Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepis

Przepis

Projekt bez tytułu (1)
13.06.2021 02:00 Genialny sposób na wykorzystanie głąbu kapusty

Gdy gotujemy dania, zawierające kapustę, takie jak gołąbki czy zupy, zawsze pozbywamy się głąba z wewnątrz warzywa. Okazuje się, że wyrzucanie go do śmieci jest sporym marnotrawstwem. Można z niego przygotować pyszne placki, które są wypełnione witaminami i minerałami. Głąb nie jest zbytnio lubianą częścią kapusty. Jego twarda struktura sprawia, że rzadko po niego sięgamy. Mimo wszystko warto zainteresować się jego właściwościami, które ciężko znaleźć w reszcie kapusty. Sporządzenie placków z głąba jest doskonałą metodą na przemycenie go w niepozornej postaci. Takie placki są przepyszne, a głąb dzięki obróbce termicznej łagodnieje w smaku i staje się zdecydowanie miększy. Dalsza część artykułu znajduje się poniżejZastosowanie głąba z kapustyW głąbie znajduje się mnóstwo witaminy C oraz związków siarki, co korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy - zarówno witamina C, jak i związki siarki poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci, zmniejszają zmarszczki i generalnie odmładzają. Z głąba można wykonać wiele różnych dań, takich jak zupy, sosy i gulasze, jednak dzisiaj zdradzamy sposób na najsmaczniejszą propozycję. Placki stają się delikatnie chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują mnóstwo wilgoci, przez co są przepyszne. Na naszym portalu można przeczytać mnóstwo interesujących newsów i przepisów, które zaciekawią każdego smakosza. W tym artykule zdradzamy plany Prawa i Sprawiedliwości wobec otwartych w niedzielę sklepów o statusie placówek pocztowych. Ten tekst poświęcony został przepisowi na najlepsze kotlety schabowe, które dzięki jednemu łatwo dostępnemu dodatkowi, są wyjątkowo smaczne i soczyste.

Pierogi z truskawkami
13.06.2021 02:00 Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami są wyjątkowym specjałem, któremu niezwykle trudno się oprzeć. Nie trzeba długo szukać smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby sporo przepysznych zawiniątek z owocami w środku. Warto wykorzystać sezon na truskawki i przygotować wyborne pierogi. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć problemów.Smakowite pierogi z truskawkami są nie lada pokusą dla wielbicieli swojskich smaków. Niektórzy mogliby je zajadać bez końca. Oczywiście najlepiej smakują pierogi przyrządzone samodzielnie. Domownicy momentalnie wyczyszczą talerze.

Rosół w bezmięsnej odsłonie
13.06.2021 02:00 Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Rosół jest jedną z najbardziej kultowych zup. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby klasyczne danie naszej rodzimej kuchni. Przeważnie rosół gotuje się na wywarze mięsnym. Dziś sięgniemy po roślinną wersję specjału. Znajdą się w niej zdrowe dodatki takie jak kurkuma i czosnek.Nie da się ukryć, że rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanej niedzieli. W każdym domostwie uwielbianą zupę przyrządza się w odrobinę inny sposób. Godny uwagi jest przepis, w którym mięso będzie zbędne.

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie
13.06.2021 02:00 Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Sałatka szwedzka jest jednym z najlepszych dodatków obiadowych. Ogórki w tej odsłonie zachwycają swoim smakiem. Warto wiedzieć, jak przyrządzić kultowy specjał. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić.Z całą pewnością sałatka szwedzka może być uznana za smakołyk, który potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na wielbicieli ogórków w takim wydaniu. Sałatka szwedzka idealnie nadaje się jako urozmaicenie wielu dań.

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T142300.031
12.06.2021 02:00 Idealna przekąska na wieczory z Euro

Piłka nożna stanowi bardzo ważny sport na całym świecie - właśnie teraz możemy podziwiać zmagania reprezentacji piłkarskich na mistrzostwach EURO. Zasiadając przed ekranami, często zajadamy się przekąskami. Niżej prezentujemy zapiekane nachos z warzywami i serem. Piłka nożna wywołuje sporo emocji, które wielu z nas zwykle zajada czymś smacznym. Paczki chipsów, paluszków czy krakersów zawsze są obecne na stołach fanów. Można jednak jeść znacznie zdrowiej. Zamiast kupować niezdrowe chipsy i inne słone produkty, które są wypełnione nasyconymi tłuszczami trans, zdecydowanie lepiej dla organizmu jest samodzielnie przygotować pyszne dania. Co więcej, przepisy na nie nie są w żadnym wypadku skomplikowane. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T150255.192
12.06.2021 02:00 Nieznane zalety liści chrzanu

Chrzan dobrze znamy od tysięcy lat. Jest nie tylko jako pikantną przyprawą do dań mięsnych. Ludzie stosują liście chrzanu na najróżniejsze sposoby - od konserwowania mięsa, po wytwarzanie okładów łagodzących bóle reumatyczne. Można używać ich także jako leku na przeziębienie. Liście chrzanu obecnie nie są tak popularne jak kiedyś. Dzisiaj najczęściej korzystamy z nich jako składnik kiszonek - jego właściwości pozwalają uzyskać doskonały smak produktu, a także zwiększają ochronę przed zakażeniami pleśnią lub bakteriami. Mają one jednak znacznie więcej zastosowań, które znacznie ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Jeśli więc cierpisz na częste bóle stawów, lub zapalenia w jamie ustnej, liście chrzanu doskonale sprawdzą się w przynoszeniu ulgi. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T162203.422
12.06.2021 02:00 Prosty sposób na soczyste kotlety schabowe

Kotlety schabowe należą do kategorii dań, które na naszych stołach pojawiają się wyjątkowo często. Ich smak i chrupkość podbija podniebienia Polaków, którzy nie mogą obejść się bez tej potrawy. Jeśli chcesz, aby mięso było soczyste, posmaruj je przed panierowaniem odrobiną majonezu. Kotlety schabowe są stosunkowo nowym daniem - choć w książkach kucharskich zaczęły pojawiać się pod koniec XIX wieku, tak największą popularność zdobyły dopiero w połowie XX wieku, kiedy to bary mleczne coraz częściej je podawały. Dzisiaj mnóstwo ludzi nie wyobraża sobie, żeby schabowe nie zostały podane na obiad przynajmniej raz w tygodniu. Soczyste mięso, które rozpływa się w ustach, a także chrupiąca panierka sprawiają, że ciężko się im oprzeć. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Zupa jarzynowa
11.06.2021 02:00 Zupa warzywna z niczego - przepis na wiosenną "śmieciową"

Zupa ze zdjęcia nowi różne nazwy. Niektórzy określają ją mianem jarzynowej. Wielu smakoszy nazywa ją zupą śmieciową. Niezależnie od tytułowania trzeba przyznać, że danie w tej odsłonie jest niezwykle smakowite. Zagoszczą w nim rozmaite wiosenne warzywa. Prośby o dokładkę są niemal pewne.Zupa śmieciowa jest nie lada specjałem. Jej nazwa nawiązuje do tego, że w jej skład wchodzą różne warzywa, które pozornie mogłyby zostać odebrane, jako bałagan na talerzu. Jednak smak i aromat zupy sprawia, że wyjątkowo ciężko jej się oprzeć.

Placki ziemniaczane w przepysznej odsłonie
11.06.2021 02:00 Placki ziemniaczane po lwowsku z mięsnym nadzieniem

Placki ziemniaczane są jednym ze sztandarowych dań naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby je zajadać niemal codziennie. Kultowe placki ziemniaczane można przyrządzić w rozmaitych wydaniach. Lwowska odsłona specjału skrywa w sobie mięsne nadzienie.Smakowite placki ziemniaczane są nie lada frykasem. W każdym domy przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po ziemniaczany specjał, w niecodziennym wydaniu. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się oprzeć.

Projekt bez tytułu - 2021-06-10T112241.998
10.06.2021 02:00 Łatwy sposób na bajecznie puszyste kotlety mielone

Kotlety mielone możemy przygotowywać na wiele sposobów. Każda pani domu posiada własną, niezawodną recepturę. Niżej zdradzamy recepturę na mielone z musztardą - dzięki niej, smak mięsa jest intensywniejszy, a faktura kotletów delikatna jak chmurka. Kotlety mielone to jedno z naszych ulubionych polskich dań. Kochamy przygotowywać je z aromatyczną mizerią oraz tłuczonymi ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem. Do tego wystarczy szklanka domowego kompotu i mamy przed sobą prawdziwą ucztę. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, wystarczy dodać do mięsnej masy odrobinę musztardy. Jej właściwości pozwalają wzmocnić smak mięsa i innych składników, co przekłada się na większą przyjemność z jedzenia.

Kotlety z bobu
10.06.2021 02:00 Przepis na kotlety z bobu i jajek

Bób jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby go zajadać właściwie nieustannie. Mało kto spodziewałby się, że bób dobrze nadaje się na kotlety. Wystarczy zmieszać go z jajkami. Przepis jest banalnie prosty.Nie da się ukryć, że bób zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po niego sięgają. Przeważnie po prostu go gotujemy i jemy z dodatkami takimi jak masło czy sól. Przekonaj się, w jaki sposób przekształcić bób w wyśmienite kotlety.

Ciasto z rabarbarem
10.06.2021 02:00 Słodkie i puszyste ciasto z rabarbarem w 5 minut

Smakowite ciasto potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli deserów. Tym razem warto postawić na specjał, w którym główną rolę odgrywa przepyszny rabarbar. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Ciasto przyrządzisz w chwilęZ pewnością idealne ciasto powinno być słodkie i puszyste. Właśnie takimi cechami charakteryzuje się błyskawiczny specjał na bazie uwielbianego rabarbaru. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.

Fasolka szparagowa w przepysznym wydaniu
10.06.2021 02:00 Fasolka szparagowa z piekarnika pod serową pierzynką

Fasolka szparagowa jest jednym z najbardziej smakowitych wiosennych specjałów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby ją z zasmażaną bułką tartą. Istnieje znacznie lepsza odsłona fasolki szparagowej. Zagoszczą w niej ser, boczek i grzyby.Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa sama w sobie smakuje obłędnie. Liczne grono wielbicieli kulinariów mogłoby zajadać przepyszne warzywo niemal nieustannie. Każdy powinien spróbować fasolki szparagowej w nowym wydaniu.

suszone pomidory w oleju
09.06.2021 02:00 Prosty sposób na domowe suszone pomidory w oleju

Suszone pomidory w oleju można wykorzystać na wiele sposobów. Jedni dodaję je do makaronów i sałatek. Inni wzbogacają o nie mięsne dania. Niestety, za słoiczek czasem trzeba zapłacić nawet 10 złotych. Okazuje się, że z łatwością można samodzielnie przygotować suszone pomidory.Pyszne suszone pomidory niejednokrotnie przyprawiały o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Mało kto spodziewałby się, że ich przygotowanie jest tak proste. Wystarczy kilka niedrogich składników.

karkówka-wyjdzie-jeszcze-lepiej
09.06.2021 02:00 Jak marynować karkówkę, żeby była miękka?

Idealna karkówka powinna być odpowiednio miękka i soczysta. Smakosze osiągają taki efekt na różne sposoby. Okazuje się, że wystarczy wykorzystać jeden popularny napój i karkówka wyjdzie perfekcyjnie. Mowa o zamarynowaniu jej w maślance. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Karkówka często gości na naszych stołach podczas cieplejszych dni, które sprzyjają beztroskiemu grillowaniu. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie biesiadowania przy rozgrzanym ruszcie bez tego specjału. Warto wiedzieć, jak przygotować go w idealny sposób.

młode-ziemniaki-z-niecodziennym-dodatkiem
09.06.2021 02:00 Młode ziemniaczki po grecku z liściem laurowym

Młode ziemniaki są nie lada specjałem. Smakosze z miłą chęcią po nie sięgają. Przepyszne bulwy można wykorzystać na rozmaite sposoby. Jednym z nich jest upieczenie z dodatkiem liści laurowych. Grecki smakołyk sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów.Wyśmienite młode ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Nie bez powodu cieszą się one sporą popularnością wśród smakoszy. Dziś pod lupę weźmiemy przepis na młode ziemniaki zapiekane z liśćmi laurowymi.

Ryba
05.06.2021 02:00 Smażona ryba w lekkim i puszystym cieście

Smażona ryba w delikatnej panierce z frytkami, podana na papierowej tacce to spełnienie marzeń wielu wczasowiczów nad polskim morzem. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie żadnego wyjazdu, lecz chcesz posmakować tego dania, możesz banalnie łatwo zrobić je samodzielnie. Ryby są doskonałym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, które skutecznie zapobiegają chorobom układu krwionośnego. Kluczem do sukcesu w poniższym przepisie wcale nie są umiejętności kucharza, lecz dobrej jakości ryba.

Banany ba zdrowie
05.06.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na wzmacniający napój z banana

Smakowite banany często goszczą w naszym jadłospisie. Niepozorne owoce skrywają w sobie wiele cennych składników odżywczych. Obok takiego bogactwa nie sposób przejść obojętnie. Najlepiej przygotować z bananów wyjątkowy napar.

Mizeria z cebulą
04.06.2021 02:00 Dodatek, który całkowicie zmienia smak mizerii

Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ciężko bowiem przykryć smakowe niedoskonałości ogórków innymi produktami - dlatego warto rozglądać się za najlepszymi towarami, jakie są dostępne. Szczególnie sporo pracy należy poświęcić na znalezienie dobrej kwaśnej śmietany. Producenci mogą pod przykrywką sprzedawać śmietanę, w której składzie nie ma jedynie mleka i żywych kultur bakterii. Dlatego czytanie etykiet powinno wejść w nawyk przed zakupami.

Sałatka jarzynowa
04.06.2021 02:00 Przepis na wyrazistą sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa uznawana jest przez wielu Polaków za jedną z potraw narodowych, która zajmuje miejsce zaraz obok kotletów schabowych, mielonych oraz bigosu. Mieszanka majonezu, warzyw i innych dodatków smakuje praktycznie każdemu i ciężko powstrzymać się przed jedną porcją. Niestety, sporym mankamentem tej potrawy jest wypłukiwanie smaku i substancji odżywczych z warzyw podczas gotowania. W wodzie rozpuszczają się aromaty, minerały i niektóre witaminy, przez co sałatka może dla niektórych wydawać się mdła. Na szczęście istnieje metoda, która temu wszystkiemu zapobiega.

Mizeria z cebulą
02.06.2021 02:00 Węgierska wersja mizerii

Wydawać by się mogło, że mizeria nie stanowi dla Polaków żadnego wyzwania, w końcu przygotowujemy ją jako dodatek do obiadu praktycznie codziennie. Kotlety schabowe, mielone czy najbardziej wykwintne pieczenie nie są dopełnione, jeśli obok nich nie pyszni się mizeria.Jeśli jesteś przyzwyczajony do zwykłej polskiej mizerii, poniższy przepis może otworzyć ci oczy. Receptura pochodzi z Węgier, dlatego nie może zabraknąć w niej papryki w proszku. Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie powrócisz do zwykłej mizerii.

Buraczana zupa Sekielskiego
02.06.2021 02:00 Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza Sekielskiego

Tomasz Sekielski niedawno zdołał zrzucić kilkadziesiąt kilogramów, w czym pomogła mu rygorystyczna dieta, sporo wysiłku fizycznego, a także operacja pomniejszenia żołądka, która znacznie przyspieszyła ciężki proces chudnięcia. Jednym z jego ulubionych dań była banalnie prosta w przygotowaniu zupa z buraków, która ma niewiele kalorii, pysznie smakuje i syci na długie godziny. Jedząc ją jak najczęściej, przyspiesza się swój metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika i wartości odżywczych.

Ogórki małosolne
02.06.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?

Proces przygotowania ogórków małosolnych jest praktycznie identyczny jak zwykłych ogórków kiszonych. Największą różnicą jest jednak czas fermentacji - w przypadku kiszonych, trwać to może nawet kilka tygodni. Małosolne kiszą się jedynie kilka dni. W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego spożywają cukier i zamieniają go na gaz oraz kwas mlekowy. Dzięki temu ukiszone produkty są zakonserwowane na bardzo długi czas, a także nabierają zupełnie nowych, probiotycznych właściwości.

Ziemniaczane purée
01.06.2021 02:00 Nowa wersja tłuczonych ziemniaków

Tłuczone ziemniaki nie mają sobie równych, jeżeli chodzi o dodatkowe składniki obiadu. Oczywiście mogą konkurować z frytkami, jednak możliwość licznych modyfikacji purée sprawia, że jest to o wiele efektywniejsza i bezpieczniejsza opcja. Ziemniaki wbrew pozorom nie są tak tuczące, jak myśli większość - problemem są bowiem kaloryczne dodatki, takie jak olej ze smażenia kotletów, skwarki czy masło. Unikając zbyt częstego jedzenia takich kartofli, możemy pozwolić sobie na okazjonalne ucztowanie na poniższym przepisie.

Rosół z dodatkiem kurkumy
01.06.2021 02:00 Co dodać do rosołu, by miał złocisty kolor?

Wydawać by się mogło, że rosół jest banalnie prostą zupą, która nie wymaga praktycznie żadnej wiedzy - mnóstwo ludzi twierdzi, że wystarczy wrzucić wszystkie składniki do wrzątku i gotować je przez kilka godzin. Prawda jest niestety zupełnie inna. W celu przyrządzenia smacznego i klarownego rosołu należy trzymać się dość rygorystycznych zasad. Jedną z nich jest podsmażenie mięsa przed wrzuceniem do wody, co pozwala zwiększyć intensywność smaku i dodać daniu więcej koloru.

Kluski ziemniaczane w przepysznej odsłonie
31.05.2021 02:00 Jak zrobić kluski ziemniaczane?

Nie da się ukryć, że kluski ziemniaczane uchodzą za jeden z klasyków polskiej kuchni. Niektórzy smakosze mogliby zajadać je nieustannie. Okazuje się, że kluski ziemniaczane smakują jeszcze lepiej, jeśli wzbogaci się je o kiszoną kapustę. Efekt pozostaje na długo w pamięci.

Babka ziemniaczana w klasycznym wydaniu
31.05.2021 02:00 Prosty przepis na tradycyjną babkę kartoflaną

Nie da się ukryć, że babka ziemniaczana jest jednym z najlepszych frykasów, który kojarzy się większości smakoszy z beztroskimi czasami dzieciństwa. Nietrudno natknąć się na osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby specjał z uwielbianych bulw.

Ciasto bez pieczenia w 5 minut
30.05.2021 02:00 Jak zrobić ciasto bez pieczenia w 5 minut?

Nie da się ukryć, że ciasto bez pieczenia potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Istnieje wiele receptur na smakowite desery, które nie wymagają użycia piekarnika. Jedna z nich idealnie sprawdza się, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowania.