Śliwki są już w szczycie sezonu i warto przygotować z nich pyszne domowe przetwory. Nim jednak przystąpicie do smażenia powideł lub konfitur, zerknijcie na jeszcze jeden prosty patent. Jest nieco prostszy, a owoce wciąż smakują obłędnie.
Pyszny boczek skusi niejednego smakosza. Przygotowanie rarytasu nie musi wcale wymagać kupowania trudnodostępnych dodatków. Jeden z dobrze znanych składników doskonale podkreśli jego smak. Przepis jest banalny. Warto spróbować.
Prosta surówka z kapusty nabierze rumieńców, gdy dodamy do niej pełnych charakteru przypraw. Sąsiadka wyjawiła mi niesamowity przepis z popularnym miksem do dań mięsnych. Z warzywami komponuje się nad wyraz smacznie.
Uwielbiam nietypowe rosoły. Jesienią zawsze wzbogacam pożywną zupę o jedną przyprawę, która oddala od mojej rodziny wizję niekończących się chorób. Choć zazwyczaj trafia do innych dań, do bulionu też pasuje.
Smaczna zupa z soczewicy pomoże wam zachować zdrowie. Przepis na danie dostałam od mojej koleżanki. Zdradziła mi, że jada ją bardzo często. Składniki zawarte w potrawie mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Suszenie grzybów pomaga przechowywać je w niezmienionym stanie przez dłuższy czas. Należy jednak zadbać, by nie zwilgotniały i nie stały się pożywką dla robaków. Moja ciocia zna skuteczną metodę i ostatnio mi ją pokazała.
Prosta zupa krem z dyni jest idealnym pomysłem na jesienny obiad. Sezonowe warzywo jest teraz najsmaczniejsze, a kosztuje grosze. Obiad z jego udziałem będzie strzałem w dziesiątkę.
Rosół potrafi dobrze rozgrzać. Odpowiednie dodatki sprawią, że zupa pozwoli nam zadbać o zdrowie w sezonie jesienno-zimowym. Jeden z nich naprawdę lubię, bo przyjemnie podkręca smak dania.
Jajka można przegotować na wiele sposobów. Do grzanek np. świetnie pasują żółtka poddane prostej obróbce z udziałem dwóch składników. Patent już jakiś czas temu pokazała mi przyjaciółka. Do dziś z niego korzystam.
Herbata potrafi dobrze rozgrzać. Efekt ten można łatwo wzmocnić, wsypując do naparu odrobinę popularnej przyprawy. Każdy ma ją w domu, a korzyści z sięgania po to rozwiązanie będą ogromne. Na rezultaty nie trzeba będzie długo czekać.
Kopytka nie muszą być wykonane jedynie z ziemniaków. Jesienią warto do nich dodać kilka wyrazistych w smaku składników. Uzyskamy w ten sposób zachwycające danie. Moja ciocia stosuje ten patent już od dawna.
Surówka gyros jest znakomita. Połączenie odkryte przez nieuwagę zaowocowało powstaniem przepisu, z którego korzystam teraz bardzo często. Musicie spróbować — tak smacznych warzyw dawno nie jedliście.
Domowa wędlina będzie lepsza niż kupione w sklepie wyroby. Zwłaszcza te paczkowane są często pełne zbędnych dodatków. Lepiej z nich zrezygnować, jeśli pyszny dodatek do kanapek można zrobić samodzielnie. Wystarczy kilka przypraw i czas.
Ziemniaki pieczone są świetnym dodatkiem do obiadu. Wersja z jogurtem i przyprawami moim zdaniem bije na głowę wszystkie inne. W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy ekspresowo.
Dżem można zrobić z dowolnego owocu. Moja prababcia zawsze przygotowywała zapas przetworu z pomidorów. Dodawała ostrej papryczki, która nadawała mu wyjątkowego charakteru. Słoiki z tym specjałem znikają ze spiżarni raz dwa.
Czosnek ma wiele zastosowań w kuchni. Wraz z goździkami stanowi duet zdolny rozwiązać bardzo popularny letni problem. Wystarczy wbić aromatyczną przyprawę w ząbki warzywa i poczekać. Efekty są znakomite.
Rozgrzewająca zupa będzie idealnym pomysłem na jesienne, coraz chłodniejsze dni. W ostatnim czasie bardzo często wybieram marokańską pomidorową, która smakuje mi dużo bardziej niż klasyczna. Jej wykonanie jest niemalże ekspresowe.
Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy.
Znajoma poczęstowała mnie ostatnio pyszną marynowaną cukinią. Intensywny warzywny sos od razu przypadł mi do gustu. Poprosiłam o przepis i zdziwiłam się, jak prosta jest ta receptura. W sobotę zamierzam przygotować własny zapas.
Turecki dżem z pigwy jest fenomenalny. Kwaskowy wyrób przygotowuję już od dawna. Uwielbiam go za dodatek korzennych przypraw i z powodzeniem dodaję do deserów.
Liście laurowe przydają się nie tylko do gotowania. Niedawno dowiedziałam się, że są skuteczne w ochronie żywności przed molami. Od tamtej pory wkładam je do szafki z zapasami i mam spokój.
Kawa z chili jest niesamowita. Delikatne pieczenie, które wprowadza dodatek przyprawy, urozmaica smak naparu. Pijąc ją zyskujemy jednak znacznie więcej. Zdecydowanie warto się skusić i wyjaśnimy dlaczego.
Cukinia po meksykańsku zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Przepis dostałam od szwagierki, a okazał się tak prosty, że od razu zaplanowałam zrobienie zapasów.
Napar z goździków jest prosty w przygotowaniu. Suszone gwiazdki trzeba tylko zalać wrzątkiem i poczekać. Uzyskana herbata pomaga w wielu dolegliwościach i wspiera organizm. Wybieram ją nie tylko jesienią.
Liść laurowy dodajemy do wielu różnych potraw. Jednak moja ciocia nie tylko stosowała go podczas gotowania. Liść laurowy wkładała na noc do lodówki. Teraz robię tak samo, a efekt jest zdumiewający.
Koper często wykorzystuje się do przygotowywania kiszonek. Moja babcia wrzucała go jednak również do szuflad kuchennych szafek. W końcu zapytałam ją o powód. Odpowiedź mnie zaskoczyła, ale zdobyta wiedza przydaje mi się do dziś.
Musztarda z cukinii jest fantastyczna. Odkryłam ten przepis już jakiś czas temu i od tamtej pory każdy, kto spróbował sosu, chce go zrobić samodzielnie. Nie ma chyba lepszej zachęty do spróbowania, więc musicie sobie ją zrobić.
Pyszne pomidory na zimę można przygotować w piekarniku. Kilka dodatków sprawi, że będą smakowały obłędnie. Co roku je robię, a każdy, kto ich spróbował, prosił o przepis. Jest naprawdę banalny.