Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Ewa Wachowicz, zapiekanka
03.03.2022 01:00 Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami od Ewy Wachowicz

Szukasz pomysłu na szybki obiad z prostych składników? Polecamy zapiekankę ziemniaczaną ze szprotkami od Ewy Wachowicz. Ziemniaki z pewnością masz w domowych zapasach, a i puszka rybek z pewnością znajdzie się gdzieś w kuchennej szafce. Połącz je razem, dodaj jeszcze kilka składników i zapiecz. Otrzymasz bardzo pożywne danie.Rybki w puszce kojarzą się z wakacjami lub przekąską. Tymczasem Ewa Wachowicz uczyniła z nich dodatek do ciepłego dania. I jak się o tym zaraz przekonacie, całość doskonale smakuje, a zapiekanką naprawdę można się najeść.

śledzie
02.03.2022 01:00 Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku

W czasie postu nie powinniśmy jeść mięsa. Jego miejsce w czasie obiadu mogą zastąpić np. ryby. Dziś przedstawimy wam niezwykłą postną potrawę ze śledzia. Prezentowany przez nas przepis pochodzi z 1895 roku. Warto go przetestować, choćby po to, by zasmakować dawnych specjałów.Forszmak, bo o nim mowa, został dziś nieco zapomniany. Za to przed wojną pojawiał się na polskich stołach dość często. Był pożywną potrawą, którą można było przygotować z niedrogich składników. Forszmak serwowano na przystawkę, a nawet na śniadanie. Forszmak ma postać zapiekanki, czy też oszczędnego pasztetu. Podstawą tej potrawy są ziemniaki. Smaku całości dodają śledzie, cebula i przyprawy. Okres Wielkiego Postu jest bardzo dobrym czasem na przetestowanie tego przepisu.

pasta z makreli
28.02.2022 01:00 Przepyszna pasta z makreli i jajek według przepisu Jakub Kuronia

Kanapki są zawsze najprostszym i najszybszym pomysłem na śniadanie lub kolację. Nie oznacza to jednak, że muszą być nudne. Jeśli pieczywo posmarujesz przepyszną pastą z makreli i jajek, wszyscy domownicy będą zadowoleni i syci. Potrzebujesz tylko kilku składników i chwili wolnego czasu, by według przepisu Jakuba Kuronia, przygotować pyszne smarowidło do chleba.Masz już dość już sera, szynki i kiełbasy? Zamiast nich połóż na pieczywie trochę pysznej pasty. Możesz ją zrobić z jajek, twarogu czy wędzonej ryby. Na tę ostatnią postawił właśnie Jakub Kuroń. Łączy ją z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonym ogórkiem. Dzięki temu powstaje dodatek pełen smaku i wartości odżywczych.

Paprykarz szczeciński
28.02.2022 01:00 Lepszy niż ze sklepu - mistrzowski przepis na domowy paprykarz

Trudno znaleźć bardziej rozpoznawalny dodatek do pieczywa w Polsce niż tradycyjny paprykarz szczeciński. Większość smakoszy kupuje go gotowego w sklepie, lecz mamy przepis na znacznie smaczniejszą wersję. Danie o afrykańskich korzeniach zrobisz w mistrzowskim stylu, stosując się do poniższej receptury. Formuła paprykarzu szczecińskiego została opracowana w latach 60. XX w. po to, aby w wydajny sposób móc zagospodarować odpady po obróbce ryb. Znalazły się w niej różne egzotyczne przyprawy, takie jak ostra afrykańska papryczka pima, czy pulpa pomidorowa z Bałkan. Polscy marynarze poznali ich smak podczas zamorskich podróży i na tyle je pokochali, że przywieźli je do ojczyzny. Obecnie w sklepach ciężko o paprykarz o takim samym smaku jak oryginalna receptura. Jeśli więc do niego tęsknisz, możesz skorzystać z poniższej instrukcji. Z jej pomocą zrobisz paprykarz tak, jak za dawnych lat.

Jakie gatunki ryb warto jeść?
25.02.2022 01:00 Jakie gatunki ryb warto jeść?

Ryby często wskazywane są jako zdrowy element diety. Specjaliści uważają, że warto po nie sięgać nawet dwa razy w tygodniu. Wybierając rybę na obiad, warto sprawdzić, czy dany gatunek będzie dostarczał pożądanych składników odżywczych. Sprawdźcie, które ryby będą najkorzystniejsze dla naszego zdrowia. Dietetycy zalecają jedzenie ryb, gdyż są one źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin D i B12 oraz żelaza. Zanim jednak udamy się na zakupy, dowiedzmy się co i dlaczego warto kupić. Lepiej bowiem ryby nie zjeść, niż sięgnąć po potencjalnie szkodliwe mięso.

Kanapki z pastą z tuńczyka
23.02.2022 01:00 Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórków kiszonych

Pasty kanapkowe idealnie wpisują się w ramy błyskawicznego śniadania - wystarczy posmarować pastą pieczywo i posiłek gotowy. Pasta z tuńczyka i ogórka kiszonego zachwyca kontrastującymi smakami oraz aksamitną konsystencją. Niżej dokładnie krok po kroku wyjaśniamy, jak ją przygotować. Pasta kanapkowa z tuńczyka i ogórka wyróżnia się na tle innych podobnych do niej produktów smakiem. Dzięki wykorzystaniu tuńczyka w oleju całość ma głębie, której brakuje pastom ze sklepu. Jeśli martwisz się o ilość kalorii, zamień tuńczyka w oleju na tuńczyka w sosie własnym, a także zrezygnuj z majonezu. Do takiej pasty należy oczywiście dodać więcej jogurtu, aby ciągle miała gładką fakturę.

Ewa Wachowicz, śledzie w śmietanie
17.02.2022 01:00 Jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie? Ewa Wachowicz ma prosty trik

Jeśli masz ochotę na wyjątkową przekąskę, proponujemy śledzie. Są zdrowe i smaczne. Sprawdź, jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie. Ewa Wachowicz ma na nie prostą sztuczkę, dzięki której wychodzą miękkie i kruche. Wystarczy je tylko namoczyć.Śledzie królują na naszych stołach w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by to, co smaczne i zdrowe gościło na naszych stołach częściej. Zwłaszcza że przygotowanie śledzi jest bardzo proste. Dziś podamy wam sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na śledzie w śmietanie. Wychodzą bardzo delikatne, dzięki temu, że wcześniej dziennikarka moczy je w mleku. Koniecznie przetestujcie jej recepturę.

Sos śmietanowy do ryby
16.02.2022 01:00 Sos śmietanowy do ryby. Idealny dodatek

Sos śmietanowy do ryby pieczonej, smażonej, grillowanej, to wyśmienity, gęsty sos doprawiony świeżym koperkiem, czosnkiem i cebulką, które nadają mu ciekawego, wyraźnego smaku. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do ryby i przygotuj doskonałe danie dla całej rodziny.Sos śmietanowy jest sosem, który świetnie łączy się i z rybami i z owocami morza. Jest lekki, kremowy, gęsty i doskonale doprawiony. Podsmażona na oliwie z oliwek cebulka z czosnkiem dodaje wyraźnego akcentu, koper natomiast aromatu i świeżości. Sos zrobisz w dosłownie 5-10 minut, jest więc błyskawicznym uzupełnieniem dania.Sos śmietanowy będzie idealny do łososia pieczonego, dorsza, sandacza, ryb smażonych i w panierce. Jeśli masz ochotę na wiosenny, wykwintny obiad- tu poznasz przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem, polej rybę sosem śmietanowym, a będzie idealna.Masz ochotę na rybę w panierce? W tym artykule dowiesz się, jak doprawić i ile smażyć dorsza w panierce, wyjdzie przepyszny i soczysty.

Hiszpański omlet
12.02.2022 01:00 Przepis na hiszpański omlet z ryby

Polacy chętnie sięgają po ryby. Często pozostają po nich resztki, które można wykorzystać w doskonały sposób następnego dnia do zrobienia śniadania. Poniżej pokazujemy jak sporządzić śniadaniowy omlet z ryby z wczoraj, który syci i wygląda tak pięknie, że każdy będzie chciał go spróbować. Kuchnia hiszpańska wypełniona jest wieloma daniami rybnymi - szczególnie w regionach położonych blisko akwenów wodnych. To właśnie stamtąd wywodzi się klasyczna potrawa "Tortilla de patatas", która jest niczym innym, jak hiszpańską wersją omleta z ziemniakami i innymi produktami. Można do niego dodawać praktycznie wszystkie składniki, jakie ma się w lodówce, lecz tym razem zdradzamy recepturę na wersję z resztek ryby. Jeśli dzień wcześniej jadłeś ją na obiad, nie wyrzucaj kawałków niedojedzonego mięsa, lecz zachowaj je na poranek.

Panierka do ryby z dodatkiem orzechów
10.02.2022 01:00 Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów

Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.

Jak długo smażyć dorsza?
08.02.2022 01:00 Jak długo smażyć dorsza?

Dorsz jest bardzo delikatną i zdrową rybą, która odpowiednio przygotowana i usmażona ma idealnie miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Czym doprawić dorsza przed smażeniem? Jak zrobić panierkę do ryby? Jak długo smażyć dorsza?Dorsz jest rybą, którą zjemy w każdej nadmorskiej restauracji, jest bardzo popularna ze względu na delikatne i soczyste mięso, walory smakowe i dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Pyszne filety z dorsza w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, wystarczy, że przed smażeniem oprószysz mięso solą i pieprzem cytrynowym, który nadaje rybom wyjątkowego smaku. Przed smażeniem obtocz rybę w panierce, dzięki której dorsz będzie jeszcze smaczniejszy i soczysty, a skórka będzie chrupiąca i złocista.Dorsza smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej na oleju rzepakowym. Rybę podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zestawem jest smażony dorsz z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty, smakuje doskonale. Jeśli masz ochotę na rybę słodkowodną- tu dowiesz się, jak doprawić i jak długo smażyć karpia.

Jak usmażyć idealną rybę?
07.02.2022 01:00 Jak usmażyć idealną rybę?

Smażona ryba w panierce to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Ryba jest zdrowa, delikatna i soczysta, a złocista panierka jest chrupiąca i dobrze przylega do mięsa, nadając jej świetny smak. Jaka panierka do ryby? Jak doprawić rybę? Jak usmażyć idealną rybę?Smażona ryba w złocistej panierce to pomysł na wyśmienite i proste danie. Filety rybne są zdrową alternatywą dla tradycyjnych kotletów, są źródłem białka, wielu witamin i przede wszystkim niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Filety rybne są również o wiele lżejsze i mniej kaloryczne. Jeśli masz ochotę na obiad jak z nadmorskiej restauracji, do ryby smażonej podaj ziemniaki opiekane lub frytki, osobiście polecam frytki z batatów, są lżejsze i smaczniejsze. Danie uzupełnij surówką, np. z kiszonej kapusty, a stworzysz urozmaicony i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Ryby powinniśmy jeść nawet 3-4 razy w tygodniu. Tu poznasz trzy pomysły na pastę z tuńczyka, idealną na śniadanie lub kolację. Z ryb ugotujesz również wyśmienite i rozgrzewające zupy- w tym artykule poznasz przepis na zupę rybną z sandacza.

ryby
05.02.2022 01:00 Jak na pierwszy rzut oka poznać, czy ryba jest świeża?

Zanim udasz się po nie do sklepu, dowiedz się, w jaki sposób poznać, czy ryba jest świeża. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych rozczarowań w domu i potraw, które lepiej jest wyrzucić. Świeżość ryby ma wpływ nie tylko na jej smak, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Zepsuta ryba może być bowiem przyczyną zatrucia pokarmowego. Choć ryby można kupić w postaci świeżej i mrożonej, to ta pierwsza cieszy się jednak większym uznaniem. Chodzi o smak, ale też o zawartość lodu w rybie. Mrożone filety niestety często w większości składają się z wody. Dlatego o wiele bezpieczniej jest kupować ryby niemrożone. A szczególnie całe ryby, bo wtedy łatwiej sprawdzić ich świeżość.

Pasta kanapkowa
02.02.2022 01:00 Pasta „Awanturka” z sardynek, twarogu i ogórków kiszonych

Pasta kanapkowa nieodzownie łączy się śniadaniem, kiedy to wiele osób może przełknąć jedynie delikatne potrawy. Pasta "Awanturka" wykonana jest na bazie sera twarogowego, sardynek w zalewie z oleju oraz ogórków kiszonych. Słoność małych rybek w połączeniu z kwaśnością ogórków tworzy doskonały sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Pasta kanapkowa "Awanturka" z początku może sprawiać wrażenie nietrafionego pomysłu - jak bowiem współpracować ma ze sobą ryba, biały ser oraz kiszonka? W praktyce okazuje się, że składniki wzajemnie się nie tylko "lubią", lecz również wzmacniają swoje właściwości smakowe. Pastę najlepiej rozsmarowywać na pieczywie pełnoziarnistym wypieczonym w większości z mąki razowej. Dzięki temu chleb nie zginie pod naporem silnego smaku pasty i także będzie wyczuwalny podczas jedzenia.

Śledzie w śmietanie z porem
01.02.2022 01:00 Zaskakujące w smaku śledzie w śmietanie - z porem zamiast cebuli

Śledzie w śmietanie są jednym z dość popularnych sposób podawania tej ryby. Dodajmy do nich pora zamiast cebuli, a smak będzie głębszy i bardziej satysfakcjonujący. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Wyjaśnialiśmy wam już, czym różnią się śledzie od matiasów i podpowiadaliśmy jak przyrządzić sałatkę z tej pysznej ryby. Tym razem wracamy z recepturą na wyśmienity klasyk — śledzie w śmietanie. Prosty przepis z dodatkiem pora zachwyci smakiem i niebagatelnymi dodatkami. Skusicie się?

Zupa rybna ze szpinakiem
31.01.2022 01:00 Zupa rybna ze szpinakiem. Przepis krok po kroku

Zupa rybna ze szpinakiem to prosta zupa gotowana na bulionie warzywnym, jest bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa. Zupa z dorszem lub łososiem to doskonały pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na zupę rybną ze szpinakiem.Zupa rybna ze szpinakiem to jedna z tych zup rybnych, do których nie potrzebujesz wywaru rybnego i którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Danie ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak i aromat.Zupę rybną ze szpinakiem ugotuj na filetach z dorsza lub łososia, możesz również pomieszać dwa rodzaje ryby, a danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zupę pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.Do zupy wykorzystaj szpinak baby, jest delikatny, ale i bardzo zdrowy. Świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, apatią, rozdrażnieniem i osłabieniem, a także groźną dla życia anemią.Szpinak powinien na stałe zagościć w naszej diecie, przygotujesz z niego wiele smacznych i zdrowych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na szpinaku, idealne na pożywne i lekkie śniadanie.

Tatar ze śledzia
29.01.2022 01:00 Jak zrobić tatar ze śledzia?

Dobry tatar powinien znaleźć się na każdej imprezie, jednak nie zawsze musi być wykonany z wołowiny. Pyszna wersja tego dania, na bazie śledzia z ostrymi papryczkami jalapeño, idealnie wkomponuje się do innych przekąsek i napojów podczas upojnego wieczoru. Niżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za wykonanie tatara ze śledzia. Tatar ze śledzia jest pyszną rybną wersją klasycznej i popularnej potrawy, która często wybierana jest przez największych mięsożerców. Poniższy przepis umożliwia przyrządzenie przekąski, która intensywnością smaku nie odbiega od oryginału.Odpowiada za to obecność ostrej papryczki jalapeño, marynowanej w octowej zalewie z czosnkiem i przyprawami. Tatar ze śledzia podaje się standardowo, ze świeżym chlebem oraz świeżo siekanymi ziołami.

ryby
28.01.2022 01:00 Jakie gatunki ryb warto jeść?

Ryby należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych. Z tego względu powinniśmy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. A jakie gatunki ryb szczególnie warto jeść? Omawiamy te najwartościowsze i najłatwiej dostępne. To, co w rybach najwartościowsze to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pierwsze korzystnie wpływają na serce i chronią przed alergiami. Drugie zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na pracę serca i nerek.Ryby stanowią też źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, a także witaminy A, E, D i z grupy B oraz wielu minerałów, np. jod, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, selen. Jednak nie wszystkie ryby mają ten sam skład. Warto więc wybierać te najzdrowsze.

pasta rybna
25.01.2022 01:00 Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie. Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.

pasta z tuńczyka
20.01.2022 01:00 Cudowna pasta do kanapek z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu

Jeśli jesteście miłośnikami past do pieczywa, z pewnością znacie już pastę z tuńczyka. Zwykle dodaje się do niej jajko i majonez. Dziś podamy wam jednak przepis na pastę z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu. Będzie cudowna do kanapek na śniadanie lub kolację.Rybne pasty należą do jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Do ich przygotowania można wykorzystać ryby wędzone lub z puszki. My sięgnęliśmy po tę drugą wersję, bo tuńczyka z puszki zwykle mamy w kuchennych zapasach. I naprawdę warto go mieć.

Paprykarz z wędzonej makreli
18.01.2022 01:00 Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis. Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
18.01.2022 01:00 Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi. Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi. Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori. Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj. Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.

Sos śmietanowo-koperkowy do ryby
17.01.2022 01:00 Bajecznie delikatny i kremowy sos śmietanowo-koperkowy do ryby

Sos śmietanowo- koperkowy to idealny dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych na parze ryb. Gęsty, aromatyczny sos nadaje potrawom idealnego smaku i aksamitnego wykończenia. Przygotuj rybę jak z najlepszej restauracji, poznaj przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby.Szukasz pomysłu na pyszną rybę w nowej odsłonie? Przygotuj do niej aromatyczny sos na bazie śmietany i koperku, a odkryjesz doskonały smak i aromat całego dania. Nie ma smaczniejszej ryby od pieczonego lub smażonego łososia, czy sandacza, polanych białym sosem. Danie podaj z warzywami z pary i pieczonymi ziemniakami. Sos ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyraźny w smaku. Pamiętaj, aby przed dodaniem śmietany, a później mąki, składniki zahartować w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz zważenia się sosu lub pojawienia się grudek. Jeśli masz ochotę na pysznego łososia w kremowy sosie- tu poznasz przepis na rybę z papryką i szpinakiem, idealną na obiad dla całej rodziny.

śledzie z cebulą
15.01.2022 01:00 Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Lubimy śledzie nie tylko od święta. Są smaczne i zdrowe, więc chętnie jemy je na przekąskę. A czy zdarzyło wam się, że przyrządzone śledzie z cebulą były niezbyt smaczne, bo gorzkawe? A wiecie, co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak? Za chwilę zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów na ten problem. Najpopularniejszymi śledziami, po które sięgamy, są solone filety, czyli matiasy. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów — dodać do sałatki czy wymieszać z aromatycznym sosem. Jednak najczęściej przygotowujemy śledzie z cebulą. Nic dziwnego — robi się je szybko i są bardzo smaczne. No może nie zawsze, bo czasami wychodzą gorzkie.

ryba pieczona z warzywami
13.01.2022 01:00 Zdrowa i pyszna kolacja - ryba z piekarnika z warzywami

Masz ochotę na zdrową, pyszną i nieoczywistą kolację? Przygotuj rybę z piekarnika z warzywami. Takie danie będzie smaczne, lekkostrawne i bardzo wartościowe. A jego przygotowanie jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Musisz się na nie skusić.Ryby i warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warzywa stanowią doskonałe źródło błonnika, a także witamin i minerałów. Gdy zestawisz je razem, stworzysz niezwykle zdrowe danie. A gdy całość upieczesz, potrawa będzie na tyle lekkostrawna, że możesz ją zjeść nawet wieczorem, na kolację. Oczywiście sprawdzi się też jako danie obiadowe.

Sałatka śledziowa z pieczarkami
12.01.2022 01:00 Sałatka śledziowa z pieczarkami - pyszna i prosta przystawka

Sałatka śledziowa z pieczarkami to prosta i smaczna sałatka, idealna na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka śledziowa z porem, doprawiona solą, pieprzem i domowym majonezem za każdym razem znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić sałatkę śledziową z pieczarkami.Śledzie to ryby doskonałe do sałatek. Są aromatyczne, wyraźne w smaku i świetnie łączą się z warzywami, marynowanymi grzybami, majonezem i ziołami. Ryby te, oprócz walorów smakowych, zawierają również duże ilości kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi w occie to proste, ale wyśmienite połączenie. Danie dopraw samodzielnie przygotowanym majonezem, który jest zdrowszy i o wiele mniej kaloryczny od kupionego majonezu w słoiku. Tu poznasz przepis na domowy majonez bez oleju, nie zamienisz go już na gotowy produkt. Śledzie równie dobrze smakują w towarzystwie buraków- w tym artkule dowiesz się, jak zrobić wyraźną sałatkę śledziową z buraczkami.

Pasta z makreli
12.01.2022 01:00 Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli

Pasta na kanapki z makreli i ogórka kiszonego jest dodatkiem, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć. Bardzo intensywny rybny smak z nutami dymu jest w paście kontrowany przez orzeźwiającego kwaśnego kiszonego ogórka. Wystarczy nałożyć grubą warstwę pasty na swoje ulubione pieczywo i pyszna, a zarazem sycąca przekąska jest gotowa. Pasta kanapkowa nieraz ratuje przed wizją głodowania przez cały dzień. Rano mało kto ma bowiem czas na gotowanie, dlatego zawsze warto mieć pod ręką porcję pasty - w mniej niż kilka minut można mieć gotowe śniadanie czy kolację dzięki niej. Aby pasta uzyskała gładką i kremową konsystencję, w przepisie używamy majonezu. Ten składnik jest jednak bardzo kaloryczny, więc jeśli dbasz o linię bądź nie chcesz spożywać tak tłustych potraw, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny lub jogurt grecki. Zawierają znacznie mniej tłuszczu i są znacznie lżejsze dla żołądka.

Sandacz
12.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść sandacza?

Sandacz jest wyjątkowo szlachetną rybą, która jednak nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem. Ryba ta ma delikatne białe mięso podobne do dorsza, charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu i dużą ilością białka. Jest doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.Sandacz na polskich stołach nie pojawia się za często. Gdy myślimy o rybach, częściej wybieramy smacznego i popularnego łososia, który uważany jest za idealne źródło zdrowych tłuszczy. W praktyce sandacz jest znacznie lepszy. Poza wartościami odżywczymi sandacz ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od naszych preferencji kulinarnych czy okazji. Dlatego zawsze warto mieć, choć kilka zamrożonych w zamrażalniku filetów.