Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Kotlety z karpia Karola Okrasy
29.12.2021 01:00 Kotlety z karpia według Karola Okrasy

Kotlety z karpia Karola Okrasy to pomysł na wyśmienite, rybne kotlety w nieco innym wydaniu. Majeranek i suszona żurawina sprawią, że kotlety błyskawicznie znikną z talerzy. Sprawdź, jak przygotować kotlety z karpia Karola Okrasy.Kotlety rybne to tradycyjna potrawa wigilijna, którą przygotowuję nie tylko w święta. Słodki karp doprawiony solą, pieprzem, majerankiem i suszoną żurawiną smakuje wybornie i dlatego też często pojawia się na moim stole, kiedy mam ochotę na lekki, rybny obiad. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju roślinnym lub maśle klarowanym, dzięki czemu panierka nie przyklei się do patelni. Kotlety możesz przygotować z surowej ryby lub wykorzystać karpia, który został z poprzedniego obiadu. Karp jest rybą słodkowodną o niezwykłym smaku, jednak nie każdy jest jego zwolennikiem. Jeśli chcesz pozbyć się "mułowego" posmaku, przed mieleniem namocz surowego karpia w 2 szklankach mleka z dodatkiem 2 łyżeczek wody i odstaw na kilka godzin.Z karpia przygotujesz również pyszną galaretę. Tu poznasz przepis na karpia w galarecie z warzywami i zielonym groszkiem.

pieczony łosoś
28.12.2021 01:00 Najgorszy błąd przy podgrzewaniu łososia - przez niego jest suchy i niesmaczny

Łosoś jest rybą, po którą chętnie sięgamy przy okazji świąt i uroczystości. Cieszy się powodzeniem, bo jej delikatne mięso nie ma ości i jest bardzo soczyste. Problem pojawia się, jednak gdy upieczoną rybę odgrzewamy. Zobacz, jaki najgorszy błąd popełniamy przy podgrzewaniu łososia. Przez niego ryba jest sucha i niesmaczna. Każda potrawa jest niewątpliwie najsmaczniejsza od razu po przyrządzeniu. Zachowuje wtedy pełny smak i aromat. Czasami jednak zdarza się, że czegoś przygotujemy za dużo. Pozostałe porcje potrawy odgrzewamy następnego dnia, bo przecież wciąż są świeże i smaczne. Jak się okazuje, przy odgrzewaniu możemy popełnić błąd, który sprawi, że danie straci swą soczystość. Jest to szczególnie zauważalne w przypadku łososia i innych ryb. Ich mięso jest bowiem delikatne i nie znosi przegrzania. Wtedy traci soki, a białko mięsa zbyt mocno się ścina.

Zupa rybna z łososia
28.12.2021 01:00 Zupa rybna z łososia

Zupa rybna z łososia to pomysł na szybką i prostą zupę, którą ugotujesz na bulionie warzywnym. Zupa ma świetny smak z wyczuwalną nutą kopru, śmietany i cytryny. Delikatny łosoś gotowany w wywarze jest niezwykle aromatyczny i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na zupę rybną z łososia.Zupy rybne są pyszne, jednak ich przygotowanie zajmuje zwykle wiele czasu i jest dość kłopotliwe. Musimy ugotować bulion na rybich resztach, łbach i ogonach, przecedzać, gotować kolejny raz. Zupę rybną z łososia ugotujesz wyłącznie na wywarze warzywnym, możesz wykorzystać także rosół.Zupa rybna z łososia to jedna z delikatniejszych zup rybnych, jest lekko słodka, niezwykle aromatyczna i smaczna. Łosoś doprawiony liściem laurowym, zielem angielskim, koperkiem, śmietaną i cytryną nabiera genialnego smaku, a gotowany w bulionie jest tak delikatny, że aż rozpływa się w ustach. Zupa z łososia i dorsza to moje ulubione zupy rybne. Są proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Tu poznasz przepis na pyszną zupę rybną z dorsza, idealną w chłodne, zimowe dni.

Śledzie z cebulką i rodzynkami
28.12.2021 01:00 Stworzone na Sylwestra, śledziki z rodzynkami i cebulą

Śledzie na słodko są miłą odmianą od ryb w wyrazistych marynatach i pełnych charakteru sosach na bazie majonezu. Karmelizowana cebulka doskonale łączy się ze smakiem rodzynek i daktyli. Razem tworzą wyjątkowe trio, które przyjemnie kontrastuje z lekko słonym mięsem. Spróbujcie koniecznie. Wielu już było u nas pomysłów na śledzie. Niektóre z nich takie jak sałatka warstwowa czy śledź curry zrobią furorę na imprezach. Słodka wersja tej ryby również sprawdzi się na spotkania w gronie znajomych. Goście będą prosić o dokładkę.

Ewa Wachowicz, paprykarz
27.12.2021 01:00 Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz

Jeśli zostało ci trochę wigilijnego karpia, mamy dla ciebie smaczną propozycję. Przygotuj paprykarz z karpia według przepisu Ewy Wachowicz. W ten sposób nadasz rybie drugie życie i zamienisz ją w zupełnie nowe, pyszne danie. Koniecznie wykorzystaj ten pomysł, a będziesz do niego wracać.Smażony karp wigilijny to pyszne danie. Jednak najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przyrządzony. A, że w czasie wieczerzy mamy suto zastawiony stół, wiele potraw zostaje. Co więc zrobić z nadmiarem ryby, by nic się nie zmarnowało? Ewa Wachowicz ma na nią pyszny sposób. Przygotowuje z karpia doskonały paprykarz, który jest idealny do smarowania pieczywa. Ta pasta świetnie smakuje podana na ciepło i na zimno.

Mrożenie wigilijnego karpia
26.12.2021 01:00 Czy smażonego karpia można mrozić?

Karp jeszcze w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Nierzadko przygotowujemy go w zbyt dużej ilości. Nadmiar świątecznego jedzenia zwykle można zamrozić. Okazuje się, że jeśli usuniemy z ryby panierkę, przechowanie jej w chłodzie również będzie możliwe. Po świątecznej wieczerzy często zostaje sporo jedzenia. W kolejnych dniach staramy się dojeść ulubione potrawy. Nie zawsze jednak się to udaje. Podpowiadaliśmy wam już, jak długo można przechowywać tradycyjne dania i wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej nie trzymać ich na balkonie. Teraz radzimy jak poradzić sobie z wigilijnym karpiem.

Projekt bez tytułu - 2021-12-25T183004.585
25.12.2021 01:00 Pyszna, idealna na święta sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa to klasyka, którą zawsze można znaleźć na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Wersji tej potrawy jest wyjątkowo dużo i czasem ciężko się na którąś zdecydować. Poniżej zdradzamy przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i ogórkiem, co nadaje całości chrupkości i orzeźwienia. Sałatka śledziowa jest jednym z najprostszych sposobów przygotowania śledzi do świąt. Nie ma bowiem potrzeby żadnego marynowania czy gotowania - konieczne jest jedynie krojenie wszystkich składników. Jeśli chcesz, żeby sałatka miała delikatniejszy smak, a same śledzie wręcz rozpływały się w ustach, zamiast zwykłych płatów kup matiasy. Matias jest młodym śledziem, który zarówno w smaku, jak i teksturze jest wyjątkowo łagodny.

Śledzie na talerzu z cebulką i ogórkiem
24.12.2021 01:00 Czym różni się śledź od matiasa?

Wielu z nas może nie zdawać sobie sprawy z różnic między śledziami i matiasami. Często w ferworze świątecznych przygotowań sięgamy po to, co znajdziemy w sklepie. Tymczasem różnica między tymi produktami jest kolosalna. Nie z każdych śledzi przyrządzimy pyszną sałatkę poznańską. Część z nich nie sprawdzi się tez do zrobienia śledzia pod pierzynką. Przed zakupem ryby do przygotowania świątecznych potraw warto poczytać, czym się charakteryzują wybrane przez nas produkty. W ten sposób unikniemy błędów w sztuce kulinarnej.

Wigilijny stół
24.12.2021 01:00 Zaskakujące regionalne potrawy z różnych części Polski

Wigilijna kolacja już gotowa? Sprawdźcie jakie dania jada się w innych częściach Polski. Na południu kraju podaje się na przykład chleb z czosnkiem. Innym nietypowym zwyczajem jest też spożywanie opłatka z miodem kultywowane do dziś na Podhalu czy Lubelszczyźnie.W wielu rejonach wspomniane już dwa specjały pojawiały się równocześnie i to one — nie pierwsza gwiazdka — były sygnałem do startu uroczystej kolacji. Chleb pojawiał się na wigilijnych stołach z intencją, by nie zabrakło go również w kolejnym roku.Etnografowie przypuszczają też, że jabłko, które pojawiało się na wieczerzy, było symbolem stworzenia świata. Niektórzy są zdania, że to ono zapoczątkowało zwyczaj dzielenia się i po prostu zostało wyparte przez opłatek. Czym jeszcze zaskakują Polacy z różnych stron?

Catering wigilijny Magdy Gessler — recenzja
24.12.2021 01:00 YouTuber ocenił catering wigilijny Gessler

Świąteczne cateringi oferowane są przez wiele lokali. Proponuje je również Magda Gessler. YouTuber "Sprawdzam Jak" postanowił zrecenzować danie gwiazdy Kuchennych Rewolucji. Czy coś go zaskoczyło? Jakie danie uznał za najsmaczniejsze? Niektórzy nie wyobrażają sobie zamawiania świątecznych dań. Może wynikać to z obaw o jakość potraw czy ich smak. Nierzadko powodem takiej decyzji są też koszty. Za wigilijne potrawy Magdy Gessler nie płaci się mało. Czy są warte swojej ceny? Prowadzący kanał "Sprawdzam Jak" podzielił się swoją opinią na ich temat.

Odgrzewanie świątecznego karpia
24.12.2021 01:00 Jak odgrzać smażonego karpia, aby nie stracił smaku?

W wielu domach karp mimo wszystko zagości na stole wigilijnym. Jeśli uda wam się zrobić zbyt dużo porcji, pamiętajcie, że danie możecie odgrzać następnego dnia. Podpowiadamy jak zrobić to szybko i tak, aby zachowało, jak najwięcej smaku. Karp nie kosztował w tym roku mało. Warto zadbać o to, by — jeśli jakimś cudem udało nam się go znów zrobić zbyt dużo — nie zmarnować ani kęsa. Jeśli przyrządziliśmy go dobrze, odgrzewanie nie powinno zaszkodzić panierce. Sprawdźcie jak skutecznie podgrzać tę potrawę.

Ryba po grecku
23.12.2021 01:00 Jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku?

Ryba po grecku jest bardzo ważną świąteczną potrawą, której brak na wigilijnym stole może być dużą stratą. Wiele osób zastanawia się, jaka ryba jest najlepsza do przygotowania tego dania. Polecamy wybierać zawsze chude gatunki ryb, ponieważ całość duszona jest z dużą ilością tłuszczu - dodatkowy tłuszcz z mięsa nie jest już potrzebny. Ryba po grecku, choć tak naprawdę z samą Grecją nie ma nic wspólnego poza nazwą, jest typowo polską potrawą. Zwykle podaje się ją w czasie świąt Bożego Narodzenia, choć niektórzy lubią ją tak bardzo, że sporządzają ją bez żadnej okazji. Zagadnieniem sprawiającym dużo kłopotu kucharzom amatorom jest odpowiedni dobór rodzaju ryby, którą pokrywa się duszonymi warzywami. Jeśli więc nie jesteś pewien i cały czas nie kupiłeś żadnej ryby, niżej zdradzamy, jaki wybór jest najlepszy i najsmaczniejszy.

Karp na targowisku — ceny
23.12.2021 01:00 Wysokie ceny karpi w Warszawie

Karp jest obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji dla wielu smakoszy. W tym roku ceny tego wyrobu osiągają jednak zatrważającą wysokość. W Warszawie za kilogram filetu z tej ryby zapłacimy nawet 65 złotych. O cenach tak niskich, jak na zdjęciu do tego artykułu, możemy w tym roku zapomnieć. Tyle karpie kosztowały przed pandemią. Teraz przyjdzie nam za nie zapłacić o wiele więcej. Być może ten fakt stanie się początkiem końca peerelowskiej tradycji jedzenia tej ryby.

Śledzie w słoiku
23.12.2021 01:00 W czym moczyć śledzie, aby pozbyć się ich zbyt słonego smaku?

Wigilijne dania ze śledziami są cenione przez wielu smakoszy. Namaczanie ryby to proces czasochłonny, lecz znacząco podnoszący walory smakowe tych potraw. Podpowiadamy jak przeprowadzić ten proces tak, aby rezultaty zachwyciły nawet najbardziej wybrednych gości.Przygotowanie potrawy ze śledzi wymaga zazwyczaj nieco pracy jeszcze przed rozpoczęciem mieszania składników. Chcąc zrobić śledzie w jogurcie czy z sosem porowym, musimy się liczyć z tym, że niestety spędzimy w kuchni parę chwil, płucząc rybę z soli.

Karp w galarecie
23.12.2021 01:00 Babciny przepis na karpia w galarecie

Kolejnym klasycznym przepisem wigilijnym jest karp w galarecie, który zawsze najlepiej smakuje, jeśli wykonany został wedle babcinych porad. Fani zimnych nóżek doceniają smak ryby w galarecie, a także jej konsystencji. Przygotowanie wcale nie jest zbyt skomplikowane i wystarczy odrobina cierpliwości, aby móc cieszyć się pysznym daniem. Karp w galarecie nie tylko doskonale smakuje, lecz również przepięknie wygląda. Mieszanka kolorowych warzyw, lśniącej galarety oraz delikatnego mięsa są idealnym połączeniem. Jeśli chcesz, aby galareta smakowała jeszcze lepiej, nie zapomnij o tradycyjnym składniku. Mowa oczywiście o occie, który swoją kwaśnością kontrastuje ze słodyczą i słonością galarety. Ocet pogłębia smak całej potrawy, a także wyciąga na wierzch niuanse, których inaczej nie dałoby się wyczuć.

Karp w galarecie wigilijny
23.12.2021 01:00 Karp w galarecie wigilijny - kultowy przepis

Wigilijny karp w galarecie to jedna z tradycyjnych potraw podczas uroczystej kolacji. Kawałki karpia zalana esencjonalnym wywarem warzywnym z groszkiem i jajkiem to wyśmienite danie postne, które posmakuje wszystkim gościom. Poznaj sprawdzony przepis na karpia w galarecie wigilijnego.Galareta będzie miała najlepszy smak, kiedy przygotujesz ją z mocnego wywaru warzywnego, do którego dodasz głowę i ogon karpia. W ten sposób ugotujesz doskonałą bazę do dania. Wywar rybno-warzywny z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego będzie miał doskonały smak i wyjdzie za każdym razem.Kawałki karpia również obgotuj w wywarze, a całe danie przygotuj z groszkiem konserwowym, jajkiem gotowanym i natka pietruszki. Przed dodaniem żelatyny do wywaru namocz ją w odrobinie zimnej wody, następnie dokładnie wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej zupy. Wigilia nie może odbyć się bez karpia smażonego. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować najlepszego karpia wigilijnego przepisu Roberta Makłowicza.

Smażona ryba na patelni
23.12.2021 01:00 Jak pozbyć się z kuchni zapachu smażonej ryby?

Smażenie ryb zazwyczaj wiąże się z charakterystycznym zapachem rozchodzącym się po całej kuchni. Jeżeli nie mamy okapu — nic straconego. Istnieje kilka domowych sposobów na to, by powietrze było przyjemne w odbiorze. Planując przyrządzanie dań na patelni, warto zawczasu zapewnić sobie warunki, dzięki którym wykonanie ich będzie niej uciążliwe. Rybę można namoczyć w soku z cytryny, co nie tylko sprawi, że mniejsze ości znikną, ale też zmniejszy intensywność zapachu.

Tatar ze śledzia
23.12.2021 01:00 Przepyszny tatar ze śledzia. Idealna przekąska na Wigilię

Śledzie obok karpia są bardzo ważną częścią wigilijnego menu, dlatego warto znać wiele przepisów na ich przygotowanie. Jednym z nich może być pyszny tatar, który stanowi idealną przekąskę. Podając takie danie do stołu można mieć pewność, że goście będą mieli co jeść przez całą biesiadę. Niżej zdradzamy krok po kroku jak wykonać tatara ze śledzia. Klasycznie tatar robiony jest z surowego mięsa wołowego, typowo polędwicy lub ligawy, które sieka się na drobną kostkę i miesza z dodatkami, jak kapary, cebula, żółtko, musztarda czy marynowanymi grzybkami. Tym razem prezentujemy inną, świąteczną wersję. Tatar ze śledzia jest prostym sposobem na innowacyjne podanie tej, wydawałoby się, zwykłej ryby. Do tatara można wrzucić wiele składników, lecz my polecamy tradycyjny wybór. W taki sposób zawsze wykonuje się przekąskę o identycznym smaku, co z pewnością spodoba się twoim gościom.

Smażony karp
22.12.2021 01:00 Jak długo powinno się smażyć karpia?

Ulubioną świąteczną rybą Polaków jest bez wątpienia karp - między innymi dlatego, że można przygotować go na wiele sposobów. Najczęstszym jest zdecydowanie smażenie go na oleju. Karpia należy smażyć około 5-7 minut z każdej strony. Powyżej tego czasu mięso może stać się suche i niesmaczne. Karp przez większość czasu w roku rzadko kupowany jest przez amatorów rybnych smaków. Jego specyficzny, lekko mulasty posmak sprawia, że wiele osób podchodzi do niego niechętnie. Wszystko zmienia się jednak gdy Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem. Zarówno w prywatnych, jak i restauracyjnych kuchniach karp przygotowywany jest praktycznie przez cały grudzień. Można sporządzić z niego wiele różnych potraw - dzięki tak dużej różnorodności rybę tę może jeść ze smakiem każdy miłośnik wigilijnych przysmaków.

Śledzie
22.12.2021 01:00 Ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie?

Wiele osób decyduje się na przygotowanie świątecznych dań przed samą Wigilią - w taki sposób są w stanie wygodnie rozplanować plan działania. Jeśli zastanawiasz się, ile można przechowywać śledzie w lodówce, mamy dobre wieści. W zależności od metody ich przygotowania, czas ten może wynosić nawet kilka tygodni. Śledzie są bardzo ważną częścią menu w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Ich charakterystyczny smak oraz tekstura doskonale komponują się ze świeżym pieczywem, a także stanowią jedną z podstawowych świątecznych przekąsek. Śledzie można sporządzić z olejem, octem, śmietaną, majonezem czy zwykłą solą i to właśnie od tych dodatków zależy, ile ryba może być przechowywana w lodówce. Niżej wyjawiamy, który z nich pozwala na najdłuższą datę przydatności do spożycia.

Karp wigilijny
22.12.2021 01:00 Karp wigilijny - zdradzamy niezawodny przepis

Karp wigilijny to jedna z tradycyjnych potraw na świątecznym stole podczas uroczystej kolacji. Delikatne, soczyste dzwonki obtoczone w złocistej panierce smakują rewelacyjnie i co roku błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na karpia wigilijnego, soczystego i bez smaku mułu.Karp jest rybą słodkowodną, która pływa zaraz przy dnie, stąd jej charakterystyczny smak i zapach, często określany jako mulisty. Możesz jednak w prosty sposób pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu, mocząc karpia w zalewie z mleka, cytryny, majeranku i cukru, a karp wyjdzie soczysty i niezwykle delikatny w smaku. Karpia przed smażeniem obtocz kolejno w mące pszennej, jajku i bułce tartej, aby uzyskać złocistą, chrupiącą panierkę. Mięso zawsze smaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym, a po usmażeniu przełóż dzwonki na 10-15 minut na talerz, aby ryba odpoczęła przed podaniem. Na wigilijnym stole goszczą również inne gatunki ryb. W tym artykule dowiesz się, ile i jak smażyć dorsza, aby był soczysty i delikatny.

Ile smażyć łososia?
21.12.2021 01:00 Ile smażyć łososia?

Łosoś to wyjątkowo smaczna i zdrowa ryba. Jest delikatna, soczysta i doskonale łączy się z wieloma składnikami, tworząc pyszne i pożywne dania. Jak doprawić łososia przed smażeniem? Ile smażyć łososia?Łosoś to nie tylko wspaniały smak, to również źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, witaminy C, A, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku i innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Łososia wyjmij z lodówki pół godziny przed smażeniem, umyj i dokładnie ususz, następnie oprósz solą i pieprzem cytrynowym. Takie przygotowanie ryby w zupełności wystarczy, ponieważ ryba sama w sobie jest przepyszna. Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak ryby, przed smażeniem oprósz łososia posiekaną natką pietruszki, koperkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Możesz dodać również ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.Łosoś smażony doskonale smakuje podany z ryżem i sosem cytrynowym, kaparami i sosem maślanym, szparagami, lekką surówką ze świeżych warzyw. Po usmażeniu ryby, skrop ją delikatnie sokiem z limonki lub cytryny.Ryby powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu. W tym artkule dowiesz się, ile smażyć dorsza, aby był soczysty i delikatny.

Pasta z makreli
21.12.2021 01:00 Wyborna pasta kanapkowa z makreli, jajek i ogórka kiszonego

Pyszne smarowidło do pieczywa może sprawić, że na nowo pokochamy kanapki. Z serem czy wędliną są już nudne, bo jemy je dość często. Przygotujcie więc wyborną pastę kanapkową z makreli, jajek i ogórka kiszonego. Kwaśny składnik doda paście smaku i wyrazu. Domownicy będą zachwyceni. Pasta rybna należy do jednych z najsmaczniejszych i najzdrowszych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją z tłustej ryby, takiej jak wędzona makrela czy tuńczyk z puszki. Wraz z pastą dostarczamy organizmowi pełnowartościowego białka, a także witamin, soli mineralnych i cennych kwasów tłuszczowych. Gdy wzbogacimy pastę jajkiem i kiszonym ogórkiem, będzie jeszcze smaczniejsza i pożywniejsza. Czy na śniadanie trzeba czegoś więcej? No tak, dobrego chleba, bo wraz z nim pasta rybna smakuje najlepiej.

kotlety mielone
21.12.2021 01:00 Kotlety mielone ze śledziem - Karminadle z Górnego Śląska

Myślicie, że kotlety mielone nie mają przed wami żadnych tajemnic i niczym już was nie zaskoczą? Dzisiejszy przepis może nieco zmienić wasz pogląd. Zaserwujemy wam bowiem kotlety mielone ze śledziem. Są one znane na Górnym Śląsku pod nazwą karminadle, więc jego mieszkańców pewnie nie zaskoczymy. Jednak pozostali koniecznie powinni spróbować tej oryginalnej potrawy. Dodatek śledzi sprawi, że mielone mogą świetnie odnaleźć się w towarzystwie innych świątecznych potraw.Niektóre regionalne potrawy zna już cała Polska. Inne nie zyskały, aż tak dużej popularności, choć jak najbardziej na to zasługują. Do tej drugiej grupy należą właśnie karminadle. Bo i owszem, kochamy kotlety mielone, jednak połączenie ich ze śledziem brzmi mało zachęcająco. A tak naprawdę śledzia dodaje się do karminadli niedużo i zmielonego. Nie jest więc zbyt wyczuwalny w potrawie. Nadaje jej tylko wyrazu i sprawia, że nie trzeba już dodawać do mięsnej masy soli.

Śledzie z cebulą
21.12.2021 01:00 Najgorszy błąd podczas przygotowywania śledzi

Śledzie z cebulką mają wyjątkowy smak, który ceniony jest przez wielu fanów świątecznych dań. Niestety podczas ich przygotowywania łatwo o banalny błąd, który może całkowicie je zniszczyć. Chodzi o dodanie do ryby cebuli, która nie została wcześniej blanszowana. W takiej sytuacji warzywo nadaje daniu gorzkiego i nieprzyjemnie ostrego smaku. Śledzie z cebulą charakteryzuje mocny aromat, który zazwyczaj wywołuje silne emocje wśród biesiadników. Jedni kochają cebulowy i rybny zapach - inni gdy tylko go poczują, natychmiast zaczynają kręcić nosem. Oczywiście ostrość dania jest jego nieodzownym elementem, jednak można ją dostosować. Wystarczy zastosować szybko blanszować pokrojoną cebulę we wrzątku przed dodaniem jej do ryby. Zalewa się ją w tym celu gorącą wodą i płucze przez kilkadziesiąt sekund. W taki sposób związki siarki są wygotowywane i warzywo nabiera słodyczy i miękkości.

ryby
20.12.2021 01:00 Jakie ryby warto jeść?

Ryby, które goszczą na naszych stołach, odzwierciedlają ich dostępność w sklepach. Najczęściej więc przyrządzamy dorsza, pstrąga, łososia i śledzia. Jednak dobrze też sięgnąć po ryby z polskich jezior, rzek i mórz. Podpowiemy ci, jakie ryby warto jeść. Które zachwycą cię smakiem i jak je przyrządzić. Ryby należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Najwyżej są cenione tłuste ryby morskie, ze względu na wysoką zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Jednak tak naprawdę, dla urozmaicenia smakowego i żywieniowego, warto sięgać po różne gatunki ryb. Supermarkety nie oferują zwykle dużego wyboru ryb. Proponują te gatunki, które sprzedają się najlepiej. Jednak, jeśli wybierzesz się do sklepu rybnego, kupisz tam też mniej popularne gatunki. Idealną sytuację mają ci, którzy wędkują. Z jezior i rzek potrafią wyciągnąć bowiem najlepsze, bo świeże okazy.

śledź w  jogurcie
20.12.2021 01:00 Lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie

Jeśli marzycie o śledziu w śmietanie, ale jest dla was zbyt kaloryczny, mamy dobre rozwiązanie. Przygotujcie lekkie, nietłuste śledzie wigilijne w jogurcie. W ten sposób zaoszczędzicie nieco kalorii, a danie stanie się lżejsze dla żołądka. Śledzie tak naprawdę nie stracą nic na smaku.Śledź to ryba, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jedni lubią śledzia z cebulą w oleju, inni wolą w korzennych przyprawach. Niektórzy zaś uwielbiają połączenie śledzi ze śmietaną. Jednak ten zestaw jest dość kaloryczny, bo i śledź należy do tłustych ryb i śmietana zawiera sporo tłuszczu. Na szczęście śmietanę można zastąpić o wiele chudszym jogurtem naturalnym.

Znamy sekret idealnej panierki do karpia
20.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby panierka nie odpadła od karpia?

Wigilijny karp gubi panierkę? Znamy ten problem. Istnieje kilka sposób, by ustrzec się przed taką sytuacją. Zapoznajcie się z naszym poradnikiem, a wasza panierka będzie idealnie przylegała do mięsa. Karp jest dla wielu smakoszy obowiązkowym elementem wigilijnej kolacji. Wielu z nas podaje go w wersji z patelni. Czasem, mimo że wybieramy odpowiedni olej, panierka odpada, a karp nie jest soczysty. Nie sposób sobie wyobrazić, by podać go w takim stanie. Panierka musi się trzymać mięsnych kawałków. Wiemy co zrobić, by to osiągnąć.