Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ryba

Ryba

Ewa Wachowicz, śledzie w śmietanie
17.02.2022 01:00 Jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie? Ewa Wachowicz ma prosty trik

Jeśli masz ochotę na wyjątkową przekąskę, proponujemy śledzie. Są zdrowe i smaczne. Sprawdź, jak zrobić delikatne śledzie w śmietanie. Ewa Wachowicz ma na nie prostą sztuczkę, dzięki której wychodzą miękkie i kruche. Wystarczy je tylko namoczyć.Śledzie królują na naszych stołach w Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by to, co smaczne i zdrowe gościło na naszych stołach częściej. Zwłaszcza że przygotowanie śledzi jest bardzo proste. Dziś podamy wam sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na śledzie w śmietanie. Wychodzą bardzo delikatne, dzięki temu, że wcześniej dziennikarka moczy je w mleku. Koniecznie przetestujcie jej recepturę.

Sos śmietanowy do ryby
16.02.2022 01:00 Sos śmietanowy do ryby. Idealny dodatek

Sos śmietanowy do ryby pieczonej, smażonej, grillowanej, to wyśmienity, gęsty sos doprawiony świeżym koperkiem, czosnkiem i cebulką, które nadają mu ciekawego, wyraźnego smaku. Poznaj przepis na błyskawiczny sos do ryby i przygotuj doskonałe danie dla całej rodziny.Sos śmietanowy jest sosem, który świetnie łączy się i z rybami i z owocami morza. Jest lekki, kremowy, gęsty i doskonale doprawiony. Podsmażona na oliwie z oliwek cebulka z czosnkiem dodaje wyraźnego akcentu, koper natomiast aromatu i świeżości. Sos zrobisz w dosłownie 5-10 minut, jest więc błyskawicznym uzupełnieniem dania.Sos śmietanowy będzie idealny do łososia pieczonego, dorsza, sandacza, ryb smażonych i w panierce. Jeśli masz ochotę na wiosenny, wykwintny obiad- tu poznasz przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem, polej rybę sosem śmietanowym, a będzie idealna.Masz ochotę na rybę w panierce? W tym artykule dowiesz się, jak doprawić i ile smażyć dorsza w panierce, wyjdzie przepyszny i soczysty.

Hiszpański omlet
12.02.2022 01:00 Przepis na hiszpański omlet z ryby

Polacy chętnie sięgają po ryby. Często pozostają po nich resztki, które można wykorzystać w doskonały sposób następnego dnia do zrobienia śniadania. Poniżej pokazujemy jak sporządzić śniadaniowy omlet z ryby z wczoraj, który syci i wygląda tak pięknie, że każdy będzie chciał go spróbować. Kuchnia hiszpańska wypełniona jest wieloma daniami rybnymi - szczególnie w regionach położonych blisko akwenów wodnych. To właśnie stamtąd wywodzi się klasyczna potrawa "Tortilla de patatas", która jest niczym innym, jak hiszpańską wersją omleta z ziemniakami i innymi produktami. Można do niego dodawać praktycznie wszystkie składniki, jakie ma się w lodówce, lecz tym razem zdradzamy recepturę na wersję z resztek ryby. Jeśli dzień wcześniej jadłeś ją na obiad, nie wyrzucaj kawałków niedojedzonego mięsa, lecz zachowaj je na poranek.

Panierka do ryby z dodatkiem orzechów
10.02.2022 01:00 Rewolucyjna panierka do ryby z dodatkiem orzechów

Ryba smażona do najzdrowszych nie należy, ale od czasu do czasu można się na nią skusić. Zwłaszcza jeśli zostanie przyrządzona w pysznej chrupiącej panierce z dodatkiem orzechów. Wykonanie jest proste, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Spróbujecie? Dorsz jest jedną z najzdrowszych ryb morskich. Jej smak idealnie pasuje do koperku oraz pełnych aromatu orzechów włoskich i migdałów. Rumieniąc je wraz z bułką tartą, uzyskamy przyjemnie chrupiący panier, który na długo zapadnie nam w pamięć.

Jak długo smażyć dorsza?
08.02.2022 01:00 Jak długo smażyć dorsza?

Dorsz jest bardzo delikatną i zdrową rybą, która odpowiednio przygotowana i usmażona ma idealnie miękkie, soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Czym doprawić dorsza przed smażeniem? Jak zrobić panierkę do ryby? Jak długo smażyć dorsza?Dorsz jest rybą, którą zjemy w każdej nadmorskiej restauracji, jest bardzo popularna ze względu na delikatne i soczyste mięso, walory smakowe i dużą ilość białka i kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega-6, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Pyszne filety z dorsza w prosty sposób przygotujesz samodzielnie, wystarczy, że przed smażeniem oprószysz mięso solą i pieprzem cytrynowym, który nadaje rybom wyjątkowego smaku. Przed smażeniem obtocz rybę w panierce, dzięki której dorsz będzie jeszcze smaczniejszy i soczysty, a skórka będzie chrupiąca i złocista.Dorsza smaż na oleju o wysokiej temperaturze dymienia, najlepiej na oleju rzepakowym. Rybę podaj z ulubionymi dodatkami. Moim zestawem jest smażony dorsz z frytkami z piekarnika i surówką z kiszonej kapusty, smakuje doskonale. Jeśli masz ochotę na rybę słodkowodną- tu dowiesz się, jak doprawić i jak długo smażyć karpia.

Jak usmażyć idealną rybę?
07.02.2022 01:00 Jak usmażyć idealną rybę?

Smażona ryba w panierce to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Ryba jest zdrowa, delikatna i soczysta, a złocista panierka jest chrupiąca i dobrze przylega do mięsa, nadając jej świetny smak. Jaka panierka do ryby? Jak doprawić rybę? Jak usmażyć idealną rybę?Smażona ryba w złocistej panierce to pomysł na wyśmienite i proste danie. Filety rybne są zdrową alternatywą dla tradycyjnych kotletów, są źródłem białka, wielu witamin i przede wszystkim niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Filety rybne są również o wiele lżejsze i mniej kaloryczne. Jeśli masz ochotę na obiad jak z nadmorskiej restauracji, do ryby smażonej podaj ziemniaki opiekane lub frytki, osobiście polecam frytki z batatów, są lżejsze i smaczniejsze. Danie uzupełnij surówką, np. z kiszonej kapusty, a stworzysz urozmaicony i zbilansowany obiad dla całej rodziny. Ryby powinniśmy jeść nawet 3-4 razy w tygodniu. Tu poznasz trzy pomysły na pastę z tuńczyka, idealną na śniadanie lub kolację. Z ryb ugotujesz również wyśmienite i rozgrzewające zupy- w tym artykule poznasz przepis na zupę rybną z sandacza.

ryby
05.02.2022 01:00 Jak na pierwszy rzut oka poznać, czy ryba jest świeża?

Zanim udasz się po nie do sklepu, dowiedz się, w jaki sposób poznać, czy ryba jest świeża. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych rozczarowań w domu i potraw, które lepiej jest wyrzucić. Świeżość ryby ma wpływ nie tylko na jej smak, ale przede wszystkim na nasze zdrowie. Zepsuta ryba może być bowiem przyczyną zatrucia pokarmowego. Choć ryby można kupić w postaci świeżej i mrożonej, to ta pierwsza cieszy się jednak większym uznaniem. Chodzi o smak, ale też o zawartość lodu w rybie. Mrożone filety niestety często w większości składają się z wody. Dlatego o wiele bezpieczniej jest kupować ryby niemrożone. A szczególnie całe ryby, bo wtedy łatwiej sprawdzić ich świeżość.

Pasta kanapkowa
02.02.2022 01:00 Pasta „Awanturka” z sardynek, twarogu i ogórków kiszonych

Pasta kanapkowa nieodzownie łączy się śniadaniem, kiedy to wiele osób może przełknąć jedynie delikatne potrawy. Pasta "Awanturka" wykonana jest na bazie sera twarogowego, sardynek w zalewie z oleju oraz ogórków kiszonych. Słoność małych rybek w połączeniu z kwaśnością ogórków tworzy doskonały sposób na szybkie i smaczne śniadanie. Pasta kanapkowa "Awanturka" z początku może sprawiać wrażenie nietrafionego pomysłu - jak bowiem współpracować ma ze sobą ryba, biały ser oraz kiszonka? W praktyce okazuje się, że składniki wzajemnie się nie tylko "lubią", lecz również wzmacniają swoje właściwości smakowe. Pastę najlepiej rozsmarowywać na pieczywie pełnoziarnistym wypieczonym w większości z mąki razowej. Dzięki temu chleb nie zginie pod naporem silnego smaku pasty i także będzie wyczuwalny podczas jedzenia.

Śledzie w śmietanie z porem
01.02.2022 01:00 Zaskakujące w smaku śledzie w śmietanie - z porem zamiast cebuli

Śledzie w śmietanie są jednym z dość popularnych sposób podawania tej ryby. Dodajmy do nich pora zamiast cebuli, a smak będzie głębszy i bardziej satysfakcjonujący. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Wyjaśnialiśmy wam już, czym różnią się śledzie od matiasów i podpowiadaliśmy jak przyrządzić sałatkę z tej pysznej ryby. Tym razem wracamy z recepturą na wyśmienity klasyk — śledzie w śmietanie. Prosty przepis z dodatkiem pora zachwyci smakiem i niebagatelnymi dodatkami. Skusicie się?

Zupa rybna ze szpinakiem
31.01.2022 01:00 Zupa rybna ze szpinakiem. Przepis krok po kroku

Zupa rybna ze szpinakiem to prosta zupa gotowana na bulionie warzywnym, jest bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa. Zupa z dorszem lub łososiem to doskonały pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na zupę rybną ze szpinakiem.Zupa rybna ze szpinakiem to jedna z tych zup rybnych, do których nie potrzebujesz wywaru rybnego i którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Danie ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak i aromat.Zupę rybną ze szpinakiem ugotuj na filetach z dorsza lub łososia, możesz również pomieszać dwa rodzaje ryby, a danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zupę pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.Do zupy wykorzystaj szpinak baby, jest delikatny, ale i bardzo zdrowy. Świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, apatią, rozdrażnieniem i osłabieniem, a także groźną dla życia anemią.Szpinak powinien na stałe zagościć w naszej diecie, przygotujesz z niego wiele smacznych i zdrowych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na szpinaku, idealne na pożywne i lekkie śniadanie.

Tatar ze śledzia
29.01.2022 01:00 Jak zrobić tatar ze śledzia?

Dobry tatar powinien znaleźć się na każdej imprezie, jednak nie zawsze musi być wykonany z wołowiny. Pyszna wersja tego dania, na bazie śledzia z ostrymi papryczkami jalapeño, idealnie wkomponuje się do innych przekąsek i napojów podczas upojnego wieczoru. Niżej pokazujemy krok po kroku jak zabrać się za wykonanie tatara ze śledzia. Tatar ze śledzia jest pyszną rybną wersją klasycznej i popularnej potrawy, która często wybierana jest przez największych mięsożerców. Poniższy przepis umożliwia przyrządzenie przekąski, która intensywnością smaku nie odbiega od oryginału.Odpowiada za to obecność ostrej papryczki jalapeño, marynowanej w octowej zalewie z czosnkiem i przyprawami. Tatar ze śledzia podaje się standardowo, ze świeżym chlebem oraz świeżo siekanymi ziołami.

ryby
28.01.2022 01:00 Jakie gatunki ryb warto jeść?

Ryby należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają bowiem wiele cennych składników odżywczych. Z tego względu powinniśmy je jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. A jakie gatunki ryb szczególnie warto jeść? Omawiamy te najwartościowsze i najłatwiej dostępne. To, co w rybach najwartościowsze to nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pierwsze korzystnie wpływają na serce i chronią przed alergiami. Drugie zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na pracę serca i nerek.Ryby stanowią też źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka, a także witaminy A, E, D i z grupy B oraz wielu minerałów, np. jod, wapń, potas, fosfor, magnez, cynk, selen. Jednak nie wszystkie ryby mają ten sam skład. Warto więc wybierać te najzdrowsze.

pasta rybna
25.01.2022 01:00 Pasta kanapkowa ze szprotek, jajka i ogórków kiszonych

Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie. Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.

pasta z tuńczyka
20.01.2022 01:00 Cudowna pasta do kanapek z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu

Jeśli jesteście miłośnikami past do pieczywa, z pewnością znacie już pastę z tuńczyka. Zwykle dodaje się do niej jajko i majonez. Dziś podamy wam jednak przepis na pastę z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu. Będzie cudowna do kanapek na śniadanie lub kolację.Rybne pasty należą do jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Do ich przygotowania można wykorzystać ryby wędzone lub z puszki. My sięgnęliśmy po tę drugą wersję, bo tuńczyka z puszki zwykle mamy w kuchennych zapasach. I naprawdę warto go mieć.

Paprykarz z wędzonej makreli
18.01.2022 01:00 Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis. Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
18.01.2022 01:00 Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi. Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi. Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori. Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj. Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.

Sos śmietanowo-koperkowy do ryby
17.01.2022 01:00 Bajecznie delikatny i kremowy sos śmietanowo-koperkowy do ryby

Sos śmietanowo- koperkowy to idealny dodatek do pieczonych, smażonych i gotowanych na parze ryb. Gęsty, aromatyczny sos nadaje potrawom idealnego smaku i aksamitnego wykończenia. Przygotuj rybę jak z najlepszej restauracji, poznaj przepis na sos śmietanowo- koperkowy do ryby.Szukasz pomysłu na pyszną rybę w nowej odsłonie? Przygotuj do niej aromatyczny sos na bazie śmietany i koperku, a odkryjesz doskonały smak i aromat całego dania. Nie ma smaczniejszej ryby od pieczonego lub smażonego łososia, czy sandacza, polanych białym sosem. Danie podaj z warzywami z pary i pieczonymi ziemniakami. Sos ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, który został z obiadu, dzięki czemu sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny i wyraźny w smaku. Pamiętaj, aby przed dodaniem śmietany, a później mąki, składniki zahartować w zimnej wodzie, dzięki czemu unikniesz zważenia się sosu lub pojawienia się grudek. Jeśli masz ochotę na pysznego łososia w kremowy sosie- tu poznasz przepis na rybę z papryką i szpinakiem, idealną na obiad dla całej rodziny.

śledzie z cebulą
15.01.2022 01:00 Co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak?

Lubimy śledzie nie tylko od święta. Są smaczne i zdrowe, więc chętnie jemy je na przekąskę. A czy zdarzyło wam się, że przyrządzone śledzie z cebulą były niezbyt smaczne, bo gorzkawe? A wiecie, co zrobić, gdy śledzie mają gorzki posmak? Za chwilę zdradzimy wam kilka skutecznych sposobów na ten problem. Najpopularniejszymi śledziami, po które sięgamy, są solone filety, czyli matiasy. Można je bowiem przygotować na wiele sposobów — dodać do sałatki czy wymieszać z aromatycznym sosem. Jednak najczęściej przygotowujemy śledzie z cebulą. Nic dziwnego — robi się je szybko i są bardzo smaczne. No może nie zawsze, bo czasami wychodzą gorzkie.

ryba pieczona z warzywami
13.01.2022 01:00 Zdrowa i pyszna kolacja - ryba z piekarnika z warzywami

Masz ochotę na zdrową, pyszną i nieoczywistą kolację? Przygotuj rybę z piekarnika z warzywami. Takie danie będzie smaczne, lekkostrawne i bardzo wartościowe. A jego przygotowanie jest proste i nie zajmie ci dużo czasu. Musisz się na nie skusić.Ryby i warzywa to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych. Ryby dostarczają pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych. Warzywa stanowią doskonałe źródło błonnika, a także witamin i minerałów. Gdy zestawisz je razem, stworzysz niezwykle zdrowe danie. A gdy całość upieczesz, potrawa będzie na tyle lekkostrawna, że możesz ją zjeść nawet wieczorem, na kolację. Oczywiście sprawdzi się też jako danie obiadowe.

Sandacz
12.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść sandacza?

Sandacz jest wyjątkowo szlachetną rybą, która jednak nie cieszy się zbyt dużym zainteresowaniem. Ryba ta ma delikatne białe mięso podobne do dorsza, charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu i dużą ilością białka. Jest doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.Sandacz na polskich stołach nie pojawia się za często. Gdy myślimy o rybach, częściej wybieramy smacznego i popularnego łososia, który uważany jest za idealne źródło zdrowych tłuszczy. W praktyce sandacz jest znacznie lepszy. Poza wartościami odżywczymi sandacz ma jeszcze jedną ogromną zaletę. Można go przygotować na wiele różnych sposobów, w zależności od naszych preferencji kulinarnych czy okazji. Dlatego zawsze warto mieć, choć kilka zamrożonych w zamrażalniku filetów.

Sałatka śledziowa z pieczarkami
12.01.2022 01:00 Sałatka śledziowa z pieczarkami - pyszna i prosta przystawka

Sałatka śledziowa z pieczarkami to prosta i smaczna sałatka, idealna na kolację lub jako dodatek do zimnej płyty. Sałatka śledziowa z porem, doprawiona solą, pieprzem i domowym majonezem za każdym razem znika w mgnieniu oka. Sprawdź, jak zrobić sałatkę śledziową z pieczarkami.Śledzie to ryby doskonałe do sałatek. Są aromatyczne, wyraźne w smaku i świetnie łączą się z warzywami, marynowanymi grzybami, majonezem i ziołami. Ryby te, oprócz walorów smakowych, zawierają również duże ilości kwasów omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatka śledziowa z pieczarkami marynowanymi w occie to proste, ale wyśmienite połączenie. Danie dopraw samodzielnie przygotowanym majonezem, który jest zdrowszy i o wiele mniej kaloryczny od kupionego majonezu w słoiku. Tu poznasz przepis na domowy majonez bez oleju, nie zamienisz go już na gotowy produkt. Śledzie równie dobrze smakują w towarzystwie buraków- w tym artkule dowiesz się, jak zrobić wyraźną sałatkę śledziową z buraczkami.

Pasta z makreli
12.01.2022 01:00 Najłatwiejsza i najsmaczniejsza pasta z ogórków kiszonych i makreli

Pasta na kanapki z makreli i ogórka kiszonego jest dodatkiem, któremu mało kto będzie w stanie się oprzeć. Bardzo intensywny rybny smak z nutami dymu jest w paście kontrowany przez orzeźwiającego kwaśnego kiszonego ogórka. Wystarczy nałożyć grubą warstwę pasty na swoje ulubione pieczywo i pyszna, a zarazem sycąca przekąska jest gotowa. Pasta kanapkowa nieraz ratuje przed wizją głodowania przez cały dzień. Rano mało kto ma bowiem czas na gotowanie, dlatego zawsze warto mieć pod ręką porcję pasty - w mniej niż kilka minut można mieć gotowe śniadanie czy kolację dzięki niej. Aby pasta uzyskała gładką i kremową konsystencję, w przepisie używamy majonezu. Ten składnik jest jednak bardzo kaloryczny, więc jeśli dbasz o linię bądź nie chcesz spożywać tak tłustych potraw, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny lub jogurt grecki. Zawierają znacznie mniej tłuszczu i są znacznie lżejsze dla żołądka.

Pasta kanapkowa z tuńczykiem
09.01.2022 01:00 Najlepsza, obłędnie pyszna pasta z tuńczyka do kanapek

Pasty kanapkowe są szybkim w przygotowaniu i niezwykle wygodnym dodatkiem do chleba czy bułeczek. Dzięki nim w kilka chwil przygotujecie sycące śniadanie czy smaczną kolację. Połączcie serek z tuńczykiem i jajkami, a gwarantujemy, że zjecie więcej kanapek niż zazwyczaj. Zdradzaliśmy wam ostatnio pyszną recepturę na smarowidło z serka i suszonych pomidorów. Na naszej stronie znajdziecie także recepturę na smaczny smalczyk wegetariański. Tym razem proponujemy smaczne połączenie białego serka, jajek i tuńczyka. Ta klasyczna pasta, którą wielu smakoszy darzy sentymentem, posmakuje każdemu, kto jej spróbuje.

Projekt bez tytułu - 2022-01-08T160623.265
08.01.2022 01:00 Zaskakujące śledzie po turecku w otoczeniu papryki i pomidorów

Marynowane śledzie są wspaniałą przystawką, która doskonale sprawdzi się na karnawałowym przyjęciu. Przygotujcie je po turecku — czyli w papryce i pomidorach — a smak zachwyci każdego, kto ich spróbuje. Zdradzaliśmy wam już przepis na śledzie po sułtańsku czy proste śledziki z cebulką i rodzynkami. Tym razem proponujemy, by do pysznej ryby dodać prostego sosu paprykowo-pomidorowego. Doprawione warzywa będą dobrze komponowały się z delikatnością śledzia. Nie możecie tego przegapić.

makrela
04.01.2022 01:00 Jakie korzyści daje jedzenie makreli?

Ryby należą do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Najwartościowsze są tłuste ryby morskie i właśnie do takich należy makrela. W naszych sklepach bez problemu można kupić ją wędzoną, rzadziej świeżą. A jakie korzyści daje nam jedzenie makreli? Jest ich naprawdę dużo.Ryby goszczą na naszych stołach znacznie rzadziej niż mięso. A to błąd, bo są od mięsa zdrowsze i wartościowsze. Ryby mogą stanowić doskonałe urozmaicenie codziennej diety. Świetnie nadają się do pieczenia i smażenia i w takiej postaci można je podać na obiad. Natomiast ryby wędzone, solone czy z puszki doskonale pasują na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli chodzi o makrelę, jest ona u nas jedną z najłatwiej dostępnych ryb. Choć poławiana jest w Morzu Północnym i Morzu Czarnym, bez problemu można ją kupić w każdym sklepie spożywczym. Zwykle jest to makrela wędzona, choć można też czasami dostać świeżą.

Dlaczego warto jeść mintaja?
03.01.2022 01:00 Dlaczego warto jeść mintaja?

Ryby są istotnym elementem diety. Na naszych stołach często pojawia się mintaj. Czy jednak jest to dobry wybór? Przyglądamy się korzyściom płynącym z włączenia go do diety. Będziecie zaskoczeni. Pisaliśmy już, po jakie ryby z rzek i jezior warto sięgać. Podpowiadaliśmy też jak sprawnie rozmrażać rybne filety. Tym razem przygotowaliśmy krótki poradnik na temat ryby, którą kupić jest równie łatwo co dorsza, pstrąga, łososia czy śledzia — mintaja. Sprawdźcie, dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę.

Pasta kanapkowa
02.01.2022 01:00 Ekspresowa pasta z makreli i twarogu

Pasta do kanapek to kolejny pyszny składnik idealnego śniadania, a jedną z jej najlepszych wersji jest pasta z makreli i twarogu. Taka kompozycja gwarantuje idealny smak, wspaniały aromat oraz kremową konsystencję. Najlepiej smarować nią świeże i delikatne pieczywo, aby nie zaburzyć delikatnej harmonii smaków. Pasta kanapkowa z makreli i twarogu przygotowana własnoręcznie nie ma sobie równych. Oczywiście można zdobyć ją w sklepie, jednak kupna pasta nie ma ani najlepszej jakości, ani ceny. Zrobienie jej samemu gwarantuje z kolei, że dokładnie wiadomo, co znajduje się w jej składzie. Niektórym dużo problemów sprawiają zwykłą kanapki z wędliną i serem, warto więc wprowadzić nieco urozmaicenia do codziennej diety i zaskoczyć ich pastą. Taka niespodzianka zostanie z pewnością pozytywnie odebrana. Pamiętaj, aby użyć dobrej makreli - to od niej wszak zależy większość smaku.

Śledzie w oleju
29.12.2021 01:00 Jaki jest najlepszy olej do śledzi?

Śledzie w oleju poza samym Bożym Narodzeniem doskonale sprawdzają się również na Sylwestra, kiedy tłuste potrawy są bardzo często jedzone. Aby ryba miała najlepszy smak, należy użyć oleju lnianego. Dzięki niemu mięso śledzia staje się bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Poniżej zdradzamy przepis, dzięki któremu już zawsze przygotujesz je w doskonałym stylu. Śledzie w oleju najczęściej sporządzane są na bazie oleju rzepakowego. To dobry wybór, ponieważ olej ten ma neutralny smak, jest tani oraz łatwo dostępny. Znacznie smaczniejszą opcją są jednak śledzie zalane olejem lnianym - w taki sposób robi je Anna Starmach. Olej lniany nie tylko dodaje daniu swojego delikatnego orzechowego aromatu, lecz także korzystnie wpływa na fakturę samej ryby. Płaty śledziowe stają się za jego sprawą nadzwyczaj delikatne, przez co podczas jedzenia w ustach rozpływają się. Olej ten jest także wyjątkowo zdrowy - zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.