Ciasta bez pieczenia są proste w przygotowaniu i zachwycają smakiem. Deser Delicja nie będzie inny. Przełożone budyniem herbatniki wzbogacimy o banany i dobrze znane ciastka. Smakołyk będzie kolorowy, niezwykle kremowy i nieco chrupiący — jednym słowem pyszny. Spróbujecie? Ciasta bez pieczenia doskonale sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie klasycznego wypieku. Zdradzaliśmy wam już jak zrobić prosty śmietanowiec i ciasto na bazie batonika Grzesiek. Tym razem proponujemy specjał wypełniony bananami i ciastkami Delicje. Spodoba się nie tylko amatorom kolorowych galaretek. Skusicie się?
Dzisiaj jest bardzo ważne święto dla wszystkich smakoszy i fanów łakoci - mowa o Światowym Dniu Budyniu. Najlepszym sposobem uczczenia tego święta jest zwyczajne przygotowanie domowego budyniu. Niżej wyjawiamy przepis na taki deser, który jest znacznie lepszy niż sklepowy z torebki. Światowy Dzień Budyniu, który wypada 31 marca, ma jeden bardzo ważny cel - propagowanie własnoręcznego przygotowywania budyniu, a także innych potraw. Domowe produkty i dania są znacznie smaczniejsze, tańsze i przede wszystkim zdrowsze od gotowców ze sklepu. Wbrew pozorom sporządzenie budyniu jest banalnie proste i nie jest bardziej skomplikowane niż wsypanie gotowego proszku z torebki do gorącego mleka. Z naszym przepisem każda porcja deseru będzie idealnie gęsta, aksamitna i pyszna.
Pascha stanowi najbardziej tradycyjny wielkanocny deser, który zwykle przygotowywany jest jedynie raz do roku w czasie tych świąt. Dzisiaj prezentujemy niezawodny przepis, dzięki któremu każdy może z łatwością wykonać paschę. Niżej wyjaśniamy krok po kroku wszystkie tajniki. Pascha może zostać przygotowana na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Tym razem zajmiemy się wersją na gorąco, która znacznie lepiej zachowuje swój kształt i jest częściej wybierana przez Polaków.
Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą. Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu, podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek. Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
Święta wielkanocne ściśle związane są z chrześcijańską tradycją. Dla katolików są one najważniejszym wydarzeniem w roku. Z wydarzeniem związane są tradycyjne obrzędy, Jednym z nich jest święcenie pokarmów.Historia święcenia pokarmówDawniej pokarmów nie święcono w kościołach. Ksiądz odwiedzał dworki, gdzie w specjalnych pokojach czekało kunsztownie ułożone na stołach przeznaczone do święcenia jedzenie. Mieszkańcy wsi gromadzili się natomiast zazwyczaj przy wiejskich kaplicach.Obecnie święcenie pokarmów odbywa się w kościołach. W tym roku będzie miało ono inny nieco zaskakujący przebieg (pisaliśmy o tym, w tym artykule). W dalszym ciągu wkładamy do wielkanocnego koszyka tradycyjnego produkty.Poza jajkiem, chrzanem, chlebem, barankiem oraz wędlinami często "ląduje" w nim czekoladowy zając wielkanocny. W ostatnich latach przebojem stał się on symbolem tych wiosennych świąt. Jaka wiąże się z nim historia?Czemu wkładamy czekoladowego zająca do wielkanocnego koszyka?Obecność czekoladowego zająca w wielkanocnym koszyku może nieźle zaskoczyć. Powód? Jest on symbolem, który był wykorzystywany w rytach przedchrześcijańskich. Oznaczał płodność i dobrobyt.Zając pojawiał się także w innych wierzeniach pogańskich. Legenda głosi, że był ulubionym zwierzęciem anglosaskiej bogini Eostre, od której imienia wzięła się nazwa Wielkanocy (Easter to po angielsku Wielkanoc).Obecnie słowiańskie rytuały odeszły już w niepamięć, a poczciwy zajączek kojarzy się ze świętami. Chętnie wkładamy go do wielkanocnego koszyka, chociaż nie ma nic wspólnego z kościelnym świętem.Kościół stroni od wykorzystywania symbolu wielkanocnego zajączka. Ten jednak na stałe wpisał się w klimat świąt, ponieważ z roku na rok coraz popularniejsza jest tradycja przynoszenia przez niego prezentów.Polecamy również nasz tekst na temat naturalnych sposobów barwienia pisanek.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Media podały nowe informacje o bonie gastronomicznymWyborna sałatka z resztek po wielkanocnym śniadaniuCudowny pomysł na "różowe" jajkaźródło: "Tradycje i obyczaje polskie" wyd .Unica/ warszawa.naszemiasto.plZapraszamy na nasz Instagram
Rurki z kremem to klasyka dzieciństwa większości Polaków - kto w końcu nie lubił tego deseru na wczasach? Jeśli tęsknisz do ich smaku, nie musisz więcej chodzić do sklepu. Niżej prezentujemy banalnie prosty przepis na rurki z kremem w domowej wersji. Rurki z kremem można banalnie łatwo zrobić samodzielnie zupełnie od podstaw - łącznie z ciastem na same rurki. Podając je do stołu, z pewnością wywołasz głośne okrzyki zachwytu. Jedynym minusem jest stosunkowo długi czas potrzebny, aby można się było nimi cieszyć. Mimo wszystko zalecamy ich zrobienie, ponieważ uczucie powrotu do dzieciństwa jest nie do podrobienia.
Ciasto Kukułka w dzisiejszym wydaniu nie wymaga pieczenia, dlatego jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Tradycyjna wersja tego deseru jest hitem każdej imprezy. Dzięki zamianie biszkoptu na masę z herbatników można pominąć etap gotowania w piekarniku i usprawnić cały proces. Ciasto bez pieczenia Kukułka nawiązuje smakiem do popularnych i lubianych cukierków Kukułka, złożonych z kruchej czekoladowej skorupki i karmelowego nadzienia. Taki deser stanowi świetną alternatywę dla klasycznych wypieków, które często wymagają sporego nakładu pracy oraz czasu. Jeśli więc spieszysz się i nie masz możliwości długiego stania w kuchni, polecamy naszą propozycję.
Sernik jest jednym z wypieków, które zapewne pojawią się na wielkanocnych stołach. Sekretem dobrze wyrośniętego ciasta, które nie opada po upieczeniu, jest studzenie go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sprawdźcie, co jeszcze pomoże wam osiągnąć pożądane efekty. Sernik można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Proponowaliśmy wam już pyszny specjał z dodatkiem gotowanego budyniu. Zdradzaliśmy też recepturę na delikatnie czekoladowy sernik marmurkowy. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym zbieramy patenty na uzyskanie wyjątkowo puszystego wypieku.
Szarlotka jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Ciasto to gości na naszych stołach na tyle często, że warto sięgać po urozmaicenia. Przepis Magdy Gessler łączy w sobie cudowny kruchy spód i pełne charakteru słodko-kwaśne jabłka z cynamonem. Koniecznie spróbujcie. Słynna restauratorka posypuje spód ciasta bułką tartą. Dzięki temu nie rozmięka on od masy jabłkowej. Szarlotka kojarzy nam się z domem rodzinnym i babciami, które szarlotki piekły naprawdę często. Wersji tego ciasta istnieje tak wiele, że wybranie najsmaczniejszej nie jest łatwe. Ciekawą opcją jest np. połączenie jabłek z innymi owocami np. ze śliwkami. Dziś jednak skoncentrujemy się na bardziej klasycznej odsłonie z kwaśnymi jabłkami.
Pamiętasz, jak nazywa się przysmak ze zdjęcia? Tak, to kultowe i uwielbiane szyszki z ryżu preparowanego. Z łatwością przygotujesz je w 10 minut i w ten sposób błyskawicznie przypomnisz sobie smak jak sprzed lat. Obiecujemy, że ta słodkość zachwyci smakiem i lekkością małych i dużych.Przepis na szyszki z ryżu preparowanego powstał w czasach, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru. Czasami pojawiały się cukierki krówki, a także preparowany ryż, które dały początek zupełnie nowej słodkości. Urzekła ona smakiem przede wszystkim dzieci, ale chętnie podjadali ją także dorośli. Ci, co jeszcze pamiętają smak szyszek, chętnie go sobie przypomną, a ci, którzy go nie znają, zachwycą się nim, jak tylko spróbują tego dawnego rarytasu. W naszym materiale prezentujemy zdjęcie szyszek z preparowanego ryżu, które jest screenem z kanału Smaczne-Przepisy.TV na YouTube. Prawda, że wyglądają kusząco?
Mazurek wielkanocny z kajmakiem jest klasycznym wypiekiem, który gości na wielu wielkanocnych stołach. Sekretem idealnie kruchego spodu ciasta jest chłodzenie masy przed pieczeniem. Dzięki temu po upieczeniu uzyskujemy dobrze znaną, delikatnie kruchą strukturę, którą tak lubimy. Mazurek powinien być przyrządzany z wysokiej jakości składników. Jeżeli decydujemy się na klasyczną wersję, niech do masy trafi prawdziwe masło, żółtka ekologicznych jaj, przesiana krupczatka i drobny cukier lub cukier puder. Mąkę dodatkowo warto przesiać, by mieć pewność, że nie ma w niej zanieczyszczeń. Zagniatanie ciasta powinno być sprawne. Należy więc przygotować wszystkie składniki zawczasu, a kopiec z cukru i mąki uformować, zanim wyjmiemy masło z lodówki. Tłuszcz będzie się ogrzewał podczas formowania masy, więc czas jego siekania i mieszania z pozostałymi składnikami skracamy do minimum.
Naleśniki skuszą niejednego smakosza. Delikatne ciasto wypełnione farszem daje wiele kulinarnych możliwości. Zwłaszcza wtedy, gdy jest puszyste i elastyczne. Dodając sodę oczyszczoną do ciasta, przyrządzicie zachwycające lekkością naleśniki, które posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. Naleśniki sprawdzą się jako każdy posiłek. Słodkie przyrządzić można z dodatkiem budyniu. Wytrawne wyjdą smaczne, gdy ciasto uzupełnimy np. o maślankę. Puszystą wersję specjału uzyskamy, gdy do masy dodamy sodę oczyszczoną. Sprawi ona, że naleśniki delikatnie urosną i będą niezwykle lekkie. Skusicie się?
Racuchy kojarzą nam się z dzieciństwem. Delikatne placuszki z jabłkami będą jeszcze smaczniejsze, gdy przyrządzicie je z dodatkiem maślanki. Tak lekkich i przyjemnie wilgotnych racuchów jeszcze nie jedliście. Koniecznie spróbujcie. Jeśli racuchy z dodatkiem jogurtu wam zasmakowały, przetestujcie przepis wykorzystujący maślankę. Ten delikatny mleczny płyn sprawi, że masa na placuszki stanie się wręcz aksamitna. Po usmażeniu uzyskacie bardzo miękkie i idealnie wilgotne racuchy. Skusicie się?
Gofry są pysznym deserem kojarzącym się z wakacjami i odpoczynkiem. Rarytas przygotowany z dodatkiem maślanki według prostej zasady łączenia osobno składników suchych i mokrych zawsze się uda. Jeżeli macie pod ręką gofrownicę, spróbujcie. Gofry potrafią zachwycić. Podobnie jak naleśniki czy racuchy smakują świetnie zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Użyjcie maślanki i połączcie składniki w odpowiedniej kolejności, a będziecie zaskoczeni, jak smaczny deser uzyskacie.
Czekoladą zajadają się ludzie na całym świecie, przez co jest ona wyjątkowo popularna. Niestety czasem po otwarciu opakowania na tabliczce widoczny jest biały nalot, który odrzuca od jedzenia. Na szczęście nie jest on niczym niebezpiecznym - to tylko tłuszcz, który zebrał się na powierzchni deseru. Czekolada zachwyca smakiem wszystkich fanów łakoci już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Nic w tym dziwnego, w końcu nawet jeśli znudzi się smak jednego rodzaju, do wyboru są setki innych. Niekiedy po kupieniu tabliczki czekolady zapomina się o niej i ta leży gdzieś głęboko schowana w szafie. Po otwarciu oczom może ukazać się nieapetyczny widok białego nalotu - czy można jeść taką czekoladę bezpiecznie?
Idealnie chrupiące ciasteczka wcale nie muszą być kaloryczną bombą - poniższe ciasteczka owsiane z bakaliami są tego doskonałym dowodem. Dzięki posłodzeniu ich 5 łyżkami miodu można zrezygnować z dodania do nich niezdrowego cukru. Wystarczy, że podasz je do stołu, a znikną z talerza w kilka sekund. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty, w której można je maczać.Ciastka owsiane niektórym mogą kojarzyć się z czymś niesmacznym, jednak w praktyce jest zupełnie inaczej. Mieszanka bakalii zapewnia, że każde ciasteczko będzie miało idealny i intensywny smak. Miód, jak podaje portal medicover, wykazuje działanie antybakteryjne, obniżające ciśnienie i poprawiające metabolizm. Dlatego posłodzenie nim ciastek jest zawsze najlepszym wyborem.
Babeczki czekoladowe sprawiają wielką przyjemność podczas jedzenia, jednak mają jeden minus - są tuczące i kaloryczne. Aby temu zaradzić, prezentujemy przepis na babeczki słodzone daktylami, bez grama cukru. Dzięki temu można jeść je bez wyrzutów sumienia. Niżej wyjawiamy szczegóły przepisu. Babeczki czekoladowe są uwielbiane na całym świecie, głównie z powodu intensywnego, czekoladowego smaku oraz wilgotnego środka. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na ich beztroską konsumpcję. Prezentowane dzisiaj babeczki czekoladowe są słodzone daktylami, znanymi z dużego poziomu fruktozy. Pamiętaj, aby dodać do masy czekoladę bez cukru, inaczej całe wysiłki pójdą na marne.
Blok czekoladowy jest dobrze znanym z barów mlecznych deserem bez pieczenia. Sekretem jego delikatnej konsystencji i wspaniałego smaku jest mleko w proszku. Odtwórzcie PRL-owski klasyk w domu i zachwyćcie całą rodzinę. Blok czekoladowy skusi każdego, kto choć trochę lubi desery zawierające kakao. Fani brownie i polanych czekoladą serników z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym smakołykiem. Połączcie delikatną masę kakaową z ulubionymi dodatkami, a uzyskajcie słodycz lepszy niż niejedna czekolada.
Ptasie mleczko jest deserem, któremu mało kto się oprze. Delikatną mleczną piankę pokrytą wyśmienitą czekoladą z łatwością przyrządzicie w domowym zaciszu. Jeżeli wykorzystacie cytrynową galaretkę, będzie jeszcze smaczniejsza niż kupowany w sklepie pierwowzór. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Oryginalne ptasie mleczko ma wiele wariantów smakowych. Sekretem pysznego smaku domowej wersji deseru jest cytrynowa galaretka. Nada ona piance lekkości i delikatnego orzeźwiającego smaku. Skusicie się?
Gofry są pysznym deserem, który kojarzy nam się z wakacjami. Sekretem puszystego i chrupiącego po upieczeniu ciasta są proszek do pieczenia i cukier. Dzięki nim w masie zachodzi szereg procesów, które przyczyniają się do uzyskania pożądanego efektu. Za chrupiącą skórkę gofrów odpowiada cukier, który karmelizuje i zastyga na powierzchni ciasta. Spowalnia on też pracę glutenu, dzięki czemu gofry nie są gumowate. Proszek do pieczenia z kolei pod wpływem temperatury spulchnia i podnosi ciasto. Nie bez znaczenia jest ubijanie piany z białek — koniecznie z solą, która ją stabilizuje. Jednak bez dodatku klasycznego piekarniczego miksu gofry nie byłyby aż tak delikatne. Nie pomijajcie żadnych składników w recepturze, a gofry będą doskonałe.
Dzień Kobiet to idealne święto, aby zachwycić swoją drugą połówkę pysznym deserem, takim jak szarlotka bez pieczenia. Dzięki wyeliminowaniu piekarnika, przygotowanie takiego przysmaku jest banalnie proste. Połączenie kruchych ciasteczek, słodko-kwaśnych jabłek oraz aksamitnego budyniu nie ma sobie równych. Szarlotka nie jest ciastem skomplikowanym, lecz potrzebuje nieco włożonej pracy i czasu, aby wyszła idealnie - dlatego prezentujemy wersję bez pieczenia. Zamiast klasycznego spodu z kruchego ciasta sporządza się podstawę z herbatników, przez co piekarnik jest niepotrzebny.
Ciastka grzybki siostry Anastazji to pyszne ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem masy budyniowej. Grzybki polane są domową polewą czekoladową, wyglądają jak prawdziwe. Poznaj przepis na deser dla całej rodziny, czyli ciastka grzybki siostry Anastazji.Przygotowywanie ciastek z kruchego ciasta to nie tylko praca, to również świetna forma zabawy i spędzenia czasu razem. Do wykrawania, nadziewania i ostatecznego nadawania formy ciastkom, zaangażuj dziecko, czy najbliższą osobę. Razem przygotujecie ciastka grzybki o wiele szybciej i będzie się przy tym świetnie bawić.Do ciasteczek grzybków niezbędne będą foremki do babeczek wielkanocnych. Będą potrzebne zarówno do wykrawania ciasta, jak i podczas pieczenia, żeby nadać kształt kapelusza. Kapelusze obtoczcie w domowej polewie czekoladowej- będą wyglądać jak prawdziwe grzyby.Jeśli szukasz pomysłu na wykrawane ciasteczka- tu poznasz przepis na wyśmienite kocie oczka, czyli kruche ciasteczka z dżemem owocowym, rozpływają się w ustach.
Szarlotka należy do klasycznych deserów przygotowywanych w domowym zaciszu. Upieczona z warstwą delikatnego budyniu waniliowego będzie jeszcze lepsza. Wypiek z pewnością zachwyci waszych gości i szybko zniknie z talerzy. Nikt nie oprze się pysznej szarlotce. Po prostym przepisie, z którego mogliście przyrządzić ten klasyk bez pieczenia i niezawodnej recepturze naszych babć na szarlotkę na smalcu przyszedł czas na wersję z budyniem. Waniliowy krem mleczny idealnie komponuje się z jabłkami. Spróbujecie?
Macie ochotę na krówki? Nie musicie od razu biec do sklepu. Jeżeli macie w domu masło, cukier i mleko z powodzeniem przygotujecie je samodzielnie. Będą dużo lepsze. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Proponowaliśmy wam już krówki z patelni i pyszny deser bez pieczenia o smaku tych cukierków. Pora na jeszcze prostszy sposób, by cieszyć się smakiem z dzieciństwa. Odrobina cierpliwości i trzy produkty wystarczą. Skusicie się?
Naleśniki budyniowe będą pysznym pomysłem na deser. Przyrządzony z dodatkiem proszku o smaku waniliowym rarytas będzie tak lekki, jak nigdy wcześniej, Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sposobów na pyszne naleśniki zdradzaliśmy wam już kilka. Wystarczy wspomnieć placuszki przyrządzane bez jajek czy recepturę sycące naleśniki z dodatkiem sera białego. Tym razem zdradzamy jak ten specjał przyrządzić z budyniem. Przyjemnie słodki i delikatny słodki klasyk zachwyci każdego.
Już niebawem Dzień Kobiet. Święto w którym warto podarować bliskim paniom kwiatek czy słodkie co nieco. Nie kosztują dużo, a z pewnością wywołają uśmiech na twarzy. W tych dniach wszystkich darczyńców wspierają sklepy. Oto nowe promocje w Lidlu, które pojawiły się właśnie z okazji Dnia Kobiet. Klienci będą zachwyceni. Z okazji Dnia Kobiet panie otrzymują zwykle kwiaty. Te jednak dobrze kupić w ostatniej chwili, bo mogą zwiędnąć. Jeśli więc już dziś chcesz przygotować się do tego święta, pomyśl lepiej o pudełku pralin lub czekoladzie. Teraz możesz je kupić w Lidlu w dobrych cenach.
Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.
Większość przepisów na sernik zawiera mnóstwo pozycji, które jak się okazuje, nie zawsze są potrzebne. Poniższy przepis dowodzi, że nawet korzystając jedynie z 4 składników, można upiec pyszne i aksamitne ciasto. Sernik jest uwielbianym na całym świecie ciastem, więc nikogo nie powinna dziwić tak duża ilość najróżniejszych przepisów. Dzisiaj prezentujemy recepturę na sernik z 4 składników, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Za większość smaku odpowiada skondensowane mleko, które nadaje ciastu wspaniałej słodyczy. Sernik, dzięki ogromnej różnorodności przepisów oraz możliwości dostosowania ich do własnych potrzeb, jest jednym z najbardziej lubianych ciast na świecie. Polacy mają wobec niego szczególnie ciepłe emocje.