Smakosze.pl
Marynata do karpia

zi3000, Getty Images Pro

Samo moczenie karpia w mleku nie wystarczy. Musisz dorzucić do marynaty jeszcze kilka dodatków

18 Grudnia 2020

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Marynata do karpia powinna składać się ze znacznie większej ilości składników poza zwykłym mlekiem. Aby pozbyć się nieprzyjemnego aromatu mułu z mięsa, trzeba dodać do mleka liść laurowy, rozmaryn czy ziele angielskie. Tylko taka mieszanka przypraw

Tradycyjna marynata, w której moczy się mięso z karpia, składa się zazwyczaj z mleka i ewentualnie plasterków cytryny. Niestety nie jest ona na tyle silna, aby pozbyć się zapachu mułu w całości. Najlepszą metodą jest dorzucenie jeszcze kilku innych składników, które zniwelują wszelkie nieprzyjemne nuty zapachowe

Choć mleko samo w sobie wyciąga aromat i zmiękcza mięso, nie jest w stanie nadać rybie odpowiedniego smaku. Dlatego do marynaty dodaje się także liście laurowe czy rozmaryn, które potrafią zamaskować ewentualne niedoskonałości. 

Marynata do karpia to nie tylko mleko

Karp jest hodowany w niekorzystnych warunkach, które sprawiają, że mięso nasycone jest nieprzyjemnym zapachem. Ryby pływają w ciasnych zbiornikach, z których odchody nie są filtrowane. Jeśli więc kupiliśmy rybę za niewielkie pieniądze, marynata może okazać się konieczna. 

Intensywnie pachnące przyprawy sprawią, że jakakolwiek pozostałość mulastego zapachu zostanie zamaskowana. Liść laurowy, rozmaryn, ziele angielskie oraz trawa cytrynowa są dodatkowo doskonałym połączeniem, który idealnie pasuje na świątecznym stole.

Próbujesz znaleźć więcej kulinarnych przepisów z uwagi na zbliżające się święta? Zajrzyj do tego artykułu - zdradzamy w nim szczegóły pysznego piernikowego sosu. Opisaliśmy także sposób wykonania klasycznego słodkiego chleba, który dostępny jest tutaj.

Przepis na złocistego karpia w marynacie

Składniki: 

  • karp dzwonki 1 kg

  • mąka kukurydziana 3 łyżki

  • olej rzepakowy 1/4 szklanki

  • mleko 600 ml

  • rozmaryn świeży 1 gałązka

  • liść laurowy t 3 szt

  • ziele angielskie  3 szt

  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

  • sól morska 1/2 łyżeczki

Zacznij od umycia kawałków karpia. Następnie do głębokiego naczynia wlej zimne mleko, pokrusz do niego liście laurowe, wsyp zmiażdżone w moździerzu ziele angielskie, dodaj gałązkę rozmarynu oraz starty pieprz cytrynowy. Dopraw solą i włóż kawałki ryby. 

Schowaj całe naczynie na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmij rybę z mleka i osusz ją ręcznikami papierowymi. Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu. Zapanieruj każdy kawałek ryby i odłóż je na bok, aby uzyskały temperaturę pokojową.

Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyjmij je na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło z plasterkiem cytryny położonej na wierzchu ryby. Doskonale pasuje do niej surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Smacznego. 

Źródło:doradcasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Szare kluski

Przepisy

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

Czytaj więcej >
Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >