Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 14.04.2024 21:42

Wachowicz robi najlepsze kotlety pożarskie. Ten patent to hit

kotlety
Fot. Canva/Ewa Danileiko,IG/ewawachowicz

Kotlety pożarskie z przepisu Ewy Wachowicz są pyszne, delikatne i mają znakomitą panierkę. Zrobisz je raz- dwa dzięki temu patentowi. Danie będzie idealne na rodzinny obiad i każdy je zje ze smakiem. 

Kotlety pożarskie najlepsze na obiad

Zwykle na obiad przyrządzamy kotlety schabowe lub mielone. Jednak warto przypomnieć sobie o kotletach pożarskich. Wiele osób sądzi, że są to po prostu kotlety mielone. Jednak to nie prawda. Te smaczne kotlety nie są zrobione z mięsa mielonego, ale z siekanego mięsa drobiowego. 

Istotna jest też w nich panierka. Nie jest to bułka tarta, ale do jej zrobienia wykorzystuje się paski czerstwego pieczywa. Przepis Ewy Wachowicz jest wart wypróbowania. Kotlety pożarskie wychodzą pyszne, soczyste i w przyjemnie chrupiącej panierce. Poniżej znajdziesz recepturę na to znakomite danie.

kotlety
Fot. Canva/papkin
Henia pokazała przepis na sernik „Rafa koralowa”. Jest po prostu wyśmienity

Jak zrobić kotlety pożarskie z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 żółtko
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki 
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowanego do smażenia
  • 1 jajko
  • czerstwe pieczywo do panierowania

Przygotowanie kotletów zacznij od drobnego posiekania mięsa drobiowego. Dodaj do niego żółtko, odciśnięta bułkę z mleka, masło i posiekaną pietruszkę. Wszystko dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Teraz formuj podłużne kotlety. Z ½ kg mięsa wyjdą 4 kotlety. Kotlety zanurz w roztrzepanym jajku i panieruj w paskach czerstwego pieczywa. Wcześniej czerstwy chleb musisz pokroić w zapałki. Kotlety pożarskie smaż na klarowanym maśle. 

Kotlety pożarskie pełne smaku

Kotlety powinny mieć jasnozłoty kolor. Wyjmij je z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym po to, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przepis od Ewy Wachowicz na te kotlety jest prosty i wart polecenia. Soczyste mięso i chrupiąca panierka to niewątpliwe zalety tego dania.

Kotlety pożarskie podawaj z ziemniakami i mizerią. Będzie tu pasować też surówka z  selera. Takie kotlety na drugi dzień nadają się świetnie do kanapek. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić mięso zapiekane z farszem. Podawaliśmy szybki sposób na ogórki małosolne bez słoja i zalewy. 

kotlety
Fot. Canva/papkin

Źródło: ewawachowicz.pl