Śledzie są smakołykiem, po który z chęcią sięgnie niejeden smakosz. Dodając do ryby bogaty w rzodkiewkę i szczypiorek sos na bazie śmietany, stworzycie niezwykle lekką kompozycję, której mało kto się oprze. Zróbcie od razu podwójną porcję — wiosenna odsłona śledzia znika z talerzy ekspresowo. Śledzie przygotować można na wiele sposobów. Jeśli próbowaliście już sałatki z buraczkami, koniecznie sprawdźcie, jak smakują z innym sezonowym dodatkiem. Chrupiąca rzodkiewka i szczypiorek dodadzą rybie charakteru. Danie z pewnością skradnie serce niejednego amatora rybnego rarytasu. Spróbujecie?
Zmywarka jest sprzętem, dzięki któremu mamy czyste naczynia. Poznajcie jednak ukrytą funkcję zmywarki. Nie każdy bowiem wie, co jeszcze to urządzenie potrafi. Z pewnością wielu z was będzie zaskoczonych faktem, że zmywarka może wam czasami zastąpić kuchenkę. Ciekawe, prawda?Zmywarki na stałe zagościły w naszych kuchniach. Pozwalają nam zaoszczędzić czas potrzebny na zmywanie naczyń. Okazuje się też, że działają bardziej ekonomicznie, niż my, gdy zmywamy ręcznie. Można jeszcze bardziej zwiększyć ich ekonomiczność, wykorzystując je do innych zadań. Jakich?
Jak grillować rybę na majówkę i nie tylko? Wyjaśniamy krok po kroku, bo niestety wystarczy chwila nieuwagi, a ryba rozpadnie się na kawałki. Należy też wystrzegać się jednego błędu, a mianowicie nie należy piec na ruszcie ryb głęboko mrożonych. Lepiej wybierać świeżo złowione sztuki lub ryby chłodzone. Grillowanie ryb nie jest z pewnością tak powszechne, jak grillowanie mięs, jednak naprawdę warto po nie sięgnąć. Ryby są lżejsze dla naszego żołądka, a dostarczają mnóstwa wartościowych składników. Stanowią też doskonałą odmianę smakową. Jednak grillowanie ryb potrafi przysporzyć wielu problemów. Ich delikatne mięso często się bowiem rozpada, a po upieczeniu może być twarde i suche. Czyli zupełnie inne, niż tego oczekujemy. Dlatego podpowiemy wam, na co zwrócić uwagę, by grillowana ryba wyszła, jak należy.
Ryba smażona bez panierki to pomysł na szybki, zdrowy i wyśmienity obiad dla całej rodziny. Filety przygotujesz w kilka minut, a dzięki jednej, niezwykłej przyprawie, będą miały doskonały smak. Poznaj posty przepis na obłędnie pyszną, smażoną rybę bez panierki.Ryba bez panierki to świetny pomysł na rodzinny obiad. Filety smażone na niewielkiej ilości oleju bez dodatku jajka, mąki i bułki tartej są mało kaloryczne i przede wszystkim zdrowe. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co cierpią na niedobory istotnych dla organizmu kwasów omega-3, które między innymi wpływają na wzrok, pamięć i koncentrację.Filety, np. z dorsza, podaję z różnymi dodatkami, w zależności od tego, na co akurat mam ochotę. Ryba świetnie smakuje z frytkami z piekarnika, ziemniakami, batatami. Całe danie uzupełniam sałatką ze świeżych warzyw lub surówką z kiszonej kapusty, jest prosto, ale pysznie.Rybę zawsze doprawiam wyłącznie pieprzem cytrynowym. To mieszanka wielu przypraw, między innymi soli, pieprzu, skórki cytrynowej, czosnku i kurkumy, która świetnie sprawdza się właśnie do ryb, białego mięsa i owoców morza. Smażone filety bez panierki podaję również z cytryną pokrojoną w ćwiartki, której sok dodatkowo podbija smak całego dania.
Co może być hitem tej majówki? Nie wykluczone, że stanie się nim aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jego doskonałego smaku jest ziołowo-cytrynowy farsz. Ryba dzięki niemu jest wyrazista i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę. Na ruszcie grilla dość rzadko kładziemy ryby. A szkoda, bo są o wiele zdrowsze niż mięso, a równie pożywne. Do grillowania doskonale nadają się filety, dzwonka i rybne tuszki. I dziś właśnie zgrillujemy z wami wypatroszone pstrągi. Zobaczcie, czym je nadziać, by nabrały wyśmienitego smaku.
Sprawdźcie, jak smażyć rybę, żeby nie miała nieprzyjemnego zapachu. Mamy kilka praktycznych wskazówek, dzięki którym szybko uporasz się nielubianym problemem. Możesz na przykład na patelnię obok smażonej ryby położyć plasterki cytryny, które wchłoną niemiłą woń. Poznajcie też inne sprawdzone triki.Ryby mogą mieć mniej lub bardziej wyrazisty zapach. Zależy to od ich gatunku, wody, z której pochodzą i świeżości. Świeże ryby pachną dość łagodnie, im ryba jest dłużej przechowywana, tym jej zapach robi się wyraźniejszy. Ryby są smaczne i zdrowe. Nie przepadamy jednak za ich przyrządzaniem, bo zwykle towarzyszy temu nieprzyjemny zapach. Zwłaszcza jeśli rybę smażymy, bo wysoka temperatura intensyfikuje aromat. Niemiła woń potrafi wtedy wypełnić cały dom i utrzymywać się w nim przez kilka godzin. Jak temu zapobiec?
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i serkiem śmietanowym to świetny pomysł na wykwintną przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Danie jest idealne na kolację, zwykłą przekąskę, a także na większe uroczystości. Poznaj przepis na roladę szpinakową z wędzonym łososiem.Rolada ze świeżego szpinaku, jajek, łososia i serka kanapkowego jest prosta w przygotowaniu, a jej wygląd i smak za każdym razem spotykają się z wieloma komplementami ze strony rodziny i gości. Szpinak doskonale komponuje się z wędzoną rybą, rolada jest więc przepyszna.Danie podaję głównie jako przystawkę na spotkania w większym gronie, a także jako główną część kolacji. Rolada rewelacyjnie sprawdza się również podczas świąt, wychodzi za każdym razem.Aby rulon szpinakowy był puszysty i delikatny jednocześnie, koniecznie dodaj do masy przesianą mąkę i ubitą pianę z białek. Szpinak będzie wtedy również bardziej elastyczny i łatwiej zawiniesz roladę, bez ryzyka popękania i rozwarstwienia dania.
Sałatka wielkanocna z łososiem to pomysł na pyszne, wiosenne danie, idealne na kolację lub zimną płytę. Sałatka jest lekka, świeża, kolorowa, a sos na bazie octu balsamicznego i miodu nadaje jej niezwykły smak. Poznaj przepis na wyśmienitą sałatkę wielkanocną z łososiem.Wędzony łosoś jest rybą, która doskonale nadaje się do sałatek i kanapek. Jest delikatny i bardzo aromatyczny jednocześnie. Mięso z łososia podane ze szpinakiem i świeżymi warzywami w towarzystwie sosu to genialne połączenie.Sałatka z łososiem jest idealna na Wielkanoc, a także na inne ważne święta, przyjęcia rodzinne, czy zwykłą kolację lub lunch. Danie jest tak smaczne, że można jeść je bez przerwy. Jajka na twardo zawsze gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odejdą od białek, a jajka będą wyglądać estetycznie.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajka na twardo i z czym jeszcze je podawać.
Soczysta ryba smażona nie musi wcale być rzadkością. Wystarczy odpowiednio dobrać czas obróbki na patelni i na początku podgrzewać mięso na dość mocnym ogniu, by po przyrządzeniu wprost rozpływało się w ustach. Skorzystajcie z naszych rad, a już zawsze się uda. Ryby są źródłem wielu cennych składników i warto po nie sięgać, nawet jeśli zamierzamy je usmażyć. Odpowiednia obróbka na patelni sprawi, że zachowają swoje walory prozdrowotne i będę niezwykle smaczne. Dowiedzcie się co zrobić, by uzyskać najlepsze efekty.
Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Posmarujcie nią kromki pieczywa, a przypomnicie sobie smak sprzed lat. Ta prosta, kultowa pasta znana z czasów PRL-u zachwyci także i dziś, a przygotujecie ją w 5 minut. Pasty na pieczywo są doskonałą odmianą od klasycznych wędlin i serów. Posmarowane nimi chleb czy bułka smakują wyśmienicie i są bardzo pożywne. Wszak do ich przygotowania wykorzystujemy kilka składników. Mogą to być ugotowane jajka, twaróg, ryba wędzona lub z puszki. Dopełnieniem całości może być majonez, musztarda, zielenina i przyprawy.
Co przygotować na obiad? A może wyborne kotlety rybne? To niewątpliwa konkurencja dla mielonych i schabowych. Kotlety rybne wyróżniają się jednak lekką konsystencją i niepowtarzalnym smakiem. Możesz je podać z ziemniakami lub z frytkami i z dużą porcją surówki.Najpopularniejsze na naszych stołach są kotlety schabowe i mielone. Jednak jedzone zbyt często każdemu mogą się znudzić, a poza tym mięsa nie powinniśmy jeść codziennie. Na szczęście wielbiciele kotletów mogą je przygotować także z innych składników, na przykład z filetów rybnych. To będzie prawdziwa odmiana smakowa.
Co przygotować na obiad? Nasza propozycja to ryba pieczona w śmietanie siostry Anastazji. Danie wychodzi idealnie soczyste, smaczne i sycące. Z pewnością posmakuje całej rodzinie. Podajcie do niego ziemniaki lub ryż, a także dużą porcję surówki. Jeśli chodzi o rybę obiadową, w naszej kuchni przeważa jej wersja smażona. Jednak o wiele lżejsza i zdrowsza jest ryba z piekarnika. Właśnie taką poleca siostra Anastazja. Zapieka ją pod śmietaną, dzięki czemu danie jest soczyste i aksamitne w smaku.
W czasie świąt i przygotowań do nich wykorzystuje się praktycznie całego karpia - szkoda bowiem marnować smaczne mięso. Niestety z głów i ogonów ciężko sporządzić coś pysznego, lecz my mamy doskonałe rozwiązanie. Dzisiaj prezentujemy recepturę na zupę z głowy i ogona karpia, która jest wyjątkowo pyszna i aromatyczna. Karp to typowo świąteczna ryba i Polacy kupują jej ogromne ilości przez cały grudzień. Z jej mięsa gotują galarety, smażone filety czy pieczone medaliony. Z całej ryby pozostają jednak resztki, czyli głowy i ogony, na które większość z nas nie ma żadnego pomysłu. Dobrym rozwiązaniem na spożytkowanie tych resztek jest zrobienie wspaniale pachnącej zupy, która jest doskonale znana przez naszych rodziców i dziadków. Na bazie poniższej zupy rybnej można przygotować również wiele innych pysznych dań, które wymagają dodania rybnego wywaru.
Pstrąg to bardzo wdzięczna ryba występująca w wielu popularnych polskich przepisach. Dziś prezentujemy propozycję z dodatkiem masła i czosnku, które nadadzą jej doskonały smak i aromat. Ryba wygląda zachęcająco i może urozmaicić każdy obiad czy kolację, a dzięki pieczeniu zachowa swoje cenne wartości odżywcze.
Jeżeli znajdujemy się w sytuacji, w której spodziewamy się gości, a mamy w lodówce kilka łatwo dostępnych składników – podajmy na stół przepyszne roladki z tortilli. Przekąska jest idealna na domówki i wszelkiego rodzaju spotkania, a nawet romantyczne wieczory we dwoje.
Na bazie kulinarnych eksperymentów z makaronem powstał makaron z wędzonym łososiem w pysznym sosie śmietanowym. Proste składniki, które z łatwością możemy dostać w okolicznych sklepach, pomogą nam wyczarować danie, które z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub jako posiłek na romantyczną kolację. Wędzony łosoś jest uważany jako towar wykwintny, a jego popularność dopiero stopniowo wzrasta. Z pewnością wybranek lub wybranka naszego serca doceni kunszt przygotowania makaronu w morskiej aranżacji.
Ryba po grecku, to tradycyjne danie kuchni Polskiej. Co dziwne, jej nazwa jest myląca, gdyż ryba po grecku nie wywodzi się wcale z Grecji. Tak naprawdę, jeśli zapytać mieszkańca tamtych stron, czy zna tę potrawę, podrapie się po głowie z zakłopotaniem. Prawdopodobnie nazwa wzięła się od skojarzenia ze sposobem podawania śródziemnomorskich przystawek. W tamtym rejonie Europy, świeże ryby są częścią obowiązkową każdego posiłku, a warzywa podduszone na oliwie są stałym elementem menu. Z tego wynika, że możemy być dumni i bez obaw włączyć rybę po grecku do panteonu naszych rodzimych przysmaków. Szczególnie że w niektórych regionach Polski, tak przyrządzona ryba jest jednym z dań serwowanych na wigilijnym stole lub podawanych w pierwszy dzień świąt.
Łosoś – w sosie koperkowym, z makaronem, w sałatce i na przystawkęSoczyste, różowo-pomarańczowe mięso o wyrazistym smaku to coś, co wyróżnia łososia na tle innych ryb. Jego walory smakowe doceniane są przez mistrzów kuchni. Z łososiem doskonale komponuje się cytryna – jak zresztą z każdym rybim mięsem – a także koperek, rozmaryn i kolendra. Istnieje naprawdę wiele możliwości przygotowania łososia. Przykładowe z nich to makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, sałatka z łososiem, fetą i koperkiem, jajka faszerowane z łososiem na przystawkę czy pizza z łososiem, oliwkami i kaparami. My dzisiaj prezentujemy jedno z najpopularniejszych dań z łososiem w roli głównej, czyli pieczonego łososia z sosem koperkowym. Dzięki pieczeniu ryba ma szansę zachować więcej swoich cennych wartości niż przy smażeniu czy gotowaniu. Równie zdrową alternatywą jest przygotowanie łososia na parze.Dlaczego warto jeść łososia, nie tylko w sosie koperkowym?Łosoś nie tylko zachwyca nas delikatnym, aksamitnym mięsem, lecz także swoimi wartościami odżywczymi. Warto od razu zaznaczyć, że najcenniejsze witaminy i minerały mają w sobie tłuste ryby, a oprócz łososia należy do nich również makrela, węgorz, śledź czy ryba maślana. To właśnie w nich znajdziemy cenne kwasy omega-3, które wspomagają pracę naszego mózgu i serca, działają antynowotworowo, korzystnie wpływają na wzrok i skórę oraz przeciwdziałają alergii. W łososiu znajdziemy astaksantynę, czyli przeciwutleniacz nadający mu charakterystyczną barwę, a także obniżający cholesterol. Łosoś jest znakomitym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, D i E. Oprócz tego zawiera takie pierwiastki jak cynk i selen, które chronią nas przed wirusami i bakteriami oraz m.in. potas i jod. Dzięki dużej zawartości białka łosoś na długo daje uczucie sytości, przyspiesza metabolizm, a w efekcie pomaga nam utrzymać linię. Chyba już wiesz, dlaczego warto jeść łososia. Teraz przekonaj się, że szparagi tworzą z łososiem niepowtarzalny duet.Zjedz łososia w koperkowym sosie ze szparagami!Umówmy się: zapiekany łosoś w sosie koperkowym jest sam w sobie bardzo dobry. Zasługuje jednak na równie smaczne i zdrowe dodatki. My proponujemy szparagi, czyli niskokaloryczne warzywa o charakterystycznym, podłużnym kształcie. Mimo niepozornego wyglądu szparagi zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Należy do nich przede wszystkim kwas foliowy, czyli witamina B9, który odpowiada za prawidłowy podział komórek, a tym samym kondycję całego naszego organizmu. Oprócz tego w szparagach znajdziemy błonnik, usprawniający procesy trawienne i regulujący pracę jelit. Ugotuj do tego młode ziemniaczki i gotowe!Przepis na łososia z sosem koperkowySkładniki:400 g filetu z łososia1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka przyprawy do rybsól, pieprzolej roślinny Sos koperkowy: 200 g jogurtu greckiego3 łyżki śmietany 18%1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnku1 łyżeczka soku z cytrynysól, pieprzDodatkowo:pęczek zielonych szparagówcukier, sólPrzygotowanie:Opłucz łososia i osusz. Pozbaw filet skóry i ewentualnych ości. Dopraw go łyżeczką przyprawy do ryb, odrobiną soli, pieprzu i łyżką soku z cytryny. Włóż do natłuszczonego olejem naczynia żaroodpornego.Przygotuj sos koperkowy. W tym celu wymieszaj w miseczce jogurt grecki ze śmietaną. Opłucz koperek, posiekaj i dodaj do miseczki. Dodaj również przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, sól i pieprz. Zalej rybę sosem koperkowym. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz łososia około 20 minut bez przykrycia.W międzyczasie ugotuj szparagi. Oderwij końcówki szparagów, obierz i przepłucz w zimnej wodzie. Do wysokiego garnka wlej wodę i włóż szparagi główkami do góry. Gdy woda się zagotuje, dodaj pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Gotuj je przez około 15 minut. Uważaj, żeby nie były zbyt miękkie.Pieczonego łososia w sosie koperkowym podawaj razem ze szparagami i młodymi ziemniaczkami. Smacznego!undefinedundefined
Kiedy robimy śledzie z jabłkiem i musztardą francuską, warto przemyśleć ilość dodawanych przypraw. Musimy wiedzieć, że śledzie same z siebie są słone, dlatego najlepiej zrezygnować z soli. Pamiętajmy, że również musztarda francuska jest lekko słona. Dobrze więc, aby przystawka ta nie była przesolona, ponieważ będzie się to wówczas kłóciło ze słodkim smakiem jabłek. Zdecydowanie najlepiej w przypadku śledzi z jabłkiem i musztardą francuską sprawdzi się zwykły czarny pieprz.Śledzie z jabłkiem i musztardą francuską.
Święta Bożego Narodzenia bez karpia dla wielu Polaków są nieudane, dlatego dzisiaj prezentujemy metodę na uzyskanie wyjątkowo chrupiącej skórki podczas smażenia. Trikiem jest oczywiście obtoczenie mięsa w mące przed wyłożeniem na patelnię. Tak przygotowany karp będzie soczysty i delikatny w środku, a z zewnątrz zachwyci chrupiącą panierką. Smażony karp jest prawdopodobnie najpopularniejszym sposobem podania tej ryby. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso z charakterystyczną chrupiącą skórką bardzo ciężko ominąć podczas wigilijnej biesiady - jest zwyczajnie zbyt smaczne. Obtoczenie ryby w mące należy przeprowadzić bezpośrednio przed smażeniem. Jeśli dzwonki lub filety zbyt długo poleżą po obtoczeniu, panierka może odpaść podczas gotowania. Warto także pamiętać o wymoczeniu karpia w mleku, które wyciągnie z niego specyficzny aromat mułu odrzucający mnóstwo osób.
Ryby są bogate w wiele cennych składników odżywczych i warto po nie sięgać. Smaczne będą jednak tylko wtedy, gdy ich mięso będzie soczyste i aromatyczne. Jednym ze sposobów, który pozwala uzyskać wyjątkowo delikatną konsystencję ryby, jest pieczenie jej w folii. Wystarczy zawinąć filet wraz z dodatkami i włożyć do pieca. Efekty pozytywnie was zaskoczą. Zbyt sucha ryba nikomu nie będzie smakowała. Aby uniknąć kulinarnej wpadki, warto pamiętać o kilku zasadach, które umożliwią nam wydobycie z tego produktu maksimum smaku. Dzięki nim przyrządzanie ryb zawsze zakończy się satysfakcjonującym posiłkiem.
Wszystko wokół drożeje. W górę pójdą też ceny łososia. Dlatego polecamy tańsze i zdrowe, a nieraz nawet zdrowsze alternatywy dla tej lubianej ryby. Choć łosoś smakuje niemal wszystkim, to inne ryby też są pyszne, a także zawierają wartościowe składniki.Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, co wynika z ich wysokich cen i z naszych przyzwyczajeń. Częściej przyrządzamy na obiad mięso, bo jest łatwiej dostępne, bardziej sycące i zwykle też tańsze. Ostatnie podwyżki ryb, a zwłaszcza łososia, z pewnością nie zachęcą nas do sięgania po ryby częściej. Na szczęście łososia można zastąpić innymi gatunkami ryb.
Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach. Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury. Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.
Jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowe śniadanie, nie tylko na Wielkanoc. Jajka z tuńczykiem, oliwkami, pomidorami i czerwoną cebulką to świetny smak i doskonałe źródło energii. Poznaj przepis na jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami.Tuńczyk z pomidorami suszonymi, oliwkami, jajkami i cebulką to świetne połączenie, z którego przygotujesz sałatkę, pastę kanapkową lub właśnie jajka faszerowane. Jajka wyglądają zjawiskowo, sprawdzą się więc zarówno na pożywne śniadanie, jak i na wielkanocny stół.Jajka gotuj w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki łatwo odchodzą od białek, a ugotowane jajka wyglądają bardzo estetycznie. Jajka gotuj przez 8- 10 minut od momentu wrzenia, wtedy będą idealnie ścięte.Do farszu najlepiej sprawdzi się tuńczyk w sosie własnym, ponieważ nie jest tak tłusty i intensywny. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej oliwę z suszonych pomidorów, która jest bardzo aromatyczna i ma doskonały smak.Jeśli szukasz pomysłu na wyśmienite śniadanie, które doda Ci energii z rana- tu poznasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem.
Ryba jest jednym ze zdrowszych wyborów w naszej diecie. Świeże mięso wysokiej jakości łatwo zepsuć, dodając przyprawy w nieodpowiednim momencie. Solenie ryby powinno odbywać się na chwilę przed smażeniem lub pieczeniem. Tylko ten sposób zagwarantuje nam soczystość mięsa. Po ryby warto regularnie sięgać. Podpowiadaliśmy wam już jakie gatunki wybierać, by zapewnić sobie maksimum korzyści. Radziliśmy też jakie surówki będą do rybnych dań najlepsze. Teraz czas na garść wskazówek dotyczących przyprawiania.