Ten przepis na galaretkowiec podpatrzyłam w internecie. Robię go tylko z 2 składników
Marzy ci się pyszny deser? Zrób wyśmienity galaretkowiec. Cieszy oczy i każdemu smakuje. Przygotujesz go z zaledwie 2 składników, a przypomni ci smak dzieciństwa. Przepis oraz powyższe zdjęcie pochodzi z kanału You Tube znanej twórczyni kulinarnej Ani Zyśk - Jedz Pysznie.
Galaretkowiec, czyli efektowny i pyszny deser
Desery zawsze cieszą się dużym powodzeniem w moim domu . Zwykle piekę ciasto , ale ostatnio przyrządzam wyjątkowy smakołyk. To galaretkowiec, na który przepis znalazłam w Internecie. Do jego przygotowania potrzebuję tylko dwóch składników.
Przydadzą się galaretki w różnych kolorach i twaróg. Można ewentualnie użyć jogurtu naturalnego. Polecam każdemu ten przepis , bo gwarantuje pyszny efekt . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Ania Zyśk - Jedz pysznie. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić galaretkowiec?
Składniki:
- 4 galaretki w różnych smakach i kolorach
- 400 g twarogu lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie galaretkowca zacznij od rozpuszczenia galaretek w 400 ml wrzącej wody. Zostaw do całkowitego wystudzenia. Każdą z przygotowanych galaretek dzielę na 2 części. Następnie jedną z dwóch części łączę z twarogiem lub jogurtem naturalnym.
Postępuję tak z każdą z galaretek. Do przygotowania ciasta użyj formy 18 cm. Na dno wykładam papier do pieczenia. Wylewam tężejącą zieloną galaretkę połączoną z twarogiem. Wstawiam do lodówki do momentu, aż masa całkowicie stężeje. Następnie wylewam kolejną warstwę z zielonej galaretki i znów wstawiam do lodówki.
Galaretek w bajecznych kolorach pełen smaku
W opisany wyżej sposób postępuję z każdą warstwą galaretek. Gotowe ciasto z galaretek zostawiam w lodówce na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc . Gotowe ciasto kroję i podaję. Galaretkowiec pięknie wygląda i sprawia, że każdy chce go spróbować.
To ciasto z galaretek jest pyszne i przypomina beztroski czas dzieciństwa. Deser zrobisz w prosty sposób, ale czasu wymaga chłodzenie poszczególnych warstw galaretki . Warto jednak czkać, bo wychodzi doskonale. Pisaliśmy o tym, co warto kupić w Lidlu na grilla. Jak wygląda pierś z kurczaka, którą zostawicie na blacie? Może odstraszyć!