Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na sernik z rosą dostałam od babci. Nie ma opcji, że się nie uda
YT/Kulinarne przygody

Ten przepis na sernik z rosą dostałam od babci. Nie ma opcji, że się nie uda

3 listopada 2023

Sernik z rosą jest deserem, którego mało kto odmówi. Przepis na ten przysmak dostałam od babci już jakiś czas temu, a do dziś nie znalazłam lepszego. Nie wymaga wielu przygotowań i smakuje wyśmienicie. Spróbujecie?

Smaczny sernik dla wybrednych

Sposobów na przygotowanie sernika jest wiele. U mnie w domu króluje wersja z rosą, w której ważnym elementem jest lekka niczym chmurka beza. Jej zrobienie jest banalne, ale kluczowe jest, by pojawiły się na niej drobne kropelki.

To właśnie one stanowią rosę występującą w nazwie deseru. Efektowny element powstanie jednak tylko wtedy, gdy masa z twarogiem będzie wystarczająco wilgotna i bogata w tłuszcz. Proporcje składników będą więc miały ogromne znaczenie. Na szczęście babcinemu przepisowi można zaufać.

Ciasto na spód sernika z rosą.jpg
YT/Kulinarne przygody
Wyglądają jak mielone, a są tańsze i smakują jeszcze lepiej. Nie uwierzysz, z czego są te kotlety

Przepis na znakomity sernik z rosą

Sernik z rosą pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia przygotowywała go na święta z przepisu, który w naszej rodzinie jest od pokoleń. Zawsze zaskakiwało mnie jak niewiele potrzeba, by powstał — zagnieść ciasto, wymieszać składniki na masę serową i wyłożyć bezę. Godzina pracy i pyszny deser będzie już się studził.

Składniki na spód:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 55 g cukru
  • 3 żółtka z dużych jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 110 g cukru
  • 4 żółtka z dużych jajek
  • 2 duże jajka
  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 125 ml oleju rzepakowego

Składniki na bezę:

  • 7 białka z dużych jajek
  • 55 g cukru

Do przygotowania deseru potrzebna będzie jeszcze wyłożona papierem do pieczenia blacha o wymiarach 25 cm x 40 cm. Samo wykonanie będzie bardzo proste. Poniżej opisuję jak właściwie połączyć składniki, by rezultat zachwycał.

Jak zrobić sernik z rosą? Przepis nie jest skomplikowany

Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 170 stopni Celsjusza. Do większej miski przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaję cukier oraz cukier wanilinowy i wlewam żółtka.

Na koniec wrzucam pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrabiam kruche ciasto i wyklejam nim dno przygotowanej wcześniej formy. Wyrównuję i odstawiam na bok.

W osobnym naczyniu żółtka i jajka ubijam z cukrem. Następnie wsypuje proszek budyniowy i wlewam mleko oraz olej. Miksuję do połączenia składników, po czym dodaję twaróg.

Gdy już dokładnie wymieszam masę serową, przenoszę ją na spód i wstawiam ciasto do piekarnika. Piekę przez 45 minut. Pod koniec czasu ubijam białka, stopniowo wsypując do nich cukier.

Układam powstałą bezę na serze i podpiekam w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez 10-15 minut. Uchylam piekarnik i studzę sernik z rosą, stopniowo wysuwając blachę na zewnątrz.

Jak podawać sernik z rosą?

Ciasto nie wymaga już dodatków, a serwować je można po dokładnym ostudzeniu. Po zakończeniu pieczenia warto wiec uzbroić się w cierpliwość. Warto jednak, bo w towarzystwie czarnej kawy jest pyszny.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszny sernik. Sprawdźcie jak przygotować znakomitą wersję z ciastem czekoladowym, czyli kultową Izaurę . Być może skusi was też wykonanie kremowego sernika baskijskiego .

Pyszny sernik z rosą.jpg
YT/Kulinarne przygody
Zrób to od razu po wypiciu kawy. Ten patent potrafi zdziałać cuda, dietetyk zachwala korzyści
Biedronka rozdaje uwielbiane towary za darmo. Akcja zaraz się kończy, trzeba się śpieszyć
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy