Smakosze.pl Przepisy Ten prosty deser smażę zamiast klasycznych racuchów z jabłkami. Ledwie postawię go na stole, wszystko znika
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2

Ten prosty deser smażę zamiast klasycznych racuchów z jabłkami. Ledwie postawię go na stole, wszystko znika

15 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o klasycznych racuchach. Z tym przepisem zrobisz nie mniej pyszny deser. Cała rodzina będzie zachwycona, a przysmak zniknie do ostatniego okruszka. Przeczytaj przepis i przekonaj się, jakie to proste.

Deser lepszy niż racuchy

Do niedawna uwielbiałem racuchy, ale odkąd znam ten przepis , deser robię według niego. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a w dodatku robi się go tak samo łatwo, jak racuchy.

Nie znam nikogo, komu nie smakowałaby ta słodka przekąska. Łączy w sobie soczyste jabłka i delikatne, słodkie ciasto. Można podawać je same, z cukrem , a nawet z ulubionym dżemem. Zerknij na poniższą listę składników i zaczynamy smażenie.

jabłka na racuchy.jpg
Fot. Canva/MmeEmil
Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit

Jabłka to podstawa.

Podstawowym składnikiem tego deseru są jabłka. Dlatego zadbaj, aby były odpowiednio słodkie, a przede wszystkim świeże. Poniżej znajdują się lista ze wszystkimi potrzebnymi składnikami. Nie ma ich wiele, co gwarantuje niską cenę deseru. Zdjęcia umieszczone tym artykule, pochodzą z kanału Nur'un Yemek Tarifleri 2 , gdzie znajduje się podobny przepis.

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 130 g mąki
  • 10 g proszku do pieczenia
  • cynamon

Przepis na deser z jabłek

Jabłka obierz. Następnie pokrój w cienkie, okrągłe plastry. Wydrąż z nich gniazda nasienne.

Do miski wbij jajko i wsyp cukier. Za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę cynamonu oraz wlej mleko. Wymieszaj składniki na lejące i jednolite ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Plastry jabłka obtocz w cieście i umieść je na rozgrzanej patelni. Smaż do momentu zarumienienia na brązowy kolor.

Wyciągnij je i osusz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Gotowe obsyp cukrem i podaj na deser.

Sprawdź, czego nie powinno się łączyć z zieloną herbatą . Rozwiąż także nasz quiz o owocach .

smażenie.jpg
Fot. YouTube/Nur'un Yemek Tarifleri 2
Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierni
Czym różni się mniszek od mlecza? Jeden ma potężne właściwości, drugi jest trujący
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy