Olej sprawia, że dania nabierają zupełnie nowego wymiaru. Chrupiąca skórka, soczyste wnętrze i smak skarmelizowanego jedzenia sprawia, że ciężko przestać jeść tak ugotowaną żywność. Niestety, olej ma jeden ogromny minus - pryska w kontakcie z wodą. Wiele osób stara się znaleźć rozwiązanie dla tego problemu stosując specjalne pokrywki z siatki, która ma wychwycić latające krople. Niestety, podczas mieszania trzeba ją odkryć, więc ciągle jest się wystawionym na ryzyko poparzenia się.
Nie da się ukryć, że smażenie odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele osób właśnie w ten sposób przyrządza swoje specjały. Niektórzy nie przywiązują większej wagi do rodzaju użytego tłuszczu. Warto to zmienić. Wszakże między innymi od tego zależy nasze zdrowie.
Olej to jeden z produktów, których w żadnym domu nie może zabraknąć. Dzięki niemu możemy przyrządzać tradycyjne, polskie potrawy, smażyć kotlety oraz tworzyć sosy do sałatek. Tłuszcze, w tym właśnie zwykły olej roślinny są nazywane nośnikami smaku, a bez nich potrawy tracą na smaku i jakości.Dlatego tym bardziej obsługa butelki od oleju nie powinna mieć przed nami tajemnic. Genialny trick z użyciem zatyczki do oleju pozwoli ci uzupełnić kulinarną wiedzę.
Olej znajduje się w każdym domu. Dzięki niemu możemy przyrządzać tradycyjne, polskie potrawy, smażyć kotlety oraz tworzyć sosy do sałatek. Tłuszcze, w tym właśnie zwykły olej roślinny są nazywane nośnikami smaku, a bez nich potrawy tracą na smaku i jakości. Dlatego tak ważne jest, aby prawidłowo się olejem posługiwać. Genialny trick z użyciem zatyczki do oleju pozwoli ci jeszcze bardziej udoskonalić swoje kulinarne zdolności.
Smakowite kotlety schabowe należą do grona specjałów, które potrafią przyprawić o ekscytację. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszują te mięsne kąski. Warto do smażenia użyć odpowiedniego tłuszczu.
Ryby należą do grupy produktów, który każdy powinien posiadać w swojej codziennej diecie. Dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Podczas ich przygotowywania trzeba jednak zachować pewną dozę bezpieczeństwa. Od wybrania odpowiedniego tłuszczu zależy nie tylko dobry smak gotowego dania - smażenie na dobrym oleju sprawia, że ryba jest znacznie zdrowsza dla naszego organizmu. Jeśli nie przykuwasz wagi do tego aspektu gotowania, narażasz siebie i swoją rodzinę na uszczerbek zdrowia.
Jajka są doskonałym produktem śniadaniowym. Zawierają mnóstwo zdrowego białka i aminokwasów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Niestety, wiele osób ma problemy z odpowiednim ugotowaniem ich w formie sadzonych. Na szczęście są sposoby, które pozwalają skutecznie uniknąć irytujących nieprzyjemności w kuchni. Jeśli najczęściej smażysz jajka na oleju, popełniasz błąd, który sprawia, że białko się spala, a żółtko jest niedogotowane. Znacznie lepszym tłuszczem jest klarowane masło.