Skończyły ci się przepisy na szybkie desery? Poznaj banalny sposób na sernik puszysty jak chmurka. Przygotujesz go w mniej niż pół godziny. Błyskawiczne ciasto włóż do piekarnika i gotowe. Aż trudno uwierzyć, jakie to proste.
Łazanki na obiad sprawdzą się w każdym wydaniu. Te z receptury od babci zaskakują znakomitymi dodatkami. Łazanki z pieczarkami i innymi apetycznymi składnikami wyjdą, że palce lizać.
Pierogi zajmują w kuchni polskiej szczególne miejsce. Lubimy je w dosłownie każdym wydaniu. Teraz warto przygotować pierogi gyros, które staną się hitem w każdym domu.
Jak zrobić kruche ciasto? Tajemnicą kulinarnego sukcesu są tu idealne proporcje na to wyjątkowe ciasto. Dzięki nim kruche ciasto podbije podniebienie każdego smakosza.
Czy wiesz, że naleśniki mogą smakować jeszcze lepiej? Ich doskonałość wynika nie tylko z dodatków, z którymi podajesz ten przysmak, ale przede wszystkim z delikatnego ciasta. Warto dodać do niego składnik, o którym wiele osób zupełnie zapomina. Warto spróbować, bo najpewniej masz go już w lodówce.
Blogerka kulinarna Ania Zyśk wie, co dobre. Na świąteczny pasztet wybiera kilka rodzajów mięsa, które gwarantuję doskonały smak. Dlatego już teraz poznaj przepis, który zapewni pyszny efekt na świątecznym stole.
Oto prosty przepis na domowe ciastka owocowe. Przygotowujemy je z łatwo dostępnych składników. Co jeszcze lepsze – z produktów, które dobrze znoszą długie przechowywanie, dzięki czemu taki deser jest zawsze pod ręką.
Boczek bez pieczenia i gotowania z przepisu Ani Zyśk to nie lada smakołyk. Popularna blogerka kulinarna mięso przyrządza aż w dwóch zalewach. To one decydują o idealnym smaku tej wędliny. Na święta będzie jak znalazł.
Kopytka bez ziemniaków? Takie danie wyjdzie smaczne i wrócisz do niego nie raz. Przepis babci gwarantuje doskonały efekt na talerzu. Kopytka z kaszy zaskoczą smakiem i prostotą przygotowania.
Oto prosty i szybki przepis na domowe paszteciki z kapustą i grzybami. Mogą odjąć wiele pracy zajętym przygotowaniami do świąt. Będą też świetnym awaryjnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy nieoczekiwany wigilijny wędrowiec okaże się bardziej żarłoczny, niż zakładaliśmy.
– Niech żyje gorący bigosik! – To zawołanie Kabaretu Dudek pozostaje w sercach Polaków, kiedy zbliżają się święta. Z tym przepisem gorący bigosik niewątpliwie da sobie radę i pozostanie w naszych sercach.
Makowiec zwykle jest gwiazdą na świątecznym stole. Jednak w tej wersji będzie nią dosłownie i w przenośni. Wystarczy kilka ruchów, by zmienić dobrze znany wypiek w absolutnie zjawiskowy.
Zwykle delikatne ptysie wypełnia słodki krem. Tym razem będzie inaczej, a wytrawne ptysie wyjdą równie pyszne, jak podane na słodko. Wszystko dzięki pieczarkom, które uczynią z dania pyszną przekąskę na Andrzejki.
Nie każdy przepada za karpiem na Wigilię, choć to przecież tradycyjna już potrawa na święta. Czym zastąpić karpia? Warto przyrządzić rybę na Wigilię, która z powodzeniem go zastąpi. Ten smak oczaruje wszystkich przy świątecznym stole.
Mleko znów się rozlało? Już czas, by coś z tym zrobić. Skorzystajmy ze sprawdzonego i pomocnego sposobu blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Wykałaczka wbita w karton mleka czyni cuda.
Nie wiadomo dokładnie, dlaczego sernik na krakersach z masą kajmakową i prażonym słonecznikiem nazywa się papieskim. Może chodzi o jego niebiański smak? A może przyczyny są bardziej przyziemne? Jak by jednak nie było, przepis na to ciasto wart jest uwagi, a nazwa sprawia, że warto rozważyć je w nadchodzące święta.
Nazwa tego dania odepchnie od niego zapewne wiele osób. Jednak jeśli przygotować je według dobrego przepisu, takiego jak ten, trudno nie przekonać się do niego. Oto gulasz z nietypowego, a przy tym niedrogiego mięsa. Zaręczam, że warto go spróbować.
Ktoś nazwał tę sałatkę sałatką drwala. Oznaczałoby to, że sezon na nią nadchodzi jesienią, kiedy w znanej sieci fastfood pojawia się burger o tej nazwie. Po tę sałatkę, podobnie jak po kanapkę, mogą ustawiać się kolejki.
Nie masz pomysłu, jakie ciasto przygotować w tym roku na Boże Narodzenie? Na stole oprócz tradycyjnego makowca musi znaleźć się także Makuszek. To wyborne ciasto jest smaczne i nikt nie skończy na jednym kawałku. Upiecz je, a o jego wyborności przekonasz się sama.
Sposób na idealne jajko sadzone? Mikrofalówka! Brzmi to jak bluźnierstwo, ale efekty przekonują nas, że to najprawdziwsza prawda.
Jedni nazwą to kuchenną sztuczką, dla innych to zwykła technika kulinarna. Tak czy inaczej, warto podkreślić ten fakt: cytryny można kisić. Są równie pyszne co surowe i odnajdują się świetnie w wielu potrawach.
Bigos na święta Bożego Narodzenia jest obowiązkową potrawą w wielu domach. Warto zrobić go już teraz i zamrozić. Za miesiąc będzie jak znalazł. Szybko trafi na świąteczny stół.
Kopytka mogą smakować jeszcze lepiej. Do ziemniaków dodaj odpowiednią mąkę, a ten klasyczny przysmak już zawsze będziesz przyrządzać w ten sposób. Poznaj przepis oraz składniki i zrób z nich smaczny dodatek do obiadu. Domownicy na pewno wyczują różnicę.
Ryba na Wigilię jest jak prezenty pod choinką – musi być i nie może jej zabraknąć. Szczególnie jeżeli będzie to ta, przygotowana z poniższego przepisu. Ryba po grecku, a nawet tradycyjny, smażony karp są przy niej bez szans. Zrób i przekonaj się o jej wyjątkowym smaku.
Niepozorne naleśniki mogą zmienić się w potrawę o wielu obliczach, w zależności od zestawu, w jakim je podamy. Oto przepis na naleśniki obiadowe – pyszne, sycące i przywodzące na myśl dobrze znane smaki. Jednym słowem: naleśniki ruskie.
Oto przepis na prostą zapiekankę o bardzo lubianym przez Polaków smaku. Jest doskonałym, sycącym obiadem i bardzo łatwo się odgrzewa. Dlatego można łatwo i szybko przygotować ją z wyprzedzeniem.
Masa budyniowa, kruszonka i patelnia – tyle trzeba, by przyrządzić to świetne ciasto. Kremowy przekładaniec jest świetnym deserem na co dzień i od święta. A jego przygotowanie wymaga tylko kilku ruchów, po których tężeje kilka godzin w lodówce.
Drżyjcie, przepisy na pain perdue i odsmażane pieczywo. Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na zapiekane burgery. Przypominają zwykłą zapiekankę, są proste w przygotowaniu i zapewniają niezwykłe rozkosze.