Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli
Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.
Racuchy od siostry Anieli są wyjątkowym przysmakiem
Nie da się ukryć, że racuchy z jabłkami uchodzą za jeden z najlepszych smakołyków, któremu wyjątkowo ciężko się oprzeć. W każdym domu przyrządza się je w odrobinę inny sposób. Jednak racuchy od siostry Anieli nie mają sobie równych.
Siostra Aniela przygotowuje racuchy z jabłkami, które na długo pozostają w pamięci. Nie bez powodu zakonnica uchodzi za jedną z mistrzyń kulinariów. Jej przepisy niejednokrotnie wywoływały zachwyt. Siostra Aniela była nawet zapraszana do programów takich jak Damski Punkt Widzenia. Jeden z odcinków został opublikowany na YouTube na kanale PolvisionTV. Właśnie stamtąd pochodzi jej zdjęcie wykorzystane powyżej.
Racuchy z jabłkami wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Każdy, kto chce sobie zaserwować tak nostalgiczny posiłek, powinien wykorzystać przepis siostry Anieli. Sprosta on nawet najbardziej wygórowanym oczekiwaniom.
Wyśmienite racuchy są bardzo proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nimi najmniejszych problemów. Wykorzystamy w nich same swojskie składniki. Część z nich z pewnością znajdziemy we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?
500 g mąki
250 ml mleka
45 g cukru
3 jabłka
2 jajka
30 g drożdży
szczypta soli
pół opakowania cukru waniliowego
15 ml oleju
olej do smażenia
miód lub cukier puder do dekoracji
Racuchy jak za dawnych lat
Na początku kruszymy drożdże i mieszamy je w misce z cukrem i ciepłym mlekiem. Całość wzbogacamy o 15 g mąki. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w kostkę. Nie zapomnijmy o usunięciu gniazd nasiennych.
Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej oba rodzaje cukru i sól. Następnie wzbogacamy mieszankę o jajka, zaczyn i olej. Całość ze sobą łączymy przy użyciu drewnianej łyżki. Po 5 minutach nasze ciasto będzie gotowe. Dodajemy do niego jabłka i ponownie mieszamy.
Ciasto na racuchy powinno trochę wyrosnąć. Przeważnie wystarcza mu 40 minut w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto jest już gotowe, smażymy z niego nasze smakowite placuszki. Należy robić to przez kilka minut z każdej strony. Gotowe racuchy wykładamy na ręczniki papierowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem miodu lub cukru pudru. Wówczas będą one wyglądały jak te zamieszczone na zdjęciu powyżej, które pochodzi z filmu opublikowanego na YouTube na kanale e-PrzepisyKulinarne. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować również przepis na faworki Magdy Gessler. Warto również sięgnąć po recepturę na ekspresowe ciasto.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Anika Gotuje