Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników
Fot. Canva/duckbay

Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników

3 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chałwa to ulubiony przysmak twojej rodziny? Zapomnij o tej kupnej i przygotuj ją sama. Z tym przepisem zrobisz ją niezwykle łatwo i to tylko z dwóch składników. Smak tej słodkiej przekąski jest wart zaryzykowania. Wypróbuj przepisy, a o wyjątkowym smaku przekonasz sama.

Domowa chałwa najlepsza

Nie ma nic lepszego niż chałwa, prawda? Przekąska przed laty była niezwykle popularna. Choć wyparły ją inne słodycze i nie jest już tak powszechna, warto przypomnieć sobie jej smak. Szczególnie że można zrobić ją samemu.

Łatwo i szybko przygotujesz ją z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i zrób domową chałwę na deser. Rodzina będzie zaskoczona, ale od pierwszego kęsa zakochają się w tym smaku.

sezam.jpg
Fot. Canva/8vFani
Zapomnij o garnku z wodą. Kapustę na gołąbki najszybciej sparzysz w inny sposób

Tylko dwa składniki

Zaletą domowej chałwy jest również to, że przygotujesz ją za grosze. Potrzebujesz tylko dwóch składników. Są na tyle powszechne i uniwersalne, że możesz mieć je w swojej kuchni, a zakupy okażą się zbędne. Przekonasz się o tym, kiedy zerkniesz na listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 2 szklanki sezamu
  • ½ szklanki miodu

Domowa chałwa - przepis

Przygotowanie domowej chałwy rozpocznij od rozgrzania suchej patelni. Wsyp na nią sezam. Praż go, do momentu zarumienienia, ale pilnuj, aby się nie przypalił. Kiedy będzie gotowy, przesyp go do miski i pozostaw do wystygnięcia.

Zimny sezam zmiel na drobny pył i wsyp go do miski. Dodaj miód i za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą i gładką masę. Przełóż ja do prostokątnej foremki lub innego naczynia. Całość włóż do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała i zamieniła się w pyszną chałwę. Gotową krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jak sparzyć kapustę na gołąbki oraz dowiedz się, jakiej ryby unikać .

chał wa.jpg
Fot. Canva/oksanashufrych
Zakazana we Włoszech, a Polacy wciąż ją jedzą. Najgorsza ryba obok pangi
Pakuję mięso do makaronu i wkładam do piekarnika. To najlepszy obiad na niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy