Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 23.01.2021 01:00

Smak dzieciństwa spod ręki mistrzyni, racuszki drożdżowe z jabłkami według siostry Anieli

Racuchy od siostry Anieli
Scena z filmów zamieszczonych na YouTube na kanale PolvisionTV i e-PrzepisyKulinarne

Smakowite racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Ich walory smakowe potrafią wywołać zachwyt nawet u najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Zwłaszcza jeżeli wykorzystamy ten przepis.

Racuchy od siostry Anieli są wyjątkowym przysmakiem

Nie da się ukryć, że racuchy z jabłkami uchodzą za jeden z najlepszych smakołyków, któremu wyjątkowo ciężko się oprzeć. W każdym domu przyrządza się je w odrobinę inny sposób. Jednak racuchy od siostry Anieli nie mają sobie równych.

Siostra Aniela przygotowuje racuchy z jabłkami, które na długo pozostają w pamięci. Nie bez powodu zakonnica uchodzi za jedną z mistrzyń kulinariów. Jej przepisy niejednokrotnie wywoływały zachwyt. Siostra Aniela była nawet zapraszana do programów takich jak Damski Punkt Widzenia. Jeden z odcinków został opublikowany na YouTube na kanale PolvisionTV. Właśnie stamtąd pochodzi jej zdjęcie wykorzystane powyżej.

Racuchy z jabłkami wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Każdy, kto chce sobie zaserwować tak nostalgiczny posiłek, powinien wykorzystać przepis siostry Anieli. Sprosta on nawet najbardziej wygórowanym oczekiwaniom.

Wyśmienite racuchy są bardzo proste w przygotowaniu i nikt nie powinien mieć z nimi najmniejszych problemów. Wykorzystamy w nich same swojskie składniki. Część z nich z pewnością znajdziemy we własnej kuchni. Co nam będzie potrzebne?

  • 500 g mąki

  • 250 ml mleka

  • 45 g cukru

  • 3 jabłka

  • 2 jajka

  • 30 g drożdży

  • szczypta soli

  • pół opakowania cukru waniliowego

  • 15 ml oleju

  • olej do smażenia

  • miód lub cukier puder do dekoracji

Racuchy jak za dawnych lat

Na początku kruszymy drożdże i mieszamy je w misce z cukrem i ciepłym mlekiem. Całość wzbogacamy o 15 g mąki. Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka w kostkę. Nie zapomnijmy o usunięciu gniazd nasiennych. 

Mąkę przesiewamy do osobnego naczynia. Dodajemy do niej oba rodzaje cukru i sól. Następnie wzbogacamy mieszankę o jajka, zaczyn i olej. Całość ze sobą łączymy przy użyciu drewnianej łyżki. Po 5 minutach nasze ciasto będzie gotowe. Dodajemy do niego jabłka i ponownie mieszamy.

Ciasto na racuchy powinno trochę wyrosnąć. Przeważnie wystarcza mu 40 minut w ciepłym miejscu. Kiedy ciasto jest już gotowe, smażymy z niego nasze smakowite placuszki. Należy robić to przez kilka minut z każdej strony. Gotowe racuchy wykładamy na ręczniki papierowe. Najlepiej serwować je z dodatkiem miodu lub cukru pudru. Wówczas będą one wyglądały jak te zamieszczone na zdjęciu powyżej, które pochodzi z filmu opublikowanego na YouTube na kanale e-PrzepisyKulinarne. Wielbiciele łakoci powinni wypróbować również przepis na faworki Magdy Gessler. Warto również sięgnąć po recepturę na ekspresowe ciasto.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Anika Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram