Schabowe na stałe wpisały się do naszego menu. W większości domów serwowane są średnio raz w tygodniu. A czy wiesz, na czym najlepiej smażyć kotlety schabowe? Odpowiednio dobrany tłuszcz, to bowiem gwarancja doskonałego smaku kotletów. Idealne kotlety schabowe powinny mieć rumianą i chrupiącą panierkę. Wszelkie przypalenia nie tylko są niekorzystne dla smaku, ale zazwyczaj łączą się z nieodpowiednim dosmażeniem mięsa. Na te właściwości w dużym stopniu wpływa odpowiednio dobrany tłuszcz.
Naleśniki możemy przygotować na wiele sposobów. Dlatego też doskonale sprawdzą się one jako każdy posiłek. Warunek jest jeden — muszą być dobrze przyrządzone. Proces smażenia przebiegnie sprawnie, jeśli z triku stosowanego przez nasze babcie.Istnieje kilka reguł, które sprawią, że wasze naleśniki zawsze wyjdą. Na ostateczny wygląd i smak potrawy wpływ ma nie tylko odpowiedni dobór proporcji składników w cieście, ale też użyta patelnia. Nie będzie jednak potrzebny sprzęt z wysokiej półki. Wystarczy, że naczynie zostanie dobrze natłuszczone.
Najlepsze placki ziemniaczane są chrupiące i rumiane. Duży wpływ na wspomniane walory ma jakość ziemniaków, ale największy jednak samo smażenie. Zobacz jak zrobić idealne placki ziemniaczane. Pomocny okazuje się dodatek octu.Na placki ziemniaczane najlepsze są odmiany ziemniaków bogate w skrobię. Jeśli jednak masz bardziej wodniste ziemniaki, możesz uratować sytuację, dodając do ciasta trochę mąki ziemniaczanej. Placki z ziemniaków z wyższą zawartością skrobi będą chrupiące i pyszne.
Pestka z awokado jest nadzwyczajna. Bardzo duża i w odróżnieniu od większości pestek jadalna. Dowiedz się jak wykorzystać pestkę z awokado i już nigdy jej nie wyrzucaj.Awokado to bardzo zdrowy owoc. Od większości owoców różni go to, że wcale nie jest słodki, ani soczysty. Ma natomiast kremowy miąższ, który jest bogaty w zdrowe tłuszcze. Poza tym awokado zawiera też wiele witamin i soli mineralnych. Podobnie wartościowa jest pestka z awokado, którą zazwyczaj wyrzucamy. Okazuje się, że pestka zawiera 70 proc. wszystkich aminokwasów występujących w awokado. Jest też bogata w błonnik, który usprawnia przemianę materii, a także w przeciwutleniacze zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwory. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pączki należą do jednych z najpopularniejszych ciastek. Można je kupić w cukierni, supermarkecie czy sklepie osiedlowym. Klasyczne mają lukier, ale niektóre są też polewaną czekoladą lub oprószane cukrem pudrem. A czy wiesz jak wybrać dobrego pączka?Smażenie na tłuszczu i lukier sprawiają, że pączek jest jednym z najbardziej kalorycznych ciastek. Jeden potrafi dostarczyć aż 450 kcal, lecz jest na tyle smaczny, że czasem trudno się na niego nie skusić. Nie przesadzaj jednak z ilością zjadanych pączków, a jak już sięgasz to po te najlepszej jakości.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niestety nie mamy dla was dobrych wieści. Ekonomiści przekazali właśnie smutne doniesienia o cenach żywności. Prognozują, że w grudniu czekają nas spore podwyżki. Już dziś wiele produktów spożywczych kosztuje więcej niż 1-2 miesiące temu. A okazuje się, że ceny wciąż będą rosły. Koszt najbliższych Świąt Bożegonarodzenia może być o wiele wyższy niż rok temu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto drożdżowe jest dość pracochłonne. Trzeba je długo wyrabiać i czekać, aż wyrośnie. Często też szybko wysycha, więc nie można go upiec z wyprzedzeniem. Zdradzimy ci sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Dzięki niemu twój trud zostanie wynagrodzony doskonałym wypiekiem. Idealne ciasto drożdżowe powinno być miękkie, przyjemnie wilgotne i pachnące. Nie raz jednak zdarza się, że nie wyrośnie, tak jak trzeba i nie jest puszyste. Często też jest dość suche i szybko robi się twarde. Na szczęście są na to proste rozwiązania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Orzechy włoskie, obok laskowych są jedynymi orzechami rosnącymi w Polsce. Wiele osób ma je w ogrodzie, a w sklepach można je kupić po przestępnej cenie. Choć są kaloryczne, są to bardzo zdrowe kalorie. Dowiedz się, dlaczego warto jeść orzechy włoskie i sięgaj po nie każdego dnia. Wyłuskane orzechy zawierają ok. 52 proc. tłuszczu i 10 proc. białka. Są dość kaloryczne, bo 100 g to 645 kcal. Jednak tłuszcz, którego dostarczają, jest wielonienasycony, bogaty w kwasy omega-3, a więc bardzo zdrowy. Natomiast białko jest na tyle wartościowe, że może dorównać białku ryb. Z powyższych powodów warto jeść kilka orzechów każdego dnia. A z pewnością powinny po nie sięgać osoby niejedzące mięsa. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kawa z masłem, znana również pod nazwą "bulletproof coffee", czyli kawa kuloodporna, jest nowym trendem. Dzięki takiemu połączeniu napój przyspiesza metabolizm, a także wydłuża uczucie sytości. Co więcej, jest również bardzo smaczna. Kawa z masłem może wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak zarówno w smaku, jak i działaniu, jest bardzo korzystna. Popularność zdobyła dzięki pewnemu blogerowi i przedsiębiorcy, Dave'a Aspreya, który w 2004 roku odwiedził tybet, gdzie zakochał się w lokalnej herbacie z masłem i mlekiem jaka. Od tego czasu zamienił herbatę na kawę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Używacie w swojej kuchni lubczyku? Wiecie, do czego go dodać, co z niego zrobić? Jeśli nie, mamy dla was przepis na obłędny sos na bazie lubczyku. Ma niepowtarzalny smak, jest zdrowy i podniesie smak wielu potraw.Wiele osób na hasło lubczyk mówi afrodyzjak. Rzeczywiście w medycynie ludowej wywary z lubczyku były stosowane dla podniesienia libido. Z pewnością zawarte w nim składniki powodują rozszerzanie się naczyń krwionośnych, co dodaje energii i działa pobudzająco. Lubczyk działa też rozkurczowo i jest lekkostrawnyLubczyk, który ma liście podobne nieco do selera, rośnie nieraz w przydomowych ogródkach i swoją karierę kończy w rosole. Tymczasem można go dodawać jako przyprawę do wielu potraw. Nadaje im smaku zbliżonego do maggi. My proponujemy przygotować z niego sos do sałaty czy makaronu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Drewniane przybory i narzędzia kuchenne wymagają odpowiedniej opieki i konserwacji - dzięki temu mogą posłużyć wiele lat. Wiele produktów potrzebnych do pielęgnacji masz już w domu. Poniżej prezentujemy sposoby, dzięki którym łatwo zadbasz o drewniane deski czy łyżki. Drewniane przyrządy kuchenne są popularne od dziesiątek lat. Ich niska cena, łatwa dostępność oraz prostota czyszczenia sprawiają, że tysiące Polaków korzystają z nich na co dzień. Niestety mało kto wie, że cały czas trzeba o nie dbać. Samo mycie po skończeniu gotowania nie wystarczy - w innym przypadku drewno może się odkształcić i zniszczyć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka ma swoich wielbicieli, ale są też tacy, którzy nie wzięliby jej do ust. Tych, co jej spróbowali z pewnością nie trzeba namawiać na drugi raz. Niektórzy mają jednak obawy, że jest dość ciężkostrawna. Smażona z pewnością, dlatego podajemy wam przepis na gotowaną wątróbkę z dodatkiem warzyw. Wątróbka to jeden z podrobów. Jako produkt zwierzęcy zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jednocześnie jest też bogata w łatwo przyswajalne żelazo. Dlatego powinny po nią czasem sięgać osoby osłabione, z tendencją do anemii. Najwyżej ceniona jest wątróbka cielęca, jednak jej cena jest zatrważająca. Wątróbka wieprzowa też jest smaczna, ale przygotowanie miękkiej i soczystej nie jest proste. Za to wątróbka drobiowa udaje się zawsze. Jest kremowa, delikatna i pyszna. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane to przysmak tani i prosty w przygotowaniu. By jednak rzeczywiście były smaczne muszą być chrupiące. Kluczowa jest odpowiednia ilość rozgrzanego oleju oraz obowiązkowe odciśnięcie nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do przygotowania placków ziemniaczanych wystarczą ziemniaki, trochę mąki, jajko, sól i olej. Jednak nie wszystkie ziemniaki nadają się na placki. Najlepiej wybierać odmiany mączyste, np. Irys, Irga. Młode ziemniaki też nie są najlepsze, bo zawierają za mało skrobi. Ale oprócz składników na chrupkość placków wpływa przede wszystkim sposób ich przygotowania. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ziemniaki pieczone z dodatkiem ziół to doskonały dodatek do dań obiadowych. Są mniej kaloryczne niż frytki i o wiele smaczniejsze od ziemniaków z wody. O ich niepowtarzalnym smaku decydują właśnie świeże zioła, które zostały dodane do aromatycznej marynaty. Ziemniaki to ulubiony dodatek do obiadów większości Polaków. Zwykle serwujemy ziemniaki gotowane czyli tzw. z wody, bo wystarczy je obrać i ugotować. Jednak przygotowanie ziemniaków pieczonych z dodatkiem ziół wcale nie zajmie wam więcej czasu. Gdy świeże zioła nie będą już tak łatwo dostępne jak teraz bez problemu możecie je zastąpić suszonymi. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowanie makaronu jest czynnością tak powszechną, że każdy miał z nią styczność. Mało kto jednak wie co zrobić, aby pasta się nie sklejała. Absolutną podstawą jest dodawanie dużej ilości wody. Dzięki niej makaron będzie miał odpowiednią przestrzeń i nie zlepi się. Makaron wykorzystujemy do najróżniejszych potraw. Bez wątpienia największą sławą cieszy się w tym przypadku kuchnia włoska, w której wszelakie pasty są podstawą żywienia Włochów. W Polsce także stanowi ważny element codziennej diety. Makaron dodajemy do zup czy sosów, a więc stosunkowo często musimy go gotować. Jak tego dokonać, aby kluski nie posklejały się ze sobą? Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kto z nas nie uwielbia szybkich placków na obiad bądź kolację? Latem nie zawsze mamy ochotę na ciężkie placki ziemniaczane. Dlatego proponujemy placki z cukinii - bajecznie lekkie, chrupiące, a zarazem proste w wykonaniu. Placki z cukinii idealnie łączą się z lekkimi sosami, najlepiej podanymi na zimno. Sos czosnkowy nadaje im lekkiej pikantności. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Mszyce potrafią być prawdziwym utrapieniem. Okazuje się, że możemy się ich w pozbyć w prosty sposób. Z pomocą produktów, które znajdziemy w naszych kuchniach, szybko wykurzymy mszyce żerujące na sadzonkach. Mało kto spodziewałby się, że olej, banany, czosnek i cebula mogą przynosić takie rezultaty.Nie da się ukryć, że mszyce są jedną z największych obaw osób, które parają się domowym ogrodnictwem. Przykro patrzeć, jak owoce naszej pracy są zjadane przez te niecne kreatury. Na szczęście istnieją proste i skuteczne metody, które uwolnią nas od tego problemu.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Nie da się ukryć, że olej z wiesiołka nie jest najpopularniejszym produktem spożywczym. Warto mu się przyjrzeć bliżej, ponieważ dzięki niemu możemy zadbać o swoje zdrowie. Jakie zalety ma olej z wiesiołka?
GIS regularnie ostrzega konsumentów przed niebezpieczeństwami, które skrywają się w produktach spożywczych. Czasami komunikaty odnoszą się również do suplementów, które nie spełniają określonych wymogów. Tak jest właśnie tym razem.
Główny Inspektorat Sanitarny zajmuje się przede wszystkim bezpieczeństwem i zdrowiem konsumentów z całego kraju. Nieustannie GIS przeprowadza liczne badania i testy, mające na celu uzyskanie potrzebnych informacji, dzięki którym można ustalić wpływ danego produktu na zdrowie człowieka. Tym razem klienci sklepów zostali ostrzeżeni przed kupowaniem i, co ważniejsze, konsumowanie popularnego produktu, który wielu Polaków uwielbia. Ogłoszenie dotyczy oleju z nasion gorczycy, który stosowany jest główne w leczeniu i profilaktyce zmian skórnych.
Ryby są nie lada gratką dla smakoszy. Na ich bazie przyrządzamy rozmaite specjały, które niejednokrotnie wywoływały zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że dobór odpowiedniego tłuszczu ma ogromne znaczenie.
Frytki należą do jednych z najbardziej ulubionych produktów spożywczych wszystkich ludzi. Ciężko bowiem przejść obojętnie obok tłustych i chrupiących ziemniaków, których smak jest dodatkowo wzmocniony sporą ilości soli, a niekiedy nawet i innych przypraw. Niestety, jeśli przygotowuje się je samodzielnie w domu, należy przykuć ogromną uwagę do tłuszczu, na którym je smażymy. Odpowiednio użyty olej można użyć, jednak należy spełnić kilka bezwzględnie ważnych warunków.
Wielkanoc jest okresem, podczas którego Polacy kupują ogromne ilości majonezu. Do samej sałatki warzywnej nierzadko trzeba użyć całego słoika, w końcu mnóstwo warzyw i inne składniki muszą być równomiernie i dokładnie pokryte majonezowym sosem. W naszym kraju od wielu lat można zauważyć pewien ciekawy konflikt, pomiędzy fanami majonezu Kieleckiego, a Winiary. Jedni preferują delikatniejszy smak majonezu Dekoracyjnego, z kolei drudzy wskazują, że octowy, kwaśny posmak Kieleckiego jest wspaniały. Robert Makłowicz zapytany został przez Onet, który wariant najbardziej lubi, a jego odpowiedź jest zaskakująca.
Odpowiednio wysmażona wątróbka jest pysznym produktem, który podczas jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Aby to osiągnąć, trzeba jednak znać dobrą technikę, która pozwoli ugotować ją tak, aby ta była w środku soczysta. Mało kto mimo wszystko wie co zrobić, aby po włożeniu na patelnie nie pryskała gorącymi kropelkami. Pryskanie spowodowane jest niewielką ilością wody, jaka znajduje się na powierzchni wątróbki. Wilgoć ta może sączyć się z samego podrobu, może być także dostarczona podczas płukania pod kranem. Jeśli chcesz rozwiązać ten problem, dokładnie osusz wątróbkę przed posypaniem mąką.
Tłuszcze trans obecne są także w tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, takich jak masło, lecz rozporządzenie dotyczy izomerów trans kwasów tłuszczowych obecnych w utwardzanych olejach roślinnych. Oznacza to, że chociażby niektóre margaryny mogą przestać być dostępne. Tłuszcze trans, których dotyczy najnowsze prawo, powstają w procesie częściowego uwodornienia lub utwardzania płynnych olejów roślinnych, dzięki czemu te przybierają stałą konsystencję. Niestety, mają one bardzo negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy doprowadzając, chociażby do miażdżycy.
Majonez dostępny we współczesnych sklepach bardzo często wypełniony jest chemią, która nadaje mu odpowiedniej konsystencji, faktury, smaku, barwy czy wytrzymałości. Niestety, każdy z tych dodatków ma jakiś wpływ na organizm człowieka, który je spożywa. Dlatego bez wątpienia najlepszym sposobem jest samodzielnie przygotowywanie majonezu w domowym zaciszu co, jak się okazuje, wcale nie jest trudne. Wystarczy mieć banalnie proste w zdobyciu składniki, a domowy sos zrobisz w kilkanaście minut.
Kotlety schabowe są wyjątkowo mocno zakorzenionym daniem w naszej kulturze, choć ich historia nie jest zbyt długa - w polskich książkach kucharskich pojawiły się dopiero w XIX wieku. Mimo to praktycznie każdy uwielbia je jeść, są w końcu wyjątkowo pyszne. Niestety, nawet w dzisiejszych czasach mnóstwo ludzi popełnia karygodne błędy i przygotowuje schabowe w zły sposób. Jedną z największych wpadek jest wybieranie złego rodzaju tłuszczu do smażenia. Poniżej zdradzamy, który z nich najlepiej się do tego nadaje.
Smażenie niejednokrotnie pozwalało nam na przygotowywanie wyjątkowych smakołyków. Niestety, czasami niewielkie niedopatrzenia owocują kulinarną klapą. Warto pamiętać o kilku niezwykle istotnych detalach. Dzięki nim nasze kotlety będą obłędne.