deszczową. Miasta obawiają się nadmiernych opadów, ale w lasach jedyna powódź, jaka grozi, to potop grzybów. Których i kiedy można szukać po deszczu? Wszystko wyjaśniamy w poniższym tekście.
Cały mój dom pełen jest roślin. Wyznaję prostą zasadę, że w każdym domostwie powinno znaleźć się przynajmniej kilka roślin. Nie tylko zdobią wnętrza, ale wiele z nich dodatkowo oczyszcza powietrze.Ja stawiam na klasykę i rosną u mnie zamiokulkasy, monstery, draceny i paprocie. Czasami mam ochotę na nowe okazy, jednak ceny w kwiaciarniach potrafią być zaporowe. Wtedy z pomocą przychodzi mi patent, który wyjawiła mi moja babcia. Dzięki niemu mogę ukorzenić niemal wszystkie rośliny.
Wydawać by się mogło, że gąbka nie skrywa w sobie zbyt wiele. Ot zwykłe narzędzie do zmywania naczyń czy blatu. Okazuje się jednak, że można ją wykorzystać w mniej oczywiste sposoby.Po nacięciu jej nożem i związaniu gumką recepturką uzyskuje się przyrząd, który może niezwykle ułatwić sprzątanie w kuchni i nie tylko. Niżej zdradzam więcej o tym świetnym patencie.
Nie ma kuchni bez masła – to prawda zarówno dosłownie, jak i w przenośni. Jednak, zwłaszcza w upały, trzeba trzymać je w lodówce. A to powoduje problemy, który rozwiązania musimy znajdować.
Do sklepów trafiły jajka z salmonellą. W specjalnym komunikacje GIS ostrzega przed ich spożyciem oraz podaje szczegóły, dzięki którym konsumenci rozróżnią partię skażonych produktów. Konsekwencje mogą być naprawdę poważne.
Boczek to przysmak, który uwielbia każdy z nas. Niestety ten w plastrach jest podatny na sklejanie, a do tego szybko się psuje. Poznaj lepszą metodą przechowywania tego produktu, a na pewno wykorzystasz ją w swojej kuchni. Sposób jest po prostu genialny.
Czyszczenie desek do krojenia to kwestia nie tylko estetyki, ale przede wszystkim higieny. Jak robić to najlepiej? Jest kilka niezawodnych sposobów, które możemy zastosować do przywrócenia drewnianym deskom świetności. Znajdziesz je w poniższym tekście.
Jeżeli masz w kuchni kuchenkę gazową, na pewno mierzysz się powszechnym problemem. Chodzi palniki gazowe, które łatwo ulegają zabrudzeniu. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu umyjesz je w łatwy sposób. Poznaj go, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, jak doczyścić palniki gazowe.
Nie wszystkie ryby powinny trafiać na nasz stół. Pewien gatunek jest szczególnie szkodliwy dla naszego zdrowia. Niestety te ryby nadal są lubiane przez Polaków. Wyjaśniamy, dlaczego należy zrezygnować z ich jedzenia.
Cebula jest nieodzowna w naszej kuchni. Jednak jej krojenie czasem doprowadza nas do łez. Jednak ten sposób sprawi, że teraz krojenie cebuli stanie się łatwe. Wystarczy uzbroić się w dwa widelce.
Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Dlatego też w większości domów przechowujemy je w dużych, czasem wręcz hurtowych ilościach. Pytanie, jak wydłużyć czas, kiedy można bezkarnie zużywać te zasoby.
Trudno się obyć w kuchni bez czosnku. Nadaje on smaku i aromatu rozmaitym potrawom. Jednak obieranie ząbków bywa kłopotliwe. Jak obierać czosnek? Jest na to sprawdzony trik. Warto wypróbować go w swojej kuchni.
Cytrynę zwykle dodajemy do herbaty. Jednak teraz warto wbić w nią goździki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Dzięki temu sprawdzonemu patentowi pozbędziemy się pewnego uciążliwego problemu w domu.
Chociaż sezon na wiśnie i czereśnie jest już na mocnym wyczerpaniu, da radę znaleźć na stoiskach i straganach ostatnie partie owoców. Jeśli je znajdziesz i zdecydujesz się kupić, po zjedzeniu nie wyrzucaj pestek. Mam na nie doskonały sposób.Co więcej, patent oszczędza pieniądze, a także może przynosić ogromną ulgę. Szczególnie w okresie chłodnym, który zbliża się już wielkimi krokami.
Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.
Każdy piekarnik łatwo się brudzi. Nie każdy jednak trudno się czyści. Nowe modele są wyposażone w funkcje wypalania brudu, który wystarczy zebrać mokrym ręcznikiem kuchennym. Nie każdy może się jednak cieszyć nowoczesnymi rozwiązaniami.Jeśli tak jak ja, masz piekarnik starszej daty, poniższy patent przypadnie ci do gustu. Znacząco ułatwia sprzątanie, a także oszczędza mnóstwo czasu.
Jajka chętnie jadamy na śniadanie i dodajemy do rozmaitych dań. Jednak czasem pojawia się pytanie o to ile, jajek dziennie możemy bezpiecznie spożyć. Ekspert nie ma tu żadnych wątpliwości.
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Maliny z własnego ogródka, uprawiane własnoręcznie, zawsze będą smakować lepiej niż kupne. Do tego dochodzi również wiedza o tym, czym były nawożone i podlewane. Tylko tak mogę mieć pewność, że owoce są w 100% organiczne.Aby krzewy malin rosły zdrowo i obficie, trzeba się nad nimi nieco pochylić. Praca nad nimi jednak popłaca, bo dzięki niej wydają soczyste i słodkie owoce. Na początku jesieni zawsze rozsypuje pod nimi materiał do ściółki, co ma gigantycznie pozytywny wpływ.
Ruszył sezon na kiszonki, a to oznacza, że praca wre w kuchniach wielu smakoszy. Warto oprócz ogórków kiszonych, zamknąć w słoikach zupełnie inne warzywo. Na zimę będzie jak znalazł.
Dobre ziemniaki zawsze przydadzą się na zimę. Jednak zdarza się, że kiełkują. Jak przechowywać ziemniaki, by temu zapobiec? Jest na to sprawdzony sposób.
Gotowanie makaronu wydaje się proste, ale nawet najbardziej doświadczony kucharz może to zepsuć. Wyjaśnijmy raz na zawsze, czy makaron można płukać, czy nie. Przeczytaj i dowiedz się jak robić to dobrze.
Nasze kuchnie stały się jeszcze bardziej pełne niespodzianek odkąd przepisy, a także zwykła przyzwoitość, nakazują nam sortować śmieci. Kierunek słuszny, ale droga wyboista. Nieraz przyłapujemy się na domysłach, który odpadek należy do jakiej kategorii odpadów
Miłośnicy poszukiwania życiowych ułatwień polubią z pewnością ten trik. Pozwala on na oszczędne wyciskanie cytryny. Dzięki niemu zdrowy sok tego owocu może częściej znajdować drogę do naszych szklanek z wodą.
Zbliża się zima, a wraz z nią zwiększa się ryzyko, że szczury będą szukać schronienia w naszych domach. Zamiast sięgać po chemiczne środki, warto wypróbować pieprz, który może skutecznie odstraszyć te niechciane gryzonie.Osobiście zapach i smak pieprzu uwielbiam, dlatego zawsze mam go sporo pod ręką. Co ciekawe, wiele szkodników nie cierpi tej przyprawy. Z tego powodu wykorzystuję ją w ramach odstraszania niezaproszonych lokatorów.
Sadzimy ją w ogrodach, spotykamy w parkach, ale nie zawsze wiemy, że daje zdrowe i jadalne owoce. Taki los spotkał nieszpułkę, niegdyś popularną przekąskę. Dziś wyciągamy ją z zapomnienia.
Małe, uciążliwe stworzenia, które gromadzą się na owocach, to zmora naszych kuchni. Na szczęście są na nie sposoby. I choć zapobiegać lepiej niż leczyć, da się też pozbyć muszek owocówek. Poniżej zdradzamy jak.
Cynamon nie tylko do deserów. Okazuje się, także że ta prosta sztuczka kuchenna to najlepszy sposób na uciążliwy problem. Koniecznie dowiedz się o co chodzi z dalszej części tekstu. Ten patent przyda się w każdym domu.