Mięso wciąż jest głównym składnikiem naszej diety. Polacy chętnie sięgają po schab i kurczaka, ale szerokim łukiem omijają podroby. To spory błąd, bo produkt bogaty jest w cenne wartości odżywcze. Dlaczego nadal powinniśmy jeść to tanie mięso?
Ziemniaki bez soli? To zdecydowanie zdrowsza opcja do niedzielnego obiadu. Jednak ciężko wyobrazić sobie taką wersję. Czy to w ogóle będzie miało smak? Tak, jeśli dodacie kilka magicznych składników. W tej formie ziemniaki z wody są nie tylko pyszne, ale też znacznie zdrowsze.
Ten sposób na szybki obiad nigdy się nie znudzi. Poznaj nieskomplikowany przepis na karkówkę pieczoną, a potem zrób ją własnoręcznie. Takie danie możesz podać na dowolną okazję, a nikt nie wyjdzie głodny i niezadowolony. Uważaj, bo na jednej dokładce się nie kończy.
Choć wywołuje raczej deserowe skojarzenia, jeden składnik świetnie podbija smak niektórych obiadowych zestawień. Tomasz Strzelczyk przypomina o tym, przygotowując, jak je określa, „prawie klasyczne pierogi”.
Zapomnij o zwykłych kopytkach czy pyzach i poznaj przepis Heni Foks. Ta znana autorka przepisów pokazała, jak zrobić jej ulubione kluski ziemniaczane. Danie, choć proste, nie ma sobie równych. Zrób, a zakochasz się w tym smaku.
Surówki to fantastyczny pomysł na dodatek do obiadu. Jest ich mnóstwo, do tego są pyszne, soczyste i zdrowe. Oprócz gwarancji dobrego smaku dodają też całemu obiadowi uroku wizualnego. Warto je przyrządzać, ponieważ nie dość, że trwa to chwilę, to są świetnym uzupełnieniem obiadu. Przedstawiamy Wam zatem przepis na surówkę z czerwonej kapusty w sosie jogurtowym.
Bitki są zawsze świetnym pomysłem na obiad. Najczęściej podajemy je w sosie własnym, chrzanowym lub grzybowym. Zwykle do przygotowania bitek wykorzystujemy wieprzowinę lub wołowinę. Okazuje się jednak, że jest o wiele lepsze mięso. Te bitki w aromatycznym sosie smakują jak marzenie.
Małymi kroczkami zbliża się Wielkanoc, więc warto zastanowić się nad potrawami, które na tegoroczne Święta będzie można przygotować. Jako że jest to czas rodzinny, to wypada przyrządzić nie tylko coś smacznego, ale również w dużej ilości, aby każdy mógł się bez problemu najeść. Przedstawiamy Wam przepis na soczystą pieczoną roladę.
Kotlety mielone to przysmak wielu Polaków. Świetnie odnajduje się w towarzystwie ziemniaków i mizerii, tworząc przy tym jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Jeśli jednak chcecie troszkę odbiec od dobrze Wam znanych mielonych, to my przychodzimy w takim razie z pomocą. Poznajcie przepis na te kotlety z dodatkiem tajemniczego składnika.
Zupa to potrawa, która najczęściej jest podawana jako pierwsze podczas obiadu składającego się z dwóch dań, ale naturalnie może być również samodzielnym posiłkiem. Szczególnie jeśli jest odpowiednio sycąca. Dlatego też przedstawiamy Wam przepis na zupę, która jest bardzo popularna w Polsce, lecz od jakiegoś czasu trochę zapomniana.
Nie wiesz, co zrobić z mięsem z rosołu? Na pewno go nie wyrzucaj. Składnik będzie świetnym dodatkiem innego dania. Poznaj przepis na pierogi z mięsem i podaj je na obiad. Dzięki temu sposobowi przygotujesz smaczne danie, które zachwyci domowników, a przy okazji nic się nie zmarnuje.
Wystarczy wymieszać ziemniaki z prostą marynatą, by upiec najlepszy możliwy dodatek do obiadu. Jednak cała sztuka jest w procesie. Jak zrobić, by ziemniaki były doskonale miękkie w środku, a złociste i chrupiące z zewnątrz?
Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości, ale jeden z rodzajów mięsa potwierdza tę regułę. Na rynku dostępny jest produkt, który jest szalenie szkodliwy dla organizmu człowieka. Mimo to chętnie jest kupowany przez konsumentów. Jakiego mięsa unikać?
Niedziela to już tradycyjny dzień gotowania rosołu. Każda gospodyni ma już sprawdzony przepis, jednak jest ich tyle, że warto testować nowe i po prostu bawić się smakiem. Rosół wiejski jest najlepszym rosołem, jaki w życiu jadłam. Wywar bije na głowę nawet rosół z wołowiną, czy kaczką. Wszystko przez nietypowe mięso.
Oto bardzo prosty przepis na niezwykły obiad z mięsa mielonego. Zapieczony w cieście francuskim farsz jest niezwykle łatwy i soczysty. A danie wygląda przy tym bardzo efektownie i jest niecodzienne.
Na hasło „faszerowana kapusta” na myśl przychodzą nam od razu gołąbki. Są jednak inne rozwiązania. Oto jedno z nich.
Nie można nazwać tych klusek prawdziwymi kopytkami. Można za to nazwać je prawdziwie pysznym obiadem. Z serem i masłem szałwiowym będą genialnym wegetariańskim daniem.
Jeśli piątek, do dania rybne, a jeśli ryba na obiad – to dorsz. Oto jaki sposób ma na niego Tomasz Strzelczyk. Ulubieniec polskich domowych kucharek i kucharzy ma swój sposób na rybę w sosie.
Naleśniki na słodko to świetne rozwiązanie zarówno na bezmięsny obiad, jak i na deser. Uwielbiają je dzieci, a i dorośli z pewnością nie pogardzą odrobiną słodyczy. Twarogowy farsz w pszennych naleśnikach sprawia, że choć słodkie, jest to pełnowartościowe danie.
Jaki obiad sprawdzi się w piątek? Smażona ryba w pysznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Takie danie przyrządzisz raz- dwa i równie błyskawicznie zniknie z talerzy.
Rodzina jest w drodze powrotnej do domu, a przygotowanie obiadu jest w proszku? To wcale nie jest powód do zmartwień, bo z naszym przepisem przygotujesz szybki obiad, który zachwyci każdego. Wykonanie jest łatwe i co najważniejsze nie zajmuje zbyt wiele czasu. Zrób i przekonaj się, jakie to danie jest pyszne.
Smażone pieczarki są aromatycznym składnikiem zup i sosów. W prosty sposób możemy jednak sprawić, że będą jeszcze lepsze. Popularna przyprawa podkręca bowiem ich smak. Sos pieczarkowy z tego przepisu nie ma sobie równych. Żałuję, że nie znałam go wcześniej.
Uczniowie, łódzkich szkół wezmą udział w eksperymencie, który polega na ograniczeniu mięsa w menu szkolnych stołówek. Choć projekt ma zostać zrealizowany dopiero jesienią, już teraz budzi spore kontrowersje. Internauci są oburzeni pomysłem radnych.
Nie masz pomysłu na warzywny dodatek do dzisiejszego obiadu? Poznaj przepis i zrób surówkę jak z chińskiej restauracji. Zachwyca smakiem, a w dodatku pasuje do wielu dań i to nie koniecznie azjatyckich. Przygotuj ją, a nie pożałujesz.
Mięso, które w czasach PRL-u cieszyło się ogromną popularnością, powinno wrócić do łask. Jest naszpikowane wartościami odżywczymi, które są cenne dla organizmu, a w wielu wypadkach poprawiają jego funkcjonowanie. To mięso musi znaleźć się w twoim jadłospisie.
Klasyczne obiady to coś, czego potrzebujemy cały czas. W książkach kucharskich i w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na różne dania. Naprawdę jest w czym wybierać i sposoby przygotowania tych posiłków często są nowatorskie. Taki też przepis mamy Wam dzisiaj do zaproponowania.
Jaki makaron najlepiej wybrać? Możliwości jest dużo, ale tylko jedna odpowiedź jest słuszna. Warto samemu przyrządzić swój własny makaron. Nie jest to trudne, a efekt smakowy sprawi, że przestaniecie kupować sklepowy. Przepis jest bardzo prosty.
Jeśli na Twoim stole zdecydowanie zbyt często goszczą klasyczne kotlety schabowe, musisz przetestować ten przepis. Uwielbiam połączenie soczystego mięsa z aksamitnym sosem. Koniecznie sprawdź, jak przygotować genialny schab z pieczarkami.