Ceny czereśni w tym roku mogą niemiło zaskoczyć. Już teraz sadowników niepokoją częste przymrozki, które wpływają na straty w uprawie. Oczekują zdecydowanych działań od wojewodów, które pomogą im odpowiednio zarządzić sytuacją. Sprawdziliśmy, jakie są prognozy na zbliżający się sezon.
Dobre kotlety mielone są soczyste, delikatne i jednocześnie zwarte. Uformowanie mięsa nie zawsze jednak jest proste. Szefowie kuchni przypomnieli technikę dobrze znaną doświadczonym gospodyniom domowym. Każdy powinien ją znać.
W Biedronce jeszcze tylko do soboty wiele świetnych okazji do zaoszczędzenia. W korzystnych cenach są m.in. jajka, różne rodzaje mąki i masło. Sporo obniżek znajdą też osoby rozglądające się za warzywami i owocami. Zerknęliśmy do gazetki i sprawdziliśmy, co warto kupić tym razem.
Czy Wojciech Modest Amaro wraca do gotowania? Nie tak dawno kulinarny celebryta we współpracy z Lidlem wypuścił zestaw noży kuchennych. Pewien youtuber zdecydował się przeprowadzić szczegółowe testy tego produktu. Okazało się, że próżno w nich szukać dawnej świetności gwiazdy Piekielnej Kuchni.
Pestycydy, choć chronią rośliny, nie mają pozytywnego wpływu na zdrowie człowieka. Z tego względu należy ich unikać, jak tylko się da. Okazuje się, że w dużym stopniu można usuwać je z warzyw i owoców, stosując prostą technikę. Wystarczy woda z octem.
Unia Europejska szykuje dla nas wielkie zmiany. Wspólnota chce, na produktach spożywczych pojawiły się nowe oznaczenia dotyczące ich przydatności do spożycia. Projekt ma zapobiec marnowaniu ciągle jeszcze dobrej żywności. W samej Polsce wyrzuca się jej rocznie ok. 5 milionów ton.
Na straganach pojawiły się pierwsze czereśnie. Owoce można kupić w niektórych miejscach w Warszawie. Mimo, że cena jest znaczna, to i tak jest taniej, niż w zeszłym roku. Przypomnijmy, że w maju 2022 1 kg czereśni kosztował nawet 260 złotych.
Egzamin na kucharza nie jest prosty. Oprócz wykazania się znajomością receptur należy też zaprezentować wiedzę z zakresu przygotowania żywności. W materiale do testu znajdziemy między innymi sekcję poświęconą dobieraniu desek do krojenia. Okazuje się, że każdy typ produktów wymaga innego koloru narzędzia.
Kawą o poranku raczy się wielu z nas. Część amatorów naparu rezygnuje jednak z jego spożywania ze względu na przekonanie, iż przyczyni się on do niedoborów magnezu. Dietetyk właśnie udowodnił, że jest ona nieuzasadniona.
Biedronka jest częstym miejscem zakupów dla wielu z nas. Dyskont do wizyt zachęca niskimi cenami i bogatym asortymentem. Jednak sposób, w jaki w sklepie traktuje się towar, z którego klienci zrezygnowali, może budzić obawy. Jeden z klientów nagrał film, pokazujący gdzie kasjer odkłada produkty.
Przewodnik turystyczny Taste Atlas ogłosił właśnie zwycięzców rankingu w kategorii najlepszy kotlet świata. Nasze dobro narodowe, czyli kotlet schabowy, poszybował naprawdę wysoko. Możemy być dumni, że znalazł uznanie wśród smakoszy z całego świata. A ustąpił miejsca tylko nielicznym.
Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Cenimy je za aromat, niską cenę i duże możliwości przyrządzenia. Wiele osób nie wie jednak, jak należy je przechowywać. Zwykle są sprzedawane w ofoliowanych pojemnikach i tak wstawiane przez nas do lodówki. Ten błąd jednak może być kosztowny.
Na bazarze Olimpia na warszawskiej Woli sprzedawano trujące grzyby. Niebezpieczne piestrzenice kasztanowate opisane były jako smardze. Po wielu dniach poszkodowana kobieta doczekała się w końcu reakcji Sanepidu. Mogłoby jej się nie udać, gdyby nie post w internecie.
Twarde masło jest prawdziwym koszmarem w każdej kuchni. Nigdy nie chcę szybko zmięknąć w momencie, kiedy najbardziej go potrzebujemy. Na szczęście z naszym krótkim poradnikiem będziecie mogli na zawsze pożegnać ten problem. Wystarczy słoik i nieco wrzątku, aby zmiękczyć najbardziej oporną kostkę.
Już za chwilę ruszy sezon na najlepsze na świecie, polskie truskawki. Wszyscy z utęsknieniem czekają na czas, kiedy można będzie się nimi nasycić. Owoce te przed spożyciem zawsze trzeba umyć. Czy jednak wiecie, w którym momencie należy usunąć szypułkę? Wiele osób niestety pozbywa się jej jeszcze przed myciem.
Bób można jeść zarówno w skórce, jak i bez niej. Nieobrany jest znacznie zdrowszy. Zwolennicy usuwania łupiny uważają jednak, że jest zbyt twarda, by ją z przyjemnością spożyć. Podpowiadamy, jak przygotować warzywo, które zachwyci smakiem.
Grillowanie mięsa może być prostsze, a efekty jeszcze lepsze. Prosty trik z wykorzystaniem kostek lodu pomoże wam uzyskać smakowite dania, które zachwycą nawet wybrednych. Musicie spróbować.
Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.
Biedronka zachęca do zakupów. Jeszcze przed majówką można będzie skorzystać z limitowanej oferty, która pozwoli nam oszczędzić na początku maja. Sprawdziliśmy szczegóły okazji.
Zapiekanki są kultową przekąską, którą z chęcią uraczy się nie jeden smakosz. Dwójka youtuberów zdecydowała się na ocenę krakowskich rarytasów dostępnych w Okrąglaku. Spróbowali niemal wszystkich, ale tylko 4 naprawdę ich zachwyciły.
Grillowanie może być zdrowsze. Dietetyk Bartek Kulczyński w swoim zestawieniu rad dla amatorów pieczenia na ruszcie podkreśla, że spora część smakoszy zapomina o podstawowej czynności. Chodzi o oczyszczanie rusztu, co zwiększa bezpieczeństwo przyrządzania potraw. Ekspert przestrzega, że konsekwencje zaniedbania mogą być bardzo nieprzyjemne.
Ser niejednego smakosza potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Aż 4 polskie wyroby trafiły do rankingu najlepszych serów świata. Jeden znalazł się w ścisłej czołówce, deklasując niejeden francuski rarytas.
Jak przedłużyć świeżość warzyw, które przechowujemy w lodówce? Odpowiedź na to pytanie może być niemałym zaskoczeniem. Do szuflady, w której trzymasz jarzyny włóż miseczkę z solą. Zapobiegnie ona głównemu powodowi psucia się żywności.
Uważajcie podczas wiosennego grzybobrania. W lasach czai się trujący i niebezpieczny gatunek. Piestrzenica kasztanowata, bo o niej właśnie mowa, jest łudząco podobna do lubianych i smacznych grzybów. Jej spożycie niesie za sobą poważne konsekwencje.
Folia aluminiowa wykorzystywana jest w niemal każdej kuchni. Wielu z nas jednak po prostu owija nią produkty, nie zwracając uwagi na to, która strona pozostaje na wierzchu. Przed sezonem grillowym warto dowiedzieć się, jak go użyć maksymalizując korzyści.
Wyroby od Magdy Gessler nie należą do tanich. Przysmaki na grilla niestety nie są wyjątkiem. Zerknęliśmy na ofertę przed majówką i już wiemy, ile kosztują kiełbasy i sosy u szefowej Kuchennych Rewolucji.
Truskawki z Polski są niesamowicie drogie. W tym tygodniu na targowiskach i w hurtowniach owoce pojawiły się po raz pierwszy. Ich cena wzbudziła niepokój i burzliwą dyskusję.
Danuta Martyniuk pochwaliła się efektami swojej diety. Gwiazda zdradziła, że wykluczenie 3 produktów oraz regularny wysiłek fizyczny przyczyniły się do znacznej poprawy jej wyglądu i samopoczucia. Sprawdziliśmy, jakie zmiany wprowadziła.