Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.
Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.
Słodki, lekki i potrójnie pomarańczowy – taki jest ten deser. Szybkie ciasto bez pieczenia wykorzystuje dwa dostępne we wszystkich sklepach produkty, których większość z nas nigdy nie spodziewałaby się w domowej produkcji torcie.
Poznaj przepis na to niezwykle ciasto i podaj je rodzinie na deser. Jest wyjątkowe, bo nie zawiera cukru oraz nie wymaga pieczenia. Zrobisz je bardzo szybko, a przepis nie wymaga ogromnych umiejętności kulinarnych.
Ta surówka to kwintesencja wiosny. Wystarczy drobno pokroić kilka warzyw, by wyczarować potężną wiosenną dawkę świeżości. Odpowiada za nią jedna z najważniejszych nowalijek – rzodkiewka.
Każdy, komu znudziły się klasyczne gołąbki, może dla odmiany wypróbować taki przepis. Składniki są podobne jak na tradycyjne polskie danie, ale efekt zupełnie inny. Zamiast wielu małych gołąbków mamy tu jednego wielkiego… no, sami rozumiecie.
Fasolka po bretońsku, jak każde danie jednogarnkowe, smaku nabiera dzięki dużej ilości przypraw. Każda doświadczona kucharka ma swój sekret mieszanki przypraw. Jest jednak jedna, która powinna się tam znaleźć ze względu na właściwości zdrowotne.
Pyszne, mięsne i bogate w składniki odżywcze kotlety za grosze? Tak, z tym przepisem to możliwe. Sekretem jest zamiana tradycyjnego mielonego na jeden łatwo dostępny składnik.
Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.
Na czym najlepiej smażyć placki ziemniaczane? Odpowiedź nie jest taka oczywista. „Panie, olej pan ten olej!” Te słowa z dawnej reklamy zadowoliły się nieźle w świecie mechaników samochodowych, a nieco gorzej w świadomości kucharzy, przynajmniej domowych. Wciąż chętnie smażymy na tym tłuszczu, choć są od niego lepsze.
Ten przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.
Schab wieprzowy to doskonałe mięso: odżywcze, bogate w białko i bardzo chude. Przez to jednak często wychodzi dość twarde. Magda Gessler ma jednak na to niezawodny sposób.
Połączyć kilka składników, wylać na patelnię i smażyć przez chwilę. Czy da się prościej? Da, i to na kilka innych sposobów. Naleśniki da się przyrządzić w piekarniku, a co ciekawsze – nawet w mikrofalówce.
Pesto to doskonały sposób, by zachować na później smaki świeżych ziół. Jedno z nich ma krótki sezon występowania i tak niezwykły smak, że chciałoby się używać go przez cały rok. Oto przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.
Mniszek lekarski to wszechobecny kwiat porastający nasze łąki jak chwast. Jest jednak czymś dokładnie przeciwnym – bardzo pożyteczną rośliną, która, jeśli odpowiednio ją przetworzyć, odda nam nieopisane zasługi zdrowotne.
Czas od drugiej połowy kwietnia do czerwca to okres, kiedy należy do granic wykorzystać sezon na rabarbar. To cierpkie, ale też pełne owocowej słodyczy warzywo-owoc świetnie sprawdza się do deserów. A takie ciasto maślankowe to świetna baza do wyeksponowania naszego sezonowego przysmaku.
Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.
Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.
Ten szybki przepis na tani obiad wymaga jedynie kilku prostych warzyw. Efektem jest jednak sycąca zapiekanka, którą można przygotować w wersji bardziej pożywnej lub bardziej dietetycznej.
Jeśli jesteś smakoszem pierogów, koniecznie sięgnij po ten przepis. Zrobisz je w delikatnym cieście z pysznym farszem. Cały jego sekret tkwi w tym dodatku. Tak smacznych pierogów jeszcze nie jadłeś.
Sernik, który zachwyca puszystością i zawsze się udaje? Ten przepis gwarantuje właśnie taki efekt. Prosta receptura, z którą każdy poradzi sobie w kuchni, jest warta polecenia. Tym sposobem zrobisz doskonałe ciasto, które słynie z puszystości.
Zwykle gotowałam zupę ogórkową z ziemniakami. Jednak ostatnio zastąpiłam je innym produktem. Wyszło tak pysznie, że następnym razem znów zrezygnuję z ziemniaków w ogórkowej.
Jeżeli szukasz przepisu na tani obiad, to ten jest zdecydowanie dla ciebie. Z nim stworzysz nie tylko danie o świetnym smaku, ale też wyglądzie. Największe wrażenie robi „ciasto", w które zawija się farsz. Jesteś ciekawa, z czego się je robi? Koniecznie czytaj dalej.
Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę.
Ten przepis to nie tylko sposób na zużycie bananów tak przejrzałych, że jeść ich nikt już nie ma ochoty. To także pomysł na doskonałą bułkę na śniadanie, przekąskę do szkoły czy pracy. Takie pieczywo właściwie niczym nie różni się od „normalnego”, a już na pewno nie widać po nim, że jest sposobem na domowe resztki.
Jeżeli uwielbiasz naleśniki na śniadanie, to ten przepis na farsz będzie dla ciebie idealny. Nie tylko syci, ale też doskonale smakuje. Robi się go bardzo szybko i co najważniejsze bardzo łatwo. Wybór nadzienia może być przyjemnym zaskoczeniem..
Wypróbuj ciasto z tego przepisu i zaskocz rodzinę. Będą myśleli, że kupiłaś to ciasto w drogiej cukierni. Efektem smakowy i wizualny zaskoczy każdego. Najlepsze jest to, że ciasto zrobisz błyskawicznie i to tylko z kilku tanich składników. Upiecz je i przekonaj się sama, jakie jest pyszne.
Trudno o prostszy przepis na deser niż te kuleczki z dwóch składników. Nie trzeba ich nawet piec. Wystarczy, że spędzą chwilę w lodówce i są gotowe do jedzenia. W cukierni takich nie dostaniesz.