Małe, uciążliwe stworzenia, które gromadzą się na owocach, to zmora naszych kuchni. Na szczęście są na nie sposoby. I choć zapobiegać lepiej niż leczyć, da się też pozbyć muszek owocówek. Poniżej zdradzamy jak.
Cynamon nie tylko do deserów. Okazuje się, także że ta prosta sztuczka kuchenna to najlepszy sposób na uciążliwy problem. Koniecznie dowiedz się o co chodzi z dalszej części tekstu. Ten patent przyda się w każdym domu.
Aronia bije rekordy popularności. To niesłychanie zdrowy owoc i też bardzo cierpki. Jak pozbyć się tego niechcianego smaku? Nie warto do aronii sypać cukru. Lepiej zrobić jedną rzecz przed gotowaniem tych owoców.
Róże często zdobią nasze ogrody, a ziemniaki talerze. Z pozoru mogłoby się wydawać, że obie te rośliny nie mają ze sobą nic wspólnego. Nic bardziej mylnego. Kartofle świetnie sprawdzają się jako pomoc przy rozmnażaniu róż.Różane krzewy nie tylko ślicznie wyglądają, ale również cudownie pachną. Aby ozdobić ogród dużą ilością tej rośliny, wcale nie trzeba wydawać milionów. Sprawdziłem, czy trik z ziemniakiem faktycznie działa i rezultaty przekroczyły moje oczekiwania.
Mole w kuchni to uciążliwy problem, z którym boryka się wielu z nas i ja również. Okazuje się, że istnieje naturalny i skuteczny sposób na pozbycie się tych nieproszonych gości – wrotycz. Ta roślina, choć powszechnie spotykana, posiada niezwykłe właściwości odstraszające, które mogą okazać się zbawienne w domowej walce z molami spożywczymi.Zastosowałem go u siebie i niemal od razu zauważyłem gigantyczną poprawę. Liczba moli zmniejszyła się co niezwykle mnie ucieszyło. Niżej zdradzam wam, w jaki sposób wykorzystałem działanie wrotyczu w mojej kuchni.
Ogórki kiszone możemy jeść na okrągło. Jednak martwić może jedno w przetworach. Dlaczego ogórki kiszone wychodzą puste w środku? Na tę bolączkę jest skuteczny sposób.
Sklepy oferują nam zazwyczaj dwa, a czasem trzy rodzaje płatków owsianych. Wyglądają one prawie identycznie. Jednak poza wyglądem są między nimi różnice, na które warto zwrócić uwagę.
Jest drogo, a będzie jeszcze drożej. Niemiłe niespodzianki czekają nas już po wakacjach. Więcej wydamy na artykuły spożywcze. To niestety dopiero początek podwyżek. Inflacja w przyszłym roku sięgnie zenitu.
Śliwki lubię za ich smak i chętnie po nie sięgam. Jednak, co zrobić, gdy owoce są niedojrzałe? Stawiam na pewien trik, który każdemu polecam. Śliwki dzięki niemu będą w sam raz do jedzenia.
Ser często gości na naszym stole. Jadamy go z chlebem i dodajemy do wielu potraw. Jednak czasem warto zrezygnować z jedzenia tego produktu. Szczególnie jeśli jest to najgorszy rodzaj sera. Podpowiadamy, jaki ser należy omijać szerokim łukiem.
Jest wiele lepszych sposobów niż plastikowe pudełko. Dzięki nim rozmrożony koperek będzie wyglądał bardziej świeżo. W niektórych przypadkach może się zaś wręcz okazać, że będzie zdrowszy.
Pomidory to nieodzowny produkt w wielu potrawach — kładziemy je nawet na najzwyklejsze kanapki. Śmiało można więc stwierdzić, że warzywo to jadamy niemal codziennie. Największą przeszkodą, która powstrzymuje nas od kupowania pomidorków koktajlowych, jest niewygodny sposób krojenia. Malutkie owoce (tak, pomidory to tak naprawdę owoce) są mało przyjemne w obróbce, właśnie przez ich wielkość. Znam jednak sposób, dzięki któremu ta czynność będzie przyjemna, a nawet łatwiejsza do wykonania niż przy dużych gatunkach.
W mojej kuchni i zapewne w wielu innych banany są produktem, który zawsze leży w miseczce z owocami. Ich pospolitość i łatwa dostępność sprawiają, że możemy zajadać się nimi niemal bez ograniczeń. Gdy nie jestem w stanie więcej ich jeść, owoce wykorzystuję w ogrodzie. Owijając nimi róże sprawiam, że dzieje się magia. Wystarczy miesiąc, aby zobaczyć cudowne rezultaty.
Rosół jest niekwestionowanym królem polskich zup. Każdy, kto zajmuje się kuchnią ma swój patent na ugotowanie tej smacznej zupy. Jednak, gdy do rosołu dodajmy koperek, musimy pamiętać o ważnej zasadzie. Inaczej rosół będzie do niczego.
Nie tylko łasuchy uwielbiają bitą śmietanę. Jednak ten smakołyk nie zawsze wychodzi tak, jak powinien. Dlaczego śmietana nie chce się ubić? To wyjaśniamy w naszym artykule. Podpowiadamy, jak najlepiej zrobić bitą śmietanę.
W Polsce o istnieniu białych jajek często przypominamy sobie dopiero przy Wielkanocy. To prawda, że są one lepsze do pisanek niż ich brązowe odpowiedniki. Czy jednak są lepsze czy gorsze do jedzenia?
Cukinia często wykorzystywana jest w naszej kuchni. Jednak, co z kabaczkiem? Czy kabaczki a cukinia to jedno i to samo? Te zawiłości wyjaśniamy w naszym artykule.
Dziś pokażę ci sposób na coś naprawdę wyjątkowego. Istnieje bowiem duża szansa, że tego sposobu na jajka jeszcze nie widziałaś. Wymaga nieco cierpliwości, za to minimalnej ilości pracy i składników. Warto mieć ten specjał w swojej kuchni, bo bosko podkręca całe mnóstwo dań.
Latem wszystkie warzywa i owoce smakują, nie inaczej jest z marchewkami. Zimą z reguły mamy dostęp do produktów ze szklarni lub importowanych, którym wiele brakuje. Mój dziadek ma jednak patent na przechowywanie marchewek.Jego trik jest banalny, działa długimi miesiącami i pozwala cieszyć się wybornym smakiem niemal do wiosny. Co więcej, nie wymaga on posiadania piwnicy czy ziemianki - dlatego to idealne rozwiązanie dla mieszkających w blokach, bez dostępu do takich miejsc.
Jajka można zrobić na setki różnych sposobów. Osobiście uważam, że najlepiej smakują sadzone, których białko jest chrupiące, a żółtko rozlewające. Niektórzy wolą jednak lżejszą wersję, w której cały produkt jest równomiernie ścięty.Istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu sadzone jajka zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wiele bym zrobił, żeby ten trick wpadł w moje ręce wcześniej. Niżej zdradzam wszystkie szczegóły.
Biedronka wraca do promocji voucherowej. Od środy 28 sierpnia do ostatniego dnia miesiąca można dostać bony, którymi dopłacimy do zakupów. Przy odpowiednim planowaniu zakupów można będzie na kolejnych oszczędzić do 10 proc. Poniżej przedstawiamy szczegóły tej oferty.
Nie znam zbyt wielu osób, które szczerze i z uśmiechem na ustach potrafiłyby powiedzieć, że uwielbiają sprzątać. Niestety każdy z nas musi dbać o porządek wokół siebie, aby zachować czystość i dobre samopoczucie. Jednym z miejsc, o którego sprzątaniu mnóstwo ludzi zapomina, jest piekarnik.Błyszczący czystością piekarnik jest nie tylko ważny w kontekście estetyki - brak zabrudzeń jest istotny z punktu widzenia gotowania. Resztki jedzenia czy tłuszczowe zacieki dymią podczas pieczenia, zanieczyszczając niesmacznym zapachem nasze potrawy. Na szczęście nie trzeba kupować specjalne środki chemiczne, aby idealnie wysprzątać piekarnik. Wystarczy najzwyklejsza kostka do zmywarki.
Wyrzucasz obierki z jabłek? Nie rób tego! Mogą być niezwykle przydatne w kuchni. Przekonaj się o tym, włóż je do piekarnika, a zobaczysz, co się stanie. Ten sposób przyda się w każdym domu.
Zabrudzony blender to prawdziwe utrapienia niejednej gospodyni. Istnieje jednak prosta sztuczka kuchenna, dzięki której wyczyszczenie go stanie się drobnostką. Poznaj sposób, a już nigdy nie będziesz zastanawiała się, jak wyczyścić blender. Zadziała zawsze i przy każdym typie urządzenia.
Cytryna to nie tylko smaczny owoc i dodatek do dań. Okazuje się, że ma także zastosowanie w kuchni. W połączeniu z innym dodatkiem sprawi, że pozbędziesz się popularnego problemu. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Lubisz słodką kawę lub herbatę? Do tego zamierzasz unikać cukru? Podpowiadamy, jakich słodzików nie używać. Są on najgorszymi zamiennikami cukru, które źle wpływają na nasze zdrowie. Omijaj je szerokim łukiem i używaj tylko zdrowych zamienników cukru.
Liście laurowe są popularną przyprawą. Jednak warto wiedzieć, że mają też inne, skuteczne zastosowanie w kuchni. Dzięki liściom laurowym rozprawimy się na dobre z niechcianymi lokatorami w naszych domach.
Bezpieczny dla zdrowia detergent domowej roboty pomoże pozbyć się przykrych zapachów z w kuchni i udrożnić zlew. Wystarczy połączyć trzy rzeczy, które zazwyczaj mamy pod ręką.