Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

dżem bananowy
18.04.2024 15:31 Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników

Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.

obiad jednogarnkowy
18.04.2024 13:59 Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.

ciasto z fantą
18.04.2024 11:41 Kładę ciastka na formę i zalewam je tym napojem. Ten deser to hit w mojej rodzinie

Słodki, lekki i potrójnie pomarańczowy – taki jest ten deser. Szybkie ciasto bez pieczenia wykorzystuje dwa dostępne we wszystkich sklepach produkty, których większość z nas nigdy nie spodziewałaby się w domowej produkcji torcie.

krojenie ciasta
18.04.2024 09:47 Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Nie ma w nim grama cukru

Poznaj przepis na to niezwykle ciasto i podaj je rodzinie na deser. Jest wyjątkowe, bo nie zawiera cukru oraz nie wymaga pieczenia. Zrobisz je bardzo szybko, a przepis nie wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych. 

Surówka Heni Foks
17.04.2024 19:00 Z rzodkiewek, ogórka i cebuli zrobisz najlepszą wiosenną surówkę. Pasuje do każdego obiadu

Ta surówka to kwintesencja wiosny. Wystarczy drobno pokroić kilka warzyw, by wyczarować potężną wiosenną dawkę świeżości. Odpowiada za nią jedna z najważniejszych nowalijek – rzodkiewka.

faszerowanie kapusty
17.04.2024 18:31 Wydrąż kapustę i wypchaj po brzegi mięsem mielonym. To danie wolę nawet od gołąbków

Każdy, komu znudziły się klasyczne gołąbki, może dla odmiany wypróbować taki przepis. Składniki są podobne jak na tradycyjne polskie danie, ale efekt zupełnie inny. Zamiast wielu małych gołąbków mamy tu jednego wielkiego… no, sami rozumiecie.

fasolka po bretońsku
17.04.2024 18:25 Dodaj tę przyprawę do fasolki po bretońsku. Mało kto wie, dlaczego jest tak ważna

Fasolka po bretońsku, jak każde danie jednogarnkowe, smaku nabiera dzięki dużej ilości przypraw. Każda doświadczona kucharka ma swój sekret mieszanki przypraw. Jest jednak jedna, która powinna się tam znaleźć ze względu na właściwości zdrowotne.

mielone z wątróbki
17.04.2024 17:26 Niedawno zamiast mielonych zrobiłem takie kotlety. Nigdy bym nie pomyślał o tym mięsie

Pyszne, mięsne i bogate w składniki odżywcze kotlety za grosze? Tak, z tym przepisem to możliwe. Sekretem jest zamiana tradycyjnego mielonego na jeden łatwo dostępny składnik.

sałatka z szynką
17.04.2024 17:21 Wygląda jak jarzynowa, a smakuje jeszcze lepiej. Bez tej sałatki nie ma u mnie grilla

Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.

placki ziemniaczane
17.04.2024 16:46 Żaden olej, placki ziemniaczane smażę na innym tłuszczu. Spróbujesz i podziękujesz

Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Odpowiedź nie jest taka oczywista. „Panie, olej pan ten olej!” Te słowa z dawnej reklamy zadowoliły się nieźle w świecie mechaników samochodowych, a nieco gorzej w świadomości kucharzy, przynajmniej domowych. Wciąż chętnie smażymy na tym tłuszczu, choć są od niego lepsze.

deser z wafelkami
17.04.2024 15:45 Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie

Ten  przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.

Schabowy i Magda Gessler
17.04.2024 15:05 Gessler nie wyobraża sobie przygotowania schabowych be tej czynności. Dzięki niej są soczyste

Schab wieprzowy to doskonałe mięso: odżywcze, bogate w białko i bardzo chude. Przez to jednak często wychodzi dość twarde. Magda Gessler ma jednak na to niezawodny sposób.

naleśniki
17.04.2024 14:40 Zapomnij o smażeniu naleśników. Ten patent jest 100 razy lepszy

Połączyć kilka składników, wylać na patelnię i smażyć przez chwilę. Czy da się prościej? Da, i to na kilka innych sposobów. Naleśniki da się przyrządzić w piekarniku, a co ciekawsze – nawet w mikrofalówce.

pesto z czosnku niedźwiedziego
17.04.2024 13:03 Co roku robię pesto z czosnku niedźwiedziego. Jest idealne do kanapek

Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

konfitura z mniszka lekarskiego
17.04.2024 11:40 Wszyscy robią miód z mniszka, a ja stawiam na ocet. Trudno streścić zalety w jednym zdaniu

Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.

ciasto z rabarbarem
17.04.2024 10:40 Ten przepis na ciasto z rabarbarem jest w mojej rodzinie do pokoleń. Robię je co roku o tej porze

Czas od drugiej połowy kwietnia do czerwca to okres, kiedy należy do granic wykorzystać sezon na rabarbar. To cierpkie, ale też pełne owocowej słodyczy warzywo-owoc świetnie sprawdza się do deserów. A takie ciasto maślankowe to świetna baza do wyeksponowania naszego sezonowego przysmaku.

potrawka z kapusty
17.04.2024 08:45 Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej

Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.

jajka na patelni
16.04.2024 19:27 Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację

Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.

siekanie kapusty
16.04.2024 18:03 Posiekaj kapustę, dodaj ziemniaki i zapiecz. Ten tani obiad to hit w moim domu

Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.

pierogi
16.04.2024 16:30 Żadne pierogi ruskie, te biją je na głowę. Cały sekret tkwi w farszu, musisz spróbować

Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.

sernik
16.04.2024 16:19 To najłatwiejszy przepis na sernik. Zawsze się udaje i jest cudownie puszysty

Sernik, który zachwyca puszystością i zawsze się udaje? Ten przepis gwarantuje właśnie taki efekt. Prosta receptura, z którą każdy poradzi sobie w kuchni, jest warta polecenia. Tym sposobem zrobisz doskonałe ciasto, które słynie z puszystości.

zupa ogórkowa
16.04.2024 15:34 Ostatnio dodałam to do ogórkowej zamiast ziemniaków. Wyszła tak dobra, że nigdy nie zrobię inaczej

Zwykle gotowałam zupę ogórkową z ziemniakami. Jednak ostatnio zastąpiłam je innym produktem. Wyszło tak pysznie, że następnym razem znów zrezygnuję z ziemniaków w ogórkowej. 

zawijanie rolady
16.04.2024 14:19 Rozkładam równomiernie składniki i zawijam roladę. W kilka chwil mam obiad na każdą kieszeń

Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.

zupa klopsowa
16.04.2024 12:10 Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę. 

bananowe bułeczki
16.04.2024 10:42 Z mocno przejrzałych bananów robię te proste bułeczki. Znikają, ledwo je zdążę postawić na stole

Ten przepis to nie tylko sposób na zużycie bananów tak przejrzałych, że jeść ich nikt już nie ma ochoty. To także pomysł na doskonałą bułkę na śniadanie, przekąskę do szkoły czy pracy. Takie pieczywo właściwie niczym nie różni się od „normalnego”, a już na pewno nie widać po nim, że jest sposobem na domowe resztki.

naleśniki z farszem
16.04.2024 09:43 Żadne naleśniki z dżemem. Ten farsz sprawdza się na śniadanie 100 razy lepiej

Jeżeli uwielbiasz naleśniki na śniadanie, to ten przepis na farsz będzie dla ciebie idealny. Nie tylko syci, ale też doskonale smakuje. Robi się go bardzo szybko i co najważniejsze bardzo łatwo. Wybór nadzienia może być przyjemnym zaskoczeniem.. 

ciasto pokrojone na kawałki
15.04.2024 18:59 Nikt nie wierzy, że sam piekę do ciasto. Smakuje i wygląda jak z cukierni

Wypróbuj ciasto z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Będą myśleli, że kupiłaś to ciasto w drogiej cukierni. Efektem smakowy i wizualny zaskoczy każdego. Najlepsze jest to, że ciasto zrobisz błyskawicznie i to tylko z kilku tanich składników. Upiecz je i przekonaj się sama, jakie jest pyszne. 

kulki z dwóch składników
15.04.2024 13:52 Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 2 składników. Wyglądają i smakują jak z renomowanej cukierni

Trudno o prostszy przepis na deser niż te kuleczki z dwóch składników. Nie trzeba ich nawet piec. Wystarczy, że spędzą chwilę w lodówce i są gotowe do jedzenia. W cukierni takich nie dostaniesz.