Blok czekoladowy jest dobrze znanym z barów mlecznych deserem bez pieczenia. Sekretem jego delikatnej konsystencji i wspaniałego smaku jest mleko w proszku. Odtwórzcie PRL-owski klasyk w domu i zachwyćcie całą rodzinę. Blok czekoladowy skusi każdego, kto choć trochę lubi desery zawierające kakao. Fani brownie i polanych czekoladą serników z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym smakołykiem. Połączcie delikatną masę kakaową z ulubionymi dodatkami, a uzyskajcie słodycz lepszy niż niejedna czekolada.
Ptasie mleczko jest deserem, któremu mało kto się oprze. Delikatną mleczną piankę pokrytą wyśmienitą czekoladą z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Jeżeli wykorzystacie cytrynową galaretkę, będzie jeszcze smaczniejsza niż kupowany w sklepie pierwowzór. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Oryginalne ptasie mleczko ma wiele wariantów smakowych. Sekretem pysznego smaku domowej wersji deseru jest cytrynowa galaretka. Nada ona piance lekkości i delikatnego orzeźwiającego smaku. Skusicie się?
Gofry są pysznym deserem, który kojarzy nam się z wakacjami. Sekretem puszystego i chrupiącego po upieczeniu ciasta są proszek do pieczenia i cukier. Dzięki nim w masie zachodzi szereg procesów, które przyczyniają się do uzyskania pożądanego efektu. Za chrupiącą skórkę gofrów odpowiada cukier, który karmelizuje i zastyga na powierzchni ciasta. Spowalnia on też pracę glutenu, dzięki czemu gofry nie są gumowate. Proszek do pieczenia z kolei pod wpływem temperatury spulchnia i podnosi ciasto. Nie bez znaczenia jest ubijanie piany z białek — koniecznie z solą, która ją stabilizuje. Jednak bez dodatku klasycznego piekarniczego miksu gofry nie byłyby aż tak delikatne. Nie pomijajcie żadnych składników w recepturze, a gofry będą doskonałe.
Dzień Kobiet to idealne święto, aby zachwycić swoją drugą połówkę pysznym deserem, takim jak szarlotka bez pieczenia. Dzięki wyeliminowaniu piekarnika, przygotowanie takiego przysmaku jest banalnie proste. Połączenie kruchych ciasteczek, słodko-kwaśnych jabłek oraz aksamitnego budyniu nie ma sobie równych. Szarlotka nie jest ciastem skomplikowanym, lecz potrzebuje nieco włożonej pracy i czasu, aby wyszła idealnie - dlatego prezentujemy wersję bez pieczenia. Zamiast klasycznego spodu z kruchego ciasta sporządza się podstawę z herbatników, przez co piekarnik jest niepotrzebny.
Szarlotka należy do klasycznych deserów przygotowywanych w domowym zaciszu. Upieczona z warstwą delikatnego budyniu waniliowego będzie jeszcze lepsza. Wypiek z pewnością zachwyci waszych gości i szybko zniknie z talerzy. Nikt nie oprze się pysznej szarlotce. Po prostym przepisie, z którego mogliście przyrządzić ten klasyk bez pieczenia i niezawodnej recepturze naszych babć na szarlotkę na smalcu przyszedł czas na wersję z budyniem. Waniliowy krem mleczny idealnie komponuje się z jabłkami. Spróbujecie?
Ciastka grzybki siostry Anastazji to pyszne ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem masy budyniowej. Grzybki polane są domową polewą czekoladową, wyglądają jak prawdziwe. Poznaj przepis na deser dla całej rodziny, czyli ciastka grzybki siostry Anastazji.Przygotowywanie ciastek z kruchego ciasta to nie tylko praca, to również świetna forma zabawy i spędzenia czasu razem. Do wykrawania, nadziewania i ostatecznego nadawania formy ciastkom, zaangażuj dziecko, czy najbliższą osobę. Razem przygotujecie ciastka grzybki o wiele szybciej i będzie się przy tym świetnie bawić.Do ciasteczek grzybków niezbędne będą foremki do babeczek wielkanocnych. Będą potrzebne zarówno do wykrawania ciasta, jak i podczas pieczenia, żeby nadać kształt kapelusza. Kapelusze obtoczcie w domowej polewie czekoladowej- będą wyglądać jak prawdziwe grzyby.Jeśli szukasz pomysłu na wykrawane ciasteczka- tu poznasz przepis na wyśmienite kocie oczka, czyli kruche ciasteczka z dżemem owocowym, rozpływają się w ustach.
Macie ochotę na krówki? Nie musicie od razu biec do sklepu. Jeżeli macie w domu masło, cukier i mleko z powodzeniem przygotujecie je samodzielnie. Będą dużo lepsze. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Proponowaliśmy wam już krówki z patelni i pyszny deser bez pieczenia o smaku tych cukierków. Pora na jeszcze prostszy sposób, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa. Odrobina cierpliwości i trzy produkty wystarczą. Skusicie się?
Naleśniki budyniowe będą pysznym pomysłem na deser. Przyrządzony z dodatkiem proszku o smaku waniliowym rarytas będzie tak lekki, jak nigdy wcześniej, Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na pyszne naleśniki zdradzaliśmy wam już kilka. Wystarczy wspomnieć placuszki przyrządzane bez jajek czy recepturę sycące naleśniki z dodatkiem sera białego. Tym razem zdradzamy jak ten specjał przyrządzić z budyniem. Przyjemnie słodki i delikatny słodki klasyk zachwyci każdego.
Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.
Większość przepisów na sernik zawiera mnóstwo pozycji, które jak się okazuje, nie zawsze są potrzebne. Poniższy przepis dowodzi, że nawet korzystając jedynie z 4 składników, można upiec pyszne i aksamitne ciasto. Sernik jest uwielbianym na całym świecie ciastem, więc nikogo nie powinna dziwić tak duża ilość najróżniejszych przepisów. Dzisiaj prezentujemy recepturę na sernik z 4 składników, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Za większość smaku odpowiada skondensowane mleko, które nadaje ciastu wspaniałej słodyczy. Sernik, dzięki ogromnej różnorodności przepisów oraz możliwości dostosowania ich do własnych potrzeb, jest jednym z najbardziej lubianych ciast na świecie. Polacy mają wobec niego szczególnie ciepłe emocje.
Już niebawem Dzień Kobiet. Święto w którym warto podarować bliskim paniom kwiatek czy słodkie co nieco. Nie kosztują dużo, a z pewnością wywołają uśmiech na twarzy. W tych dniach wszystkich darczyńców wspierają sklepy. Oto nowe promocje w Lidlu, które pojawiły się właśnie z okazji Dnia Kobiet. Klienci będą zachwyceni. Z okazji Dnia Kobiet panie otrzymują zwykle kwiaty. Te jednak dobrze kupić w ostatniej chwili, bo mogą zwiędnąć. Jeśli więc już dziś chcesz przygotować się do tego święta, pomyśl lepiej o pudełku pralin lub czekoladzie. Teraz możesz je kupić w Lidlu w dobrych cenach.
Potrawy z PRL-u znów wracają do łask. Jedni chcą sobie przypomnieć smaki dzieciństwa, drudzy spróbować specjałów, które znają tylko z opowiadań. W czasach, gdy trudno było o prawdziwą czekoladę, pojawiały się jej namiastki. Jedną z nich był krem sułtański, czyli jeden z najpopularniejszych deserów tamtego okresu. A wiecie, jak zrobić krem sułtański?W czasach PRL-u krem sułtański oferowały wszystkie kawiarnie. Deser ten oczywiście można było też zrobić w domu, pod warunkiem, że zdobyło się rodzynki i kakao. Dziś na szczęście te produkty są do kupienia w każdym spożywczym. Możecie więc przyrządzić własnoręcznie ten słynny deser. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie pochodzące z kanału born_in_the_prl na Instagramie.
Dzień Kobiet tuż, tuż. Z tej okazji warto podarować bliskim paniom kwiatek czy pudełko czekoladek. Poznajcie wyjątkową ofertę Biedronki na Dzień Kobiet. Być może wśród niej znajdziecie upominek, którym chcielibyście tego dnia sprawić żonie, mamie czy dziewczynie miłą niespodziankę. Oferta sklepów spożywczych jest bogata przez cały rok. Jednak z okazji rozmaitych świąt zawsze można liczyć na ciekawe i dobre promocje. Sklepy wiedzą bowiem, czego w danym momencie poszukują klienci i czym można ich skusić na odwiedziny sklepu.
Sernik papieski to ciasto, które składa się z puszystej masy serowej, bezy orzechowej i słodkiej masy kajmakowej. Sernik papieski na kruchym spodzie wykończony jest słonecznikiem i orzechami zatopionymi w karmelu. Ciasto jest słodkie, ale przepyszne. Poznaj przepis na wyśmienity sernik papieski.Sernik papieski jest dość czasochłonnym i wymagającym ciastem, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby później rozkoszować się jego niezwykłym, złożonym smakiem. Sernik jest idealny do kawy, herbaty, a także na rodzinne spotkania i uroczystości, jak urodziny, czy imieniny.Przygotowywanie ciasta podziel na dwa dni: w pierwszym upiecz spód, masę serową i bezę, następnego dnia dokończ sernik, przygotowując masę kajmakową i słonecznik w karmelu. Sernik z bezą musi chłodzić się w lodówce przez całą noc, żeby stężał. Po upieczeniu sernika z bezą, nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl jedynie drzwi, żeby umożliwić delikatny dopływ świeżego, chłodnego powietrza. Dopiero po 30-40 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować popękanie ciasta lub nawet zakalec.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami, rozpływa się w ustach.
Sernik szachownica na ciemnym biszkopcie to pyszne i efektowne ciasto, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sernik kakaowo- waniliowy jest jest puszysty i delikatny jak chmurka, dlatego cała blacha znika w jeden dzień. Poznaj przepis na wyśmienity sernik szachownica.Sernik szachownica swoją nazwę zawdzięcza ładnemu ułożeniu ciasta, które po upieczeniu przypomina właśnie matę gry w szachy. Słodki, ciemny biszkopt przekładany lekką masą sernikową wprost rozpływa się w ustach. Sernik szachownica jest pięknie wyrośnięty i bardzo puszysty.Na początku zrób biszkopt i dobrze go ostudź, dopiero później przygotuj masę serową, którą będziesz wypełniać pokrojone w paski ciasto. Po upieczeniu sernika zostaw go w piekarniku na około 30 minut, niech stygnie przy lekko uchylonych drzwiach.Jeśli wyjmiesz ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, sernik może opaść lub popękać. Po ostudzeniu oprósz sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Często dzielę ciasto na pół i część dekoruję cukrem, część polewą. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na puszysty sernik krakowski z rodzynkami.
Praktycznie wszystkie kisiele dostępne w sklepach mają w swoim składzie mąkę ziemniaczaną i cukier, które mają wysoki indeks glikemiczny. Jeśli dbasz o linię, mamy dla ciebie doskonały sposób na zrobienie tego pysznego deseru bez skrobi i słodzenia. Wystarczy dodać do owoców odrobinę wody i 1 łyżkę nasion babki jajowatej, która wiążąc wodę, pęcznieje i tworzy idealną konsystencję deseru. Zwyczaj gotowania kisielu własnoręcznie nie jest obecnie zbyt popularny, lecz warto do niego wrócić. Współcześnie w sklepach bardzo trudno zdobyć go bez mąki ziemniaczanej, która jest głównym składnikiem zagęszczającym. Na szczęście w domowych warunkach bez problemu przygotujesz zdrowszy i mniej kaloryczny kisiel. Trzeba jedynie zamienić skrobię ziemniaczaną na babkę jajowatą. Jej nasiona w połączeniu z wodą żelują się i tworzą idealną konsystencję.
Kawałek ciasta nie musi wiązać się ze spożyciem cukru. Pyszny przepis Ewy Wachowicz pokazuje, że pyszny sernik można przygotować bez tego dodatku. Delikatna kokosowa masa serowa zachwyci każdego. Koniecznie spróbujcie. Wypieki Ewy Wachowicz potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem. Z pewnością wypróbowaliście już przepis na wyśmienite leśne runo oraz prostą recepturę na zawijanego makowca. Tym razem mamy gratkę dla osób unikających w diecie cukru — kokosowy sernik słodzony erytrytolem. Skusicie się?
Po wczorajszym Tłustym Czwartku z pewnością wielu Polaków zastanawia się, jak długo faworki pozostają świeże i jak je przechowywać. Jeśli trzyma się je bez dostępu do wilgoci, mogą zachować kruchość i smak nawet przez 5 dni. Dlatego zaleca się, aby chruścik pakować do pojemników, które można szczelnie zamknąć. Podczas Tłustego Czwartku faworki, pączki i inne słodkości zwyczajnie smakują najlepiej - jedząc je, w końcu świętuje się ważny dla wielu smakoszy dzień. W związku z tym niektórzy zrobili duże zapasy ulubionych łakoci. Niestety faworki mają to do siebie, że nie są zbyt trwałym produktem. Okazuje się jednak, że można wydłużyć ich świeżość nawet o kilka dni od zakupu. Wystarczy zastosować się do poniższych porad.
Kupiliście za dużo pączków i zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem? Mamy kilka tricków, które pozwolą cieszyć się ich smakiem dużo dłużej. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by nie zmarnować wypieków. Wydawać by się mogło, że wysuszone słodycze należy wyrzucić. Nie sposób bowiem znaleźć przyjemności w ich jedzeniu. Jednak okazuje się, że pączki, które nieco poleżały, można jeszcze spożyć. Wystarczy krótka obróbka termiczna na patelni czy w piekarniku.
Nie ma chyba smaczniejszego deseru niż delikatny biszkopt przełożony smaczną i kremową pianką. Z naszego przepisu przyrządzicie niezwykle barwny i efektowny smakołyk z dodatkiem kolorowych galaretek, który zachwyci waszych gości. Koniecznie go wypróbujcie. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić biszkopt, by nie opadł i zdradzaliśmy niezawodny przepis na tę klasyczną bazę do deserów z dodatkiem soku z cytryny. Teraz czas na niezwykle smaczny i nieskomplikowany słodki rarytas, który z powodzeniem zastąpi piankowe czekoladki. Skusicie się?
Tłusty Czwartek to idealna okazja na chwilowe zrezygnowanie z diety, aby móc zjeść pyszne łakocie. Lepiej się jednak pospieszyć, ponieważ dzień powoli się kończy i kolejna okazja na prawdziwą ucztę będzie dopiero za rok. Niżej prezentowany przepis na faworki wymaga od gotującego jedynie 10 minut na przygotowanie ciasta oraz kolejne 10 minut na smażenie, dzięki czemu zrobisz je błyskawicznie. Faworki w tradycyjnym wydaniu nie są prostym deserem. Z uwagi na twardość ciasta śmietanowego, trzeba poświęcić mnóstwo czasu i siły na wyrobienie i rozwałkowanie go. Ten przepis jest tego zupełnym przeciwieństwem. Decydując się na spróbowanie takich faworków, musisz zarezerwować wyjątkowo niewiele czasu. Wyrabianie ciasta trwa maksymalnie 10 minut, a smażenie drugie tyle, więc szybko można się cieszyć smakiem gotowych faworków.
Już jutro tłusty czwartek, czyli wielkie święto słodkości i łasuchów. Każdy z nas zje z pewnością nie jednego pączka albo kilka faworków. Tak zgodnie z tradycją wypada, a nawet trzeba. Wielu z was z pewnością zastanawia się, który wybór jest zdrowszy na tłusty czwartek. Czy zdecydować się na pączki, czy na faworki?W tłusty czwartek w cukierniach, sklepach spożywczych i w naszych domach królują pączki i faworki. Niektórzy jedzą je bez opamiętania, inni jednak zastanawiają się, którą słodkość lepiej wybrać z myślą o zdrowiu.
Niekiedy ma się ochotę na domowe ciasto, lecz wizja długiego stania w kuchni i czekania, aż wypiek się upiecze, skutecznie odrzuca. Dlatego też prezentujemy niżej przepis na ciasto bez pieczenia, które w smaku jest łudzące podobne do popularnego batonika Twix. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Dobre ciasto bez pieczenia to świetny sposób na szybki deser, który każdy z łatwością wykona we własnej kuchni. Ciasto Twix jest połączeniem kremu budyniowego, czekolady oraz kruchych biszkoptów.
Gofry belgijskie to gofry z ciasta drożdżowego, są puszyste, wyrośnięte i chrupiące. Gofry to świetny pomysł na deser i słodki podwieczorek dla całej rodziny. Poznaj przepis na wyśmienite gofry belgijskie i sprawdź, z czym smakują najlepiej.Gofry zwykle przygotowujemy z ciasta naleśnikowego. Gofry belgijskie to gofry z drożdżowego ciasta, przez co są jeszcze bardziej puszyste, chrupiące i wyrośnięte, a podane z pysznymi dodatkami smakują fenomenalnie. Do gofrów belgijskich idealnie pasuje cukier puder, świeże owoce, orzechy, ulubiona polewa, dżem, konfitura, bita śmietana. Smaki możesz mieszać w dowolnej konfiguracji. Moim najlepszym połączeniem są gofry z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową, jest słodko i pysznie. Pamiętaj, że drożdże urosną tylko wtedy, kiedy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej. Zaczyn przygotuj z lekko ciepłym mlekiem, gorące lub zimne mleko nie ruszy drożdży, a ciasto nie urośnie.Jeśli szukasz pomysłu na domowe słodkości- tu poznasz przepis na wyśmienite gniazda z lukrem, są lekkie i bardzo puszyste.
Już jutro, 24 lutego, mnóstwo Polaków będzie świętować jedno z najbardziej lubianych świąt, czyli Tłusty Czwartek. Z tej okazji w sklepach sieci Lidl od jutra obowiązywać będzie nowa oferta z pysznymi promocjami. Przecenione będą oczywiście pączki, słodkie gniazda i wiele innych słodyczy. Niżej zebraliśmy najciekawsze rabaty. Tłusty Czwartek co roku jest dniem, w którym sięga się po niezliczone ilości puszystych pączków i chrupiących faworków. Wtedy można popuścić nieco rygorystyczną dietę i odrobinę sobie dogodzić. Sklepy spożywcze nie mogą odpuścić takiej okazji i w sieci Lidl od 24 lutego zagoszczą promocje, pozwalające na kupienie produktów za mniejsze pieniądze.
Faworki, inaczej chrust, to tradycyjne, polskie ciasteczka przygotowywane głównie na tłusty czwartek. Faworki są lekkie, puszyste, chrupiące i delikatne, a oprószone cukrem pudrem za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis krok po kroku na idealne, chrupiące faworki, nie oprze im się żaden łasuch.Tłusty czwartek to dzień, w którym pochłaniamy masę pączków i faworków. W rodzinnym domu zawsze robiliśmy konkurs, kto zje więcej i pobije swój rekord. Do tej pory uwielbiam domowe faworki, które są chrupiące, lekkie i tak smaczne, że znikają w błyskawicznym tempie.Faworki są naprawdę proste w przygotowaniu, pamiętaj jednak o odpowiednim wyrabianiu i ugniataniu ciasta, bez tego kroku chrust nie będzie ani puszysty, ani chrupiący. Do ciasta na faworki nie dodawaj cukru, ponieważ faworki również nie będą puszyste. Wystarczy, że po usmażeniu oprószysz chrust cukrem pudrem, a wyjdą idealnie.Masz ochotę na pyszne, domowe pączki? Tu poznasz przepis od Roberta Makłowicza na idealne pączki z marmoladą. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić gniazdka z lukrem, czyli pączki w hiszpańskim wydaniu.
Tradycyjne faworki potrzebują dużej ilości pracy, szczególnie podczas rozbijania ciasta, aby dobrze je napowietrzyć. Jeśli nie masz ochoty na taki wysiłek, mamy przepis na faworki jedynie z dwóch składników. Do ich przygotowania wystarczy mąka oraz śmietana, a sam proces jest znacznie łatwiejszy. Jutrzejszy Tłusty Czwartek będzie dniem, podczas którego wszyscy na około będą konsumować pyszne pączki i faworki, tak, jak co roku. Dlatego warto znać ciekawy i nowatorski przepis na zupełnie nowe faworki. Przepis na nie wywodzi się z Włoch i choć nieco różnią się od tradycyjnej wersji z Polski, są równie smaczne i tak samo szybko znikają z talerzy. Po usmażeniu nie zapomnij posypać je cukrem pudrem.
Lukier, słodka dekoracja pączków z delikatną, orzeźwiającą nutą cytrynową. Najlepszy lukier jest gęsty i szybko zastyga, tworząc pyszne wykończenie. Sprawdź, jak zrobić idealny lukier do pączków w bardzo prosty sposób.Lukier jest niezbędnym dodatkiem do pączków, jest taką przysłowiową wisienką na torcie, jest idealny do dekoracji i znacznie wzmacnia smak i słodycz ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą wyłącznie dwa składniki: sok z cytryny i cukier puder.Są różne szkoły robienia lukru, z doświadczenia jednak wiem, że najsmaczniejszą masę otrzymasz przez ucieranie składników, nie musisz ich gotować, nie musisz dodawać octu. Ucierany lukier jest bardzo błyszczący i smakuje wyśmienicie.Masz ochotę na domowe pączki przepisu Roberta Makłowicza? Tu poznasz przepis na idealne pączki z marmoladą owocową. Oblej je domowym lukrem, będą najlepsze pod słońcem.