Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.
Łazanki kojarzymy zazwyczaj jako podstawę dania, którego głównym składnikiem jest kapusta kiszona. I nic dziwnego – to popularne i uwielbiane, bo pyszne danie. Można jednak podać łazanki inaczej.
Oto prosty przepis na wegetariańskie danie. Jego podstawą są pyszne i łatwo dostępne nawet poza sezonem warzywa. Z dodatkiem ryżu zmieniają się w niezwykłą zapiekankę. Po prostu palce lizać.
Wiadomo, że przepisy od babci gwarantują doskonały smak. Tak też właśnie jest z recepturą na surówkę z pora, jabłka i marchewki. Wychodzi lepsza niż z restauracji, a robi się ją w jedną chwilę.
Kapusta kiszona jest nieoceniona jesienią i zimą. Bogata w witaminy stanowi też bazę surówek, bigosu czy zup. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez tej kiszonki. Teraz kapustę ukisimy w najlepszy sposób dzięki tej recepturze.
Oto przepis na niezwykłą przekąskę z chipsów ziemniaczanych. Zamiast chrupków, które pochłaniamy oglądając filmy czy mecz na kanapie, dostajemy z nich danie z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że nietypowe i ciekawe, to jeszcze sycące.
Oto prosty przepis na domową kiełbasę żywiecką. Nie wymaga ona wiele zachodu ani wędzarni. Efektem jest doskonała wędlina bez konserwantów. Teraz możesz taką zrobić we własnej kuchni
Tomasz Strzelczyk ma pyszny sposób na kotlety. Wychodzą dużo smaczniejsze od tak lubianych schabowych. Mięso, z którego kucharz robi to danie, jest tanie. Kotlety wychodzą soczyste jak nigdy przedtem.
Marzy Ci się pyszna sałatka na Andrzejki? W takim razie poznaj przepis od Heni Foks. Popularna blogerka robi sałatkę z jajek, groszku i pieczarek. Danie smakiem bije na głowę tradycyjną sałatkę jarzynową.
Czy marchewka może stać się gwiazdą Andrzejek? Jak najbardziej! Należy podać ją tylko w orientalny sposób. Pyszna i pełna aromatu sprawi, że goście nie będą się mogli od niej oderwać.
Przepis na to ciasto z jabłkami przyda się w każdej kuchni. Raz-dwa upieczesz smakołyk, który zachwyci delikatnością i rozpłynie się w ustach. Dlatego poznaj recepturę na błyskawiczne ciasto z jabłkami.
Tradycyjny polski rosół ma sporą konkurencję. Zagraża mu najlepsza zupa na świecie, którą możesz przygotować w łatwy sposób z tym przepisem. Jej smak zachwyca już od pierwszej łyżki, więc koniecznie ugotuj ją na najbliższy obiad. O tym, co to za zupa i jak ją przygotować, dowiesz się z dalszej części tekstu.
Konserwa może być znakomitym przysmakiem pod warunkiem, że nie kupisz jej w sklepie. Zdecydowanie lepiej wybrać tę domową i przygotować ją według tego przepisu. Cały proces jest nieskomplikowany i warto poświęcić na niego chwilę uwagi. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak i z czego przygotować smaczną konserwę.
Z okazji dnia placków ziemniaczanych przyglądamy się tym złotym medalom polskich kucharzy. Jak wyglądają idealne? I jak je przygotowywać? Oto najważniejsze porady.
Szukasz surówki najlepszej do schabowego? Zrób surówkę z przepisu siostry Anastazji. Jak zwykle receptura gwarantuje pyszny smak. Surówka z buraków i kapusty kiszonej wychodzi na medal.
Oto prosty przepis na zapiekankę makaronową. Wygląda ona odświętnie, choć świetnie nadaje się na szybki obiad. A nawet dwa obiady – zapiekanka to w końcu doskonały produkt do odgrzewania, nawet w mikrofalówce.
Henia Foks, autorka kanału Przepis Mamy, pokazała kolejny sposób na domowy sernik. Łatwo przyrządzić z niego pyszne ciasto. Będzie ono ozdobą każdego świątecznego stołu.
Najlepsze śniadanie to proste śniadanie. Takie właśnie jest to – jajka, chleb, szynka i kilka składników łączą się w niecodziennie wyglądającą i bogatą w smaku kompozycję. Warto spróbować tych prostych zapiekanych jajek.
Zapomnij o tradycyjnych ciastach i przygotuj to z przepisu. Ciasto mandarynkowe jest deserem, które smakiem i cytrusowym aromatem zachwyci każdego. Zrób je, a zasmakuje ci tak bardzo, że z całą pewnością podasz je w tym roku na święta. Uważaj, bo smak uzależnia i nie poprzestaniesz na jednym kawałku.
Nie ma to jak dobre smarowidło do chleba. Smalec, oczywiście, takim jest – ale nie ma takiego dania, którego nie dałoby się udoskonalić. Tak więc dziś wzbogacamy pastę do chleba na bazie smalcu, by zmienić ją w bogaty w smaku dodatek.
Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.
Choć kalafior to pyszne warzywo, podczas gotowania wydziela on niezbyt przyjemny zapach. Istnieją na szczęście sposoby na zneutralizowanie go. Oto najprostsze z nich.
Znana wszystkim gospodyniom Henia Foks zdradziła przepis na niezwykły przysmak. Przygotowana według niego sałatka wenecka nie ma sobie równych. Smakiem podbije serca rodziny i znajomych. Wszystko, czego potrzebujesz, znajdziesz w tekście poniżej.
Ta prosta warzywna warzywna zapiekanka zawiera wszystko, czego można by chcieć od obiadu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywna masa łączą się tu w ciekawej formie. Danie na pewno spodoba się małym i dużym.
Jeżeli uwielbiasz pierogi, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Pierogi z mięsem jeszcze nigdy nie smakowały tak wyśmienicie. Wypróbuj przepis, a nie zawiedziesz się. Od teraz będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób.
Czy wraz z nadejściem niższych temperatur twoje okna parują? Ten problem może przyczynić się do rozwoju pleśni w twoim domu, a w dodatku zniszczyć ramy okien. Dlatego poznaj skuteczny sposób, z którym raz-dwa pozbędziesz się powszechnego problemu. Wykorzystasz do tego środek, który na pewno masz w kuchni.
Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza.
Autor znakomitych przepisów i porad kucharskich – Tomasz Strzelczyk – wskazał na, co należy zwracać uwagę podczas kiszenia kapusty. Od jednej banalnej czynności zależy, czy przysmak się uda i czy będzie odpowiednio smakował. Czytaj dalej, a dowiesz się, o co chodzi.