Koper często wykorzystuje się do przygotowywania kiszonek. Moja babcia wrzucała go jednak również do szuflad kuchennych szafek. W końcu zapytałam ją o powód. Odpowiedź mnie zaskoczyła, ale zdobyta wiedza przydaje mi się do dziś.
Musztarda z cukinii jest fantastyczna. Odkryłam ten przepis już jakiś czas temu i od tamtej pory każdy, kto spróbował sosu, chce go zrobić samodzielnie. Nie ma chyba lepszej zachęty do spróbowania, więc musicie sobie ją zrobić.
Pyszne pomidory na zimę można przygotować w piekarniku. Kilka dodatków sprawi, że będą smakowały obłędnie. Co roku je robię, a każdy, kto ich spróbował, prosił o przepis. Jest naprawdę banalny.
Cebula nie musi być tylko dodatkiem do dań. Sprytna technika krojenia warzywa oraz kilka przypraw pozwolą wam przygotować z niej prawdziwy rarytas. Jest tak znakomity, że każdy poprosi o przepis.
Przez ostatnie 7 dni co rano piłam napar w cynamonu. Ten specyfik w internecie opisywany jest jako idealny wręcz preparat ułatwiający odchudzanie. Czy mikstura rzeczywiście działa, a może to kolejny mit z sieci? Rezultat na pewno jest zaskakujący.
Cukinia w zalewie curry jest fantastyczna. Niedawno spróbowałam jej po raz pierwszy i tak mi się spodobała, że poprosiłam koleżankę o przepis. Jest bardzo prosty.
Kiszone winogrona zachwycą was od pierwszego kęsa. Proste wykonanie i nietuzinkowy smak rarytasu sprawiają, że już od dłuższego czasu wybieram go zamiast oliwek. Musicie spróbować.
Ostatni seans serialu Ranczo poddał mi pomysł na obiad. Wzorem słynnej Michałowej postanowiłam przygotować klopsiki w sosie. Z kilku prostych składników udało mi się wyczarować danie, które przeszło smakiem moje najśmielsze oczekiwania. Prawdziwą furorę zrobił sos.
Choć maggi nie jest zdrowa, wiele osób wciąż ma ją w kuchni. Choć przyprawa w płynie stosowana jest, by dodawać daniom smaku, trudno w niej doszukać się dawnego aromatu. Kiedyś bazowała na naturalnych składnikach, po których prawie już nie ma śladu.
Sałatka z pomidorów będzie o niebo smaczniejsza, jeśli cebulkę zastąpimy innym wyrazistym składnikiem. Znajdziecie go w każdym warzywniaku, a wasza rodzina pokocha nową wersję letniego dodatku. Szkoda nie spróbować.
Przepis na ogórki gyros zaskoczył mnie prostotą. Warzywa przyrządza się jeszcze łatwiej niż małosolne czy kiszone, a ich smak zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Cieszę się, że sąsiadka pokazała mi ten przysmak.
Surówka z czerwonej kapusty jak z restauracji będzie świetnym uzupełnieniem każdego obiadu. Pełen charakteru chrupiący rarytas uzyskamy, wrzucając świeżo starty chrzan. Zwolennicy ostrzejszych obiadowych dodatków będą zachwyceni.
Czy trzeba moczyć ogórki przed kiszeniem? To pytanie pewnie zadaje sobie każda osoba, która po raz pierwszy próbuje przygotować ten rarytas. Moja babcia wyjaśniła mi, dlaczego jest to istotne. Teraz już wiem, że lepiej nie pomijać tej czynności.
Nie masz pomysłu, co wrzucić na grilla? Nadchodzący długi weekend sprzyjać będzie zajadaniu potraw przyrządzonych na ruszcie. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, posłuchaj rady Roberta Makłowicza. Jego danie smakuje obłędnie, a do tego kosztuje grosze.
Masz dosyć zwykłej jajecznicy na śniadanie? W prosty sposób możesz sprawić, że będzie smakować jak nie z tej ziemi. Siostra podpowiedziała mi, co warto dodać do tej popularnej potrawy śniadaniowej. Przyznam, że jej sposób to istne niebo w gębie.
Podczas ostatniej wizyty u babci natknęłam się u niej na ciekawą książkę. Pełna była przepisów, choć daleko jej do standardowej książki kucharskiej. Receptury w niej zawarte wyszły spod ręki znanego i cenionego zakonnika, ojca Grande. Wśród nich szczególnie zaciekawiła mnie zupa „przeciw starości”.
Pierogi z jagodami mogą smakować jeszcze lepiej. O nietypowym dodatku, który doskonale pasuje do borówek leśnych opowiedziała mi ostatnio siostra. Czym prędzej wypróbowałam i byłam zachwycona. Ten przepis zdecydowanie warto wypróbować.
Ogórki można przygotować na wiele sposobów. Wszystkich, których znudziła już klasyka, mogą zainteresować proste pikle. Nieco zmodyfikowałam klasyczny przepis i wykonałam je jedynie z sezonowego warzywa. Są jednak równie smaczne i naprawdę warto spróbować.
Cukinia w słoikach nie musi być nudna. Wystarczy, że wzbogacimy zalewę o odrobinę domowej przyprawy curry, a warzywo będzie przyjemnie pikantne i aromatyczne. Wykonanie jest bardzo proste, a wyrób sprawdzi się doskonale jako dodatek do niejednego obiadu. Spróbujecie?
Ogórki kiszone warto przygotować właśnie teraz. Jeśli przypadkiem jesteście nad morzem, możecie się pokusić o sporządzenie znakomitej wersji kołobrzeskiej. Od nastawianych tradycyjnie kiszonek różnią się jedynie zalewą. Słoiki wypełnia się solanką z lokalnego źródła, z którego każdy może skorzystać. Ja już swoją porcję przywiozłam i czekam na efekty.
Moja mama ma wyjątkowy sposób na ogórki kiszone. Ten patent dostała od swojej siostry. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi otrzymuje za jednym zamachem 2 wyśmienite przetwory. Zajadamy się nimi aż do zimy.
Pasztet z cukinii na głowę bije mięsne odpowiedniki. Wykonany z taniego, letniego warzywa rarytas idealnie nadaje się na kanapki lub jako przystawka. Jeżeli szukacie pomysłu na sprytne wykorzystanie kabaczka, właśnie go znaleźliście.
Ostatnio zdziwiłam się, jak dobrze moja mama wygląda latem. Odwiedziłam ją po 2 tygodniowym urlopie i zamarłam z wrażenia. Kiedy spytałam, w czym tkwi jej sekret, zupełnie nie spodziewałam się tak prostej odpowiedzi. Okazało się, że za szczupłą sylwetką stoi napar z pewnej bardzo popularnej przyprawy.
Mój dziadek od zawsze smażył wyśmienitą jajecznicę. Ten klasyczny przepis uświetniał niestandardowym dodatkiem. Kiedy smażył jajka, w kuchni dodatkowo unosił się kuszący aromat lubczyku. Smak tego śniadania pamiętam po dziś dzień.
Ostatnio jadłam u córki niezwykle smaczne ogórki. Jej odpowiedź, po pytaniu o przepis, bardzo mnie zaskoczyła. Okazuje się, że te warzywa nie są kiszone, a jedynie zalewane aromatyczną mieszanką przypraw. Tak właśnie powstają wybitne ogórki po koreańsku.
Ogórki po watykańsku z rodzynkami są niesamowicie smaczne. Słodko-kwaśny charakter dodatku sprawdzi się przy wielu okazjach i przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Byłam sceptyczna, ale już nie wyobrażam sobie bez nich lata.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu często gościł na naszych stołach. Dziś rzadko kiedy można go spotkać podczas posiłku. Ostatnio babcia przypomniała mi o tym zapomnianym specjale. Z jej przepisu na paprykarz od razu zrobiłam podwójną porcję.
Ogórki w zalewie ketchupowej są najlepsze. Od wielu lat już przygotowuję taki rarytas, a znika niemal w mgnieniu oka. Ich zrobienie jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Musicie spróbować.