Ryby są nie lada gratką dla smakoszy. Na ich bazie przyrządzamy rozmaite specjały, które niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że dobór odpowiedniego tłuszczu ma ogromne znaczenie.
Frytki należą do jednych z najbardziej ulubionych produktów spożywczych wszystkich ludzi. Ciężko bowiem przejść obojętnie obok tłustych i chrupiących ziemniaków, których smak jest dodatkowo wzmocniony sporą ilości soli, a niekiedy nawet i innych przypraw. Niestety, jeśli przygotowuje się je samodzielnie w domu, należy przykuć ogromną uwagę do tłuszczu, na którym je smażymy. Odpowiednio użyty olej można użyć, jednak należy spełnić kilka bezwzględnie ważnych warunków.
Wielkanoc jest okresem, podczas którego Polacy kupują ogromne ilości majonezu. Do samej sałatki warzywnej nierzadko trzeba użyć całego słoika, w końcu mnóstwo warzyw i inne składniki muszą być równomiernie i dokładnie pokryte majonezowym sosem. W naszym kraju od wielu lat można zauważyć pewien ciekawy konflikt, pomiędzy fanami majonezu Kieleckiego, a Winiary. Jedni preferują delikatniejszy smak majonezu Dekoracyjnego, z kolei drudzy wskazują, że octowy, kwaśny posmak Kieleckiego jest wspaniały. Robert Makłowicz zapytany został przez Onet, który wariant najbardziej lubi, a jego odpowiedź jest zaskakująca.
Odpowiednio wysmażona wątróbka jest pysznym produktem, który podczas jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Aby to osiągnąć, trzeba jednak znać dobrą technikę, która pozwoli ugotować ją tak, aby ta była w środku soczysta. Mało kto mimo wszystko wie co zrobić, aby po włożeniu na patelnie nie pryskała gorącymi kropelkami. Pryskanie spowodowane jest niewielką ilością wody, jaka znajduje się na powierzchni wątróbki. Wilgoć ta może sączyć się z samego podrobu, może być także dostarczona podczas płukania pod kranem. Jeśli chcesz rozwiązać ten problem, dokładnie osusz wątróbkę przed posypaniem mąką.
Tłuszcze trans obecne są także w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, lecz rozporządzenie dotyczy izomerów trans kwasów tłuszczowych obecnych w utwardzanych olejach roślinnych. Oznacza to, że chociażby niektóre margaryny mogą przestać być dostępne. Tłuszcze trans, których dotyczy najnowsze prawo, powstają w procesie częściowego uwodornienia lub utwardzania płynnych olejów roślinnych, dzięki czemu te przybierają stałą konsystencję. Niestety, mają one bardzo negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy doprowadzając, chociażby do miażdżycy.
Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.
Kotlety schabowe są wyjątkowo mocno zakorzenionym daniem w naszej kulturze, choć ich historia nie jest zbyt długa - w polskich książkach kucharskich pojawiły się dopiero w XIX wieku. Mimo to praktycznie każdy uwielbia je jeść, są w końcu wyjątkowo pyszne. Niestety, nawet w dzisiejszych czasach mnóstwo ludzi popełnia karygodne błędy i przygotowuje schabowe w zły sposób. Jedną z największych wpadek jest wybieranie złego rodzaju tłuszczu do smażenia. Poniżej zdradzamy, który z nich najlepiej się do tego nadaje.
Smażenie niejednokrotnie pozwalało nam na przygotowywanie wyjątkowych smakołyków. Niestety, czasami niewielkie niedopatrzenia owocują kulinarną klapą. Warto pamiętać o kilku niezwykle istotnych detalach. Dzięki nim nasze kotlety będą obłędne.
Placki ziemniaczane są daniem, które zajmuje specjalne miejsce w naszych sercach. Uwielbiamy je nie tylko za doskonały smak, ale także za niezwykłą prostotę i uniwersalność. Najłatwiejszy przepis na placki zawiera tylko jeden składnik, a dzisiejszy przepis będzie odkryciem dla każdego smakosza.Wyżej wspomniana uniwersalność wynika z mnogości form podania placków ziemniaczanych. Możemy jadać je na słodko ze śmietaną i cukrem albo zupełnie samodzielnie. Z chrupiącymi plackami także idealnie łączą się wszelkiej maści gulasze i sosy. Z nutką wstydu przyznajemy także, że zdarzało nam się jadać je nawet z ketchupem.
Olej sprawia, że dania nabierają zupełnie nowego wymiaru. Chrupiąca skórka, soczyste wnętrze i smak skarmelizowanego jedzenia sprawia, że ciężko przestać jeść tak ugotowaną żywność. Niestety, olej ma jeden ogromny minus - pryska w kontakcie z wodą. Wiele osób stara się znaleźć rozwiązanie dla tego problemu stosując specjalne pokrywki z siatki, która ma wychwycić latające krople. Niestety, podczas mieszania trzeba ją odkryć, więc ciągle jest się wystawionym na ryzyko poparzenia się.
Nie da się ukryć, że smażenie odgrywa istotną rolę w kulinariach. Wiele osób właśnie w ten sposób przyrządza swoje specjały. Niektórzy nie przywiązują większej wagi do rodzaju użytego tłuszczu. Warto to zmienić. Wszakże między innymi od tego zależy nasze zdrowie.
Olej to jeden z produktów, których w żadnym domu nie może zabraknąć. Dzięki niemu możemy przyrządzać tradycyjne, polskie potrawy, smażyć kotlety oraz tworzyć sosy do sałatek. Tłuszcze, w tym właśnie zwykły olej roślinny są nazywane nośnikami smaku, a bez nich potrawy tracą na smaku i jakości.Dlatego tym bardziej obsługa butelki od oleju nie powinna mieć przed nami tajemnic. Genialny trick z użyciem zatyczki do oleju pozwoli ci uzupełnić kulinarną wiedzę.
Olej znajduje się w każdym domu. Dzięki niemu możemy przyrządzać tradycyjne, polskie potrawy, smażyć kotlety oraz tworzyć sosy do sałatek. Tłuszcze, w tym właśnie zwykły olej roślinny są nazywane nośnikami smaku, a bez nich potrawy tracą na smaku i jakości. Dlatego tak ważne jest, aby prawidłowo się olejem posługiwać. Genialny trick z użyciem zatyczki do oleju pozwoli ci jeszcze bardziej udoskonalić swoje kulinarne zdolności.
Smakowite kotlety schabowe należą do grona specjałów, które potrafią przyprawić o ekscytację. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszują te mięsne kąski. Warto do smażenia użyć odpowiedniego tłuszczu.
Ryby należą do grupy produktów, który każdy powinien posiadać w swojej codziennej diecie. Dostarczają cennych kwasów tłuszczowych omega-3, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Podczas ich przygotowywania trzeba jednak zachować pewną dozę bezpieczeństwa. Od wybrania odpowiedniego tłuszczu zależy nie tylko dobry smak gotowego dania - smażenie na dobrym oleju sprawia, że ryba jest znacznie zdrowsza dla naszego organizmu. Jeśli nie przykuwasz wagi do tego aspektu gotowania, narażasz siebie i swoją rodzinę na uszczerbek zdrowia.
Jajka są doskonałym produktem śniadaniowym. Zawierają mnóstwo zdrowego białka i aminokwasów, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Niestety, wiele osób ma problemy z odpowiednim ugotowaniem ich w formie sadzonych. Na szczęście są sposoby, które pozwalają skutecznie uniknąć irytujących nieprzyjemności w kuchni. Jeśli najczęściej smażysz jajka na oleju, popełniasz błąd, który sprawia, że białko się spala, a żółtko jest niedogotowane. Znacznie lepszym tłuszczem jest klarowane masło.