Kolacja na ciepło jest jedną z najlepszych opcji na ostatni posiłek. Poznaj przepis na zachwycające w smaku lekkie danie i podaj je na kolację. Na początku rodzina nie będzie kryła zdziwienia, ale już po pierwszym kęsie stwierdzą, że to coś niezwykłego.
Jajek nigdy dość – to hasło, które przyświeca gospodyniom przygotowującym potrawy na nadchodzące święta. Jeżeli jest ono bliskie i tobie, koniecznie poznaj przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Klasyka w odświeżonej formie zaskarbi sobie sympatię rodziny i nie ma, co ukrywać – każdy będzie ci zazdrościł pomysłowości i kulinarnego talentu.
Idealny, bo ekspresowy przepis na prostą, ale sycącą przekąskę. Ma wszystko, co lubimy najbardziej – niezbyt tłuste mięso, zapieczony żółty ser i pieczywo w postaci ciasta francuskiego. Można ją jeść palcami, jest więc świetna na różnego rodzaju imprezy.
Choć z marszu wymienimy cztery, może pięć odmian pierogów, liczba ich odmian jest niemal nieskończona. Choć te, które zaproponował Robert Makłowicz, brzmią egzotycznie, są tradycyjne dla wschodniej Polski. A przy tym tak pyszne, że zasługują na popularyzację.
Wśród tysięcy przepisów na racuchy wiele jest do siebie niezwykle podobnych. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. To, jakiego produktu mlecznego użyjemy w przepisie, ma duże znaczenie.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, jednym z najbardziej powszechnych produktów w ostatnim czasie stały się jajka. Są to bardzo uniwersalne artykuły spożywcze, z których można przygotować pyszne przekąski, ale również pełnowartościowe dania. Co jednak powstanie ze sprytnej sztuczki z folią i jajkiem?Wyjaśniamy poniżej.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wy nie wiecie, jak zaskoczyć swoich gościu? W takim razie przychodzimy z pomocą. Tradycyjne potrawy są wspaniałe i smaczne, lecz jeśli chcecie przygotować coś zupełnie innego, to mamy na to sposób. Przedstawiamy Wam przepis na barszcz na Wielkanoc, ale w innej wersji.
Już niedługo będziemy przeżywać czas Świąt Wielkanocnych. Jest to bardzo ważne wydarzenie w świecie Kościoła. Ponadto jest to również okazja to spędzenia miłego czasu z rodziną, a w dodatku zjedzenia czegoś pysznego, zarówno słonego, jak i słodkiego. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne ciasto idealne na Wielkanoc.
Lubicie białą kiełbasę. Na pewno ma ona wielu sympatyków, szczególnie że ma niesamowity smak. Ponadto jest to produkt, który po prostu musi znaleźć się na wielkanocnym stole, między innymi w żurku. Tym razem postawimy na inną potrawę, dlatego też przedstawiamy Wam przepis na smażoną kiełbasę z cebulką.
Pewne połączenia kulinarne wydają się nam tak bluźniercze, że trudno przyjąć do wiadomości, jak są ciekawe i smaczne. Dla wielu taka właśnie jest niemiecka odmiana rosołu. Wywar jest niezwykle aromatyczny, a 1 dodatek sprawia, że jest nawet lepszy od polskiego rosołu.
Ziemniaki często występują w obiadach w formie zapychacza. Jednak warzywa te cenimy przecież za smak. Taka zupa doskonale go wydobywa.
Jest wojna o wyższość świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiejnocy. I jest wojna o wyższość babki drożdżowej nad wersją z proszkiem do pieczenia. Ewa Wachowicz swoim doskonałym przepisem zasila szeregi tej ostatniej armii.
To proste drożdżowe ciasto wnosi wiosenny powiew na każdy stół. Dlatego warto podać je na Wielkanoc. Lekkie, z chrupiącą kruszonką i owocowym posmakiem, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która zachwyca swoimi autorskimi przepisami, a do tego poradami kulinarnymi. Jej przepisy są szybkie, proste, a przede wszystkim są gwarancją niesamowitego smaku przygotowanego dania. Tym razem mamy Wam do zaproponowania pomysł na pyszną przystawkę od Ani.
Mrówki to stworzenia, które potrafią być naprawdę nieznośne i uporczywie. Oczywiście istnieją łatwo dostępne w sklepach chemikalia, które powinny sobie poradzić z tymi insektami. Jednak nigdy nie ma 100% pewności. Warto więc sięgnąć po domowy sposób, który z pewnością będzie bardzo skuteczny.
Książki kucharskie i Internet mają do zaproponowania wiele przepisów. Jednak to właśnie w sieci możemy zaobserwować obecność niecodziennych pomysłów na różne posiłki. Dzisiaj mamy Wam do zaproponowania przepis na danie z kapusty, który szczególnie ucieszy osoby, które na co dzień nie jedzą mięsa. Natomiast ze względu na niesamowity smak, każdy powinien tej potrawy spróbować.
Popularne mięso z wszechobecnej w naszej kuchni wieprzowiny to, wbrew pozorom, nie najlepszy wybór na gołąbki. Ci, którym przejadło się powszechne oblicze tego klasycznego dania, powinni wprowadzić tę zmianę. Z tymi propozycjami gwarantujemy niezwykły efekt.
Ten przepis pokazuje krok po kroku, jak przyrządzić prawdziwie wielkanocny deser, który niestety rzadko gości na naszych stołach. Ale kto go spróbuje, wie od razu, że tak być nie powinno. Przygotuj zamiast sernika na Wielkanoc. Rodzina będzie zachwycona.
Oto pełny obiad dla leniwych. Kotlety, ziemniaki i sos pomidorowy – a wszystko dosłownie w kilka minut. Ten obiad z kurczaka deklasuje podobne.
Bratki to wspaniałe rośliny. Mój balkon jest ich pełen. Co roku jednak martwię się, że nie zakwitną - mam bowiem mało światła w swoim mieszkaniu. Poznałem na szczęście świetną metodę, aby pobudzić je do pracy.Nie wymaga ona żadnych specjalistycznych produktów ani narzędzi. Większość z nas ma już wszystko, co potrzebne w domu, więc nie trzeba nawet wybierać się do sklepu. Mój domowy nawóz do bratków sprawia, że obsypują się kwiatami. Sekret zdradzam poniżej,
Oto superszybki przepis na świetną, pożywną sałatkę. Jest pełna białka i bardzo wiosenna, przez co sprawdzi się nie tylko na codzień, lecz także na Wielkanoc.
Prosty przepis na niezwykle lekką zapiekankę. Wprost trudno w to uwierzyć, ale podstawą tego dania, a nie tylko jednym z wielu składników, jest kapusta pekińska. Dzięki temu danie takie syci przy atrakcyjnej cenie.
Oto sekret gotowania tego niecodziennego warzywa. Po dodaniu do wody jednego z kilku składników pozbędziemy się problemu zapachu unoszącego się w kuchni. Zachowamy też urodę kalafiora.
Oto prosty sposób na zapiekane mięso wieprzowe z dodanym ekstra smakiem. Dzięki prostej technice zapiekania z ziemniakami otrzymujemy łatwo pełne i sycące danie. Sprawdzi się ono zarówno na codzień, jak i od święta.
Nie masz pomysłu, co przygotować na dzisiejszy obiad? Wypróbuj niecodzienny przepis na danie z ziemniaków i pieczarek. Proste składniki gwarantują pełnię smaku i zachwyt wszystkich domowników. Zrób, a nikt nie odejdzie od stołu głody i na pewno nie skończy się na jednej dokładce.
Dobre ciasto nada się na każdą okazję. Tym razem warto postawić na deser, który zasmakuje dosłownie każdemu. Ciasto bez pieczenia w tej odsłonie zrobisz z łatwością. Przepis jest prosty, a efekt powala na łopatki. Musisz tego spróbować
Ta prosta zapiekanka nie tylko pozwala wykorzystać niektóre obiadowe resztki. Co więcej, jest szybkim obiadem na kilka dni. Sprawdzi się więc w wielu sytuacjach, w których gotowanie to luksus, na który nie możemy sobie akurat pozwolić.
Przyjęło się, że wielkanocne stoły muszą być wiosenne i kolorowe. Bardziej już nie będą: ta sałatka zalicza oba te punkty. Jest przy tym nietypowa i wprowadza na stół składnik, który rzadko tam gości.