Smakosze.pl Przepisy To ciasto agrestowe jest prawdziwym przebojem sezonu. Spróbowałam raz, a teraz jem na okrągło
Fot. YouTube/Lekcjewkuchni

To ciasto agrestowe jest prawdziwym przebojem sezonu. Spróbowałam raz, a teraz jem na okrągło

12 sierpnia 2024

Marzy ci smakołyk, od którego trudno się będzie oderwać? Upiecz ciasto agrestowe. Jego słodki, a zarazem świeży smak zachwyci każdego łasucha. Pyszny wypiek z bezą i apetyczną kruszonką będzie przebojem tego sezonu.

Ciasto agrestowe przebojem sezonu

Uwielbiam ciasta z dodatkiem sezonowych owoców. Chętnie z nich korzystam i piekę je z truskawkami, jabłkami, czy malinami. Ciasta owocowe są soczyste i pełne smaku. Jednak ostatnio trafiłam na przepis dzięki, któremu upiekłam najlepsze ciasto na lato. Mowa o cieście agrestowym, które jest delikatnie słodkie, a razem ma orzeźwiający smak.

Robię je na półkruchym spodzie, do tego beza i kruszonka. Ciasto agrestowe jest przebojem tego sezonu. Zajadam się nim na okrągło . Rodzina też je uwielbia, dlatego i Ty poznaj ten przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Lekcje w Kuchni. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto agrestowe
Fot. YouTube/Lekcjewkuchni
Dodaj miód, owoce i orzechy. To śniadanie bije owsiankę na głowę

Jak upiec ciasto agrestowe?

Składniki na ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • ⅓ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na bezę:

  • 150 g cukru
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:

  • 350 g agrestu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżeczek bułki tartej

Przygotowanie ciasta zacznij od roztarcie rękami zimnego masła z mąką, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia w misce. Gdy masło będzie w małych kawałkach, to dodaj żółtka i zagnieć ciasto w kulę. Podziel ciasto na 2 części. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż jedną częścią ciasta.

Z drugiej części ciasta uformuj wałek i wstaw na 10 minut do zamrażarki lub na całą noc do lodówki. Ciasto w blaszce nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, która wchłonie wilgoć owoców. Schłodzony wałek ciasta zetrzyj na tarce na grube wiórki. Następnie ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier i dalej miksuj.

Ciasto najlepsze na lato

Na koniec miksowania dodaj mąkę ziemniaczaną. Agrest wymieszaj ze skrobią i ułóż w blasze. Na owoce nałóż bezę i wyrównaj jej powierzchnię. Posyp wiórkami ciasta i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut.

Ciasto agrestowe wychodzi pyszne, jest lekko słodkie i delikatne. Beza idealnie pasuje do tego wypieku, który już teraz u mnie w domu stał się przebojem sezonu . Wypróbuj ten przepis i ciesz się tym doskonałym smakiem. Pisaliśmy o tym, dlaczego warto przyrządzić kawę z kardamonem. Radziliśmy, jak przyrządzić apetyczne naleśniki z nadzieniem orzechowym.

ciasto agrestowe
Fot. YouTube/Lekcjewkuchni

Źródło: YouTube/Lekcjewkuchni

Gorszych grzybów do suszenia nie ma. Tracą na smaku i łatwo szkodzą
Pokrój ogórki w plastry i zalej tym sosem. Klasyczna mizeria może się schować
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy