Zupa pomidorowa co jakiś czas pojawia się w każdym domu. Mało kto jednak podchodzi do niej podobnie jak Robert Makłowicz. Kucharz-podróżnik przedstawił lekką, idealną na lato wersję, w której smak pomidorów podkreśla oliwa oraz inspirowane kuchnią grecką przyprawy.
Moja babcia lubi klasyczne polskie receptury. Ostatnio podzieliła się ze mną przepisem na salceson. Ten specjał, popularny kilkadziesiąt lat temu, dziś odchodzi w zapomnienie. Warto jednak o nim pamiętać, bo smakuje obłędnie.
Ogórki małosolne mają wielu zwolenników, a niemal każdy robi je inaczej. Małgorzata Pieczyńska pokazała ostatnio swój sposób na ten sezonowy rarytas. Jedna rzecz ogromnie zaskoczyła odbiorców. Aktorka zagotowała zalewę ze słoika i jeszcze wrzącą ponownie zalała warzywa. Dla wielu takie postępowanie jest pomyłką.
Placki z cukinii mogą być jeszcze bardziej pożywne. Zaproponowana przez Karola Okrasę wersja z dodatkiem kaszy gryczanej spodobałaby się niejednej babci. Potrawa nie wymaga wielu przygotowań, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie spróbować.
Sól ma wiele zastosowań w kuchni. Jednym z mniej znanych jest użycie jej do schłodzenia napojów. Posypanie kostek lodu szybko obniży temperaturę cieczy. Sposób pomoże wam przyjemniej spędzić upalne dni, kiedy ochota na chłodne picie jest ogromna.
Dobre ogórki kiszone skuszą każdego. Aromatyczne i chrupiące warzywo uzyskamy jednak tylko wtedy, gdy nastawimy je latem, jednak nie wcześniej niż na przełomie lipca i sierpnia. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy jak podkręcić smak domowych wyrobów.
Ogórki gyros są chrupiące i aromatyczne. Dodając do kompozycji paprykę oraz marchew uzyskamy jeszcze bardziej bogatą w smaki wersję znanego frykasu. Właśnie teraz jest najlepszy moment, by je przygotować, bo warzywa są bardzo smaczne i stosunkowo tanie.
Ogórki kanapkowe będą doskonałym urozmaiceniem waszych śniadań. Idealnie podkreślą smak warzywnych past czy wędlin, sprawiając, że poranny posiłek będzie jeszcze przyjemniejszy. Ich wykonanie jest przy tym niesamowicie proste. Musicie spróbować.
Od zawsze w moich ogórkach konserwowych pojawiał się pewien problem. Niektóre partie przetworów wychodziły mi nieapetycznie miękkie. Dodatkowo pomarszczona skórka warzyw wcale nie poprawiała sytuacji. Babcia zwróciła mi uwagę, że przyczyna tkwi w pasteryzacji.
Znajomi nie raz dziwili się, gdy odwiedzali mnie latem. Zastanawiał ich talerzyk z cytryną i powbijanymi w nią goździkami. Teraz sami stosują tę metodę w swoich mieszkaniach. To najlepszy domowy sposób na komary.
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej lubianych dań obiadowych w Polsce. W wielu domach nawet kilka razy w tygodniu słychać charakterystyczne stukanie tłuczkiem- to znak, że schabowe się właśnie robi. Jakub Kuroń do przygotowania tego lubianego dania używa liścia laurowego. Efekt jest pyszny- polecamy przepis znanego kucharza.
Kiszone ogórki ma w spiżarni każdy. Czy słyszeliście jednak kiedykolwiek o kiszonej fasolce szparagowej? Niewiele osób wie, że typowo wiosenne warzywo można z powodzeniem zamknąć w słoiku, by zachować jego smak na dłużej. Przepis jest bananie prosty, a rezultat wprost nieziemski.
Lubicie kalafiora z bułką tartą? Mamy coś, co bez trudu przebije klasyczny przepis. Warzywo podane z czosnkiem i papryką zachwyca aromatem. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis i dokładkę.
Gołąbki są klasyczną potrawą polskiej kuchni. Niestety czasem mimo usilnych starań gołąbki wychodzą zbite i niezbyt smaczne. Co zrobić, żeby gołąbki nie były suche? Powszechny problem udało mi się zniwelować dzięki doborowi odpowiedniego mięsa.
Szukasz sprawdzone przepisu na ogórki gruntowe? Odpuść tym razem kiszone i małosolne. Siostra Anastazja pokazała, jak robi wyśmienite ogórki konserwowe. Z jej dokładnymi wskazówkami możesz je przygotować we własnej kuchni.
Pobudzające właściwości kawy są wszystkim powszechnie znane. Nikt też nie ma wątpliwości, jeśli chodzi o lecznicze właściwości imbiru. Czy wiesz jedna, że te 2 produkty można z powodzeniem ze sobą łączyć? Zetrzyj odrobinę korzenia do gorącego napoju i przekonaj się, jakie korzyści to za sobą niesie.
Wiele ludzi do zalewania ogórków kiszonych używają wody z kranu. Takie postępowanie może skutkować nieodwracalną katastrofą. Złej jakości woda sprawi, że cała partia kiszonek nadawać się będzie do kosza. Poniżej podpowiadamy, jak uzdatnić kranówkę, by nadawała się do przetworów.
Nie wiesz co zrobić z przerośniętymi ogórkami? Koniecznie wypróbuj na nich poniższy przepis. Doskonałe ogórki marynowane z chili wyśmienicie będą smakować podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Doskonale dopasują się zwłaszcza do aromatycznych wędlin.
Agnieszka Hyży podzieliła się rodzinnym sekretem. Zdradziła, jak jej rodzina przygotowuje mięso na hamburgery. Okazuje, że cała sztuka polega na dodaniu do niego odrobiny miodu. Nadaje on wołowinie wyjątkowej struktury oraz smaku.
Koperek jest pyszny i zdrowy. Stanowi smaczny dodatek do kanapek, sałatek, ziemniaków i zup. Jednak jak przechowywać koperek, by był jak najdłużej pozostał świeży? Zdradzamy sprawdzone sposoby.
Domowe ogórki kiszone są najlepsze. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, lecz nierzadko sami sobie je utrudniamy, wykonując czynności, które nie wpływają na smak wyrobu. Jedną z nich jest obieranie czosnku. Wyrazisty składnik wystarczy tylko przekroić na pół. Łupina nie tylko w niczym nie przeszkadza, ale też dodaje aromatu.
Babcia Roma robi najlepsze gołąbki na świecie. Nie powstydziłyby się ich największe kulinarne osobistości. Sekret jej receptury tkwi w 1 niepozornym dodatku. Babcia do farszu zawsze dodaje aromatyczny suszony majeranek.
Ogórki małosolne lubi wielu smakoszy. Jedna z twórczyń internetowych pokazała jak szybko i sprawnie przygotować ten sezonowy rarytas. Podała chrupiące warzywo z kolendrą, płatkami chili i sezamem. Musicie spróbować — w azjatyckiej odsłonie smakuje fantastycznie.
Wszyscy doskonale znamy surówkę z marchewki. Ten przysmak towarzyszy nam już od czasów przedszkolnych. Czy znacie jednak doskonałe połączenie marchewki z kalarepą? Dodatek obiadowy w takiej wersji po prostu powala wyśmienitym smakiem.
Surówka z marchewki nie musi być nudna i nie zawsze musi zawierać jabłko. Doprawione odrobiną mieszanki curry i ziarnami sezamu warzywo będzie aromatyczne i przyjemnie pikantne. Musicie spróbować — rarytas smakuje o niebo lepiej niż niejedna restauracyjna propozycja.
Rosół nie powinien być doprawiany maggi. Przyprawa nie należy do zdrowych, a można ją bardzo prosto zastąpić. Smaku klasycznej zupie z makaronem doda kojarzony z kuchnią azjatycka sos sojowy. Musicie przetestować.
Czy wiecie jak przechowywać koperek? Okazuje się, że stosowana przez nasze babcie metoda mrożenia w pudełkach po lodach, choć dość skuteczna, nie jest najlepsza. Wykorzystując suchy słoik i sól zabezpieczymy zioło jeszcze lepiej.
Koper to nieodłączny składnik kiszonych ogórków. Nadaje im pożądanego smaku i aromatu, więc bez niego ani rusz. Jaki jednak koper wybrać, by nasza kiszonka się udała i była smaczna? Choć głosy są różne, jeden wybór jest najlepszy.