Wszystkie osoby, które uwielbiają jeść dania bogate w mięso, powinny znać ten trik. Szczególnie miłośnicy gulaszu i innych tego typu potraw. Niestety zdarzają się sytuacje, że mimo ogromnego wysiłku, mięso, które smażymy lub dusimy, jest twarde. Na szczęście jest na to sposób i to bardzo prosty. Koniecznie sprawdź jaki.
Fasolka po bretońsku mimo francuskiej nazwy jest polską potrawą, która cieszy się sympatią wśród wielu osób. Ma wyjątkowy smak i fantastyczny aromat, jednak duo ludzi sobie jej odmawia ze względu na lęk przed wzdęciami. Dlatego też przychodzimy z pomocą, ponieważ okazuje się, że wystarczy jeden sekretny składnik, a nasze danie będzie lżejsze dla żołądka.
Liście laurowe to nie tylko przyprawa poprawiająca smak dań. Poznaj przepis, w którym ten niepozorny składnik odgrywa kluczową rolę. Przygotowana z niego zupa ma właściwości, które poprawiają pracę twojego organizmu. W dodatku smakuje obłędnie.
Przyprawy to nieodłączna część wielu posiłków. Mają one podkreślić smak danej potrawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mają one też inne zastosowania. Między innymi mają wpływ na metabolizm i pomagają zwalczyć problemy żołądkowe. A jakie właściwości ma kardamon? Niektóre mogą Was zaskoczyć.
Wolnoć, Tomku, w swoim domku? Być może tak, ale w ogródku już nie. Są rośliny, których posadzenie może nas drogo kosztować.
Za kilka tygodni w polskich lasach pojawi się roślina, którą można wykorzystać w kuchni. Wzbogaci smak wielu potraw, a także pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie. Czytaj dalej, a my wskażemy ci, co to za roślina, jak ją rozpoznawać, a także co można z niej zrobić.
Kombinacja dwóch prostych składników okazuje się produktem o wielu zastosowaniach. Wykorzystujemy tu zarówno zbawienne działanie liści laurowych, jak i fizyczne właściwości ryżu, przygotowując środek o wielu zastosowaniach w domu.
Kawa jest napojem, bez którego nie wyobrażony sobie funkcjonowania w ciągu dnia. Według doniesień naukowców regularne spożywanie ma także korzystne działanie na zdrowie organizmu. Pod warunkiem, że nie dodajemy do napoju dodatku, który negatywnie wpływa na metabolizm, a co gorsza na trzustkę. Czego do kawy nie dodawać?
Czosnek i goździki to przyprawy, które mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Łącząc oba składniki, rozwiążesz problemy, z którymi bardzo często mierzą się gospodarstwa domowe. Poznaj zastosowanie tricku, a już nigdy nie sięgniesz po gotowe środki chemiczne.
Niepozorna i rzadko stosowana przyprawa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Dodając ją do potraw, nie tylko poprawisz ich smak, ale też poprawisz funkcjonowanie organizmu. Dowiedz się, co to za przyprawa, poznaj jej zalety, a później stosuj ją codziennie, przygotowując znakomite posiłki.
Liście laurowe słyną ze swoich prozdrowotnych właściwości. Coraz częściej je doceniamy i nie tylko dodajemy je do zup, ale również przygotowujemy z nich prozdrowotne syropy i napary. Warto je mieć pod ręką zimą, ponieważ mogą być one sprzymierzeńcem w walce z sezonowymi infekcjami. Przepis na miksturę z liści laurowych i jabłek przyda się w każdym domu.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej małej czarnej. Warto doprawić ją do smaku uwielbianą przyprawą. Powód? Napój stanie się rozgrzewający oraz pozytywnie wpłynie na nasz metabolizm. Wobec takich zalet nie da się przejść obojętnie.
Kawa o poranku to codzienna rutyna wielu osób. Dodaje ona energii i pozwala żywiej zacząć dzień. Do tego dla większości osób jest po prostu smaczna. Niektórzy stosują różne dodatki w postaci np. syropów, aby jeszcze bardziej umilić jej picie. Istnieje składnik, który nie tylko podbije smak kawy, ale również dobrze wpłynie na nasz organizm. Koniecznie sprawdź, jaki to produkt.
Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Nie trzeba jednak wydawać majątku w drogiej restauracji, by uczcić to święto. Pyszny, efektowny a przy tym niedrogi posiłek możesz przygotować w zaciszu własnej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że głównym bohaterem tej eleganckiej przekąski są najzwyklejsze ziemniaki.
Pomidory w sałatce mogą smakować jeszcze lepiej. Dodaj jedną popularną przyprawę, a nie tylko poprawi ich smak warzywa, ale też pozytywnie wpłynie na zdrowie. Koniecznie dowiedz się, co dodać, a nie pożałujesz.
Liście laurowe wykorzystasz nie tylko do przyprawiania dań. Przyprawa ma całe spektrum zastosowań i dzięki niej rozwiążesz jeden z popularnych kuchennych problemów. Poznaj patent, a będziesz stosować go za każdym razem.
Czy kiełkujący czosnek to powód do niepokoju? Takie pytanie zadajemy sobie za każdym razem, kiedy po wyciągnięciu warzywa z lodówki zauważymy, wyrastające z niego zielone pędy. Jedni, taki czosnek natychmiast wyrzucają, a inny spożywają go bez obaw. Kto z nich postępuje słusznie? Odpowiedź w sprawie czosnku mają eksperci.
Dwa rodzaje mięsa, proste przyprawy i kawałek folii spożywczej. Tak powstaje prosta domowa kiełbasa. To przepis dla każdego, bo kiełbasy nie trzeba wędzić, a jedynie parzyć.
Liście laurowe są niezastąpioną przyprawą podczas gotowania wielu dań. Ten, bardzo często niedoceniany składnik, ma wiele właściwości oraz zastosowań i to nie tylko w kuchni. Niestety, nie każdy liść laurowy jest wart uwagi. Niektóre odmiany są słabej jakości, a przez to pozbawione są smaku. Jakich liści laurowych nie kupować?
Kontrowersje wokół kawy jako rzekomo nie najlepszej dla zdrowia trwają mimo tego, że mamy liczne badania, które pomogłyby je rozwiać. Jednak z pewnymi dodatkami kawa z pewnością jest bardziej zdrowa niż bez nich. Tak jest z goździkami – orientalną przyprawą o niezwykłych właściwościach.
Goździki i ocet jabłkowy mają zastosowanie nie tylko w kuchni. Po połączeniu obu składników powstaje środek, który można wykorzystać w gospodarstwie domowym, a także do własnej higieny. Jak to możliwe? Poznaj sposób, a wszystko stanie się jasne.
Skończyły ci się zapasy grzybów zebranych jesienią? To żaden problem. Pieczarki, które bez problemu można kupić w każdym sklepie, mogą smakować bardzo podobnie. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu pieczarek, a przede wszystkim w użytych przyprawach. Poznaj sposób, a być może coroczne grzybobranie stanie się zbędną aktywnością.
Cytrynę i liście laurowe chyba każdy ma w swojej kuchni. Teraz można je połączyć. Wystarczy wbić w cytrynę liście laurowe i już wkrótce przekonać się o wyjątkowych właściwościach tego patentu. Przyda się w każdym domu.
Końcówka stycznia to idealny moment na posianie pietruszki. Niezbędny dodatek wielu dań wyrośnie szybciej, jeżeli zapewnisz mu właściwe warunki. Poznaj cenne rady, a następnie zastosuje je podczas wysiewu.
W wyniku kontroli polskich służb, na granicy zatrzymano transport pochodzący z Rosji. Transportowana żywność nie spełniała nie tylko europejskich norm, ale także tych sanitarnych. Cały towar został zawrócony i miał wrócić do producenta.
Rzadko używana dziś w Polsce przyprawa doda kawie niezłego kopa. Nie tylko zresztą samej kawie, lecz także naszemu metabolizmowi. Bo choć kardamon jest nieco zapomniany, to z pewnością nie pozbył się swoich znanych od setek lat właściwości.
Liście laurowe mają zastosowanie także poza kuchnią. Poznaj sposób, dzięki któremu za pomocą przyprawy rozwiążesz uciążliwy problem. Dotyczy on wielu gospodarstw domowych i może wystąpić także u ciebie, dlatego zadziałaj prewencyjnie, a nie narazisz się na straty.
Złote mleko to napój na bazie zwykłego lub roślinnego mleka z kilkoma przyprawami. Nadają mu one nie tylko złocisty kolor, lecz także metaforycznie złote właściwości. Mało jest równie ciekawych tradycyjnych sposobów na odporność organizmu.