Domownicy uwielbiają to ciasto. Smakuje lepiej niż z cukierni
Malinowa chmurka to popularne ciasto, które świetnie sprawdza się na codzień i od święta. Krąży sporo przepisów na nie i kilka wariacji. Przepis, który tu proponujemy, jest pewnikiem, a ciasto z niego wychodzi zawsze pyszne. Przepis można znaleźć na kanale KuchniaMagdy na You Tube, z którego pochodzi wywyższy kadr.
Ciasto malinowa chmurka
Sekretem doskonałości ciasta, które znamy pod nazwą malinowa chmurka, jest kontrast faktur. Kruche ciasto na dole i dobrze wysuszona beza na górze zamykają w chrupki nawias kremową masę śmietanową i miękką, owocową galaretkę. W sezonie doskonałe będzie ze świeżymi malinami, ale nie traci wiele na użyciu mrożonych.
Za tym zestawieniem idzie też dobrze zrównoważone połączenie smaków – słodko-kwaśnej masy galaretkowej i słodyczy kremu i bezy. Dlatego warto, by kruche ciasto nie było przesadnie słodkie, dzięki czemu będzie doskonałym tłem dla całej kompozycji. Oryginalna chmurka to ciasto malinowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by – w zależności od dostępnych owoców – zmienić je np. na porzeczkowe czy wiśniowe.
Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzieCiasto z bezową masą
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Magdy. Autorka przypomina tam przepis na bezę, w którą usztywniamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Taka beza dobrze trzyma się na cieście, jednak ma skłonności do pękania przy suszeniu, jej dodatek można więc pominąć według uznania. Zwłaszcza że nasza beza nie musi na sobie dźwigać żadnego ciężaru.
Składniki kruchego ciasta
- 220 g mąki
- 3 żółtka jajek
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo: 3 galaretki malinowe i ¾ kg mrożonych malin
Składniki bezy
- 4 białka jajek
- 180 g cukru
- Opcjonalnie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Do posypania: migdały w płatkach
Składniki bitej śmietany
- 600 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru pudru
Pieczemy malinową chmurkę
Składniki ciasta łączymy w miseczce i dokładnie ugniatamy na zwartą, jednolitą masę. Ciasto zawijamy w kulkę, owijamy folią kuchenną i wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub na pół godziny do zamrażarki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Ciasto wyjmujemy z zamrażarki, wałkujemy i układamy na dnie blachy do pieczenia. Wyrównujemy placek i nakłuwamy go dość gęsto widelcem, by ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Blachę wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż kruchy spód będzie rumiany. Wyjmujemy go do przestudzenia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 130 stopni.
Białka jaj na bezę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy po łyżce cukru i za każdym razem mieszamy, by uzyskać sztywną i jednolitą masę. Pod koniec miksowania można dodać mąkę ziemniaczaną. Bezę wykładamy na formę (kruchy spód i bezowa masa muszą odpowiadać sobie wielkością), posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do piekarnika. Po 30 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i zostawiamy bezę do wysychania na kolejne 2 godziny.
Galaretkę rozrabiamy we wrzątku według przepisu na opakowaniu. Kiedy jest gotowa i dobrze wymieszana, zalewamy nią mrożone maliny i odstawiamy, aż zacznie tężeć. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. W misce ubijamy mikserem zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dla usztywnienia bitej śmietany można dodać do masy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości wrzątku.
Na kruchy spód nakładamy tężejącą galaretkę, a kiedy będzie zupełnie sztywna, nakładamy warstwę bitej śmietany. Całość przykrywamy warstwą bezową i odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia, na ok. 2 godziny.
Wypróbuj też przepisy na naleśniki bez jajek, mleka i mąki oraz faszerowaną paprykę.