Gołąbki są lubianym i popularnym daniem obiadowym w Polsce. Robimy je z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Jednak Ewa Wachowicz tę smaczną potrawą zalewa tradycyjną polską zupę. Polecamy przepis znanej restauratorki na pyszne gołąbki.
Domowy przecier pomidorowy warto zrobić właśnie teraz. Już za chwilę możliwość kupienia pomidorów z pola zniknie, a na bazarkach pojawią się warzywa ze szklarni. Słoiki z aromatycznym sosem pozwolą nam zatrzymać smak lata.
Zwykle na obiad robiłam kotlety schabowe lub mielone. Jednak odkąd dostałam przepisy na zupełnie inne kotlety, to chętnie je przyrządzam na obiad. Są tak smaczne, że nawet teściowa poprosiła mnie o przepis. Zróbcie te kotlety i cieszcie się ich smakiem.
Czy lubicie jeść placki? Ja je uwielbiam i często testuję przepisy na placki z różnymi warzywami. Ostatnio zrobiłam placki z trochę zapomnianym warzywem, które jest bardzo smaczne, chrupiące i warto przypomnieć sobie o jego smaku. Czy wiecie, o jakie warzywo może chodzić?
Czy lubicie jeść szarlotkę? To jedno z najbardziej ulubionych ciast Polaków. Swój smak ten wypiek zawdzięcza jabłkom, które są nieodzownym składnikiem pysznej szarlotki. Jak przyrządzić mus z jabłek do tego ciasta? Polecam sprawdzony sposób.
Moimi ulubionymi zupami była ogórkowa i pomidorowa. Jednak odkąd wypróbowałam przepis na pyszną zupę z tego sezonowego warzywa, nie robię już żadnej innej. Polecam doskonały przepis na zupę z warzywa, które jest jednym ze smaków lata. Wiecie, o jakie warzywo chodzi?
Knedle ze śliwkami mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że — podobnie jak Magda Gessler — nie pominiecie oprószenia ich aromatyczną przyprawą. Dodatek znakomicie podkreśla smak owoców.
Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach. Są doskonałym źródłem białka i dostarczają nam kwasów omega-3. Zwykle ryby smażymy, dlatego polecam doskonały przepis na rybę. Składnik ciasta może cię zaskoczyć.
Zwykle na przyjęcia okolicznościowe, czy na spotkania z rodziną, czy znajomymi przyrządzamy różne sałatki. Cieszą się one zawsze dużym powodzeniem. Zwykle robiłam sałatkę jarzynową i bankietową. Jednak odkryłam przepis na sałatkę, która jest od nich 100 razy lepsza.
Sałatka jarzynowa smakuje wielu osobom. Jednak w moim domu zamiast niej podajemy nieco inną kompozycję. Dodajemy jajka, kukurydzę i grzybki, ale warzywa korzeniowe zastępujemy bardziej sycącym składnikiem. Smakuje fantastycznie.
Czy chciałbyś przygotować pyszny i tani obiad? Jeśli tak, to sięgnij po mój przepis. Z makaronu i jeszcze kilku składników przyrządzam niezwykle smaczny posiłek. Pomaga mi w tym blender, a tani obiad powstaje wręcz błyskawicznie.
Mizeria jest smacznym i zdrowym dodatkiem do dań obiadowych. Zwykle robimy ją ze śmietaną. Jednak odkąd znalazłam przepis na mizerię bez śmietany, to tylko taką przyrządzam. Śmietanę zastępuję produktem, który może was zaskoczyć.
Ćwikła jest doskonałym dodatkiem do wędlin i mięs oraz wędlin. Dodaje wyrazistości i podkręca smak wielu potraw. Polecamy przepis siostry Anastazji na ćwikłę. Jeden ze składników może naprawdę zaskoczyć.
Czy można zrobić ciasto tylko z dwóch składników? Tak i do tego taki ciasto smakuje obłędnie! Polecam przepis na rewelacyjne ciasto czekoladowe tylko z dwóch składników. Moja rodzina je uwielbia i prosi, bym robiła je, jak najczęściej.
Kotlety schabowe mają wielu wiernych zwolenników. Jednak nawet najbardziej ulubione danie obiadowe czasem może się nieco znudzić. Dlatego proponujemy przyrządzenie schabu w wyrazistej marynacie. To danie jest hitem w wielu domach. Smak tak przyrządzonego schabu po prostu zachwyca.
Czy lubicie pomidory z cebulką? Ja już ich nie robię, bo odkryłam inny smaczny patent na przyrządzenie pomidorów. Robię je pod pierzynką. Polecam przepis na tę smakowitą przekąskę, która znika w mgnieniu oka.
Karpatka bez pieczenia stała się już kulinarnym hitem w sieci. Można ją zrobić w bardzo prosty sposób. Smak tego ciasta zachwyca i robi duże wrażenie. Polecamy przepis na doskonałą karpatkę bez pieczenia. Bez dokładek się tu nie obejdzie.
Naleśniki to danie, za którym przepadają nie tylko dzieci, ale lubią je też dorośli. Możemy przyrządzić je na słonko lub słodko. Jak przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Polecamy przepis od Magdy Gessler. Jeden ze składników może nas zaskoczyć.
Racuchy są świetnym pomysłem na kolację lub podwieczorek. Moja mama nigdy jednak nie robiła ich z jabłkami. W naszym domu pojawiały się jesienią i zawiera owoc, który kojarzy się z innymi słodyczami. Mimo to było pysznie.
Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone.
Czy chcesz zatrzymać smak lata na dłużej? Polecam doskonały sos pomidorowy do słoików. Smakuje rewelacyjnie z ryżem i makaronem. Przygotuj go i ciesz się pysznym smakiem letnich pomidorów nawet zimą.
Czy zupa, która spala tłuszcz, może być smaczna? Okazuje się, że tak! Jej smak zachwyca, a efekty są widoczne. Dzięki jedzeniu tej zupy możesz zgubić nawet 3 kilogramy w ciągu tygodnia.
Czy brak ci czasu na przygotowanie surówki do obiadu? Jeśli tak jest, to polecam przepis na smaczną i błyskawiczną surówkę. Zawsze ją robię, gdy brak mi pomysłów i czasu na gotowanie. Potrzebujesz zaledwie chwili i pyszna oraz zdrowa surówka do obiadu będzie gotowa.
Placki ziemniaczane są lubiane przez dzieci i dorosłych. Kojarzą się ze smakiem dzieciństwa i pysznym obiadem. Kucharz Karol Okrasa robi to smaczne danie obiadowe bez jednego kluczowego składnika. Zastępuje go zupełnie innym. Polecamy przepis znanego kucharza na placki ziemniaczane.
Sałatki są smaczne i doskonale sprawdzają się podczas imprez, imienin, czy innych przyjęć okolicznościowych. Zwykle podczas takich okazji serwujemy sałatkę jarzynową lub bankietową. Pora to zmienić, bo teraz hitem jest tort sałatkowy. Podpowiadamy, jak go zrobić.
Czy lubicie jeść zupy? Ja za nimi przepadam i zwykle jadałam ogórkową i pomidorową. Jednak odkąd dostałam przepis na zupę, która jest nie tylko smaczna, ale pomaga schudnąć, to robię ją minimum raz na tydzień. Polecam przepis na tę znakomitą zupę.
Krupnik jest smaczną i pożywną zupą. Warto ją jeść, gdy zrobi się chłodniej. Ta zupa rozgrzeje nas i nasyci. Polecam przepis mojego dziadka na tę smaczną zupę. Mięso, na którym dziadek gotował krupnik, jest już niemal zapomniane. Warto dodać je do tej smacznej zupy.
Czy szukacie przepisu na ciasto, które sprawdziłoby się na rozmaite okazje? Jeśli tak, to polecam ciasto “Marcinek” z Podlasia. Ten pyszny wypiek może być tortem urodzinowym, ciastem na specjalne okazje, ale i na co dzień. Moje dzieci przepadają za “Marcinkiem” i zawsze proszą o dokładkę.