To ciasto od Ani Starmach jest puszyste jak chmurka. Robi je tylko z 3 składników
Nieodłącznym elementem popołudniowej kawy czy herbaty jest z pewnością ciasto. Można je kupić, ale większa satysfakcja jest wtedy, kiedy przygotujemy je sami. Szczególnie jeśli jest szybkie i do tego proste w wykonaniu. Taki delikatny i puszysty sernik zaproponowała Anna Starmach. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić.
Sernik, czyli ciasto na każdą okazję
Sernik to uniwersalne ciasto, które nadaje się na każdy czas. Przede wszystkim nie może go zabraknąć podczas Świąt, ponieważ to, że każdy musi zjeść w tym pięknym czasie kawałek serniczka to już tradycja . Do tego świetnie sprawdza się również na różnego rodzaju imprezach, czy też jako towarzysz do popołudniowej kawy lub herbaty.
Dlatego w książkach kucharskich i w Internecie znajduje się mnóstwo przepisów na to ciasto. Między innymi Ania Starmach zaproponowała swój pomysł na ten słodki przysmak .
Pyszny sernik od Anny Starmach
Aby nasz sernik wyszedł puszysty i delikatny, warto sięgnąć po przepis , który zaproponowała znana polska ekspertka kulinarna, czyli Anna Starmach . Do przygotowania takiego ciasta będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 4 jajka
- 160 g białej czekolady
- 160 g serka kremowego (typu Philadelphia)
Dodatkowo:
- 1 szklanka gorącej wody
- masło do wysmarowania formy
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak zrobić sernik z przepisu Ani Starmach?
Przygotowanie takiego sernika nie wymaga dużej ilości składników, a do tego przyrządzimy go w mgnieniu oka .
W pierwszej kolejności boki i dno naszej formy smarujemy masłem, a jej brzegi wykładamy wyciętymi z papieru do pieczenia paskami. Najlepiej jeśli będzie to forma o średnicy 18 cm .
Połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , czyli przekładamy jej kawałki do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą.
Rozpuszczoną czekoladę zostawiamy do ostudzenia, po czym mieszamy z serkiem.
W międzyczasie oddzielamy białka jajek od żółtek. Te drugie dodajemy do naszej czekolady połączonej z serkiem i dokładnie mieszamy trzepaczką kuchenną. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy do naszego ciasta. Wszystko razem mieszamy .
Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy, natomiast formę przekładamy na blachę do pieczenia , na którą wylewamy szklankę gorącej wody.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 15 minut . Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dalej pieczemy jeszcze przez 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku na 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć .
Tak przygotowany sernik dekorujemy cukrem pudrem i ulubionymi owocami .
Sprawdź przepis na żeberka w miodzie . Zobacz, jaką sałatkę warto zrobić w karnawale .