To ciasto agrestowe jest prawdziwym przebojem sezonu. Spróbowałam raz, a teraz jem na okrągło
Marzy ci smakołyk, od którego trudno się będzie oderwać? Upiecz ciasto agrestowe. Jego słodki, a zarazem świeży smak zachwyci każdego łasucha. Pyszny wypiek z bezą i apetyczną kruszonką będzie przebojem tego sezonu.
Ciasto agrestowe przebojem sezonu
Uwielbiam ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Chętnie z nich korzystam i piekę je z truskawkami, jabłkami, czy malinami. Ciasta owocowe są soczyste i pełne smaku. Jednak ostatnio trafiłam na przepis dzięki, któremu upiekłam najlepsze ciasto na lato. Mowa o cieście agrestowym, które jest delikatnie słodkie, a razem ma orzeźwiający smak.
Robię je na półkruchym spodzie, do tego beza i kruszonka. Ciasto agrestowe jest przebojem tego sezonu. Zajadam się nim na okrągło . Rodzina też je uwielbia, dlatego i Ty poznaj ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Lekcje w Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec ciasto agrestowe?
Składniki na ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki
- ⅓ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 125 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 150 g cukru
- 3 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
- 350 g agrestu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- kilka łyżeczek bułki tartej
Przygotowanie ciasta zacznij od roztarcie rękami zimnego masła z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia w misce. Gdy masło będzie w małych kawałkach, to dodaj żółtka i zagnieć ciasto w kulę. Podziel ciasto na 2 części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż jedną częścią ciasta.
Z drugiej części ciasta uformuj wałek i wstaw na 10 minut do zamrażarki lub na całą noc do lodówki. Ciasto w blaszce nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, która wchłonie wilgoć owoców. Schłodzony wałek ciasta zetrzyj na tarce na grube wiórki. Następnie ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i dalej miksuj.
Ciasto najlepsze na lato
Na koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną. Agrest wymieszaj ze skrobią i ułóż w blasze. Na owoce nałóż bezę i wyrównaj jej powierzchnię. Posyp wiórkami ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.
Ciasto agrestowe wychodzi pyszne, jest lekko słodkie i delikatne. Beza idealnie pasuje do tego wypieku, który już teraz u mnie w domu stał się przebojem sezonu . Wypróbuj ten przepis i ciesz się tym doskonałym smakiem. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto przyrządzić kawę z kardamonem. Radziliśmy, jak przyrządzić apetyczne naleśniki z nadzieniem orzechowym.
Źródło: YouTube/Lekcjewkuchni