Smakosze.pl
Szarlotka czy jabłecznik?

Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Większość Polaków nie jest w stanie odpowiedzieć

26 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Szarlotka często jest mylona z jabłecznikiem. Oba frykasy mogą być do siebie podobne, jednak po przeanalizowaniu każdy dostrzega znaczące różnice. Prawdziwa szarlotka musi być przygotowana z kruchego ciasta i duszonych jabłek. Z kolei jabłecznik mo

Bez wątpienia szarlotka i jabłecznik są nie lada specjałami, którym wyjątkowo ciężko się oprzeć. Polacy często mylą ze sobą oba ciasta. Najprawdopodobniej dzieje się tak za sprawą zawartości jabłek. Warto jednak zaznaczyć, że szarlotka i jabłecznik są dwoma różnymi łakociami.

Szarlotka czy jabłecznik?

Zarówno szarlotka, jak i jabłecznik są pełne smakowitych jabłek, które sprawiają, że obie propozycje deserowe potrafią przyprawić o zawrót głowy. Każdy, kto lubi tego typu specjały, powinien sięgnąć po niezawodny przepis na szarlotkę.

Szarlotka obowiązkowo musi być wykonana z kruchego ciasta. Spód podpieka się i pokrywa masą. Jabłka uprzednio trzeba dusić z dodatkiem przypraw, takich jak cynamon. Z wierzchu wykłada się kruszonkę. 

Warto zauważyć, że szarlotka wcale nie musi być wypełniona jabłkami. Zamiast nich można wykorzystać inne owoce. Mowa o wiśniach, truskawkach oraz śliwkach. Jednak powszechnie przyjęło się, że szarlotkę przygotowuje się z jabłek.

Idealna szarlotka powinna wyglądać jak na zdjęciu powyżej. Jeżeli naszym oczom ukazuje się taki smakołyk, wówczas możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z tym przepysznym ciastem. Jakie są cechy charakterystyczne jabłecznika?

Jabłecznik jest zupełnie inny od szarlotki

Skoro już mamy pewność, czym jest szarlotka, możemy bliżej przyjrzeć się jabłecznikowi. Jak sama nazwa wskazuje, tego typu wypiek musi w swoim składzie zawierać jabłka. Zazwyczaj wykorzystuje się surowe kawałki owoców.

Jabłecznik różni się również wykorzystanym ciastem. W przypadku tego ciasta możemy postawić na drożdżowe, biszkoptowe, francuskie, a nawet bezowe. Wybór jest dosyć dowolny. Jeśli mamy ochotę, to ciasto może być również kruche.

Niektórzy smakosze wskazują jeszcze jedną różnicę. Mianowicie szarlotka jest serwowana wyłącznie na zimno. Natomiast jabłecznik można zajadać również na zimno. Z pewnością takie informacje pozwolą nam w przyszłości uniknąć pomyłki.

Nie da się ukryć, że warto wiedzieć, czy na naszym talerzu znalazła się szarlotka, czy jabłecznik. Oba ciasta są niezwykle smakowite i nietrudno znaleźć ich wielbicieli. Miłośnicy łakoci z pewnością powinni sięgnąć po drożdżówki od Ewy Wachowicz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Wprost Zdrowie i Medycyna; regioDOM

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >

Porady

Jak rozmrozić filet z ryby w 5 minut?

Czytaj więcej >

Porady

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zagęścić pomidorową, żeby nie była tłusta?

Czytaj więcej >