Właśnie dotarł do nas pilny komunikat Sanepidu. GIS wycofuje ze sklepów popularne i bardzo lubiane słodycze. Co więcej, zamykana jest nawet cała fabryka, w której były one produkowane. Przeczytajcie nasz materiał, a poznacie wszystkie szczegóły. Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności są jednym ze skuteczniejszych sposobów na poinformowanie społeczeństwa o możliwym zagrożeniu. Mimo starań zakładów produkcyjnych często bowiem zdarza się, że w żywności pojawiają się szkodliwe substancje. By nie zaszkodziły konsumentom, komunikaty podawane są szybko do informacji publicznej.
Desery bez pieczenia są smaczne i efektowne. Inspirowany dobrze znanym wafelkiem Knoppers smakołyk to przekładane dwoma pysznymi kremami chrupiące ciastka zwieńczone pyszną czekoladą. Pyszne połączenie posmakuje wam od pierwszego kęsa. Spróbujecie?Desery bez pieczenia nierzadko zrobimy szybko i niemalże bez wysiłku. Tak było w przypadku kultowego bloku czekoladowego czy smakowitego ciasta inspirowanego batonikiem 3 Bit. Receptura na dobrze znany waflowy rarytas Knoppers jest jeszcze prostsza. Każdy sobie z nią poradzi, a efekt na pewno zachwyci.
Mazurek jest wyjątkowym wypiekiem, który zagości na naszych stołach już niebawem. Warto pokusić się o odtworzenie tego specjału z ponad stuletniego przepisu, który bazuje na wykorzystaniu ugotowanych żółtek. Spód wychodzi niezwykle kruchy, a czekoladowe nadzienie z posmakiem wanilii komponuje się z nim doskonale. Koniecznie sprawdźcie. Kakaowy mazurek Roberta Makłowicza czy niezwykle prosty specjał w wersji bez pieczenia to nie jedyne nasze propozycje na tegoroczne święta Wielkiej Nocy. Tym razem przedstawiamy wam nieskomplikowaną i wyjątkowo pyszną recepturę z 1908 roku. Kruchy spód z dodatkiem ugotowanych żółtek i mąki krupczatki wyśmienicie smakuje z delikatnie waniliową masą czekoladową. Dodajcie do nich ulubione owoce suszone, a będzie tak dobry, że już nigdy nie upieczecie tego specjału inaczej.
Kluski leniwe lubi chyba każdy. Tradycyjnie przygotowuje się je z twarogu. Jeśli go akurat nie macie — nic straconego. Serek homogenizowany także się sprawdzi, a kluseczki wyjdą tak delikatne, że będą rozpływać się w ustach. Spróbujcie koniecznie. Po kluski sięga wielu smakoszy. Wytrawne czy słodkie zawsze są pyszne, gdy nie wyjdą zbyt twarde. Po smacznej recepturze na cepeliny z mięsem czy delikatne kopytka przyszedł czas na słodką odsłonę leniwych. Waniliowy serek homogenizowany nada specjałowi wyjątkowego aromatu i lekkości. Spróbujecie?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku wycofane zostaną znane słodycze. Tym razem przyczyną jest możliwe powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych obecnością bakterii Salmonella Typhimurium. Podmiot odpowiedzialny za produkt procedurę przeprowadza dobrowolnie. Sanepid właśnie opublikował komunikat o nowym potencjalnym zagrożeniu związanym ze spożyciem niektórych słodyczy marki Kinder. Firma Ferrero Polska Commercial odpowiedzialna za wprowadzanie ich do obrotu podjęła szereg działań mających na celu ochronę konsumentów przed negatywnymi konsekwencjami sięgnięcia po te wyroby.
Macie ochotę na coś słodkiego? Możecie zrobić szybkie ciasto bez pieczenia 3Bit, które do złudzenia przypomina kultowy batonik. Jest tak smaczne, że nikt mu się nie oprze. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko chwili i kilku prostych składników. Ciasta bez pieczenia są prawdziwym przebojem ostatnich lat. Każdy lubi je przygotowywać, bo jest to proste, a sukces za każdym razem murowany. Tu nic nie może się nie udać i nie ma szans na zakalca. Trzeba tylko ułożyć na przemian kilka warstw, całość schłodzić i gotowe.Spójrzcie na zdjęcie ciasta 3Bit zamieszczone w naszym materiale. To screen z kanału „Prosty przepis na" na YouTube. Prawda, że ciasto wygląda bardzo apetycznie?
Poznajcie ekspresowy przepis na wielkanocny mazurek bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy 20 minut i niepotrzebny jest piekarnik. Wystarczy paczka wafli tortowych i trochę słodkich dodatków. Ten mazurek nie może się nie udać i błyskawicznie zniknie z patery.Mazurki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Zwykle wypieka się je na kruchym cieście, ale można też na półkruchym czy piaskowym. Można też zrobić mazurek bez pieczenia, a do jego przygotowania wykorzystać suche wafle tortowe. Po przełożeniu słodkimi masami powstaje podstawa ciasta, którą wystarczy już tylko udekorować. W mazurkach tak naprawdę najważniejszy jest wierzch, czyli dekoracja. Robi się ją zwykle z lukru, czekolady, orzechów i suszonych owoców. Jest słodka, smaczna i bardzo ozdobna.
Babka wielkanocna jest jednym z tradycyjnych wypieków i z pewnością zagości na niejednym świątecznym stole. Warto urozmaicić klasykę i przyrządzić ją z suszonymi owocami. Ożywią one prosty wypiek i sprawią, że nabierze charakteru. Koniecznie spróbujcie tej wyjątkowej propozycji o zniewalającym zapachu i bogatej konsystencji. Babka wielkanocna z suszonymi owocami i orzechami, która pachnie korzennymi przyprawami, jest nietuzinkową propozycją na nadchodzące święta Wielkiej Nocy. Jeżeli zastanawialiście się, czy da się przyrządzić bardziej oryginalny wypiek niż specjał siostry Anastazji lub rarytas z dodatkiem majonezu to już znacie odpowiedź. Aromatyczny wypiek spodoba się każdemu.
A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być. Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce. Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że pasta migdałowa sprzedawana w sieci drogerii Rossmann może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Tym razem przyczyną wycofania produktu jest możliwa obecność kawałków tworzywa sztucznego. Sanepid zaleca powstrzymanie się od jego spożycia.Pasta orzechowa jest wyjątkowo smacznym produktem, po który teraz będziemy sięgać nieco częściej np. po to, by przyrządzić mazurka. Okazuje się jednak, że specjał warto przyrządzić w domu, korzystając ze sprawdzonej receptury. Sanepid właśnie poinformował, że jeden z produktów może zawierać plastik.
Ciasta bez pieczenia są doskonałą alternatywą dla pracochłonnych wypieków. Specjał Leniwej Synowej sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy wyjątkowo się spieszymy. Wymaga tylko kilku składników, a jego przygotowanie zajmuje raptem 15 minut. Każdy sobie poradzi, a smak zachwyci najbardziej wybrednych. Efektowne ciasta bez pieczenia spodobają się wszystkim amatorom nieskomplikowanych i satysfakcjonujących deserów. Po pysznych przepisach na blok czekoladowy czy Raffaello czas na wyjątkowo smaczny specjał Leniwej Synowej. Ciasto będzie idealne dla osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Jedyne, o czym trzeba przy nim pamiętać to odpowiednio wczesne rozpoczęcie przygotowań — masa musi spędzić w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Ciasta bez pieczenia są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem. Deser Delicja nie będzie inny. Przełożone budyniem herbatniki wzbogacimy o banany i dobrze znane ciastka. Smakołyk będzie kolorowy, niezwykle kremowy i nieco chrupiący — jednym słowem pyszny. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie klasycznego wypieku. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić prosty śmietanowiec i ciasto na bazie batonika Grzesiek. Tym razem proponujemy specjał wypełniony bananami i ciastkami Delicje. Spodoba się nie tylko amatorom kolorowych galaretek. Skusicie się?
Dzisiaj jest bardzo ważne święto dla wszystkich smakoszy i fanów łakoci - mowa o Światowym Dniu Budyniu. Najlepszym sposobem uczczenia tego święta jest zwyczajne przygotowanie domowego budyniu. Niżej wyjawiamy przepis na taki deser, który jest znacznie lepszy niż sklepowy z torebki. Światowy Dzień Budyniu, który wypada 31 marca, ma jeden bardzo ważny cel - propagowanie własnoręcznego przygotowywania budyniu, a także innych potraw. Domowe produkty i dania są znacznie smaczniejsze, tańsze i przede wszystkim zdrowsze od gotowców ze sklepu. Wbrew pozorom sporządzenie budyniu jest banalnie proste i nie jest bardziej skomplikowane niż wsypanie gotowego proszku z torebki do gorącego mleka. Z naszym przepisem każda porcja deseru będzie idealnie gęsta, aksamitna i pyszna.
Pascha stanowi najbardziej tradycyjny wielkanocny deser, który zwykle przygotowywany jest jedynie raz do roku w czasie tych świąt. Dzisiaj prezentujemy niezawodny przepis, dzięki któremu każdy może z łatwością wykonać paschę. Niżej wyjaśniamy krok po kroku wszystkie tajniki. Pascha może zostać przygotowana na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Tym razem zajmiemy się wersją na gorąco, która znacznie lepiej zachowuje swój kształt i jest częściej wybierana przez Polaków.
Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą. Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu, podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek. Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
Święta wielkanocne ściśle związane są z chrześcijańską tradycją. Dla katolików są one najważniejszym wydarzeniem w roku. Z wydarzeniem związane są tradycyjne obrzędy, Jednym z nich jest święcenie pokarmów.Historia święcenia pokarmówDawniej pokarmów nie święcono w kościołach. Ksiądz odwiedzał dworki, gdzie w specjalnych pokojach czekało kunsztownie ułożone na stołach przeznaczone do święcenia jedzenie. Mieszkańcy wsi gromadzili się natomiast zazwyczaj przy wiejskich kaplicach.Obecnie święcenie pokarmów odbywa się w kościołach. W tym roku będzie miało ono inny nieco zaskakujący przebieg (pisaliśmy o tym, w tym artykule). W dalszym ciągu wkładamy do wielkanocnego koszyka tradycyjnego produkty.Poza jajkiem, chrzanem, chlebem, barankiem oraz wędlinami często "ląduje" w nim czekoladowy zając wielkanocny. W ostatnich latach przebojem stał się on symbolem tych wiosennych świąt. Jaka wiąże się z nim historia?Czemu wkładamy czekoladowego zająca do wielkanocnego koszyka?Obecność czekoladowego zająca w wielkanocnym koszyku może nieźle zaskoczyć. Powód? Jest on symbolem, który był wykorzystywany w rytach przedchrześcijańskich. Oznaczał płodność i dobrobyt.Zając pojawiał się także w innych wierzeniach pogańskich. Legenda głosi, że był ulubionym zwierzęciem anglosaskiej bogini Eostre, od której imienia wzięła się nazwa Wielkanocy (Easter to po angielsku Wielkanoc).Obecnie słowiańskie rytuały odeszły już w niepamięć, a poczciwy zajączek kojarzy się ze świętami. Chętnie wkładamy go do wielkanocnego koszyka, chociaż nie ma nic wspólnego z kościelnym świętem.Kościół stroni od wykorzystywania symbolu wielkanocnego zajączka. Ten jednak na stałe wpisał się w klimat świąt, ponieważ z roku na rok coraz popularniejsza jest tradycja przynoszenia przez niego prezentów.Polecamy również nasz tekst na temat naturalnych sposobów barwienia pisanek.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Media podały nowe informacje o bonie gastronomicznymWyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniuCudowny pomysł na "różowe" jajkaźródło: "Tradycje i obyczaje polskie" wyd .Unica/ warszawa.naszemiasto.plZapraszamy na nasz Instagram
Rurki z kremem to klasyka dzieciństwa większości Polaków - kto w końcu nie lubił tego deseru na wczasach? Jeśli tęsknisz do ich smaku, nie musisz więcej chodzić do sklepu. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis na rurki z kremem w domowej wersji. Rurki z kremem można banalnie łatwo zrobić samodzielnie zupełnie od podstaw - łącznie z ciastem na same rurki. Podając je do stołu, z pewnością wywołasz głośne okrzyki zachwytu. Jedynym minusem jest stosunkowo długi czas potrzebny, aby można się było nimi cieszyć. Mimo wszystko zalecamy ich zrobienie, ponieważ uczucie powrotu do dzieciństwa jest nie do podrobienia.
Ciasto Kukułka w dzisiejszym wydaniu nie wymaga pieczenia, dlatego jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjna wersja tego deseru jest hitem każdej imprezy. Dzięki zamianie biszkoptu na masę z herbatników można pominąć etap gotowania w piekarniku i usprawnić cały proces. Ciasto bez pieczenia Kukułka nawiązuje smakiem do popularnych i lubianych cukierków Kukułka, złożonych z kruchej czekoladowej skorupki i karmelowego nadzienia. Taki deser stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Jeśli więc spieszysz się i nie masz możliwości długiego stania w kuchni, polecamy naszą propozycję.
Sernik jest jednym z wypieków, które zapewne pojawią się na wielkanocnych stołach. Sekretem dobrze wyrośniętego ciasta, które nie opada po upieczeniu, jest studzenie go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sprawdźcie, co jeszcze pomoże wam osiągnąć pożądane efekty. Sernik można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Proponowaliśmy wam już pyszny specjał z dodatkiem gotowanego budyniu. Zdradzaliśmy też recepturę na delikatnie czekoladowy sernik marmurkowy. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym zbieramy patenty na uzyskanie wyjątkowo puszystego wypieku.
Pamiętasz, jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Tak, to kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Z łatwością przygotujesz je w 10 minut i w ten sposób błyskawicznie przypomnisz sobie smak jak sprzed lat. Obiecujemy, że ta słodkość zachwyci smakiem i lekkością małych i dużych.Przepis na szyszki z ryżu preparowanego powstał w czasach, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru. Czasami pojawiały się cukierki krówki, a także preparowany ryż, które dały początek zupełnie nowej słodkości. Urzekła ona smakiem przede wszystkim dzieci, ale chętnie podjadali ją także dorośli. Ci, co jeszcze pamiętają smak szyszek, chętnie go sobie przypomną, a ci, którzy go nie znają, zachwycą się nim, jak tylko spróbują tego dawnego rarytasu. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szyszek z preparowanego ryżu, które jest screenem z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube. Prawda, że wyglądają kusząco?
Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej. Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami. Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.
Mazurek wielkanocny z kajmakiem jest klasycznym wypiekiem, który gości na wielu wielkanocnych stołach. Sekretem idealnie kruchego spodu ciasta jest chłodzenie masy przed pieczeniem. Dzięki temu po upieczeniu uzyskujemy dobrze znaną, delikatnie kruchą strukturę, którą tak lubimy. Mazurek powinien być przyrządzany z wysokiej jakości składników. Jeżeli decydujemy się na klasyczną wersję, niech do masy trafi prawdziwe masło, żółtka ekologicznych jaj, przesiana krupczatka i drobny cukier lub cukier puder. Mąkę dodatkowo warto przesiać, by mieć pewność, że nie ma w niej zanieczyszczeń. Zagniatanie ciasta powinno być sprawne. Należy więc przygotować wszystkie składniki zawczasu, a kopiec z cukru i mąki uformować, zanim wyjmiemy masło z lodówki. Tłuszcz będzie się ogrzewał podczas formowania masy, więc czas jego siekania i mieszania z pozostałymi składnikami skracamy do minimum.
Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?
Naleśniki skuszą niejednego smakosza. Delikatne ciasto wypełnione farszem daje wiele kulinarnych możliwości. Zwłaszcza wtedy, gdy jest puszyste i elastyczne. Dodając sodę oczyszczoną do ciasta, przyrządzicie zachwycające lekkością naleśniki, które posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Naleśniki sprawdzą się jako każdy posiłek. Słodkie przyrządzić można z dodatkiem budyniu. Wytrawne wyjdą smaczne, gdy ciasto uzupełnimy np. o maślankę. Puszystą wersję specjału uzyskamy, gdy do masy dodamy sodę oczyszczoną. Sprawi ona, że naleśniki delikatnie urosną i będą niezwykle lekkie. Skusicie się?
Czekoladą zajadają się ludzie na całym świecie, przez co jest ona wyjątkowo popularna. Niestety czasem po otwarciu opakowania na tabliczce widoczny jest biały nalot, który odrzuca od jedzenia. Na szczęście nie jest on niczym niebezpiecznym - to tylko tłuszcz, który zebrał się na powierzchni deseru. Czekolada zachwyca smakiem wszystkich fanów łakoci już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Nic w tym dziwnego, w końcu nawet jeśli znudzi się smak jednego rodzaju, do wyboru są setki innych. Niekiedy po kupieniu tabliczki czekolady zapomina się o niej i ta leży gdzieś głęboko schowana w szafie. Po otwarciu oczom może ukazać się nieapetyczny widok białego nalotu - czy można jeść taką czekoladę bezpiecznie?
Gofry są pysznym deserem kojarzącym się z wakacjami i odpoczynkiem. Rarytas przygotowany z dodatkiem maślanki według prostej zasady łączenia osobno składników suchych i mokrych zawsze się uda. Jeżeli macie pod ręką gofrownicę, spróbujcie. Gofry potrafią zachwycić. Podobnie jak naleśniki czy racuchy smakują świetnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Użyjcie maślanki i połączcie składniki w odpowiedniej kolejności, a będziecie zaskoczeni, jak smaczny deser uzyskacie.
Idealnie chrupiące ciasteczka wcale nie muszą być kaloryczną bombą - poniższe ciasteczka owsiane z bakaliami są tego doskonałym dowodem. Dzięki posłodzeniu ich 5 łyżkami miodu można zrezygnować z dodania do nich niezdrowego cukru. Wystarczy, że podasz je do stołu, a znikną z talerza w kilka sekund. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w której można je maczać.Ciastka owsiane niektórym mogą kojarzyć się z czymś niesmacznym, jednak w praktyce jest zupełnie inaczej. Mieszanka bakalii zapewnia, że każde ciasteczko będzie miało idealny i intensywny smak. Miód, jak podaje portal medicover, wykazuje działanie antybakteryjne, obniżające ciśnienie i poprawiające metabolizm. Dlatego posłodzenie nim ciastek jest zawsze najlepszym wyborem.
Babeczki czekoladowe sprawiają wielką przyjemność podczas jedzenia, jednak mają jeden minus - są tuczące i kaloryczne. Aby temu zaradzić, prezentujemy przepis na babeczki słodzone daktylami, bez grama cukru. Dzięki temu można jeść je bez wyrzutów sumienia. Niżej wyjawiamy szczegóły przepisu. Babeczki czekoladowe są uwielbiane na całym świecie, głównie z powodu intensywnego, czekoladowego smaku oraz wilgotnego środka. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na ich beztroską konsumpcję. Prezentowane dzisiaj babeczki czekoladowe są słodzone daktylami, znanymi z dużego poziomu fruktozy. Pamiętaj, aby dodać do masy czekoladę bez cukru, inaczej całe wysiłki pójdą na marne.